Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já chtěla taky císaře, nějak mi přišlo strašný, že může dole prolézt dítě
Pak mi na ultrazvuku řekli, že je dítko už otočené správně, čímž se moje naděje na císař pohřbila
Teď to samozřejmě celé vidím jako blbost. A pro uklidnění, porod byl super, bolest nic moc. I když byl vyvolávaný.
Hlavně se neřiď tím, co povídají o porodu kamarádky. Ano, porod bolí, ale císaře bych se tedy bála mnohem víc. A to ani ne tak kvůli sobě, ale kvůli dítěti. Je to nepřirozená cesta „ven“, dítě na to není připravené. Pokud lékaři zvolí císařský řez ze závažných komplikací během přirozeného porodu, tak to chápu. Ale pokud si císaře někdo naplánuje, možná si sobě v něčem uleví, ale dítěti naopak uškodí. V jednom dokumentu jsem viděla, že děti, které jsou narozeny „plánovaným“ císařem, se mnohem hůř adaptují a jsou více dráždivé a vůbec mívají více problémů. Přirozený porod vyvolává plod, ne tělo matky. A to vidím jako zásadní věc, dítě tím vyšle signál, že je na porod připraveno a že chce ven
. Když ho ale vytáhnou během pár minut z břicha mámy, kde mu bylo dobře a „zamýšlelo“ se tam ještě chvíli zdržet, musí to být velký šok. Bolesti se neboj, existuje spousta tlumičů. Já bolest (jakoukoliv) snáším velice špatně a porodila jsem nakonec bez jakýchkoliv tišících léků. Do porodnice jsem přijela otevřená na 8 cm, což už jsem vlastně měla první dobu porodní téměř za sebou. A věř mi, že ta bolest se dala rozdýchat a nebylo to tak strašné. Jo, potom, co do mě narvali oxitocin a píchli mi vodu se bolesti ztisícinásobily, ale už to netrvalo tak dlouho a věděla jsem, že to vydržet musím kvůli miminku a to mi hodně pomohlo ten konec vydržet. Toť má zkušenost a to jsem se porodu opravdu moooc bála ![]()
Bojí se každá, ale všechny jsme to vzládli, když čekáš první, tak nevidím duvod proč bez bez zdravotního duvodu řezat do dělohy, předpokládá se že budeš chtít druhé, žádný lékař ti neudělá císař jen že se bojíš, pro mimčo je přirozený porod lepší, já bych císaře nechtěla, nechci přít o ten adrenalin a ty zážitky
tvuj strach chápu, měla jsem ho před prvním porodem taky nemohla jsem spát, bála jsem se bolesti, dostaly mě z toho homeopatika, u porodu říkali že tak vyrovnanou rodičku dlouho neviděli, zkus to řešit bachovkama nebo homeopatikama a nenech do sebe zbytečně řezat
Těm co líčí bezdětným přirozený porod jako peklo bych dala po hubě. A s tím sexem je to samozřejmě taky nesmysl ![]()
Fakt nepovažuju za kamarádky ty, co mají potřebu vyprávět bezdětným svoje porody. Nedělá se to ![]()
Jinak tomu, zakladatelko, teď dej čas. Máš před sebou ještě fůru času a porod je až to poslední. Až se to bude blížit, tak to teprve začni řešit. Na případném císaři by ses každopádně musela domlouvat v porodnici, tvůj gynekolog v tom moc velký slovo nemá.
@boball není to nesmysl. Kamarádka byla tak potrhaná, že sex jí doteď bolí a to je 5 let po porodu a už sex zavrhává, manžel jí opustil. Ale tak je to extrém samozřejmě
Porod je pohoda! Vazne! Mam za sebou 38 hodinový vyvolávání a přirozený, ale fakt bez problemu a bolesti! Neboj se toho!! ![]()
Příspěvek upraven 11.03.16 v 15:45
Neblázni, porod bolí, ale ne tak, že se to nedá vydržet… a to já měla porod vyvolávaný, který bývá delší a bolestivější… a za pár měsíců budu rodit znov a rozhodně z toho nemám žádný strach, všechno je ta přirozené a tak to automaticky postupuj…já bych to zatím s gynekologem neřešila, ještě Ti zbývá dost měsíců a třeba u Tebe začnou pracovat i hormony a ještě změníš názor… Měla bys myslet taky na miminko, pro něj je určitě lepší projít si klasickým porodem než být bez přípravy „vyjmut“ jednorázově… pokud samozřejmě k tomu není zdravotní důvod… Ale být tebou, atím bych se pokusila to neřešit ![]()
@misa.859 Jistě,nicméně i při císaři se jistě někomu přihodilo něco co není standart.Vem si, že někomu se podařilo i zemřít po vytržení zubu. A přesto chodíme dál všichni k zubaři ![]()
Jo a s tím sexem si myslím, že záleží na dost věcech. Jestli tě nastřihnou, jak moc, jak tě zašijí (jak moc) a taky dost dělá kojení, jak už tu někdo psal. Při kojení se uvolňuje prolaktin a ten to „dole“ trochu vysušuje. Ale to jsme vyřešili používáním lubrikačního gelu a úplně bez bolesti a bez problému. Poprvě jsme měli sex hned po šestinedělí, bylo to zvláštní, jiné, ale fakt dobré
Dokonce všem bezdětným kamarádkám doporučuji si děti pořídit, protože sex je teď mnohem lepší. Jo druhá věc je čas, toho už tolik není, to je pravda ![]()
Mas jeste dost casu, tak se snaz ted na to nemyslet a nestresovat se
Treba budes mit cr indikovany kvuli poloze plodu, nebo z jineho duvodu.
Ja rodila jednou, prirozene, zadna prochazka ruzovou zahradou, ale na bolest se rychle zapomina. Jeste na sale pri siti mi dr rikala, ze za dva roky bude dalsi, prohlasila jsem ze uz nikdy a ted mam ctyri mesice do druheho
Zalezi hodne na tve psychice a porodnici, pristupu lekaru, doprovodu u porodu atd. Nemas treba ve svem okoli nejake materske centrum - treba delaji nejake besedy s porodni asistentkou, kurzy pripravy atd.?Kdyz budes mit vic informaci, treba te to prejde. A pri vyberu porodnice muzes sondovat jak jsou pristupni cisari na prani.
Hlavne se tim netrap - to neprospiva ani tobe ani miminku ![]()
Mám za sebou oboje a císař bolel mnohem víc, mnohem déle a byl to velmi stresující zážitek pro oba. Druhý, přirozený, porod byla nádherná záležitost. Zkus tomu dát ještě čas, můžeš si třeba nechat dát epidural, pokud se tak bojíš bolestí. A sex? Po císaři to se sexem bylo mnohem horší, než po přirozeném porodu. Nicméně pokud se přes to psychicky nepřeneseš, tak to tak nejspíš stejně dopadne, ale za pokus to rozhodně stojí, zkus požádat o pomoc odborníka.
@Anonymní píše:
Nechci rodit přirozeně, mám v okolí ženy, které rodily císařem i ty které rodily přirozeně a ty, co rodily přirozeně mi porod líčili jako peklo. Chci rodit jedině císařem, jenže bojim se, že doktor na mě bude zírat jako na blázna. Vím, jaké komplikace přináší císařský řez, ale radši bych si zvolila řez na břichu, než řez dole, také se obávám, že nikdy sex nebude, to co dříve a prostě nedovedu si představit přirozený porod ani ho zažít nechci. Gynekologa mám starého. Bojim se mu svěřit.
chci rodit přirozeně a nemůžu, moje tělo to neumí. Co mám dělat. Kdyby jsi nebyla líná, pohládáš tu diskuze. Porod nemusí být vždycky horor. Pokud trpíš tokofobií, vypíše ti odborník doporučení na sekci. V tvém případě je to akorát rozmar.
Mimochodem od posledního císaře mám celkem problematické měsíčky a je to tím, že mám 2 jizvy na děloze, dále mám kamarádku, která po císaři nemůže otěhotnět protože má srůsty. 2× se jí to podařilo, 2× o dítě přišla, jednou se embryo uchytilo na jizvě a dítě mělo kvůli tomu vývojovou vadu a musela na potrat.
Tak já tě uklidním
V lednu sem rodila poprvé a nemůžu si stěžovat. Ve 20hod. mi začali nepravidelné bolesti, kolem 23 po horké vaně pravidelné, o půl 1 příjezd do porodnice a 2.54 byl malej na světě
Z toho jen ta poslední hodina byly velké bolesti. Jo a nastřižená sem byla na jeden steh
Ráno mi kamarádka na návštěvě říkala, že vypadám, jak kdybych ani nerodila
Takže přirozený porod nemusí být nutně hrozný. A to sem měla možnost si kvůli zdravotnímu stavu vybrat mezi přirozeným a CS.
Zatím to nech být, je to ještě daleko. kdyby to bylo tak hrozný, tak má každá ženská maximálně to jedno dítě. jo, hrozný to je, bolí to hodně, ale za chvíli je to pryč, a pak už jseš celkem v pohodě, a schopná se starat o dítě. a souhlasím s názorem, že vytáhnout dítě z ničeho nic plánovaným císařem, není pro to dítě moc ok. den porodu by se až na nějaký mimořádný situace měl nechat na dítěti.