Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Uju Oni asi nedělají nějakou autosedačku se zapínám vzadu za sedačkou, co? By se vám hodila ![]()
Martimka-já pořád nechápu tyto žabomyší války. myslím, že nikdo nemá rád v autě bordel, ale pak prostě záleží na prioritách toho konkrétního jedince jak s tím naloží. Většina evidentně to neřeší a uklidí až je vhodná příležitost a netrhá jim žíly dítě, které jim v autě jí. Jako mě netrhá žíly to, že než se auto vyčistí tak je zabordelený. Fakt je pro mě prioritnější dojet včas pro dítě do školky nebo na schůzku než dojet pozdě v čistém autě. Dítě na hlídání dám taky z jiného (pro mě rozumějšího)důvodu než abych uklízela auto..a o to mi jde - přece ty a ostatní matky „superčistéauto“ nám nechcete říct, že to děláme špatně, že dítě má vědět, že teď se nejí a když už náhodu máme jíst tak někde u benzinky apod, že je to znak kultivovanosti…protože já mám z toho takový pocit, že to přesně nám chcete říct..a konkrétně mě se to zdá jako ptákovina
@Trudi píše:
V autě nejíme. Když má někdo hlad, tak zastavíme a najíme se jako lidé - tedy u stolu. Auto o nás všech hodně vypovídá. Většinou jaké to máme v autě, tak podobné to je i doma (pominu prac. dodávky).
nesmysl, jíme v autě, náš syn taky a i přesto nejsme žádní křováci a doma mám pořád naklizeno
@Mišmiš Asi takhle - já nemám ráda bordel, tudíž ho nedělám a když už je, tak ho uklidím a to hned, jak je to možné. V případě auta je to doba dojezdu do cíle (tudíž většinou domů). Dám jednou týdně nebo jednou za 14 dní dítě na hlídání a jdu umýt auto pořádně (pokud jdu já, odvezu ho na čištění, pokud jde chlap, umeje ho sám). To auto mě reprezentuje, protože v něm nevozím jen sebe a svou rodinu, proto se o něj starám (někdo podotkne, jak může fabie reprezentovat - otázka vkusu - pro mě lepší uklizená fábka, než zabordelený meďour)… Neříkám nikomu nic, ať si to každý dělá, jak uzná za vhodné, jak mu to vyhovuje. Ale když tu někdo napíše, že se za své auto stydí, jak to v něm vypadá, tak už to moc spokojeně nezní a možná by to chtělo přestat vytvářet bordel a nebo ho častěji dávat pryč. To je celé ![]()
V aute jime, vsichni a bordel tam nemame. Znama ma psa, ktery zere o Vanocich u stolu a take to z nej cloveka nedela. Je to clen rodiny a na Vanoce to ma povoleno. Stejne tak se ja najim nekdy jinde, nez u stolu a porad jsem clovekem ![]()
@maritimka Jasně, tak když dítě jen kouká, je to pohoda. Většina prostě za jízdy nevydrží. A když jedem k doktoru a pak na nákup, tak nebudu celou cestu domů poslouchat řev, že chce rohlík. Prostě mu ho dám. Ovoce a zeleninu neberu mezi jídlo. A že zakladatelka napsala, že se za auto stydí? Tak hned je bordelářka a má čubr všude? Ty si nikdy neměla podobný pocit, co se týče domácnosti, auta, čehokoliv? Pak se teda klaním. Já jsem třeba na pořádek háklivá, denně stírám, luxuju. Ale v momentě, kdy mě chytne migréna a chlap je pracovně pryč, tak jsem ráda, že děti vůbec dostanou najíst, že zvládnu uvařit. Po třech dnech, co mě přestane bolet hlava u nás někdo zazvonit, tak se taky hanbou propadnu, jak to u nás vypadá. Prostě někdy se to nahromadí a něco se semele, že jde domácnost i auto stranou. Ale světe div se, život jde dál.
@Jemys Tak jasný, když je problém, tak úklid počká, to proti tomu nic. Ale pak je divné, když je binčus delší dobu a nebo opakovaně, to už asi bude chyba někde jinde… A já jsem jako první nenapsala, že je zakladatelka bordelář, jen jsem psala, že já bordel nemám ráda, proto ho nedělám - a pro mě jsou bordelem i drobky v autě, které bych musela den co den luxovat, protože by mi tam prostě vadily…
Mně vadí, když je někde něco neumytého (neříkám sterilní, to ne), ale denně luxovat, obden vytřít + utřít prach, po každém jídle umýt nádobí, každý týden nebo ob týden jít umýt auto a to i zevnitř mně prostě přijde normální. Mám ráda uklizeno tak, že kdyby o půlnoci někdo zazvonil, já ho můžu pozvat na kávu, aniž bych se musela omlouvat za momentální stav domácnosti (to, že bych mu nejdřív vynadala, co sem má co lézt o půlnoci, je věc druhá…). To samé auto - kolikrát jsem vezla někoho na základě telefonu „přijeď, jsem tam a tam“. A to nestíhám dát auto na hodinu do myčky, aby bylo schopné někoho odvést.
Já to mám prostě tak - nevytvářím bordel, abych ho nemusela uklízet a když už bordel je (i roční to umí a řádně), tak ho co nejdříve uklidím…
@maritimka píše: . Mám ráda uklizeno tak, že kdyby o půlnoci někdo zazvonil, já ho můžu pozvat na kávu, aniž bych se musela omlouvat za momentální stav domácnosti (to, že bych mu nejdřív vynadala, co sem má co lézt o půlnoci, je věc druhá…).
moje rec
a nejde jen o pulnoc, ale ja i odchazim z domu, kde mam uklizeno, ze kdyz nekoho potkam, tak ho muzu pozvat domu a nestydet se za to. Tohle me naucila moje matka a me to prijde spravne.
Taktez auto…
ale tady ty dohady kdo jak co ma a kdo je a neni bordelar me uz prijdou padle na hlavu ![]()
@Taminka Asi tak. Hlavně vím, že uklízím a uklízím i když není nadrobeno. Takže se nehroutím z toho, že dítěti někde něco upadne. Prostě například zmiňovaný dvouhodinový pláč dítěte v autě by pro mne byl důvodem k zastavení, ihned. Ale touha dítěte po kusu ovoce nebo rohlíku pro mne důvodem k zastavení není. A hlavně si fakt nedovolím soudit něčí domácnost dle toho, zda mu dítě v autě jí.
@Jemys Tady někdo na začátku napsat něco o tom, že jak to vypadá v autě, vypadá to asi i doma u dotyčné. A hned jste se toho všechny ty, které jí v autě chytly a pořád dokola opakujete, jak zrovna vaše dítě v autě jíst může, protože chudák nevydrží, nebo se nudí, nebo je zvyklý mít pořád něco v puse, atd. OK, tak si to tak dělejte, proti gustu nic… Dokud vám drobky a jiné věci v autě nevadí, je to dobře. Až začnou vadit, uklidíte si a nebo se vymluvíte na děti, jak tu už zaznělo. OK, když vám to takto vyhovuje…
A s tím pláčem - po druhé zastávce by tě to přestalo bavit a radši jela, než aby jsi co 5km zastavovala, protože se ti dítě zrovna blbě vyspalo a stávalo plenou napřed
. Pokud dojed musíš tak či tak, tak radši zaklapneš uši a necháš dítě řvát, než pořád stavět a při rozjetí opět pláč… Tohle se stalo jednou, od té doby máme DVD a je klid vždy ![]()
@Taminka Já třeba jedu v autě a potkám nějakou známou osobu, tak jí řeknu, ať nastoupí, že pokecáme a hodím jí třeba domů. Takže i drobky v autě by mi vadily a výmluvy na dítě nemám ráda
.
Ale fakt, ať si to každá dělá, jak uzná za vhodné. Někomu drobky vadí, někomu ne, někomu nevadí papírky a petky v autě, jiné ano.
@maritimka Ne,nenechám dítě řvát. Ani hlady, ani proto, že se blbě vyspalo. Pokud musím být někde na čas, jezdím s velkým předstihem právě proto, že vím, jaký to je jezdit s dětmi. A znám stav našich silnic. Prostě nemám na prvním dítě sebe, pravidla, pořádek a auto. Mám na prvním místě spokojený neuřvaný dítě. Ale to je na jinou diskuzi. Mizím. ![]()
@Jemys píše:
@maritimka Ne,nenechám dítě řvát. Ani hlady, ani proto, že se blbě vyspalo. Pokud musím být někde na čas, jezdím s velkým předstihem právě proto, že vím, jaký to je jezdit s dětmi. A znám stav našich silnic. Prostě nemám na prvním dítě sebe, pravidla, pořádek a auto. Mám na prvním místě spokojený neuřvaný dítě. Ale to je na jinou diskuzi. Mizím.
Souhlasím. A dodávám, že mě ječící dítě nejen za volantem stresuje a mám sklon v tom stresu dělat chyby, a to nemám zrovna málo naježděno. Což je zejména za volantem poněkud rizikové, nerada bych někoho zmrzačila.
U nás dítě nenecháváme řvát. Vyladěné dítě u nás znamená vyladěná matka.
Já tedy jen žasnu, kam se diskuze o nepořádku v autě může posunout.
ale co, čekat bych to měla. ![]()
Já nevím, ale já v tom prostě nevidím vůbec žádný neřešitelný problém. POkud mi bugr a autě vadí, neexistují náhodou dneska i vysavače do auta? nedají se po každé cestě drobky vysát? když už..? Nedají se ony kousky jídla po každé cestě posbírat do připraveného sáčku? Ani jídlo v autě prostě nemusí nutně znamenat nepořádek v autě, nemusí znamenat najímání chův proto, abych si mohla vyčistit auto..
POdle mého je totiž nepořádek a nepořádek. jeden čítá bahno, když je venku takhle, drobečky, a další nepořádek jsou zbytky jídla, papírky, zbytečné věci, atd. První věc je na první pohled přece provozní a nikdo, nikdo nemůže čekat, že se v autě bude dát jíst z podlahy?
Plus se dá prostě jedenou za týden vysát, ne? druhá věc je otázka chvilky po každé jízdě, kdy se odstraní..Stačí vozit v autě malý sáček.
Je to ale věcí osobního přesvědčení. Já osobně bych své děti neomezovala svým předsevzetím, že se v autě nejí. Už jen proto, že mé druhé žije tzv. z vody a když už jíst chce, musí se toho využít. i v autě. kdo tohle nezažil, nikdy to nepochopí. Ale je to prostě moje rozhodnutí. Nevadí mi to. ALe ani přesto přeci nemám v autě bugr. Druhou věcí je, že úklid auta je vítaným zpestřením, děti uklízejí rády..
Já třeba naprosto ale naprosto neuznávám zmiňované DVD v autě. NECHCI své děti učit na to, že se v autě na cokoliv dívají. Nikdy jsme to nepřipustili, děti to nevyžadují, a i 1500km/ve dvou dnech zvládly bez toho. Ale rozhodně tím nechci říct, že jsem nějaká supermatka, a že mám patent na to, co se v autě smí a co ne.
Ale docela bych řekla, že je to podobné, jako s tím jídlem. Vy ne? ![]()
Prostě jeden nenávidí drobky a raději dítě zabaví DVD, jiný zas nenávidí DVD v autě a raději dítě zabaví jídlem. Plus u nás třeba jídlo není na zábavu. Když jedem na chalupu, najedí se před cestou. Když ale jedem z obchodu a dítě nedožvýkalo svůj rohlík, nečekám, až dojí, neberu mu ho. Prostě ho dojí po cestě, nedělám z toho vědu.
@Nataša Zajímavé. Proč ti to DVD tak vadí? U jídla je argument možnost udušení. Ale u DVD? Mé dceři pomáhá potlačovat nevolnost. Byla doba, kdy bylo dvd a jídlo, nebo poblila vše okolo. A to i na trasách kratších 30 minut. možná nemáte televizi vůbec…