Nechali byste si dítě v tomto případě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5837
16.4.23 07:40

@Bobule321 …když se zamyslíš, kolik lidí nemůže nebo se snaží složitě počít…tak početí dítěte bude dost osudová záležitost. Početí není samozřejmost…a to že lidé mění postoje, názory :nevim: člověk není stroj. Nežije podle danné „smlouvy“ kterou uzavřel před léty (to by se lidi ani nerozváděli, nepodváděli atd) Je omylný, lidský a jedná podle svých citů a intuice. Tak to prostě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
503
16.4.23 08:10

Miminko bych si nechala, je to dar…navíc řada věcí se vždy nějak vyřeší..říká se se kdyz nejde o život nejde o nic… take zadna kase se neji tak horka jak se uvari..
Navíc dovolený v zahraničí a cestování fakt není nutnost, a navic ani ne kazdy po tom touží…ani spoustu jiných konzumní věcí…klidně bych byla jenom s detma na chatě nebo v CR pod stanem…nebo doma na zahradě
Pokud půjdeš na potrat, můžeš toho celý život litovat…taky nic moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
16.4.23 10:08
@Jazmine píše:
Ale no tak…1,5 mega se dá bez problému refinancovat, případně snížit splátku. To je dneska 00 prd dluh. Jeho příjem špatný není.

Rozmohl se nám tady na emiminu takový nešvar, všichni jsou tady vysoko přijmoví :D :D

Dělám s osobními složkami zaměstnanců v korporátu, takže vím kolik kdo bere (od nejnižších po nejvyšší pozice). Stačí se přece i podívat na údaje statistického úřadu. Lze dohledat průměrné příjmy, hypotéky apod. a rozpočty se kterými rodiny hospodaří…

Jako promiň, ale už ted je to 5členná domácnost, na kterou je příjem 90 tisíc jen díky tomu, že oba dělají. Až jich bude 6 a příjem klesne, tak mi to teda na žádnou hitparádu nepřipadá, už protože, že z těch desítek tisíc určitě ukrajuje dost hypotéka, splátky úvěry, takové ty provozní blbosti. My ve 2 dospělých a 1 dítěti projíme tak 15 tis., něco nakupujeme v Lidlu, něco ve farmářských obchodech, ale zrovna cena potravin se zvedla dost. Dokážu si představit, že 6 členná rodina projí pěknej batoh (samozřejmě ne hned, pokud teda nebude nutné umělé mléko). Ale jednorázové náklady, když se při takovém počtu dětí nakupí, no děkuji pěkně - škola v přírodě, lyžák, učebnice, boty krát počet dětí - a beru v úvahu i to, že jeden bude v první třídě, další na střední a velcí klidně na vejšce - i když už třeba VŠ bude mít příjmy částečně svoje, pořád rodiče stojí peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2423
16.4.23 10:09
@jarfo píše:
Miminko bych si nechala, je to dar…navíc řada věcí se vždy nějak vyřeší..říká se se kdyz nejde o život nejde o nic… take zadna kase se neji tak horka jak se uvari..
Navíc dovolený v zahraničí a cestování fakt není nutnost, a navic ani ne kazdy po tom touží…ani spoustu jiných konzumní věcí…klidně bych byla jenom s detma na chatě nebo v CR pod stanem…nebo doma na zahradě
Pokud půjdeš na potrat, můžeš toho celý život litovat…taky nic moc…

Mluv za sebe, já bych třeba určitě nelitovala a radši prožiju „konzumní“ život, i když úplně nevím, jestli možnost si dopřát nové boty nebo dovolenou v cizině, je konzum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
16.4.23 10:31
@Prosimklid píše:
Mluv za sebe, já bych třeba určitě nelitovala a radši prožiju „konzumní“ život, i když úplně nevím, jestli možnost si dopřát nové boty nebo dovolenou v cizině, je konzum.

Asi tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3722
16.4.23 10:59
@Ahep píše: :mrgreen: :mrgreen: pry statistika, nebudes ty z korporatu?? :roll:
Kdyz jdou dva na 1 kure a sni cele kure jeden z nich, tak ale statisticky mel kazdy pulku kurete, zejo :mrgreen:

Nech si ty invektiva, bez ironie by to nešlo? můj přísvěk jsi nepochopil. Tohle konkrétně byla reakce na ty, kteří se tady ohání, jak mají malé výdělky a povyšovali se tady nad nimi, jak jsou chudý. Neznám jejich přesnou finanční situaci ve smyslu kde, kolik a za co dluží. Ale na to, že mají příjmy cca 90tis. není půjčka 1,5mil nic hrozného (i s dětmi), když běžně rodiny s dvěma dětmi dluží 5 mil. za hypo. Tvůj příklad s kuřetem je značně mimo a o statistiskách asi moc nic nevíš. Ono totiž záleží jak takovou statistiku čteš, což pravda, není úplně pro každého to správně pochopit 8)

Příspěvek upraven 16.04.23 v 11:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3722
16.4.23 11:06
@Prosimklid píše:
Jako promiň, ale už ted je to 5členná domácnost, na kterou je příjem 90 tisíc jen díky tomu, že oba dělají. Až jich bude 6 a příjem klesne, tak mi to teda na žádnou hitparádu nepřipadá, už protože, že z těch desítek tisíc určitě ukrajuje dost hypotéka, splátky úvěry, takové ty provozní blbosti. My ve 2 dospělých a 1 dítěti projíme tak 15 tis., něco nakupujeme v Lidlu, něco ve farmářských obchodech, ale zrovna cena potravin se zvedla dost. Dokážu si představit, že 6 členná rodina projí pěknej batoh (samozřejmě ne hned, pokud teda nebude nutné umělé mléko). Ale jednorázové náklady, když se při takovém počtu dětí nakupí, no děkuji pěkně - škola v přírodě, lyžák, učebnice, boty krát počet dětí - a beru v úvahu i to, že jeden bude v první třídě, další na střední a velcí klidně na vejšce - i když už třeba VŠ bude mít příjmy částečně svoje, pořád rodiče stojí peníze.

ALe dyť mají dvě skoro dospělé nebo ne? Já to úplně celé nečetla, ale prostě mi to nevychází tak „neufinancovatelně“ jak se tady mnozí snaží vnucovat. Opět, zase je to i otázka priorit. Moje sestřenice má teď neplánovaně třetí dítě, už další nechtěli, přesto si ho nechali. Hypo na 5mil, příjmy 80. Dávají to. Jasně, na dovolené za 150 tisíc to není ale jsou v pohodě a hlady neumírají..Děti do 5 let skoro nic nestojí, dědí jeden od druhého. V případě zakladatelky navíc (pokud to dobře chápu) minimálně jedno dospělé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.23 11:12
@Jazmine píše:
ALe dyť mají dvě skoro dospělé nebo ne? Já to úplně celé nečetla, ale prostě mi to nevychází tak „neufinancovatelně“ jak se tady mnozí snaží vnucovat. Opět, zase je to i otázka priorit. Moje sestřenice má teď neplánovaně třetí dítě, už další nechtěli, přesto si ho nechali. Hypo na 5mil, příjmy 80. Dávají to. Jasně, na dovolené za 150 tisíc to není ale jsou v pohodě a hlady neumírají..Děti do 5 let skoro nic nestojí, dědí jeden od druhého. V případě zakladatelky navíc (pokud to dobře chápu) minimálně jedno dospělé…

Dospělé zatím nee…střední škola, druhý stupeň základní škola… a fakt je že všechny výdaje jdou za námi… školy v přírodě, školní výlety, srpš, mobily, tablety..do budoucna řidičáky, vysoké školy pokud půjdou… straší asi ano… takže ještě cca 8let u starší placení, u mladší spíše jen střední škola tuším… takže i tak nějakých 7let… a pak pomoc třeba s bydlením atd. atd. atd.. a naše tam je to ještě na nějakých hooodně let…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.23 11:22

@Jazmine nejstarší je 17, a chce jít na vysokou. Pak 12 a 9 let. Pokud nepočítala s dalším, tak o dědění to moc nebude. Starší děti už po sobě moc nedědí. Nevím jak to mají podle pohlaví, já mám tři kluky a se třetím jsem tak nějak trochu počítala, ale až od 2-3 let. Věci do té doby jsem poslala dál. Teď se to velmi hodí, jen otevírám postupně krabice. Ale i tak je třeba dokupovat. A to fakt nejedu žádné značky, hodně je z bazaru, Lidlu, Tesco, Pepco..Ale když se před začátkem školního roku všechno sejde, včetně co čtvrt roku obměna šatníku, protože zrovna v tom věku 9+ rostou strašně rychle, totéž boty..teď se budou platit učebnice, tábory, v srpnu věci na TV, pak bude ŠVP, lyžák, školka v přírodě, plavání..Jako fakt to není sranda. Ano, pro miminko jsem měla hodně darované, půjčené, kojila jsem, brzy jedl s námi, ale náklady nejsou stovkové. Natož u starších dětí.
Kolegyně má 4 děti, jen 4 tis dá v září za měsíčníky na MHD. Jinde zas dost stojí benzín. Kolegyně má pět dětí, vánoční dárky kupují u Vietnamců, teď chtělo jedno dítě na letenku ( pobyt v cizině, ale včetně brigády), předtím platila zahraniční exkurzi. Slušné zimní boty pro 5 dětí..6 tisíc? ŠVP u nás letos stojí 11 tis, lyžák 7 tis. Já mám štěstí, že na těch větších výdajích se podílí expartner. V průměru tak nemáme čtyři děti, ale dvě a půl. Kdybychom měli financovat všechny čtyři a ještě šetřit, že si chceme něco užít, zažít, žít v pohodě, a dát jim něco do začátku…

• Citovat
  • Upravit
647
16.4.23 11:24
@Jazmine píše:
Nech si ty invektiva, bez ironie by to nešlo? můj přísvěk jsi nepochopil. Tohle konkrétně byla reakce na ty, kteří se tady ohání, jak mají malé výdělky a povyšovali se tady nad nimi, jak jsou chudý. Neznám jejich přesnou finanční situaci ve smyslu kde, kolik a za co dluží. Ale na to, že mají příjmy cca 90tis. není půjčka 1,5mil nic hrozného (i s dětmi), když běžně rodiny s dvěma dětmi dluží 5 mil. za hypo. Tvůj příklad s kuřetem je značně mimo a o statistiskách asi moc nic nevíš. Ono totiž záleží jak takovou statistiku čteš, což pravda, není úplně pro každého to správně pochopit 8)Příspěvek upraven 16.04.23 v 11:08

A ze tady toho povysovani a reci o tom, ze jsou chudi bylo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3722
16.4.23 11:30
@Anonymní píše:
Dospělé zatím nee…střední škola, druhý stupeň základní škola… a fakt je že všechny výdaje jdou za námi… školy v přírodě, školní výlety, srpš, mobily, tablety..do budoucna řidičáky, vysoké školy pokud půjdou… straší asi ano… takže ještě cca 8let u starší placení, u mladší spíše jen střední škola tuším… takže i tak nějakých 7let… a pak pomoc třeba s bydlením atd. atd. atd.. a naše tam je to ještě na nějakých hooodně let…

Uskrovnit se bude třeba, to je jasné. Já si třeba myslím, že tohle je natolik citlivé osobní rozhodnutí, že by jsi měla zohlednit více pohledů. Jasně, finanční situace je hodně důležitá., ale když už se někdo na dítě necítí + ještě nebylo plánované, tak je to asi sakra jiné rozhodování, než to tvé. Pokud něco cítíš, a jak jsi sama psala „srdce ti velí si ho nechat“ pak si myslím, že je tvoje odpověď jasná. Znova, finančně to hitparáda nebude, ale dá se to zvládnout. Je to zase o nastavení hodnot, které máme každá jiné. Já třeba vím, že bych do dalšího dítěte nešla. Ne kvůli financím, ty jsou, ale prostě jsem jich nikdy hodně nechtěla. Dvě děti pro mě vždy byla nepřekročitelná hranice… A i když třeba partner něco naznačí, mám chuť ho praštit, takže už to ani nezkouší. Jsem zvyklá aktivně cestovat apod. a nedovedla bych si představit mít „v závěsu“ třeba i odrostlé ale tři děti.. Prostě jsem si jistá že další NE. Tento pocit ale z tebe já nemám :nevim: A pak celý život přemýšlet jaké by to dítě asi bylo, kolik let by mu bylo…To může hodně bolet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.23 11:31
@Anonymní píše:
Dospělé zatím nee…střední škola, druhý stupeň základní škola… a fakt je že všechny výdaje jdou za námi… školy v přírodě, školní výlety, srpš, mobily, tablety..do budoucna řidičáky, vysoké školy pokud půjdou… straší asi ano… takže ještě cca 8let u starší placení, u mladší spíše jen střední škola tuším… takže i tak nějakých 7let… a pak pomoc třeba s bydlením atd. atd. atd.. a naše tam je to ještě na nějakých hooodně let…

No právě, my ty děti máme podobně staré ( skoro 18, 13,11 a 4) a takové představy, že jako s koncem SŠ končí finanční zátěž a péče, je fakt utopie. Řidičák chceme ať si udělají všichni zavčasu ( já jsem dělala ve 30), teď jsme přispívali 10 tis, ale vyšlo to dráž ( zbytek platila matka). Čím je dítě starší, tím je dražší. Příspěvek na studium VŠ teď vychází kolem 8-10 tis. Co vím od kolegyn. Kdoví kolik to bude za pár let, až to bude u nás aktuální.

• Citovat
  • Upravit
3722
16.4.23 11:33
@Lendava píše:
A ze tady toho povysovani a reci o tom, ze jsou chudi bylo :palec:

No nepřímo ano :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.23 11:37

@Jazmine teď jsem se musela hodně zamyslet..kdybych se rozhodla jinak, měli bychom k tomu zvěřinci 2,5 lete batole. Byla bych na RD. Netuším jak bychom to finančně ale hlavně psychicky a prostorově zvládali. Fakt ne. Ale já jsem měla jasno celkem hned. V tom je ten rozdíl. O jedno chtěné dítko jsem přišla, ale tam taky takhle neuvažuju. Není čas a ani důvod. Ale to je taky něco jiného, tohle vyřešila příroda za nás, nebylo to naše rozhodnutí. Každopádně s dětmi má toho člověk pořád až nad hlavu, že tyhle sebemrskačske myšlenky nemusí být časté. Nakonec se člověk musí prostě nějak rozhodnout a žít s tím. Ať tak či onak.

• Citovat
  • Upravit
134
16.4.23 12:04

@Jazmine pořád tady řešíte finance ale to, že zakladatelka zmínila, že manžel další dítě nechce a dřív se na tom i tak domluvili, mě přijde jako asi to nejdůležitější ne snad? Všichni tady řešíte, jak to bude prožívat zakladatelka ale já bych třeba nemohla žít s pocitem, že partner byl proti a já se stejně rozhodla jinak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí