Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@madi Já to řešila čtyřletým rodičákem, protože jsme se přestěhovala, tak jsme ve svojí práci bohužel stejně musela skončit. Ale tak jsem to i chtěla, dcera pak šla na necelých čtyřech letech. Byla taky větší mamánek, ale postupně dozrála a v tom věku to pro ní bylo úplně akorát a bez problémů. Ale trénovali jsme to v miniškolce v mateřském centru, chodila tam s bráchou, to byla její jistota, to jí pomohlo se odpoutat, zvyknout si an cizí tety, kolektiv a na to být beze mě bez nějakých problémů a breků.
Můžeš zkusit nakombinovat hlídání prarodičů a pár dní v nějaké soukromé miniškolce nebo klasické školce, pokud to půjde. Ono se to může všechno změnit a z rok a půl budeš mít doma jiné dítě, které mezi děti bude chtít ![]()
@berry4 píše:
@ospalámyš není, ovšem ruku na srdce, hodně mamin tohle až příliš hrotí, většinou spíš k neprospěchu dítěte.
Nepíšu o žádném úderu 3 roku, spíš o tom, že zacházet do extremů se někdy nevyplácí.
přesně…
tohle hodně pomůže, pokud je ve školce někdo známý, to bohužel asi mít nebude, neteř i holčička od sousedů jsou o pár měsíců mladší, tudíž nastoupí později nebo až za ten rok, pokud ji nechám doma
částečný úvazek bych taky ráda, jenže to je tady na malém městě utopie. Zřejmě budu několik dní slavit, pokud se mi povede najít JAKÁKOLIV práce alespoň trošku přiměřená
možná by bylo i to řešení, že ji budou vyzvedávat poo naši, jenže tam už zas takový rozdíl nevidím. Ve třech letech bude po obědě ještě spát, a jestli spí doma nebo ve školce
Muž vyzvedává v půl třetí, když byl syn mladší, kolikrát ho teprve budil ![]()
spíš mi jde o to, že ona je úplně jiná než syn, ten nebyl nijak fixovaný na mě, odloučení zvládl v pohodě. Malá mě nenechá pořádně ani jít na záchod, chce být furt u mě, chovat, je hodně mazlivá. Zkrátka ani za ten rok si nedovedu představit, že jí tam dám. I když možná překvapí ![]()
@berry4 píše:
@ospalámyš není, ovšem ruku na srdce, hodně mamin tohle až příliš hrotí, většinou spíš k neprospěchu dítěte.
Nepíšu o žádném úderu 3 roku, spíš o tom, že zacházet do extremů se někdy nevyplácí.
Tak já nevím, jestli tohle hrotí hodně mamin, to mi teda vůbec nepřijde, děti co jdou až do školy nebo do předškoláků jsou spíš naprosté vyjímky. Většina dětí šupajdí v těch třech letech, některé třeba v těch čtyřech, protože se na ně ani nedostane, tam kde míst ve školkách moc není.
neříkám, že nejsou nějaké extrémy hyperprotektivních matek, ale jako nějaký velký problém bych to neviděla. Mně naopak spíš připadá, že víc děti jde dřív než by potřebovaly ![]()
Příspěvek upraven 09.09.14 v 08:54
@Jana206 Děkuji za odpověď.
Nesouhlasím pouze s tím, že pravidelný režim je pro dítě zátěž.
Já si myslím (a osvědčuje se mi to), že režim musí být.
Ostatní respektuji.
@ospalámyš píše:
@madi Já to řešila čtyřletým rodičákem, protože jsme se přestěhovala, tak jsme ve svojí práci bohužel stejně musela skončit. Ale tak jsem to i chtěla, dcera pak šla na necelých čtyřech letech. Byla taky větší mamánek, ale postupně dozrála a v tom věku to pro ní bylo úplně akorát a bez problémů. Ale trénovali jsme to v miniškolce v mateřském centru, chodila tam s bráchou, to byla její jistota, to jí pomohlo se odpoutat, zvyknout si an cizí tety, kolektiv a na to být beze mě bez nějakých problémů a breků.Můžeš zkusit nakombinovat hlídání prarodičů a pár dní v nějaké soukromé miniškolce nebo klasické školce, pokud to půjde. Ono se to může všechno změnit a z rok a půl budeš mít doma jiné dítě, které mezi děti bude chtít
Bydlíme na vesnici, takové možnosti tu nejsou.. školku máme vedlejší vesnici, chodí tam syn, jsme tam spokojení. Takže pokud dcerka nastoupí do mš, tak tam
Postupné zvykání v miniškoličce se mi právě vůbec neosvědčilo, kdysi jsem tam chodila se synem, když mu bylo 2,5 roku, zkusili jsme to asi třikrát a hodně ho to poznamenalo. Možná to bylo vinou učitelek, neměli tam žádný program, dítě tam nejspíš nechali řvát, jen seděli a koukali na hrající si děti
A je tady jen tahle jediná a té už se vyhýbám obloukem.
Čtyřletý rodičák - to je právě ten problém, mám rodičák od porodu (neměla jsem nárok na MD), takže ještě teď o natáhnout o rok, dostala bych naprosté minimum. A zas musíme z něčeho žít ![]()
A napadlo vás, že třeba to starší dítě špatně ponese to, že do školky tačalo chodit až třeba v 5 letech, zatímco jeho mladší sourozenec už ve 3? Že mu bude závidět rrůzná představení pro rodiče? Já nesměla do školky cchodit, protože mamka byla s bráchou na RD, takže jsem o školku přišla úplně a šla až do školy (nepočítám půl rok školky než se brácha narodil). A ačkoliv on do školky chodil s brekem, tak jsem mu jí neskutečně záviděla. Přišla jsem si o něco ochuzená a to se mamka snažila vymýšlet i zajímavé aktivity pro mě. Ale školka je školka.
@ospalámyš víš,nad čím přemýšlím?
Jak se pozná dítě, které je umístěné do kolektivu dřív, než by potřebovalo? ![]()
@berry4 píše:
Jak se pozná dítě, které je umístěné do kolektivu dřív, než by potřebovalo?
Brečí několik týdnů (některé i po pár měsících, nebo dokonce rok, jak mi říkaly paní učitelky), hraje si víceméně samo, nezapojuje se do kolektivu, visí spíš na učitelkách, protože potřebuje ještě vazbu na jednu dospělou osobu a ne být od rána do večera mezi 20 dětma. Do školky nechce, nedělá mu extra radost tam být, ale chodit musí, tak jde. Nakonec si zvyknou všechny, ale některé by klidně mohly jít o pár měsíců později a nijak by jim to neublížilo.
To musí posoudit matka, kdy je ten správný čas, ono se to někdy ale špatně poznává.
Pro mně je totální záhadou výrok „se mnou by se doma nudil“. A je asi jedno, na co je ta máma zaměřená, jestli spíš na ruční práce, na vaření, na sport nebo třeba na vědu.
@madlicka tak tento výrok je dle mého názoru spíše ve významu, že dítě opravdu potřebuje i jiné podněty, než jsou ty s maminkou a to opravdu potřebuje!!!
@ospalámyš a nemyslíš si, že to, co popisuješ, je spíš problém maminy, že to dítě nepřipravila, než dítěte? Že tohle spraví pár měsíců? Nespraví. Příliš fixované dítě na matku se takto bude chovat i v první třídě. A navíc se k tomu přidají i traum. změny. Třeba počůrávání apod…
@berry4 píše:
Jak se pozná dítě, které je umístěné do kolektivu dřív, než by potřebovalo?
třeba náš každý den ráno bulel. celý rok. netěšil se tam ani když bylo plavání, výlet, zoo, divadlo, což má jinak moc rád. ted v 5ti je to už OK. mladší byla ve školce v poho už od 2 let.
u nás to nebylo teda kolektivem, spíš systémem školky jako takovým. kolektiv měl rád od malička, byť si s dětmi nehrál ve smyslu spolupráce, byl mezi nimi rád a stále je.
Necetla jsem, ja kluky do skolky nedala vubec, sli az do skoly a nicim je to nepoznamenalo, spise naopak, stravili jsme spolecne spoustu casu
![]()
@madlicka píše:
Pro mně je totální záhadou výrok „se mnou by se doma nudil“. A je asi jedno, na co je ta máma zaměřená, jestli spíš na ruční práce, na vaření, na sport nebo třeba na vědu.
Měla jsem novorozeně a čtyřletého doma. Ano starší se nudil. Divíš se ![]()