Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jemys Jestli je dítěti rok či dva, tak asi těžko vydrží, OK, nakrmí se v autě, které se pak uklídí, nema problema. Ale pokud je starší, tak snad 15 minut (což psala Ankili, že jí cesta trvá) snad vydrží, ne?
@maritimka Jen nechápu, když nemůže jíst už před tréninkem, proč ho takhle drezúrovat. Ale prostě každá jsme nějaká ![]()
@maritimka píše:
Tak já už teď mám na sedadle takový potah, takže ten se jen vezme vlhkým ubrouskem a je klid. Kobereček luxuji často a jinde ten bordel není…
Samozřejmě, protože ročák se tam prostě strčí. Až začne dítě samo nastupovat a samo lézt do sedačky (nejlépe stylem nejdřív si tam hezky šlápnu, a až pak nastrčím zadek), tak zjistíš, že bude třeba to auto obalit tak nějak celé. Nějaké drobky jsou opravdu úplně to nejméně. Ale tak neříkám, třeba to budete stíhat čistit denně, s jedním dítětem se dá dělat spousta serepetiček, na které se člověk s více dětmi musí vykašlat, aby si vůbec uchoval zdravý rozum.
@Len-til-kah Proto mám a budu mít jen jedno - na víc dětí nemám nervy… Ale teda nevím, ale kamarádky okolo mají starší děti, některé i dvě či tři, ale v autech mají uklizeno. Jen jedna tam má humus, protože dceru vozí 3× týdně na koně a to fakt nejde uklidit, když ona tam jde v těch zahnojených botech do auta (což já nechápu, ale proti gustu). Ale když nejedou na koně, má jiné auto, a v něm by se taky dalo z podlahy jíst. Nevím, asi mám i kolem sebe divné matky, které stíhají i s více dětmi mít i v autě uklizeno ![]()
@Jemys píše:
@maritimka Jen nechápu, když nemůže jíst už před tréninkem, proč ho takhle drezúrovat. Ale prostě každá jsme nějaká
Ale jak jsem psala - jednak jsme každá jiná, ale já bych prostě, jelikož cesta domů trvá dotyčné 15 minut, prostě dala svačinu doma. Jako tomu dítěti je určitě víc jak 3,4 roky, tak snad vydrží 15 minut nejíst, ne? Určitě nejí těsně před tréninkem nebo kam že to chodí, ale i kdyby jedl hodinu před, trénink byl 2 hodiny a cesta domů s převlečením půl hodiny - to je dohromady 3,5 hodiny bez jídla… Nepřijde mi na tom nic divného. A pokud by dítě mělo hlad, tak dotyčná jede hned domů, takže na tu kávu někde se zastavit může, dítě ten rohlík může sníst cestou k autu, může ho sníst v šatně, kde se převléká (jestliže nějaká šatna existuje). Hele, když se nechce jíst v autě, vždy se to dá nějak udělat, aby se tam nejedlo. Buď se počká a nebo se nají za chodu cestou k autu.
Myslím, že se tady z problému dělá ještě větší problém, což?
@maritimka Jasně, nejdřív dítě musí jen u stolu a pak ho budu nutit jíst za běhu k autu. A jo, dělá se tu mega problém z toho, že si dítě v autě něco zakousne, to máš pravdu
Přitom vůbec o nic nejde. Ale jo, chápu, že někdo žije pravidly
@maritimka píše:
To určitě, o drobcích ani tak moje úvaha o hnojišti nebyla, jako spíš o zbytkách ovoce, bonbonech, atd. Zakladatelka psala, že tam má zbytky jablek. Doma by nenechala ohryzek ani půl dne nikde odhozený, ale v autě jí to přijde normální. Proto jsem psala to o chůvě - stojí 120,– na hodinu (aspoň tady v Plzni), dětský koutek je za 50,– na hodinu, takže nevidím jediný důvod, proč mít v autě bordel a vymlouvat se na děti…
já jsem nepsala, že mi to přijde normální
naopak..
Tak jen abych to vysvětlila, na trénink jede přímo ze školky, kde ma svacinu v ve 14:30, ja ho vyzvednu v 15:45 a jedeme, dříve to nejde neboť batole mi spí doma a i tak ho beru sebou bez svaciny, ji az v telocvicne, Pokud se víc naji pred tréninkem neni mu dobre od žaludku, takže cestou tam si daji v aute třeba jen
par piskotu. Svacinu vezu oběma sebou. Pokud někdy někdo videl šatny veřejné haly tak v te „sportovní“ vůni tam se fakt jist neda
a abych s nima dvakrát tydne jela si někam na kaficko a tam klukovi koupila svacinu, neboť by asi nebylo vhodně aby někde zmoulal tu z domova…batoleti taky něco… No to muzu za ty peníze jezdit jednou měsíčně na úklid v aute do automycky:-)
Ale o tom to snad neni, to byl jen příklad, proste díte je hladové a naji se a ja to flakt neřeším, jak tak vidím tak zaplat pánbůh! Auto par drobku uveze, az to přeroste pred únosnou mez tak se vysaje a nikdo nejsme ve stresu. Cesta je 15minut ale třeba se potrebuji ještě někde zastavit… No jsme rada ze nejsem líná po svých dětech uklidit a upjata tak, ze nesnesu Drobek v aute.;-)
@Jemys píše:
@maritimka Jasně, nejdřív dítě musí jen u stolu a pak ho budu nutit jíst za běhu k autu. A jo, dělá se tu mega problém z toho, že si dítě v autě něco zakousne, to máš pravduPřitom vůbec o nic nejde. Ale jo, chápu, že někdo žije pravidly
No dělá se tu problém z toho, že zakladatelka položila dotaz, na který jsem odpověděla „ne, nejí, nedělám z auta hnojiště“ a na základě toho se sem nahrnuly další a další, které mají v autě bordel (i kdyby přechodný) a začaly řešit, jak dítě MUSÍ v autě jíst. Já říkám - ne, nemusí, to je celé. Na co si děti naučíme, to dělají. Mé dítě nikdy v autě nejedlo, takže to nevyžaduje. Kdybych jí v autě krmila, jak jí znám, po upoutání do sedačky řev, že chce jíst. Takhle to máme doma v židličce - jen co jí tam dám, spustí hladový řev… Dítě se nerodí s tím, že musí celý den něco okusovat, aby bylo šťastné - takové si ho my vychováme ![]()
@KriJona píše:
já jsem nepsala, že mi to přijde normálnínaopak..
Tak to se omlouvám - já právě z úvodu pochopila, že to jablko atd. je tam delší dobu, než jen ten jeden den, než se někam dojede do cíle, aby mohlo být vyhozeno a auto uklizeno…
@maritimka Nikdo netvrdí, že dítě MUSÍ v autě jíst. Jen tvrdíme, že se svět nezboří.
Ano jí..
Pokud jedem třeba 20 minut tak nejí, pokud jedem na dovolenou výlet a cesta trvá třeba dvě hodiny, tak ten rohlík a nebo něco dám.
Hnít ovoce tam fakt nenechávám
ale třeba za týden se nadělá bordelu fakt dost, když jezdím se dvěma dětmi. Tříleťák v pohodě jízdu bez jídla vydrží, ale menší je většinou v klidu když má rohlík a vzápětí starší kvílí, že chce taky
ale tak abych to uzavřela..auto vyluxováno, sedačky vyprané ![]()
@maritimka píše:
@Len-til-kah Proto mám a budu mít jen jedno - na víc dětí nemám nervy… Ale teda nevím, ale kamarádky okolo mají starší děti, některé i dvě či tři, ale v autech mají uklizeno. Jen jedna tam má humus, protože dceru vozí 3× týdně na koně a to fakt nejde uklidit, když ona tam jde v těch zahnojených botech do auta (což já nechápu, ale proti gustu).NOooo tak už nic…
![]()
jsem se chtěla ještě vyjádřit, ale asi to vzdávám, já totiž jezdím na koně někdy i 3× denně a zahnojený boty jsou to nejmenší zlo…ono taková chlupatá zpocená koňská deka, nebo balíky sena a pilin
a to mám prosím bílé kožené sedačky
by tě trefilo…
můžeš mi říct, kam jako ty boty mám dát? mám se xkrát denně přezouvat, a to seno když jsem potřebovala urgent převézt pár pytlů mám dát kam?! a deky na vyprání? a psiska mají běžet za autem?PS-nemám v autě HUMUS…dávám ho pravidělně čistit - to je fakt martimko tak težké pochopit, že se dá v autě normálně žít bez pravidel, neuklízet to pořád jako magor a nestírat panicky igelit u dítěte
a přitom tam nemít humus?
nebo ho tam i mít na dobu neurčitou…chce to trochu nadhled a klídek
A ano, děti máme takové, jaké je vychováme. Děti mé kamarádky se jí chodí i ptát, jestli si můžou vzít jogurt z lednice, jakej z ní mají respekt. Já o tohle nestojím. Dávám dětem volnost. Samy vědí, kdy mají hlad nebo na něco chuť a vědí, kde to najdou. Nechci, aby se bály si něco vzít nebo do něčeho kousnout, páč není jejich čas a nejsou na svém místě