Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@martulkasloník píše:
můžu se zeptat zda chodí dcera už do školky? mě přijde třeba krutější že lidi si nechávají děcka stále spolu(tikteří nemají jinou možnost to je jiná sorta) a pak najednou ve 3 letech hodí děcko do školky a zvykni si být beze mě celý den s cizíma děckama a cizí ženskou. MOje holka byla zvyklá na hlídání různých lidí, spala u známých, chodila si jí půjčovat ven na procházku moje bezdětná kamarádka a pravidelně jezdila sama na víkend k babičce. nevím jestli to bylo tím ale holka šla ve 2,5 letech do školky bez jediné slzičky a tak to i zůstalo. pak brečela bohužel další rok při změně školky ale nebrečela po mě ale po starých spolužácích.
přesně, taky mi to přijde krutější, dodnes si pamatuju, když šel náš první kluk do školky, jak tam ty děti řvali, některé vyloženě vyseli na máme, která potřebovala jít do práce…fakt jako v tomhle obdivuju učitelky v mateřských školkách, na tohle bych já teda nervy neměla…a náš malej…jezdila jsem tehdy na vš, takže byl zvyklej být občas u babičky, když šel do školky, tak na mě jen hodil pohled typu mámo to mě tu jako necháš, fakt
ale nebrečel, ani slzička a za chvíli už si hrál s dětma…v září jde do školky náš mladší a já doufám, že to proběhne podobně (stále jezdím na vš - jsem měla předtím Bc.,ted´inženýrský a jestli bude někdy třetí dítko, střihnu si doktorát
) a věřím, že snad těch ječíčích dětí tam bude co nejmíň…
@brumdinka píše:
@martulkasloník tak nějak prostě některé to fakt přehánějí, když si vezmu tak já se svojí kamarádkou jsme ve 12-ti letech! uplně normálně hlídali děti sousedů na sídlišti a představte si zmákli jsme to a všechny děti to přežili
jj přesně, taky jsem ve 12 vozila prcka sousedů, ale jen teda kolem bloku kde nebyla cesta. teď jsem dala svoji 4 týdenní vozit své neteři(té kterou jsem sama vozila v těch 17 letech) má 13 let, vzala si sebou na pomoc 11 letého bráchu rozkaz zněl nechodit přes cestu, vozit jen po chodníku kolem bloku a kdyby malá řvala dovést!! splnili, příště jí chci nechat malou (malá má 6 měs. necelých) třeba na hodinku a skočit si na nákup.
hlavně mi přijde dle diskuze že největší kecy tu mají prvomatky pidi miminek…počkám si co budou říkat u druhého děcka za pár let, jestli budou takové hrdinky furt
já jsemd v těhu taky říkala jak se tchýni a tchánovi pomstím za to co mi udělali(kdysi jsme bydleli v jejich bytě ze kterého nás až jsme ho dali dokupy vyhodili a tchán byt prodal stylem vystěhujte se do 5 dnů mám na byt kupce) ale s ubíhajícím časem mě nasranost přešla a pak s děckem jsem byla sakra ráda že mi někdo pohlídá a neskončila jsme na psychině
![]()
@brumdinka píše:
přesně, taky mi to přijde krutější, dodnes si pamatuju, když šel náš první kluk do školky, jak tam ty děti řvali, některé vyloženě vyseli na máme, která potřebovala jít do práce…fakt jako v tomhle obdivuju učitelky v mateřských školkách, na tohle bych já teda nervy neměla…a náš malej…jezdila jsem tehdy na vš, takže byl zvyklej být občas u babičky, když šel do školky, tak na mě jen hodil pohled typu mámo to mě tu jako necháš, faktale nebrečel, ani slzička a za chvíli už si hrál s dětma…v září jde do školky náš mladší a já doufám, že to proběhne podobně (stále jezdím na vš - jsem měla předtím Bc.,ted´inženýrský a jestli bude někdy třetí dítko, střihnu si doktorát
) a věřím, že snad těch ječíčích dětí tam bude co nejmíň…
jj je to tak, ty děcka tam i zvraceli a počurávali se stresem že najednou je matka hodila někam, moje malá a děcka kamarádeku kterých vím že to mají jako já, půjčují a nejen babičkám a nedělají z komára veblouuda tak jejich děti neměli problém, max pár slziček a hotovo. moje malá miluje i ty hlídací koutky v obchodech, tam nezná nikoho a přesto tam jde a ráda. díky bohu za to. některé matky mi přijdou že považují dítě za svůj majetek, já jsem matka a kdo je víc ![]()
@martulkasloník píše:
můžu se zeptat zda chodí dcera už do školky? mě přijde třeba krutější že lidi si nechávají děcka stále spolu(tikteří nemají jinou možnost to je jiná sorta) a pak najednou ve 3 letech hodí děcko do školky a zvykni si být beze mě celý den s cizíma děckama a cizí ženskou. MOje holka byla zvyklá na hlídání různých lidí, spala u známých, chodila si jí půjčovat ven na procházku moje bezdětná kamarádka a pravidelně jezdila sama na víkend k babičce. nevím jestli to bylo tím ale holka šla ve 2,5 letech do školky bez jediné slzičky a tak to i zůstalo. pak brečela bohužel další rok při změně školky ale nebrečela po mě ale po starých spolužácích.
Můžeš.
Tak já to rozvedu. Nejsem úzkostlivá matka, co dítě nedá z ruky. Když dcera chce, spí u babičky. Když jsem nemocná, bere si ji kdokoli z příbůzných na odpoledne ven. Dcera by odešla i s cizincem. Jde jí o to jít ven. Je smasotatná, komunikativní, přáteslká, má zdravý seběvědomý. Nebojí se být beze mě. Do školky se těší, už jsme o ní mluvli. Jakmile jde o dětský kolektiv, nic jinýho jinezajímá. Do školky půjde dýl. V tomhle se názorově budeme lišit. Mě přijde skvělý, že si ji můžu nechat doma a užt si její dětství. Podnikáme různý akce, chodíme hodně do kolektivu. Vždy se hned bez studu zařadí. Mám v plánu ji od září přihlásit na nějaký pohybový kroužek, kam ji odvedu a za dvě hodinky jí vyzvednu. Myslím, že to není španý na zvykačku.
@MeloryNox no okej rozvedla jsi to super, ale to jsi v prvním příspěvku nepsala. ale stejně si myslím že školka je pro 3 leté dítě ideální víc než kroužek ale na to máme jiný názor. pamatuju sebe, moje matka pracovala v centru dětí takže jsem byla přímo u zdroje zábavy a upřímně nenáviděla jsem to!! spokojená jsem byla ve školce či družině kde jsem děcka znala, ne tam kde mě matka dovlíkla a neznala jsem tam nikoho. proto já osobně nechodím s dcerou do herny, proto šla radši ve 2 letech na pár hodin do soukromé školky, herna je pro mě místo kde se matky potkají, pokecají, dají kafíčko a na chvilku se zbaví děcka. moje malá tam lítá, pak si i někoho najde s kým si hraje v kuchyňce atd. ale v podstatě jí to nedá nic protože ty děcka už nikdy nejspíš neuvidí. režim nula, stálý kolektiv nula. ale na to máme hold každá jiný názor, neznamená to že je tvůj názor špatný prostě jen já to mám jinak! myslím že prázdniny, odpoledne a víkendy jsou dostatečný čas na to aby si matka užila dítě(zajímalo by mě zda děti to cítí stejně, protože moje holka měla teď v srpnu prázdniny, jezdili jsme po výletech, ted jsme se vrátili ze slovenska a dneska nás zase balím a pojedeme na chalupu ale holka je těžce nas… že už chce do školky) takže nemůžu být sobec a tvrdit jak si chci své holčičky užít.
s náma šla holka pouštět draky a stála tam, nebavilo jí to, pak si šla sednout do auta a my s chlapem lítali po poli jak dva blázni a lákali jí aby si to šla taky zkusit, pak za měsíc měli pouštění draků se školkou a holka nadšená
@a12 píše:
@MeloryNox jsem rada ze aspon nekdo pochopil co jsem tim chtela rict.. je to moje prvni, vymodleny dite, jsou mu tri mesice.. ke tchyni jezdime kazdy vikend a ja si tam pripadam jako kojna.. nakojit a odevzdat, ale svoje dite miluju, chci si uzivat taky ja.. chci se s nim pomazlit, pochovat si ho.. nejvic me na tom deprimuje to, ze treba brzy prestanu kojit a neuziju si s nim ani tu chvilku pri kojeni.. uz me tam nebude potrebovat.. taky by tchyne byla nejradsi kdybych nekojila.. porad nam rikala ze je hladovej ze potrebuje nutrilon..
To je přesne ono. Snaží se něco diktovat. Dřív to bylo tak, že kdo kojil dýl jak půl roku a nedával Sunar, byl pomalu divnej. Na druhou stranu musím dát za pravdu @BohunkaP v tom, že TY a tvůj partner nastavujete mantinely. Musíte nabrat sebevědomí, postavit se čelem a říct „takhle to ne/bude“. Komunikuj. Řekni tchýni, že pediatr doporučuje kojit co nejdýl. Že je to to nejlepší pro miminko, že přibývá a není důvod dokrmovat. Pouč jí o tom, co se „nosí“ dneska. Že jsou jiný poznatky a studie atd. Mluvte, mluvte, mluvte. Mě zase nevadilo, když jsme byli na návštěvě a všichni chovali. Odpočinuly si moje záda. Navíc je to jen o víkendu, jak píšeš. To není žádná hrůza. Tchýně miminko miluje. Dej jí šanci, aby spolu měli pěknej vztah. Nebere si ho na víkend bez tvýho dohledu.
@martulkasloník fakt chce už do školky jo, no to jí časem přejde ![]()
to náš starší taky, dokonce se těšil do školy, vydrželo mu to asi tak do 3.třídy, ted´od září jde do pátý a frrrr zase škola
fakt se mu nechce, ted´je do soboty na táboře ![]()
jinak já s klukama chodila i do toho mateřskýho centra, dala sem si kafčo, učila se tam, mezitim si kluci hezky hráli a já se dozvěděla věcí, jelikož všechny ostatní nezavřeli pusu ![]()
Náš malý je zvyklý být s babičkou, dědečkem, tetami a to od dvou let i na několik nocí. Ale jak šel ve třech letech do miniškolky, tak to byl mazec. Záleží také na povaze dítěte. Podle svého dítěte nemůžete tedy posuzovat ostatní. Však ne nadarmo se říká, že se děti nemají srovnávat. Pokud je dítě introvert, ale přitom není závislák na matce, tak i nástup do školky je problém. A to jsem ho vždy „půjčovala“ ochotně a ráda od miminka na vození v kočárku.
@sibka jo souhlas, ale ty taky srovnáváš, náš starší je taky introvert, nejradši si luští sudoka nebo čte v knihách o vesmíru a nástup do školky problém nebyl…
@brumdinka píše:
@sibka jo souhlas, ale ty taky srovnáváš, náš starší je taky introvert, nejradši si luští sudoka nebo čte v knihách o vesmíru a nástup do školky problém nebyl…
A v čem srovnávám? Popsala jsem svého syna ![]()
@brumdinka píše:
@martulkasloník tak nějak prostě některé to fakt přehánějí, když si vezmu tak já se svojí kamarádkou jsme ve 12-ti letech! uplně normálně hlídali děti sousedů na sídlišti a představte si zmákli jsme to a všechny děti to přežili
Já hlídala sousedovic miminko ve svých 9-ti letech. Jednou mi ho místo 2 hodin nechali asi 5h. Venku v kočárku, bez náhradní plíny, jenom s láhví čaje.
No zpětně si říkám, co to bylo za lidi ![]()
@MeloryNox jinak jeeště dodám že po dvou letech vidím na holce co jí vše školka dala, mohla bych oblítat všecky herny a hřiště v okrese ale nevynahradilo by to jednu besídku či jeden výlet se školkou!! ty rozzářené natěšené očka, s náma byla holka v zoo v ostravě asi 10× ale nikdy neměla tolik zážitků jako když tam jeli se školkou, chystala si baťůžek, jeli autobusem atd. tohle matka zařídit nemůže, stejně jako besídku pro maminky, ta hrdost že se naučila básničku a mohla jí přednést… tohle sebelepší matka nevynahradí
@brumdinka však jo, já taky sem tam zašla s holkou do herny, ale školku to nenahradí to si nebudeme nahlávat
@sibka srovnání se nevyhne nikdo, nechtěla jsem srovnávat své dcery mezi sebou ale stjeně to dělám. jak jsem psala, moje dcera neměla problém a děti kamarádek které mají režim půjčovací jako já, max slzičky první dny a konec. megaproblémy typu že dítě řve, zvrací, počurá se a prořve tam 3 měsíce měli v mém okruhu pouze dětičky které byli nonstop s matkama, ale třeba je to náhoda
@MeloryNox píše:
To je přesne ono. Snaží se něco diktovat. Dřív to bylo tak, že kdo kojil dýl jak půl roku a nedával Sunar, byl pomalu divnej. Na druhou stranu musím dát za pravdu @BohunkaP v tom, že TY a tvůj partner nastavujete mantinely. Musíte nabrat sebevědomí, postavit se čelem a říct „takhle to ne/bude“. Komunikuj. Řekni tchýni, že pediatr doporučuje kojit co nejdýl. Že je to to nejlepší pro miminko, že přibývá a není důvod dokrmovat. Pouč jí o tom, co se „nosí“ dneska. Že jsou jiný poznatky a studie atd. Mluvte, mluvte, mluvte. Mě zase nevadilo, když jsme byli na návštěvě a všichni chovali. Odpočinuly si moje záda. Navíc je to jen o víkendu, jak píšeš. To není žádná hrůza. Tchýně miminko miluje. Dej jí šanci, aby spolu měli pěknej vztah. Nebere si ho na víkend bez tvýho dohledu.
Jak to víš? Třeba se nesnaží nic diktovat, jen si opravdu myslí, že má prcek hlad. Já nekojím, dáváme UM a podle moji mamky má moje dcera taky hlad. Chudáček malá hubená 9-ti kilová v půl roce ![]()
Když se tchýně stará a zajímá o vnoučátko, tak tohle bych nebrala jako nějaké diktování, ale možná jen přehnanou péči.
@sibka v tom, že píšeš nemůžete srovnávat a pak napíšeš to samé, že introvertům to dělá potíže. taky zevšeobecňuješ
![]()