Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@michalka30 píše:
@MonikaBa Můžeš klidně tykat, ok? Je mi 33let. Mám dvě holky a nejmladšího syna. Když vidím, slyším, čtu, co se děje…jak ženský nemůžou mít děti, chlapi mají „pomalé“ spermie atd…My, co děti mít můžeme, buďme rádi. Fakt je to přece jedno, jestli je to holka nebo kluk. Když se nám narodí vysněné pohlaví, ale nebude zdravé, budete ok???
Ono je to těžké, když spousta párů (a především žen) odkládá rodičovství a po 30 si vzpomenou, že by možná byl čas… V době mých rodičů bylo takových párů minimum… Prostě bylo jim něco málo přes dvacet a vozili kočárek… Samozřejmě, že tehdy byla i jiná podpora rodin. Já osobně nemám nárok prakticky vůbec na nic s tím, jak je dnešní systém postavený… a budu ráda, když vůbec nějak přežijeme…
Ale tohle je téma do úplně jiné diskuse tečka.
@Crystal87 jo a o 4. dítku taky uvažujeme
a jestli jo, tak mi je to opravdu úplně fuk, co to bude.
@TattyTeddy A proč asi to rodičovství ty páry odkládají? protože prostě většina chce nejdřív vytvořit určité zázemí pro přivedení dítěte na svět, aby mu mohla dát to, co potřebuje a nebát se toho přežití. A nemyslím si, že by ta neplodnost byla způsobena jen věkem. Já mám 33,své první dítko jsem porodila v 31 a v srpnu budeme mít druhé. A v mladším věku jsem si nedovedla představit, žebych měla dítě, jednak chvíli trvalo najít toho pravýho partnera a taky jsem chtěla nějaké zázemí. A nemyslím si, že by byl systém zas až tak zle nastavený, před těhotenstvím jsem myslím víc než slušně vydělávala 13 let, měla jsem a mám i u druhého dítěte nárok na celkem vysokou mateřskou a můžu si určit výši rodičáku.
@TattyTeddy Neboj se, miminko budeš milovat, i když to bude chlapeček
jinak tvé pocity naprosto chápu, kdybych ssi myslela že čekám holčičku, a pak jsem zjistila, že kluka, tak kdoví, jaký bych měla myšlenky, možná dost podobný těm tvým. Já naštěstí u obou kluků cítila kluky od první chvíle, i když jsem si přála holčičku, takže jsem to měla o dost nažší, a po UTZ se žádný zklamání nekonalo, jen smíření se s očekávaným. ale doufám, že se tý holčičky jednou dočkám. Je mi moc líto maminek, které mají bolestnou zkušenost, a chápu. že ty pohlaví neřeší, a nechápou ty, co to řeší, nebo jsou zklamané, ale já narovinu říkám, že to že holčičku nemám, a nevím, jestli někdy mít budu, mi jedno není. Ani u třetího těhu, až přijde(jestli přijde) mi to jedno nebude, a tu holku chtít budu. Ale samozřejmě že budu milovat i dalšího kluka, stejně jako miluju ty dva už narozený
aže miminko cítí, že ho máma nechce, to možná ano, ale já v době druhýho těhotenství pořádně nechtěla žádný mimi, natož kluka, ale na potrat bych nikdy nešla. a syn to odmítání možná vnímal, ale očividně mi to odpustil, protože je to od narození ten nejúžasnější a nejhodnější brouček na světě
(stejně jako jeho starší bráška
)
@TattyTeddy Máš pravdu. Ať se nám to líbí nebo ne, tak dle mé dr (a je to fakt kapacita
) je tělo na porod připravené nejlíp ve 20.
Jako když není partner, těžko budu těhule.
Ale dneska se to odkládá až zbytečně a přitom přírodu neoblafneme, no. ![]()
@Verunka.T píše:
@TattyTeddy A proč asi to rodičovství ty páry odkládají? protože prostě většina chce nejdřív vytvořit určité zázemí pro přivedení dítěte na svět, aby mu mohla dát to, co potřebuje a nebát se toho přežití. A nemyslím si, že by ta neplodnost byla způsobena jen věkem. Já mám 33,své první dítko jsem porodila v 31 a v srpnu budeme mít druhé. A v mladším věku jsem si nedovedla představit, žebych měla dítě, jednak chvíli trvalo najít toho pravýho partnera a taky jsem chtěla nějaké zázemí. A nemyslím si, že by byl systém zas až tak zle nastavený, před těhotenstvím jsem myslím víc než slušně vydělávala 13 let, měla jsem a mám i u druhého dítěte nárok na celkem vysokou mateřskou a můžu si určit výši rodičáku.
Já si zas neumím představit mít první dítě až tak dlouho ![]()
Jako vsechno je to vec velice individualni. Pro me je nepredstavitelne mit dite driv nez v cca 28-30. Chtela jsem si svuj nejmladsi vek uzit vyhradne sama a s partnerem a byt zodpovedna bezstarostne jen sama za sebe. Uzit si pracovni zivot, udelat si v ni dobre jmeno a mit velmi vysokou jistotu, ze se mam kam vratit. Mit zajistene dobre bydleni a byt pripravena financne. Dite mam ve 31 a mam pocit, ze jsem mohla jeste nejaky ten patek pockat.
Já jsem u první taky mocmocmoc chtěla chlapečka a celou dobu jsem ho i jakože čekala a pak na porodní sále JE TO HOLKA no nevím co jsem přesně cítila ale
moc ji miluju i tak, teď zase čekám 100% chlapečka a je tam i podle ultrazvuku ale stejně už si raději podvědomě říkám, co kdyby
jen tak pro jistotu a upřímě teď když už jsem pocítila tu lásku k jednomu dítěti jemi celkem fuk jestli kluk nebo holka ![]()
Obnovuju diskuzi
. Prosím, nemáte ve svém okolí někoho, u koho se v posledním roce doktoři sekli s pohlavím? Zajímá mě, jaká je pravděpodobnost, že se narodí něco jiného, než vidíme na utz. Já jen, že mám po dceři hromady holčičího oblečení a teď čekáme kluka, tak jestli to mám ještě skladovat, nebo se toho můžu začít zbavovat. Z hloubi duše totiž nesnáším hrabání se v hadrech a představa, že musím nakupovat klučičí oblečení mě doslova ničí ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
!
Moje maminka ma 4 dcery, hrozne s tatou chteli kluka:)) Kdyz mamka cekala 4 dite, zjistila ze to bude holka tak brecela
Ted by za tu nasi malou šprd´olku nikoho nevymenila. Jsou hrozne s mamkou spojeny a to ji bude 8 tento rok:) Ja se mam taky dozvedet co to bude pristi tyden a jsem desne nervozni protoze moje celaaa rodina chce aby to byl kluk:)) Moje babicka(mamka maminky) ma 1 dceru a dva kluky, vsechny jeji deti maji holcicky:)) ma 8 vnucek:)) a Jestli i pravnouce bude vnucka, to chci videt tu reakci:)) Fakt ze muj manzel ma hodne bratru me uklidnuje:))je jejich 7 kluku:))
@Mamushka v rodině z mé strany je také převaha holčiček i když tolik jak u vás nee, já už mám jednu dceru a i tak jsme si teď moc přáli holčičku. Já si prostě neumím představit být maminkou kluka. Holčičku čekám a jsem za to neskutečně šťastná, teď po návštěvě přítelovo desetiletého syna obzvlášť ![]()
Tobě přeju ať ti to s tím klučíkem vyjde, ten se bude mít v takovém babinci ![]()
@Alušáček jeee tak to ti gratuluji:)) Ne kdyz to bude holka tak fakt mne to nevadi, jsem spokojena stim co mi Buh da ze jo…hlavne at je zdravy to moje mrne:) Ale chlapecek je takova ta vzdalena touha nas vsech:)) Buh urcite vi jak to citim a jestli budu z novinky ze je to holcicka brecet tak jedine stestim:) Protoze pro me je na prvnim miste stat se maminkou ![]()
@Alušáček tak to ti závidím, taky jsem chtěla druhou holčičku, ale není mi přáno a teď se s tím nějak neumím vyrovnat
. Je to hrozný, vím, že nejdůležitější je zdraví, ale i tak nevím, co s klukem budu dělat
. Navíc jsem nikdy nechtěla páreček, chtěla jsem buď dva kluky, nebo dvě holky a mám přesně to, co jsem nechtěla
.
@Nind ale takto nesmis brat… Ja jsem 3 mesice nemohla otehotnet a prosla jsem si predstavou ze bych se vubec matkou nemusela stat a vydesilo me to…:( ber to tak ze budes mit malou pomocnici az vyroste a chlapaka brachu ktery bude na tu princeznu dohlizet:))
@Nind nasmíš to brát takhle, vem si, jaké štěstí tě potkalo, že jdi těhotná a budeš mít miminko, co by za to dalo spoustu žen…a narovinu i já - nikdy jsem nezažila jaké to je, když ti pod srdíčkem roste ten malý zázrak…8 let snažení a nic…