Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@aterka píše:
@JayLee Zrovna u jídla pouštět televizi mi přijde horší, než kdyby se dívalo dítě 20 minut na Tv denně bez jiné činnosti.
To mi taky přijde blbý, zrovna jsem hlídala neteř a na chvíli jsem jí pohádky pustila, chtěla sem si lehnout. Ale na jídlo to musela vypnout.
Může mi někdo, prosím, vysvětlit, proč se z televize dělá takový strašák? To myslím uplně vážně. Teď jsem to totiž řešila s kamarádkou, která mi zhrouceně volala, že má výčitky, jelikož celou noc vstávala k miminu a ráno se chtěla dospat a nechala staršího dívat asi 1h na pohádku. Mi to uplně vyrazilo dech. Myslím si, že pokud má matka zdravý rozum a nenechá dítě trčet u TV od rána do večera, tak v čem by měl být problém?
@luca241 píše:
Může mi někdo, prosím, vysvětlit, proč se z televize dělá takový strašák? To myslím uplně vážně. Teď jsem to totiž řešila s kamarádkou, která mi zhrouceně volala, že má výčitky, jelikož celou noc vstávala k miminu a ráno se chtěla dospat a nechala staršího dívat asi 1h na pohádku. Mi to uplně vyrazilo dech. Myslím si, že pokud má matka zdravý rozum a nenechá dítě trčet u TV od rána do večera, tak v čem by měl být problém?
Zrovna nad tím taky přemýšlím.
A mám stejný názor jako ty.
@luca241 Taky to až tak nechápu. Jako my nemáme TV, ale na noťasu teda pouštím pohádky dost. Starší má 3 roky a 2 měsíce. Dokud jsem měla jen jeho, tak to nebylo až tak žhavé, ale jak se narodil druhý (teď má 8 měsíců), tak holt ty pohádky taky hodně využívám, abych se mohla věnovat tomu malému. Někdy se prostě nedá svítit a než se tu nervovat ![]()
@luca241 Naprosto souhlasím s tvým názorem bohužel je to způsobené asi tím, že dneska je člověk (a hlavně rodič) zahlcený spoustou informací, co je a co není dobré, kritikou, jestli se zachoval nebo nezachoval správně. Potom mají kolikrát matky pocit selhání a jsou na zhroucení i z takových prkotin, jako že jejich tříleté dítě snědlo na návštěvě pár čipsů, že opouštějí a zanedbávají svoje dítě, protože ho nechají jednou za týden na dvě hodiny babičce nebo že nejsou schopné nacpat do dítka dostatečný počet ml mlíka denně. Porstě mi přijde, že ta přemíra informací a dobrých rad nějak ubíjí zdravý rozum.
@Vend Já to neřeším, je den, kdy koukají hodně, je den, kdy vůbec. Když se nedá jít ven - vedro, blbý počasí, nemoc - tak to pustím. Naši dvouletou to teda moc nezajímá, i starší přišla na chuť pohádkám až kolem 3. roku.
Holky, u nás nejedou pohádky, ale tablet - má tam své hry, umí na youtubu najít své pohádky.. a myslím, že v tomhle teplotním extrému je to lepší než ji péct někde venku..Dávám ji ho, když bojuju s migrénou nebo nevolnostmi.. A víte co? Je mi jedno, jestli to znamená, že jsem špatná..snažím se přežít a vím, že se ji věnuju dostatečně na to, aby na ni tablet nenechal následky ![]()
@Hoa Mai @kacaba379 @Boudová Myslím, že Hoa Mai to shrnula dokonale
.Ano, přemíra informací a poté neschopnost matek vyselektovat co je opravdu správné, co je v normě a co už prřes čáru. Prostě se vytrácí používání selského rozumu a intuice…
Já osobně mám dceru u televize klidně celý den, když není možnost jít ven. Je to moje záchrana jak jí nezabít. Ono jí to stejně nebaví se na to koukat pořád. Skoukne jednu pohádku pak si jde něco dělat atak dokola.
Máme to takhle už od mala, když neni možnost jít ven, tak je televize.
Nemáme televizi na anténu, ale jen zapojenou k počítači a DVD. Takže můžu regulovat na co kouká a hlavně žádný reklamy.
Nevidím na tom nic škodlivýho, většinou se kouká na pohádky „vzdělávací“ hlavně Mickyho klubík a tomu podobný.
Když se televize bere jen jako provizorní řešení, když není zbytí, tak v tom problém nevidím
Ano, pouštím dětem pohádky a nepřipadám si kvůli tomu jako špatná matka. Někdy je čtu, někdy pouštím v tv a když s tím má někdo problém a kouká na mě svrchu je mi to jedno.
@JayLee To je jen o subjektivnim pohledu, nedá se říct, že zatimco se věnuješ jedný činnosti, ať už to je jídlo nebo hra, tak je vhodný u toho sledovat pohádky a tu činnost dělat tak nevědomě… Když kouká na pohádky a dělá jen to, z mýho pohledu to je lepší, byť na delší dobu, než když u toho dělá i jiný věci - pak žiješ jakej okamžik? Akorát roztříštěná pozornost a upevňování v nevědomosti.
@Vend Být tebou, jsem v klidu, u nás je to podobně… Chce to vyváženost, mít i jiný činnosti, při kterých dítě něco tvoří (a nemyslim praktický tvoření, jaký nabízí první představa toho výrazu)… aktivní život… ale na pohádce neni špatnýho nic. A pokud někdo tvrdí že jo, je to jen tim, že se soustředí na výkon a ne prožitek (aby dítě umělo to a to, bylo takový a takový, dělalo todle a todle, zvládalo tamto, rozumělo tomu a tomu, učilo se z toho to a to… atd… ).
Nedělala bych z toho takovou tragédii. Mám 2 a půl letou, kouká u oběda a u večeře na ipad, ale taky ne vždy. Přes den občas chce v telce pohádku, ale stejně nekouká a lítá po bytě.
V těchto vedrech nechodíme ani ven, dopo je ve školce a to na chvilku na procházku jdou, po obědě spí a odpo si hraje. I kdyby u toho čučela na telku, no a. Jsem teda ve výchově pes, ale když jsou venku takový hice, tak tam fakt nejdeme. Až bude venku zase fajn, na telku si ani nevzpomene a budeme v terénu.
Zas ať to nemá jednotvárný, no ne ![]()
U nás má před večeří vecernicek nebo krtka v notasu, v neděli ve studiu kamarád statečná autíčka a ovečku shawn. Jinak mu tv normalne nepouštím.
@luca241 Muj drahousek by si tv umel paradne vyrvavat a delat forove sceny, pokud bychom mu to nedavkovali podle jasnych pravidel. Takhle mame jasne stanoveno denne jedna pohadka a smitec. Po nemoci, kdy koukal vic, to s nim na jare bylo na zabiti.
@Svistice píše:
@luca241 Muj drahousek by si tv umel paradne vyrvavat a delat forove sceny, pokud bychom mu to nedavkovali podle jasnych pravidel. Takhle mame jasne stanoveno denne jedna pohadka a smitec. Po nemoci, kdy koukal vic, to s nim na jare bylo na zabiti.
Však to já beru, dávkovat ok, zvlášť když by byl malý závislák
.Tady to bylo o tom, že se z tv dělá dle mého větší strašák, než je potřeba. třeba viz ta moje kamarádka, která ztratila v ten moment, kdy malý zhlédl hodinovou pohádku, absolutně nadhled a zdravý rozum a bičovala se výčitkama jak kdyby ho to navždy mělo nějak poznamenat. ![]()