Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj malá začla okolo nábytku v 11 měsících a za 14 dní už běhala sama bez držení, takže jsme ani za ruce moc nechodily a teď si říkám, že docela škoda,protože teď vůbec nechce venku chodit za ruku aspoň tam, kde by to bylo třeba.
tak mi začali chodit v 18 měsících-to už se nebál,jinak do té doby byl docela posera,jenže péta v 15měs.upadl na pusenu,rosekal si rty
,tak přestal chodit úplně a pak až sám bez strachu v těch 18měs.,takže času dost,ale byly to docela nervy,jen litat za ruku a kam on tam i ja,o zádech ani nemluvím…no a do teď je opatrnej,nelítá jako bezhlavej ďas,pomaloučku,polehoučku,…
![]()
Ahoj můj Honzik začal sám chodit na roce. Verunka ta začala až na 18 měsících. Náš pediatr už šílel od 9 měsíce nás posílal na rehabilitaci, protože Verunka nechtěla lézt. Na roce nás dokonce poslal na neurologii, doktorka na Verunce nic neshledala, ale pediatr nás pořád buzeroval, dokonce nám vyhrožoval lázněma. Z nervů z něho jsem dostala kopřivku. Když jsme na 18 měsících přišly na neurologii, tak Verunka už chodila, doktorka z ní byla nadšená a nemohla pochopit, proč nás doktor chce poslat do lázní, sama mě říkala, že by mě to nepřála. Samozřejmě že jsme nikam nejely. Když Verunka začala chodit, tak mě kopřivka úplně zmizela. ![]()
Je nám rok a nechodíme. Jen se postaví a nemá stabilní nožku, stojí na špičkách, kinklá se, udělá sotva jeden krůček, nebo max. dupy na místě a jde na kolínka… ![]()
@Jamulka v 1 roce?? mě to divné nepřijde, některé děti začnou chodit klidně i v roce a půl ![]()
@dituleska
vím, že je to hodně individuální, ale kdy by se poznalo, že není něco v pořádku?
@Jamulka je to tvé dítko akorát nejisté, každému dětátku se klepou nožičky a chodí po špičkách pokud na to ještě mají slabé nožičky
pokud máš pochybnosti tak se zeptej lékaře ale podle mě je to normální
A co jako? V 1roce stačí když leze a staví se. Do 18m bych jen sledovala jestli se dobře staví (přes rytíře), jestli obchází..jestli chvíli vydrží stát v prostoru..to kdy s edítě pustí a začne samo chodit je hrozně individuální, některé chodí v 10 a jiné v 16m..obecně do 18m by mělo začít chodit.
Konkrétně starší začal chodit v 15,5m…mladší má skoro 14m a taky nechodí, leze, staví se a obchází.
Může dobre poradit fyzioterapeutka zabývající se malými detmi. Naše děti zacaly chodit zcela samostatne v roce a pul. Druhorozená se stavěla v 10 měsících, pak se vrátila k lozeni a 18 měsících zacala sama chodit po jednom dni jemného pridrzovani ručiček a jemné pomoci při chůzi z mé strany. Prvorozená mou pomoc byť jemnou razantně odmítala. Nechala jsem ji, jak to chce ona.
Při jakékoli vývojové pochybnosti pohybového aparátu bych s detmi navštívila zkušenou fyzioterapeutku.
@Jamulka pediatra mám dost hroznýho, jinej tu není, ale že jestli se nerozchodí do příští návštěvy, tak že ho pošle k psychologovi. Už to vidím. Prcek sedí u stolečku, kreslí strom a pak si s psychologem povídá.
Co umí? Lozí, stojí, přesun u nábytku dá, čerstvě začal i za ruku, ale sám stále ne.
@danyk píše:
Našemu je 20 m a nechodí. To si pak připadám jako exot.
máme to samé ![]()
Doma teda už obstojne chodí, přejde mistnost, ale venku je to boj, chodime na rehabilitace, neurologii a na ortopedii, kde jsme dostali málem servano, že už má mít dávno boty a mohl už dávno chodit ![]()
Jsem zvědavá jak to budu dělat když za měsíc a půl se narodí další ![]()
@danyk píše:
@andelka83 co je to „stavět se přes rytíře“?
Chtěla jsem se zeptat na to samé… ![]()