Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Jazmine píše:
Nech si ty invektiva, bez ironie by to nešlo? můj přísvěk jsi nepochopil. Tohle konkrétně byla reakce na ty, kteří se tady ohání, jak mají malé výdělky a povyšovali se tady nad nimi, jak jsou chudý. Neznám jejich přesnou finanční situaci ve smyslu kde, kolik a za co dluží. Ale na to, že mají příjmy cca 90tis. není půjčka 1,5mil nic hrozného (i s dětmi), když běžně rodiny s dvěma dětmi dluží 5 mil. za hypo. Tvůj příklad s kuřetem je značně mimo a o statistiskách asi moc nic nevíš. Ono totiž záleží jak takovou statistiku čteš, což pravda, není úplně pro každého to správně pochopitPříspěvek upraven 16.04.23 v 11:08
Nečtes a ještě tady budeš vyjíždět, co si o sobě myslíš, „chytracko z korporatu“!
@Ahep píše:
Nečtes a ještě tady budeš vyjíždět, co si o sobě myslíš, „chytracko z korporatu“!
Ty jsi drsneej, to jsi mi to nandal!
Nějakej věčně adminem okřikovanej chudáček, co se neumí chovat a nemá elementární lidskou slušnost mě nechává zcela chladnou ![]()
@Barboraa001 píše:
@Jazmine pořád tady řešíte finance ale to, že zakladatelka zmínila, že manžel další dítě nechce a dřív se na tom i tak domluvili, mě přijde jako asi to nejdůležitější ne snad? Všichni tady řešíte, jak to bude prožívat zakladatelka ale já bych třeba nemohla žít s pocitem, že partner byl proti a já se stejně rozhodla jinak..
Hele. tohle je její tělo. Je to prostě otázka, kde kdo na co má/nemá právo (vůči partnerovi) a je prostě kontroverzní a vyvolávající diskuze. Já si myslím, že prvotně musí zvážit svoje pocity a jasně, zohlednit i chlapa, ale rozhodně bych celé rozhodnutí nestavěla na tom, co chce primárně on. Ona je ta, pro kterou to znamená zásah do jejího těla a nakonec i duše. A ne, fakt nepatřím k těm, co by byli proti potratům. To ani náhodou. Kdyby se stalo něco podobného mě, tak jak jsem už napsala. já bych na potrat šla. Ale né kvůli chlapovi, financím ale proto, že v počtu dětí mám celý život jasno a vím, jaké mám kapacity a že už bych další dítě nezvládla. Ona má „své“ dítě jen jedno…Apropo, moje matka šla na potrat kvůli chlapovi a vyčítá si to celý život
Můj osobní postoj: pokud bych byla ve stejné situaci jako zakl, tzn ona dítě očividně chce, tak bych v tomto případě na manžela ohledy nebrala. Manžel ji může opustit, najít si milenku. A ona si to bude vyčítat ještě víc.
Pokud ale není na mužovi existenčně nezávislá, což asi je a hodlá se nechat na RD mužem živit, tak by na jeho postoj měla brát ohled. Jen si myslím, že si to bude celý život vyčítat (potrat z „donucení” je jedna z věcí, s kterou se nelze smířit) a že to jejich vztah stejně zničí.
@Barboraa001 píše:
@Jazmine pořád tady řešíte finance ale to, že zakladatelka zmínila, že manžel další dítě nechce a dřív se na tom i tak domluvili, mě přijde jako asi to nejdůležitější ne snad? Všichni tady řešíte, jak to bude prožívat zakladatelka ale já bych třeba nemohla žít s pocitem, že partner byl proti a já se stejně rozhodla jinak..
Příspěvek upraven 16.04.23 v 13:10
“ moje matka šla na potrat kvůli chlapovi a vyčítá si to celý život” Jo. To jsem se snažila o něco výš říci. To je věc, se kterou se opravdu smířit nejde.
@Jazmine píše:
Hele. tohle je její tělo. Je to prostě otázka, kde kdo na co má/nemá právo (vůči partnerovi) a je prostě kontroverzní a vyvolávající diskuze. Já si myslím, že prvotně musí zvážit svoje pocity a jasně, zohlednit i chlapa, ale rozhodně bych celé rozhodnutí nestavěla na tom, co chce primárně on. Ona je ta, pro kterou to znamená zásah do jejího těla a nakonec i duše. A ne, fakt nepatřím k těm, co by byli proti potratům. To ani náhodou. Kdyby se stalo něco podobného mě, tak jak jsem už napsala. já bych na potrat šla. Ale né kvůli chlapovi, financím ale proto, že v počtu dětí mám celý život jasno a vím, jaké mám kapacity a že už bych další dítě nezvládla. Ona má „své“ dítě jen jedno…Apropo, moje matka šla na potrat kvůli chlapovi a vyčítá si to celý život
@Ahep píše:
Navíc, základ je pořád stejnej ty „matematiku“. Já sice neznám konkrétní detaily půjček, ale pořád platí, že dluží 1,5 mega na relativně slušnej příjem. S tím se dá dost dělat. Nechápu, kde bereš tu drzost se takhle chovat. Jen jsem se pozastavila nad tím, proč tady dost diskutujících probírá jejich finance, jak kdyby byli nějací zoufalci. Většina lidí fakt nemá čistý příjem 60tisíc.
@axlpol píše:
@Bobule321 …když se zamyslíš, kolik lidí nemůže nebo se snaží složitě počít…tak početí dítěte bude dost osudová záležitost. Početí není samozřejmost…a to že lidé mění postoje, názoryčlověk není stroj. Nežije podle danné „smlouvy“ kterou uzavřel před léty (to by se lidi ani nerozváděli, nepodváděli atd) Je omylný, lidský a jedná podle svých citů a intuice. Tak to prostě je.
Ale ona si za cenu „osudu a intuice“ rozbije vztah a bude ještě ve větší pasti než teď ![]()
Jenže pokud půjde na potrat kvůli chlapovi, ač ona dítě srdcem chce, tak je to zničí stejně.
@Bobule321 píše:
Ale ona si za cenu „osudu a intuice“ rozbije vztah a bude ještě ve větší pasti než teď
@Bobule321 píše:
Ale ona si za cenu „osudu a intuice“ rozbije vztah a bude ještě ve větší pasti než teď
Tak promiň, ale tohle mi přijde jako dost odvážné tvrzení…Co o jejich vztahu víš? Jak můžeš takhle dopředu něco předvídat? Co je nakonec větší „past“?? Kdo a na základě čeho tohle může posoudit co je vlastně „správné“? a jaké důsledky si celý život zakladatelka ponese?
Každý si tady do ní projektuje svoje životní postoje a hodnoty a to přece není rada ![]()
Kdyby zakladatelka celý dotaz postavila jinak, kde by bylo patrné, že se na to vůbec necítí a že váhá „protože společnost“ ale spíš by jí potrat ulevil, pak je správné rozhodnutí potrat. Ale pokud dotaz postaví tak, že „srdce velí si dítě nechat“, pak je přece slovo „past“ (v kontextu víše zmíněného) poněkud mimo ![]()
@ZdenMal ale prosím tě, my ženský jsme silnější než si myslíme. Je to sice její tělo a další podobné frky, ale to dítě je i chlapovo a má právo spolurozhodovat. Protože pokud by se to mělo brát takhle, tak potom má jedině žena na dítě výhradní právo a chlap má tedy jen oplodnit a zabezpečit finančně. To je trošku mimo.
Jasný tady je buď varianta pozitivní nebo negativní, ale je potřeba k tomu přistupovat zodpovědně. Ono být dítě u špatně zabezpečených a v tomhle případě asi i dost finančně negramotnych rodičů (viz několik spotřebitelských úvěrů) není žádná výhra. Kor když jeden rodič dítě nechtěl. A ne, nemusí láska k dítěti vždycky naskočit, bohužel v mnoha případech je frustrace tak velká, že vede k agresi, přehlížení apod.
@Jazmine píše:
Navíc, základ je pořád stejnej ty „matematiku“. Já sice neznám konkrétní detaily půjček, ale pořád platí, že dluží 1,5 mega na relativně slušnej příjem. S tím se dá dost dělat. Nechápu, kde bereš tu drzost se takhle chovat. Jen jsem se pozastavila nad tím, proč tady dost diskutujících probírá jejich finance, jak kdyby byli nějací zoufalci. Většina lidí fakt nemá čistý příjem 60tisíc.
No jo,1,5 mil není žádná raketa, ale jim taky asi už není 30. A většina lidí nemá 60 tis, ale taky většina nemá čtyři děti.
@Jazmine já nespochybňuji, že to není její tělo a ona bude ta, která si celé těhotenství prožije. A ani jsem nikde nepsala, že má celé rozhodnutí stavět na chlapovi, to celkem prevracíš. Akorát jsem tím chtěla říct, že pořád je to dítě obou dvou a oba by si k tomu měli říct svoje a ano, jak už tady bylo napsané, může jim to třeba i zničit vztah, protože to se prostě děje. Já být na jeho místě brala bych to třeba jako kudlu do zad, když by se někdo rozhodl beze mě. Ještě navíc, když je jasné, že potom to bude vše na tom chlapovi, táhnout to finančně. Takže akorát říkám, že mě přijde dost nefér přemýšlet jen sama nad sebou.
@Bobule321 píše:
@ZdenMal ale prosím tě, my ženský jsme silnější než si myslíme. Je to sice její tělo a další podobné frky, ale to dítě je i chlapovo a má právo spolurozhodovat. Protože pokud by se to mělo brát takhle, tak potom má jedině žena na dítě výhradní právo a chlap má tedy jen oplodnit a zabezpečit finančně. To je trošku mimo.
Jasný tady je buď varianta pozitivní nebo negativní, ale je potřeba k tomu přistupovat zodpovědně. Ono být dítě u špatně zabezpečených a v tomhle případě asi i dost finančně negramotnych rodičů (viz několik spotřebitelských úvěrů) není žádná výhra. Kor když jeden rodič dítě nechtěl. A ne, nemusí láska k dítěti vždycky naskočit, bohužel v mnoha případech je frustrace tak velká, že vede k agresi, přehlížení apod.
A tohle je to, o čem jsem mluvila výše…Finančně negramotní rodiče
Trochu uber děvče. Jsou na sociálce, nebo co? Ano, jsou i tací, ale zakladatelka mezi ně nepatří.
Za tyhle výplody, že „její tělo“ jsou jen „frky“ by ti moje matka jednu vlepila. Celý život se tím psychicky trápila, že se rozhodla kvůli mému otci, který dítě nechtěl, protože finance, ale prokouřit dvě krabky denně mu problém nedělalo. Vztah šel pochopitelně do kytek i tak. Máma si nakonec našla chlapa, se kterým měla živnost a dobře vydělávali.. Kdyby si tehdy dítě nechala otce kopla do půlek, bylo by jí o poznání lépe. Ne, chlap nemenstruuje, nerodí, nekojí a dítě neodnosí. Nemá tím menší právo na dítě, ale jeho vztah k němu je přinejmenším na startu života zančně jiné povahy. Ano, potrat je zásah do těla ženy, ne do těla muže.
Ano, já tě chápu. Já nepíšu nic o jejím těle. Říkám jen to, že pokud to dítě srdcem chce, tak si to do smrti neodpustí. Potrat dítěte, pokud ho chceš, je jedna z věcí, kterou si neodargumentuješ, tu si neodpustíš. Nikdy. To ti potvrdí každý psycholog. Bohužel. Pomalu ji to uvnitř zabije. Muže pak bude vinit celý život a sklouzne to do „já kvůli tobě zabila naše dítě a ty nejsi schopný vynést koš”. Nemluvě o tom, kdyby od ní odešel. To není o tom, že bych tomu muži brala právo rozhodovat. Vůbec ne. O tom to fakt není. Já tvrdím, a jsem si sto procentně jistá, že pokud kvůli muži půjde na potrat, můžou to rovnou zabalit. Tohle nerozchodí.
@Bobule321 píše:
@Barboraa001 píše:
@Jazmine já nespochybňuji, že to není její tělo a ona bude ta, která si celé těhotenství prožije. A ani jsem nikde nepsala, že má celé rozhodnutí stavět na chlapovi, to celkem prevracíš. Akorát jsem tím chtěla říct, že pořád je to dítě obou dvou a oba by si k tomu měli říct svoje a ano, jak už tady bylo napsané, může jim to třeba i zničit vztah, protože to se prostě děje. Já být na jeho místě brala bych to třeba jako kudlu do zad, když by se někdo rozhodl beze mě. Ještě navíc, když je jasné, že potom to bude vše na tom chlapovi, táhnout to finančně. Takže akorát říkám, že mě přijde dost nefér přemýšlet jen sama nad sebou.
Hele, přečti si můj příspěvek výše. Maje mamka do toho kvůli otci šla, protože na ní tlačil, ačkoliv to cítila jinak. Světe div se, rozešli se. Takže si myslím, že otázka rozchodu nutně nemusí souviset jen s jednou variantou rozhodnutí…Navíc finance se v čase mohou měnit, potrat je věc nevratná…A znova, já nikde neříkám že je to jednoduché rozhodování, ale že tady někdo plodí, že jsou finančně negramotní mi přijde přes čáru. Tohle není případ holky ze severu, co bere dávky ![]()