Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Maminky,
syn v pondeli ve skolce na zahrade slapl na trn, ktery mu propichl ZIMNI botu a trn ho pichl az do nohy. Do vecera mel v rane zanet. Nejprve jsme ani nechteli verit, ze je mozne, aby nejaky trn by tohle dokazal. Nohu jsme jakztakz uz dali do poradku, samozrejmne bylo potreba lekarkeho ostreni. Tri dny syn nechodil.
Dnes jsem to byla resit s pani reditelkou. Ta mi rekla, ze s tim nic neudela, ze ten strom je chraneny. Ukoncili jsme to s tim, ze tedy zavola na mestsky urad na odbor zivotniho prostredi. Obavam se, ze nejakeho rozumneho reseni se nedockam.
Podle toho co mi synova ucitelka ukazovala, jde o tento strom:http://botany.cz/…triacanthos/
Ty trny byli s prehledem i 10cm dlouhe, tvrde, ostre. Podle meho je to absolutne nevhodna drevina na zahradu materske skolky. Kdyby na ne nejake dite spadlo oblicejem, rukou. Ta nase noha je prakticky to nejmensi, co se muze stat.
Nepodarilo se mi nikde dohledat, zda je konkretne tento strom chraneny, na seznamu nase mesta jsem ho nenasla.
Zajimalo by me, zda i presto, ze bude ten strom chraneny, je tahle skutecnost vic, nez bezpeci a zdravi deti. Jestli je nejaka moznost, aby strom proste dali pryc.
A co kolem stromu udělat plot (třeba nízký) aby se nemohl nikdo zranit? Za děti nese odpovědnost školky, syn by měl dostat bolestné (můžeš nárokovat i ušlou mzdu, jestli jsi měla OČR a náklady na léčbu - odvoz do nemocnice, léky…). Školky jsou na tohle pojištěné, jen je potřeba vyplnit papír pro pojišťovnu (o tohle ti asi nejde, ale školku to kromě vyplnění formulářů nic nestojí - tedy jestli nemají spoluúčast). Anonym - ohledně info o pojištění, děkuji za respektování
@cernus
a vysvětlila paní ředitelka proč je chráněný? A jak na to přišla? Obrátila bych se na zřizovatele…
@cernus v noci ho jít podřezat? ![]()
No uvidíš co řeknou na městě - dala bych ředitelce zprávu od doktora, případně fotku pokud máte, ať mají úředníci lepší představu ![]()
No tak tohle je snad ještě lepší než naše tisy kolem školky a školy. Šla bych po tom, prvně po dobrém na město jako zřizovatele a pokud by to nepomohlo tak je upozornit, na inspekci atd. Samozřejmě bych požadovala bolestné a ušlý zisk. Z takovéhle potvory bych měla respekt i já.
Pamatny strom muze zrusit obecny urad pokud ohrozuje verejne zdravi viz zakon 114/1992 o ochrane prirody
@cernus tusim ze ve 114/1992 by mel byt seznam chranenych druhu mrknu se ti tam a napisu
@cernus tak neni ted jsem zakonikem prolistovala promin nepomuzu max poradim paragrafy kde je co o chranenych stromech
@aspagi tak on může být i chráněný, kvůli stáří atd. Nemusí být chráněné všechny druhu toho stromu. To asi nikde obecně vedené nebude.
@Anonymní píše:
A co kolem stromu udělat plot (třeba nízký) aby se nemohl nikdo zranit? Za děti nese odpovědnost školky, syn by měl dostat bolestné (můžeš nárokovat i ušlou mzdu, jestli jsi měla OČR a náklady na léčbu - odvoz do nemocnice, léky…). Školky jsou na tohle pojištěné, jen je potřeba vyplnit papír pro pojišťovnu (o tohle ti asi nejde, ale školku to kromě vyplnění formulářů nic nestojí - tedy jestli nemají spoluúčast). Anonym - ohledně info o pojištění, děkuji za respektování
jestli ma sirokou korunu, tak zabere velky kus zahrady.
no nevim ![]()
No to snad ne… zkusila bych vyřešit po dobrém, jinak polít randapem.
@klenice musi se na zelenou plochu
na strom je pry dobre nalit mu v zime v mraze ke korenum horkou vodu ![]()
ale spis verim, ze to obec necha pokacet, u nas v obci pod nevalnymi zaminkami kaci stare topoly a drevo prodavaji na otop - a to ani nejde o deti
Kotyk, jsme prvni. To mi porad opakovala do kola, ze se to nikdy nestalo. A ze i ted nechape, jak se to mohlo stat. Synova pani ucitelka se tam jeste druhy den byla divat a jeste dalsi trny posbirala. Ja spis nechapu, ze se jeste do ted nic nestalo.
Alebo, zpravu jsem dnes vyzvedla, pokud se necha ta nase reditelka mestem odpalkovat, formuju pluk matek a pujdem to resit osobne.
Anonymni, co jsem zhruba omrkla, je to docela velky strom, plot okolo by ubral hooodne mista ze zahrady.
Aspero, tisy jsou take vyborna vec. Oba moji kluci strkali do pusy kde co, tak mit je u skolky, uz budou asi priotraveny. Jednou starsi ze skolky prisels tim, ze s partou chutnali nejake bobule.