Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pridam svoj osvedceny tip na rychle jedlo, ktore vydrzi aj tri dni:
Do hrnca balik sosovice/cocky rovno zo sacku, prihodim bobkovy list, dam varit, ked trochu zmakne (asi o 20 min) vlejem smotanu na slahanie alebo varenie (250 ml alebo kolko mam), chvilu povarim, zahustim trochou mlieka rozmiesanou s mukou, pridam sol a PL octu. K tomu vajicko a chlebik, a mame vystarane.
Hele zakladatelko takovyhle dny máme občas každá, že se nikomu nic nechce. Já teda varim skoro denně, kazdy den teplé jídlo je, ale někdy prostě ne - na tom svět nestojí. Nestává se to často, třeba jednou za dva měsíce a ještě na to nikdo nikdy neumrel. Provozní nepořádek tu mám celý den, dnes byl např. takový den blbec, že jsem byla lenošná se zvednout z gauče, počasí na prd, bez nálady. Mně hodně pomáhá právě práce na pol. úvazek, chodím tam často a hned mám lepší náladu (člověk se má důvod upravit, začne den nějak smysluplně a cítíš se líp než jen kuchařka/vychovatelka/uklízečka.) dneska jsem sice uvarila, vyprala, obstarala nádobí a vysala drobky v obejvaku, ale jinak mám na sobě šílený tričko na spaní s desnejma dirama, flekem na břiše a ozuzlanym výstrihem. Na hlavě mám neco, co by si vrabci hnedka oblíbili, kdyby u nás chtěli kempovat a celej den se přemlouvám, ať si zajdu do patra pro teplaky ![]()
@RoseK píše:
Hele zakladatelko takovyhle dny máme občas každá, že se nikomu nic nechce. Já teda varim skoro denně, kazdy den teplé jídlo je, ale někdy prostě ne - na tom svět nestojí. Nestává se to často, třeba jednou za dva měsíce a ještě na to nikdo nikdy neumrel. Provozní nepořádek tu mám celý den, dnes byl např. takový den blbec, že jsem byla lenošná se zvednout z gauče, počasí na prd, bez nálady. Mně hodně pomáhá právě práce na pol. úvazek, chodím tam často a hned mám lepší náladu (člověk se má důvod upravit, začne den nějak smysluplně a cítíš se líp než jen kuchařka/vychovatelka/uklízečka.) dneska jsem sice uvarila, vyprala, obstarala nádobí a vysala drobky v obejvaku, ale jinak mám na sobě šílený tričko na spaní s desnejma dirama, flekem na břiše a ozuzlanym výstrihem. Na hlavě mám neco, co by si vrabci hnedka oblíbili, kdyby u nás chtěli kempovat a celej den se přemlouvám, ať si zajdu do patra pro teplaky
Tak se hlasim. Vcera jsem navarila i teplou veceri. Neporadek jsem nestihla moc poklidit, prisla kamaradka s prckem a byli jsme venku s detmi.
Dnes se na to vrhnu.
Mate pravdu, jsem vyhorela i znudena. Materska me uz proste nebavi. Potrebuji zmenu. Jinak detem jsem jako mimcum varila prikrmy sama, to jsem nebyla jeste tak vysata.
Nekdy jedu a uklizim podle Fly Lady, ale pak zase sjedu do starych koleji.
Nebavi me to z toho duvodu, ze vse musim delat pri detech. Potrebovala bych je nekde uklidit a navarit si v klidu. Vareni me nebavi, protoze kazdou chvilku, slysim „mamiiiii“…
V klidu bych to dala, takhle me to nemotivuje.
Diky za rady a recepty
Já taky nejlépe uklidím, když děti nejsou doma, to dá rozum. Jinak uklízím jen ten bordel „na oko“ plus kuchyň. Co takhle domluvit se s nějakou babičkou nebo manželem, ať ti jeden den v týdnu pravidelně vezme děti někam ven, stačí na hodinku, dvě a ty se můžeš vrhnout na vaření i úklid v klidu. Vařit můžeš i na déle a dávat si to do mrazáku (polévky, guláš, omáčky atd.).Když ti zbyde čas, můžeš si odpočinout, to zjevně potřebuješ nejvíc. A nevím, jak staré máš děti, ale co školka/jestle/kroužek třeba jedno dopoledne v týdnu?
Já taky nejlépe uklidím, když děti nejsou doma, to dá rozum. Jinak uklízím jen ten bordel „na oko“ plus kuchyň. Co takhle domluvit se s nějakou babičkou nebo manželem, ať ti jeden den v týdnu pravidelně vezme děti někam ven, stačí na hodinku, dvě a ty se můžeš vrhnout na vaření i úklid v klidu. Vařit můžeš i na déle a dávat si to do mrazáku (polévky, guláš, omáčky atd.).Když ti zbyde čas, můžeš si odpočinout, to zjevně potřebuješ nejvíc. A nevím, jak staré máš děti, ale co školka/jestle/kroužek třeba jedno dopoledne v týdnu?
@Anonymní píše:
Tak se hlasim. Vcera jsem navarila i teplou veceri. Neporadek jsem nestihla moc poklidit, prisla kamaradka s prckem a byli jsme venku s detmi.
Dnes se na to vrhnu.
Mate pravdu, jsem vyhorela i znudena. Materska me uz proste nebavi. Potrebuji zmenu. Jinak detem jsem jako mimcum varila prikrmy sama, to jsem nebyla jeste tak vysata.
Nekdy jedu a uklizim podle Fly Lady, ale pak zase sjedu do starych koleji.
Nebavi me to z toho duvodu, ze vse musim delat pri detech. Potrebovala bych je nekde uklidit a navarit si v klidu. Vareni me nebavi, protoze kazdou chvilku, slysim „mamiiiii“…
V klidu bych to dala, takhle me to nemotivuje.
Diky za rady a recepty
Jojo rozumím… Pět let doma je fakt doba… Dneska už mám triko převlečený, nablejskanou koupelnu, umytou mycku a uvareno - a to jen proto, že jdu za 45 min do práce a ukrutně se těším. I vlasy jsem si ucesala! ![]()
Taky jsem měla takový stavy, že se mi nechtělo NIC. Dát vařit těstoviny pro mě byl nadlidskej úkol, s dětma se mi nechtělo chodit ven…zpětně to hodnotim jako poporodní depresi. Manžel věčně s kámošema v baru na lovu, když už přišel z práce domů, musel být v 17:00 talíř s jídlem na stole.
No ted se rozvádíme a vařim denně, s dětma jsem pořád venku a nepřijde mi vůbec jako nějaká křeč, prostě automatika, jako si čistit zuby.
Když jsou ale dny, že mladšímu rostou zuby apod, a spim třeba 3 hodiny, tak uvařim těstoviny a vyleju na to rajčatovou omáčku ze sklenice (Lidl, Panzani apod).
Ten „bordel“ no sorry to je všechno uklizený do 5 minut. Děláš jako kdybys tam měla plíseň. Klidně tam tu petku nechám válet až do večera. A co jako? Aspoň si s ní batole občas pohraje ![]()
Hod se do klidu, uvař nejlépe hned ráno dokud má člověk sílu a budeš to mít z krku. ![]()