Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko stejný problém byl u nás. Rozhodně není normální spíš tvoje matka, přepadovky jsou vrchol neslušnosti, vysvětli jí že KAŽDÁ slušná návštěva se ohlásí alespoň chvilku předem, je to absolutní základ slušnosti, a to že ona to považuje za normální někam vletět bez ohlášení nemusí ostatní považovat za normální a měla by svoje okolí respektovat a ne myslet jen na sebe ![]()
Každopádně počítej že takhle smýšlející člověkto na poprvé nepochopí abude to chtít miimálně jedno opakování určitě, mám to za sebou taky ![]()
@Mooonki píše:
Když se mi narodila dcera, tak tchýně, co bydlí s námi v rodinné domě, pravidelně denně chodila na neohlášené návštěvy. Taky mi to časem přišlo otravné, protože jsem se jí kolikrát lekla! Ona přicházela potichu, aby nerušila, co kdybych kojila nebo co kdybychom spaly… No tak přišla jako duch a když zjistila, že nespíme tak se dala do řeči… Bylo to tenkrát sice o nervy, ale naštěstí ji to pak přešlo. Snažila jsem se jí nic nevyčítat, přece jen to je hodná tchýně a když jsem byla po porodu, tak nám i 14 dní vařila a nosila obědy. Některé nepříjemné věci se musí překousnout, když už
Jo, to já s tchýní si taky užila a hodně skousla.
Věřila jsem, že plno věcí je dočasu (i taková ta horlivá snaha tchýně, i jiné věci… prostě mávám rukou, protože děti rostou a všechno se stejně během pár měsíců posune zase jinam…).
Akorát že ten problém s mamkou, to prostě buď vyřeším, nebo to tak bude nafurt.
Tam není kam se posunout, tam není dětská dynamika, která to posune. ![]()
Psala jsem jí pak i sms, že mě to sice mrzí, ale že prostě tak to máme a moc ji opět prosím dávat vědět předem, že se vyhneme mrzutostem. Tak jsem dostala čočku s tím, že „v tomhle se prostě neshodneme a ona si to myslí tak a tak..“.
No jo no, tak se holt neshodneme. Co už.
Ustupovat nechci…
.. ale to, že jsem se tchýně lekala, že přichází jako duch, to jsem jí teda řekla. I to, že je mi to nepříjemné, tak ať klepe. Omluvila se a že ano, že bude klepat a již klepe pokaždé. Je nutné si vyžádat to klepání, však je to základní slušnost do prčic! ![]()
Mám mamku 150m od mého baráku. Sem tam se tu objeví jen tak. To stejné obě ségry. Ale pokud by přišly nevhod, pochopily by, vyřídily, co vlastně chtěly a šly. Nikdo by se neurážel.
Hold ne vždycky mám na ně čas a jim to nevadí. Třeba když tu mám kamarádku, tak mamka si třeba jenom vezme brambory (máme na ně sklep a skladujeme pro oba baráky), řekne, že nebude rušit a jde…
Zakladatelko, teď je na tobě, aby sis v tomto vychovala svou mamku k obrazu svému ![]()
Anonymní
Je uražená do morku kostí, že všude může jezdit nečekaně, jen K VLASTNÍ DCEŘI NE, že to je ostuda, že přece je moje matka a měla by mít dveře dokořán vždycky.
Že všude může jezdit nečekaně, je blbost. Ty jsi spíš jediná, kdo jí upřímně řekne, že ti to vadí.
Stůj si za svým.
@Anonymní píše:
Ver ze nejsi sama. U nas tchyne jeste ok, ale jeji máma-babička, ta všude chodí s dědou jako duchové, nikdy netukaji, nezvoni, najednou jsou uprostřed obýváku, nebo berou za kliku u ložnice. u tchyne si na to zvykla ale me to pekne stve, a to nechci byt sprosta. chodi takhle i dvakrat za den, cekame rodinu, to k nam pujde asi vickrat za den.moc se bojim ze kdyz uspim deti, budj si chtit odpocinout, tak prijdou. u domu mame dva vchody, jeden od silnice, ten se zamyka, druhy je ze dvora na zahradu, ten prece nebudu zamykat. desim se to co bude na jare. nemuzu doma ani probehnout z koupelny naha doloznice, oni se vzdy zjevi potichu a pak neco jsdm vam prinesla, nebo jdu se zepta zda neco nepotrebujete, chce se mi kricet, jo potrebuju klid, tak sem nelezte. jinak je mam rada, jsou hodny, ale desne natvrdly neno jim toholt prijde normalni. muzkej rika, tak se zamkni uplne, jenze to bude hned zhabit mobilkde zw jsme, ze je u nas, ver ze te chapu a udelalas dobre.
Opravdu bych se zamkla úplně. Mobil si můžeš dát na tichý režim nebo nechat nahlas, ale ztlumit, až tě budou vyvolávat. Pak jen říct, že jsi to měla potichu, protože děti spaly, ty jsi spala, chtěla jsi mít klid… Proti tomu nemůžou nic říct. Blázinec, jestli vám nic není, z toho udělají jen na začátku. Pak snad dají pokoj, stejně jim nic jinýho nezbude. Taky jsem to tak udělala (sem tam jsem to vzala, aby to nebylo divný) a nezvaný návštěvy pomalu vymizely.
Neuverite tomu co ceka me, koupili jsme dum na vesnici, sto metru od nás tchyne, trista metrů babi, zahrada sousedi s tety zahradou, ta se už této jak se v plote udělá branka aby k nám mohla chodit, jinak zbytek rodiny chodi neohlaseny, kdykoliv a vlezou vsude.pry by jsme meli mit bud u nich klíče nebo říct kde je schovaný náhradní. muzskymu sem rekla ze neexistuje, ze to budem vedet jen my, nastesti aspoň on to vidí stejně jako já. netusim jak pak budu řešit to, až se budou ptát kde je klíč, kdyby nebo, nebo až u nad budou neustále, jsem docela nervak. když neenan svůj klid, tak se bojím aby nedošlo na hádky.
Mě to mamka taky dělala, přestalo to, až jsme se přestěhovali do vedlejší vesnice. Jednou jsem jí dala najevo, že mi to vadí - tchání např. přivezli muže z práce a ona vyběhla z domu a zvala je dál
Já jsme je samozřejmě taky normálně zvala, ale jestliže denně jezdí společně ze společné práce, nečeká nikdo, že budou u nás denně sedět na kafíčku, že jo? Ona to prsotě pojala tak, že matka nevěsty má tak nějak větší právo kecat do domácnosti a všeho okolo. Větší právo než matka muže. no hrůza děs, a s mojí mamkou se nedánic moc takto domluvit, protože se okamžitě nafoukne. No tak se teda nafoukla, týden s náma nemluvila, pak ji to přešlo, hranice se trochu porovnaly, ale stejně ta změna nebyla nijak dramatická. ˇUplně tě chápu, jak je to těžké. Člověk nechce maminku zranit, ale jak jsi správně psala, teď jsi hlavně manželka a matka. role dcery je až na třetím místě. ASi to che sebrat odvahu a nějak velmi hezky ale jasně a pádně jí to vysvětlit. Asi určitě se jí to dotkne, ale myslím, že se nějak zařadí a budeš mít pokoj do konce života. Je to lepší než být nasr… celý život kvůli takovým kravinám.
A na druhou stranu, lepší maminka, který se může přerazit, než taková, která má vyslověně radost, že má děcka z baráku a konečně má klid, o vnoučata zájem nejeví a hlídat nechce. To mi přijde opravdu strašné a nenormální.
@Anonymní píše:
Psala jsem jí pak i sms, že mě to sice mrzí, ale že prostě tak to máme a moc ji opět prosím dávat vědět předem, že se vyhneme mrzutostem. Tak jsem dostala čočku s tím, že „v tomhle se prostě neshodneme a ona si to myslí tak a tak..“.
Tak v tom případě už jen zvonek s kamerkou a „nebýt doma“.
@Timara píše: Že všude může jezdit nečekaně, je blbost. Ty jsi spíš jediná, kdo jí upřímně řekne, že ti to vadí.Stůj si za svým.
jj, presne to jsem ti taky chtela napsat…
me se to teda nestane, mam rodice 40km od nas, naopak je sem zvu a oni se vicemene vzdy na neco vymlouvaji, no je pravda, ze jeste oba pracuji a taky to neni uplne nejbliz k nam, navic ridicak a auto ma jen tata.
ale mrzi me, ze segra, ktera bydli jen 6km od nich, je u nich s klukem treba i 3-4× do tydne… a moje deti vidi tak 1× za 2 nebo za 3 tydny…
a to jeste tak, ze se proste pozvu k nim sama a prijedu s nima. k nam jezdi fakt skoro jen na nejake oslavy nebo ted prvniho ledna.
dalo by se rict, ze co se Barunka narodila, tak me jeste NIKDY nasi nepozvali, at s detma prijedu, ze se jim styska… ![]()
je to takova moje smutna komnata, nikomu to nerikam, ale strasne me to mrzi. ja chapu, ze maji po tydnu prace mit moznost si v klidu o vikendwu oddechnout, ale kdyz se pak dozvim, ze jeli tamhle k Vendovi ( mamy bracha ma s novou pani 4 letou holcicku) nebo ze je segra pozvala na obed… a ja kdyz je zvu tak se vymluvi, ze maji spoustu prace doma…
no a tchany mame v baraku, v patre nad nama, tak mozna i maji pocit, ze myho synovecka musi hlidat vic, protoze segra moc jinych moznosti na pohlidani nema. jenze ji ho hlidaji, my jezdime jen na navstevu, hlidam si je sama. kdyz si dovolim jit treba na pc nebo si lehnu a ctu si, tak mil to pak da mamka vedet, jakoze kde jsem… ![]()
obe deti mi hlidali jen jedenkrat, kdyz jsme pred vanocema delali s manzelem doma generalni uklid, tak jsem od nich odjela dopoledne a ze v sest vecer sil pro ne prijedeme.
no a tak mi mamka v seqst vecer volala, kde manzel je, jestli jsme na deti nezapomneli…
manzel prijel k nim o pet minut pozdeji ![]()
tchani k nam na neohlasene navstevy nechodi, nicmene mame stejny vchod a predsin a chodbu, takze nase soukromi tu trochu hapruje. ale jinak to vyresit nelze, tak to se snazim holt prekousnout.
ale treba v hlidani jsou fakt o XX % lepsi jak nasi. kdyz to fakt potrebuju, tak mi deti pohlidaji. jako ptaji se, kam jedu, rikam, kdy setak vratim, jsou zvedavi, ale snazim se to brat tak, ze maji starost, kdybych se treba dlouho nevracela, co se stalo…
i kdyz taky nedavno mi vyzvedli syna ze skolky a dali ho spat, ja jela s holcickou pryc a rikam, ze se vratim ve tri, ve ctyri, ze nevim presne jak to stihnu. tak jsem se vratila v pul paty a tchyne hned, ze jsem ji rikala, ze se vratim ve tri… sluchatka na usich, cucela na tv na tu svoji Rozamindu
pritom kdyz ji kodnekud volam, ze se zpozdim, tak mi rika, at nevolam, ze si poradi nez dojedu… tak ja nekdy nevim…
tak tvoje mamka je těžkej oříšek teda. No u nás je to zase tak že mí odiče v pohodě, vždycky se ozvou a tchýně si taky chodí jak chce a i když řekneme že máme návštěvu tak se k nám klidně nacpe a vůbec jí to není trapný, což mě teda taky čílí
ale kdyby to dělali moji rodiče štvalo by mě to taky, ale jim bych se nebála něco říct, ale jí jo, je strašně zapšklá a mstivá a taky si myslí že ona je něco víc než ostatní ![]()
Ahoj holky, tak to máte ještě dobrý, že k vám chodí vaše maminky-je to aspoň rodina, ale nás takhle neplánovaně přepadávají naši vlezlí sousedé-zazvoní na zvonek, klidně i o víkendu dopoledne (navíc ví, že vždy dopoledne chodí spát syn)a že jdou na kafe, někdy prý i na oběd…Už mě to dohání k šílensví, říká se, že se soudedy si člověk nemá dělat spory, ale u nás to tak za chvíli asi dopadne…
To je vtip?
se sousedy bych pěkně vyběhla. U nás se neočekávaný návštěvy nikdy nepraktikovaly, mamka dá vědět dopředu, že by se stavila, jestli by se nám to hodilo. To samý tchanovci a i my se nejen ohlašujeme dopředu a domlouváme na termínu. Neohlášený návštěvy, když by to nebylo opravdu výjimečně, bych nesnesla a nedovolila, pak se z toho může stát pravidlo. A pokud by to někdo pravidelně dělal, řekla bych mu do očí, že pro příště ať dá vědět dopředu, žádný naznačování, ale slušně a zároveň jasně to říct. A když by to nepomohlo, klidně bych si příště vymyslela, proč se mi pristi prepadovka nehodí a nazdar.
Tak tohle dělá jedna moje babička, najednou stojí uprostřed obyváku, ani je nenapadne zazvonit, natož dát vědět, když už dají vědět, jezdí klidně hodinu předem, dvě hodiny po dohodnutém termínu etc. My jsme teď naštěstí přestěhovaný v bytovce, vchodový dveře zamčený a byt většinou taky. Moje mamka je v tomhle naštěstí skvělá a nikdy by ji nenapadlo jen tak sem napochodovat a i tchýně zvoní a čeká dole u vchodu a to má klíče a byt je její. Braň se a VYDRŽ! Jsi v právu, každý má nárok na trochu soukromí a svého klidu.