Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Každý má priority jinde a překvapivě
se i v průběhu života mění.
Žij tak jak chceš, abys byla spokojená. Jen se zamysli, jestli to může být vedle takového člověka, co stále jen očekává.
Nechápu, proč to říkáš Emiminu a ne chlapovi. ![]()
To, co popisuješ není „jen hospodyně“. Dokonce je to i ženská z 50. let. Jen ne těch amerických, ale československých.
Dneska půlka holek neumí vařit. Znám i takové, co doma nemají zrovna naklizeno (to je řečeno hodně decentně) a to ještě ani nemají děti. Absolutní většina jich má chlapa, část mužů už si totiž stihla uvědomit, že máme nové století.
Nejsi divná, jaký si to uděláš takový to máš. U nás peče manžel, baví ho to. Když se mi nechce vařit jídlo objednáme nebo si uděláme takovej ten studenej talíř. S úklidem mi pomáhá často muž. Kdybych měla větší byt chci paní na výpomoc. Nejsme tady od toho abychom vařily a uklízely to teda rozhodně ne. Pokud to někoho naplňuje tak paráda. Mě to taky někdy baví a cca týden dokážu být Stepfordska panicka, ale pak mam taky tyden kdy me vadi i sebrat drobek ze zeme, kdyz to prezenu ![]()
No, asi i proto abych si ulevila a zjistila, zda je to jen muj nazor nebo ho i nekdo sdili? Jinak partner tenhle muj postoj zna a muzu rict, ze ho vzdycky akorat vytoci, kdyz neco nedelam jak on byl zvykly z domova nebo kdyz si piskne, dost casto se kvuli tomu hadame…
@Anonymní píše:
@MrsNorrisNo, asi i proto abych si ulevila a zjistila, zda je to jen muj nazor nebo ho i nekdo sdili? Jinak partner tenhle muj postoj zna a muzu rict, ze ho vzdycky akorat vytoci, kdyz neco nedelam jak on byl zvykly z domova nebo kdyz si piskne, dost casto se kvuli tomu hadame…
A nechce žít se svojí maminkou?
@Anonymní píše:
@MrsNorrisNo, asi i proto abych si ulevila a zjistila, zda je to jen muj nazor nebo ho i nekdo sdili? Jinak partner tenhle muj postoj zna a muzu rict, ze ho vzdycky akorat vytoci, kdyz neco nedelam jak on byl zvykly z domova nebo kdyz si piskne, dost casto se kvuli tomu hadame…
RUN
@Anonymní píše:
Problém nebude v tobě.
To zas ja varim, dokonce kazdy den teplou vecu, partnerovi chutna, takze vareni je fajn, jen to nejsou připravené snidane, obedy, svaciny a pak vecere… to je dalsi ma chyba ![]()
@Adina Mandalova
Tak to je krasny, to ja otevru dvere od bytu a uz slysim: „Prosim te, můžeš mi říct, proc jsi rano nemohla uklidit v ty kuchyni, nez jsi sla do práce?“ Clovek se tak moc tesi domu, ze js radsi v praci…
@Anonymní píše:
@Adina Mandalova
Tak to je krasny, to ja otevru dvere od bytu a uz slysim: „Prosim te, můžeš mi říct, proc jsi rano nemohla uklidit v ty kuchyni, nez jsi sla do práce?“ Clovek se tak moc tesi domu, ze js radsi v praci…
Odpověděla bych, protože jsi de.bil a práskla dveřma a už s ním nebyla.
Ale abych ho jenom nehanila, nejsem rozhodne zadna uklizecka. Kdyz dodelam tu teplou veceri a proste se mi pak nechce uklizet kuchyn, kdyz jsem domu pritahla v sedm a v pul devaty jsme sedli ke stolu, tak tosi tam klidne necham do rana. Velkej problem… kdyz ale vidi, ze jsem unavena, tak jde a uklidi on sam, aniz bych mu musela rikat. Spoustu veci dela v domacnosti, aniz bych mu to musela rict. Problem je, ze ma navyky z domova a od parnerky vyzaduje stejne chovani a přístup, jako mela jeho maminka, kdyz s ni jeste bydlel. Cokoli udela, v ramci uklidu mi druhy den vycte. Je to precev zenska prace a mam to delat ja a automaticky, jakmile dokoncim predchozi cinnost. Rozhodne to u mas nevypada jako po vybuchu, jen proste neni vsechno tip top, nablyskane, ja nemamsi zasteru kolem pasu, ze prachovku v ruce a navareno na cely den… je to hodnej chlap, jinej by me treba kopl do zadku uz davno. Ja proste jen nedokazu pochopit, proc je vsechno tak urgentní, proc se vsechno musi udelat okamzite… ![]()
@Russet
Dekuju, už si aspoň nepripadam jako ten největší neschopa na svete ![]()
@Anonymní píše:
@SerpentiniTo zas ja varim, dokonce kazdy den teplou vecu, partnerovi chutna, takze vareni je fajn, jen to nejsou připravené snidane, obedy, svaciny a pak vecere… to je dalsi ma chyba
Hele, já jsem pečovatel maniak. Ale jedno uvařené jídlo denně je teda moje psychické maximum. Na snídani má ruce, aby si vzal co je upečené. Oběd do práce dostane jen někdy, když mám náladu, od toho jsou stravenky. Pokud vařím o víkendu oběd, večeři si prostě uloví v ledničce.
A to jsem ženská co dělá domácí šunku, chleba, zásadně domácí vývary na vaření. Vařím všelijaké kuchyně sushi, čínské knedlíčky, českou klasiku, domácí těstoviny atd.. Ráda si hraju. Ale sakra! Ten den má jen 24hodin a já ráda žiju ![]()
Úklid jsem si dost zlehčila.
Příspěvek upraven 15.10.20 v 00:34
Ahoj všem,
asi jsem divná, pravděpodobně naprosto neschopná a jakýsi zmetek ve výrobě, ale začínám mít hrůzu z budoucnosti. Moje maminka na mě byla sama, pak se po letech znovu vdala, s otčímem má mého sourozence, chodí do práce a vše zvládá na jedničku. Je vždy upravená, vždy doma bylo navařeno, napečeno, vygruntováno na maximum a vždy si udržela krasnou postavu, do toho se stihla věnovat, jak mně, tak memu sourozenci. Nikdy jsme neměli pocit, že by jako máma nefungovala. Naopak fungovala někdy až moc.
Navíc zvládala s přehledem náročnou práci, vždy je všude včas a je velmi pracovitá. Je to v podstatě taková super-žena. Jenže, co už vidět není, je to, jak strašně moc je unavená. Práce, rodina, úklid, cvičení, spánek a takhle porad dokola. Je vyčerpána a je to vidět jen tehdy, pokud se zrovna nikdo nedívá nebo je doma, večer, když je vše hotovo. Nemá žádné koníčky a i kdyby je měla, tak na ne stejně nemá čas. A když na to tak koukám, tak si říkám, že tohle nechci. Nechci přitáhnout z práce a běžet uklízet, vařit, péct, obstarávat děti a o půlnoci si unaveně sednout na gauč, usnout u seriálu a další den to opakovat. Asi jsem opravdu jiná… Dětí se to netýká, ty budou mít absolutní prioritu v mém životě, ale neumím si představit, že až je porodím, tak skoncim po zbytek života uvazaná u plotny s hadrem v ruce a budou tou samou dokonalou služkou svému muži… Chtěla bych si i nadále uchovat část vlastního života, abych si jednou neřekla, ze jsem jeho druhou polovinu jen přežívala, že jsem neměla zájmy, že jsem nikam nechodila, ale za to jsem měla vždycky uklizeno!

Asi je to i tim, ze jsem ještě hodně mladá, ale tohle si neumím představit ani s odstupem let, za to partner, ten mě vidí, jako naprosto nepovedenou verzi řádné ženy. Má neustálou potřebu mě vychovávat a ačkoli mi doma fakt pomáhá a nemusím se o to prosit on vyžaduje, abych byla ženou z 50. let, je s tím rozdílem, že bych měla vypadat jako modelka a chodit do prace. Jsem nezávislá, co chci, to si koupím, za svoje peníze, které vydělávám, nic po něm nechci, jsem hodně tolerantní, dokonce i sex chci častěji, než on…
No otázkou je, jestli jsem opravdu tak divná, že chci mít i vlastní život a jako žena a partnerka jsem k ničemu nebo jestli je toto normální, případně normální pro mladou holku. Případně, pokud má někdo tip, jak byt tou dokonalou ženou a udržet si při tom i vlastní zájmy, aniž bych byla totálně vyčerpána a připomínala zombie, tak prosím o nějakou kuchařku. Vítám i slušnou kritiku, třeba jsem jen líná kůže, která by radši měla být sama, co ja vim?

Díky moc (i za přečtení)

G.