Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jemys @Ankili presne tak.
Ja na vlastni oci videla auto (skodovka myslim fabie
) na parkovisti na sidlisti obalenou FRESH FOLIÍ!!! ![]()
A na tom jeste dane peřiny…no coment
By mě zajímalo, kolik toho v autě tak najezdíte.
Já mám 13m, která v autě nikdy nejí, zastavuji po 3h a nají se venku, buď u mě na klíně a nebo v restauraci. Mekáč nebo KFC je na každém 20 kilometru a tam 100% mají dětské židličky. Jezdíme tak obden Plzeň-Praha+cesta po Praze na Vinohradskou (kdo zná ví, že je to cesta leckdy na hodinu i déle), minimálně jednou týdně Plzeň-Brno či Plzeň-Regensburg a ještě se mi nestalo, že bych dítěti musela dávat i kdyby rohlík.
Tak by mě zajímalo, na jaké vzdálenosti jezdíte vy. Jestli jste omezené časem - třeba za 4 hodiny ujed 300km, že nestíháte vystoupit z auta. Nebo jaké máte auta, že vám jedou tak dlouho na jednu nádrž. My asi máme žrouta, musím, kord po německé dálnici, tankovat co 3-4 hodiny a to nejedu nijak rychle.
A prodlužování jízdy - naše malá, na to, že kouše jako když nekouše, tak rohlík má v sobě za necelých 10 minut, takže o prodlužování jízdy bych vzhledem ke vzdálenostem asi nemluvila. Díky zastávkám si cestu Plzeň-Regen prodloužím o 10 minut na jídlo a k tomu 5 minut na natankování a nákup pití… ![]()
@maritimka Tak my před cestou tankujeme plnou, takže není potřeba stavět-vždycky tankujeme před cestou. Navíc kolikrát jedeme do Německa brzo ráno, takže ani já a ani děti ráno nesnídáme-nějak nedokážeme jíst v 5 ráno, takže snídáme v autě
Ono čím větší dítě, tím víc se pak v autě nudí, hraček mají milion, ale já taky jako dítě při cestování něco uzobávala, ať to byli sušenky nebo něco podobného. Já furt nechápu v čem je to v autě jiné, než doma
Když se něco ušpiní, tak se to přece uklidí, kvůli tomu přeci nemusíme zastavovat po cestě na jídlo, když se dá jíst i v autě-nemluvím teď o obědě, to jíme v restauraci, ale svačiny? Když jezdíme takhle dál tak děláme většinou tak jednu zastávku na protáhnutí těla a dětem-5 let a 2 roky to stačí
Kolikrát jedeme z obchodu a koupíme sobě a dětem mlsky, tak když máme na ně chuť tak je jíme po cestě domů
Jinak auto máme novější Mondeo a vydrží na jednu nádrž něco přes 750km-a to jezdíme i rychle
@maritimka Ono nejde o to, jak často dítě jí, nebo kolik pobere nádrž ![]()
Mně jen tohle přijde jako zcela nepodstatný problém, který v životě nepotřebuji řešit. Nemám jako životní cíl sterilní, věčně nablýskanou domácnost a ani super čisté auto jen na ježdění…ani nemám ráda špínu a bordel, takže se snažím o takový zlatý střed. Někdy je víc času a chuti, takže je uklizeno, jindy méně a radši jdeme na hřiště místo úklidu a musí se skousnout trocha nepořádku jak doma tak v autě.
Ono to bude asi tak trochu o přístupu k životu a úklidu, pro některé ženy je naklizeno a čisto alfou a omegou života, prouklízejí se životem, na radosti a zábavu jím tím pádem zbývá méně času. Mám takové v okolí, tím teda nechci říct že jsi to i ty
, ale tu souvislost mezi autem a domácností tady vidím.
My máme priority trochu jinde, jsme často venku, na výletech a akcích, takže třeba v létě mám větší binec než v zimě, protože je mnohem méně času na nějaké píglování…a popravdě mě to ani moc nebaví a dělám to z nutnosti.
Mně tak podstatné nepřijde, jestli se to všude a pořád blejská, takže by mě ani nenapadlo dělat si opruz z ježdění autem a nejíst a nepít a dělat kvůli tomu zastávky nebo nechat dítě řvát a plánovat kdy a kde se bude jíst na odpočívadlech…
Nepř. mišanila no já právě proto že nesnáším uklízení, tak si nepřidělávám zbytečnou práci tí, že nechám kluka jíst v autě. To si radši na těch 5 minut zastavíme a najíme se venku v klidu, než abych pak musela po příjezdu z výletu uklízet auto.
@lucenka píše:
Nepř. mišanila no já právě proto že nesnáším uklízení, tak si nepřidělávám zbytečnou práci tí, že nechám kluka jíst v autě. To si radši na těch 5 minut zastavíme a najíme se venku v klidu, než abych pak musela po příjezdu z výletu uklízet auto.
Tak když je čas a vhodná restaurace, tak to my taky. Ale abych z toho dělala nějaké nekopmromisní pravidlo, to ne. Třeba takové extra drobivé sušenky dětem v autě nedám, ale svačinu jíme všichni.
Jasně, že by auto bylo daleko čistší a blýskavější, kdyby jsme tam striktně nejedli, ale to je pro mě zbytečná komplikace. Drobky se smetou na zem, koberečky vysypou a jednou za čas se auto vyluxuje.
A že auto není jako z katalogu, to přežiju ![]()
@mooona píše:
@maritimka Tak my před cestou tankujeme plnou, takže není potřeba stavět-vždycky tankujeme před cestou. Navíc kolikrát jedeme do Německa brzo ráno, takže ani já a ani děti ráno nesnídáme-nějak nedokážeme jíst v 5 ráno, takže snídáme v autěOno čím větší dítě, tím víc se pak v autě nudí, hraček mají milion, ale já taky jako dítě při cestování něco uzobávala, ať to byli sušenky nebo něco podobného. Já furt nechápu v čem je to v autě jiné, než doma
Když se něco ušpiní, tak se to přece uklidí, kvůli tomu přeci nemusíme zastavovat po cestě na jídlo, když se dá jíst i v autě-nemluvím teď o obědě, to jíme v restauraci, ale svačiny? Když jezdíme takhle dál tak děláme většinou tak jednu zastávku na protáhnutí těla a dětem-5 let a 2 roky to stačí
Kolikrát jedeme z obchodu a koupíme sobě a dětem mlsky, tak když máme na ně chuť tak je jíme po cestě domů
Přesně tak. Vždyť jsem to psala, že to bych nemohla dítě nechat jíst nikde. Už několikrát jsem přemýšlela, jestli se mi vyplatí nechávat doma dítě jíst samotný, když pak strávím stejně tolik času úklidem
Ale opravdu nehodlám dítě krmit do 15,jen abych doma nemusela uklízet. Naučit se to musí. A to nemluvím o otiscích malých ručiček, který jsou všude - na televizi, na troubě, na oknech. Kvůli tomu mi přeci dítě nebude sedět doma v rukavicích na jednom místě
Jsou to prostě věci, které neřeším. Má dítě chuť na jablko, na pití, na sušenku? Dá si ji. Neřeším, kolik je hodin, jestli má nebo nemá jíst. Taky nejím každý den ve stejný čas. Chce mávat z okna a přitom na něj šmatlá? Ať mává. Neřeším, že budu muset pak uklidit. Stejně bych uklízela. Nehodlám tím komplikovat život ani sobě, ani dítěti
Příspěvek upraven 02.11.13 v 13:46
Tak ono to bude i trochu o výchově, kterou máte vy, jakože rodiče. Já nikdy v autě nejedla a to ani jako dítě. Prostě mi to přišlo normální, že se na jídlo zastaví a najím se venku, i kdyby vedle auta. Auta měli naši dvě, jedno soukromé a jedno služební, většinou se jezdilo ve služebáku a tam bylo nemyslitelné jíst. Pít ano, ale jíst ani náhodou. Takže i mě to přijde logické, nejíst v autě a raději někde zastavím
mooona- já mám fábku 1,2 - sekačku na trávu - takže po ČR max 130 je v pohodě, benzín docela vydrží, ale třeba v Německu tankuju co 2,5 hodiny, protože to auto není stavěné na rychlost vyšší jak 150km/h a žere pak neskutečně. Takže natankuju, jdu s malou do restauračky nebo sedíme na lavičce a jíme…
@Jemys Tak u nás jí malá jen v židličce, když je doma, takže tím je problém vyřešen. A i do budoucna bude jíst jen u stolu. Já taky jím u stolu, nikde jinde. Jediná vyjímka u nás je v době nemoci, to jím v posteli. U televize nezobu nic a když jím a chci koukat na televizi, zapnu ji na noťasu a nebo natočím velkou směr jídelní stůl… Nejsem zvyklá s jídlem pochodovat po bytě, takže ani malá to nebude dělat. A nedodržuju hodiny stopro, ale plus mínus hodina se dá vždy nějak dodržet. Až bude malá větší a bude chtít sušenku či ovoce, samosebou dostane, ale jen u stolu. Pokud bude mít hlad či chuť, může to sníst tam…
Když se něco ušpiní, tak se to uklídí - o to jde, kdy se to uklidí. Někoho nechává bordel chladným asi 5 minut, někoho hodinu, někoho den, někoho týden… Zakladatelka psala, že se sama musela za své auto stydět, tak se jen ptám - proč ho nečistí častěji, když už jí tam děti musí nutně jíst. Kdyby mi dítě jedlo v autě, vysávám ho obden a né jednou za čas, když už se do něm přes drobky nevejdu…
Krásný ten svět, že je tak rozmanitý a naštěstí si to každý můžeme dělat po svém
, jak každému vyhovuje…
Já fakt nechápu, proč je tady každému, kdo se přizná k ne zrovna vypiglovanému autu, je podsouváno, že má doma bordel. Doma to jako v autě nemáme, v autě nebydlíme, nehrajeme si tam na zemi, nespíme tam ani nic podobného, tak nevím, proč by to mělo být srovnáváno. Když budu hodně jezdit tramvají, taky si nebudu nosit smetáček, abych kolem sebe zametla pro lepší pocit z jízdy (jo, tramvaj není moje, ale investice do jízdenky moje je). Pokud to někoho baví, ať si auto šůruje třeba denně, já v tom smysl nevidím, ale neznamená to snad, že jsem na odstřel. Občas nechápu, kam se zvrtne nevinná diskuse
.
@maritimka Vidíš, tímhle já si třeba nehodlám komplikovat život. Moje dítě jí u stolu snídani, oběd a večeři. Věci jako jablko, salátovou okurku, hroznový víno, pomeranče a podobně neřeším. Dostane to na stůl a chodí si brát, kdy chce. Taky si s jablkem nebo jahodou nesedám k jídelnímu stolu.
No partner právě zažil otce, co jim prostě nedovolil v autě jíst a ani pít, vůbec nechápal, proč nemůže když má hlad a chuť, hrozně ho to štvalo a možná i proto jsme my teď jako rodiče v tomhle benevolentnější. Jak říkám, nedělá mi problém to tam pak uklidit.Ale chápu že to má každý jinak, jen mi to prostě přijde takový nelogický. Já třeba nesnáším papírky a petky v autě, partner jakožto chlap měl dřív tendence si dělat z auta odpaďák, ale naštěstí se mi podařilo to odbourat, to nesnesu-ale je taky fakt, že jednou jsme jeli od babičky a děti dostali pytlík s křížalama, ještě asi dva měsíce potom jsme je při úklidu lovili z pod sedaček a zapadaný mezi sedačkama
prostě zapadly a nebyly vidět ![]()
Ahoj našemu malému bude teprve rok ( za pár dní), ale do auta s jídlem ani omylem.. I tašky. Jsme prostě všichni naučený, že na sedačky patří naše půlky
takže ani nákupy a podobně netáháme na sedačkách a malej se nají doma. Stejně tak mu nebudu dávat rohík v krámu, tak nebude jíst v autě ![]()