Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, budu ráda, když se se mnou podělíte o své zkušenosti. Mimi sice budu mít až za 3 měsíce, ale už teď dávám dohromady výbavičku a mamka přišla, že mám pro malou vybrat ohrádku do obyváku. Osobně si myslím, že bych nejprve raději hrací deku a pak po pár měsících ohrádku-co si myslíte vy? Obojí se mi tam nevejde:)takže musím vybrat zatím jen jedno..Budu ráda i za odkazy na osvědčené hrací deky…děkuji ![]()
Ahoj,
my máme hrací deku (od Fisher Price), měla jsem i na první dceru, ohrádku jsme nikdy neměli, když bylo potřeba, posloužila postýlka, Dáda je ještě malý, ale ani jeho do ohrádky dávat nebudu. Případně se dá použít i cestovní postýlka.
Za mě bych koupila akorát nějakou hezkou hrací deku (doporučuji tu velikánskou od Taf toys), do ohrádky bych nedávala. Mimča potřebujou mít volný prostor, aby mohly zkoumat
Většinou se jim v ohrádkách ani moc nelíbí.
http://www.mamanek.cz/…taf-toys.jpg
My měli takovou, akorát bez hrazdiček, příště už bych koupila rovnou tu s hrazdičkama.
Ahoj. Za sebe doporučuju hrací deku (ale stačí jen obyčejná prošívaná deka bez serepetiček na ní (typu hrazdička atp). čím větší (aby se vám vešla), tím lepší. Hrazdičku pak pořídit zvlášť.
Ohrádku jsme využili, ale měli jsem hodně velkou (1,5m x 1,5 m). Obě holky v ní vydržely hrát si samy i hodiny. Malou bych nepořizovala, neznám dítě, které by v ní bylo rádo, to už radši jen tu deku a pak uzpůsobit byt tak, aby mohlo dítě lézt po zemi. Cestovní postýlku používat jako ohrádku taky nedoporučuju (ta je ješt menší).
Ohrádka je dobrá hlavně u více dětí - nejdřív jako ochrana mladšího před starším, později ochrana staršího před mladším
(myslím teda hlavně když si hraje a nechce být rušen malým lezounem)
Hraci deka se sikne urcite, ale ohradku vubec nemusis pouzit a je to docela investice. Ja jsem dospela k nazoru, ze ji potrebuju do kuchyne, aby se mi nepletla pod nohama, jenze tam vubec nechtela bejt (a to si v postylce vydrzela hrat i sama), tak jsem ji zrusila.
Za nas se ohradky pouzivaly docela dost, ja mam nekolik vezenskejch fotek, ale prijde mi lepsi naucit dite se bezpecne pohybovat po byte a kdyz si potrebujes na par minut odskocit, tak das dite do postylky a je to.
pri vareni, pokud nemas echt malou kuchyn, tak snadno zabavis dite nejakym nadobim, co muze kramovat.
Ahoj holky,
jsem taky ráda za každou cenou radu, ohrádku už nám babička taky plánuje - a jenom k té cestovní postýlce, jako ohrádka se využít dá ale četla jsem, že pro živější dítě je bezpečnější ta ohrádka než cestovní postýlka. To jsem četla - já si to nemyslím, i když když vidím, některé nevychované děti v dnešní době.. příklad: minule jsem čekala na UZ, přišla maminka s dítětem, dala mu párek, párek vyválelo po zemi, po kolečku kočárku a co maminka… nic, chlapečkovi párek nechala!
Takže ač jsem myslím si, že v dnešní době mladá mamina (je mi 23let) tak si nemyslím, že mi moje dítě bude tohle dělat, ale uvidíme, až prďolka v září přijde
nikdy, neříkej nikdy ![]()
@suik Tak zrovna v kuchyni mám strach, zvlášť po tom, co kamarádce bouchl papiňák (naštěstí to dobře dopadlo, ale šlo o centimetry). A já mám všechny hrnce v dosahu plotny.
@hkac myslis, ze bychom ji jeste vyuzili? Deti budou dva roky od sebe a me ted lezi ohradka ve sklepe a chci ji prodat…taky se mi sem moc nevejde, i kdyz je mala. Ale aby melo starsi klid me teda nenapadlo. Bude i ve skolce, takze tolik vyuziti mit nebude ![]()
@suik My máme kuchyň s obývákem spojený, takže plánuji postýlku v obýváku, že když bude potřeba, tak tam malou šoupnu… třeba vyběhnout pro poštu, či udělat něco u kamen apod. Ale zatím je fakt, že to vypadá, že prďola bude líná a flegmatická po tatínkovi ![]()
@suik Pokud ji máš doma, tak bych ji určitě neprodávala hned. Třeba ale zjistíš, že vám bude k ničemu, tak pak ji prodat můžeš vždycky. Já ji teda využila hodně a prodala za velkou část původní ceny.
@hkac ja se tam bala taky, kuchyn je uzka, neni tam moc mista, ale naucily jsme se tam fungovat. Ukazala jsem ji ze je trouba hais, i kdyz se o ni spalit nelze a to se naucila velmi rychle. vyvarovala jse hlavne vecer, pres den jen nejaka rychlovka…kolikrat si hrala na chodbe. Taky jsem teda nemela dite co by na me nejak splhalo nebo tak.
Já jsem mladšího rovnou ve 2m dala do ohrádky - máme 1,2×1,3m, do menší bych nešla. Má podlážku, molitanovou matraci celkem pevnou, takže se na ní dítěti dobře učilo otáčet se na bříško (taky se v ní poprvé na břicho otočil v necelých 4m
).
Mě se deky neosvědčili, máme plovoučky a cokoliv jsem dala na zem, tak za chvilku bylo pod ním úplně schmoustaný. Navíc jsou plovoučky chladnější, tvrdé…
Jinak od doby, co se začal sám pohybovat, tak jsem z ohrádky vyndala šprušle a mají tam prolejzací otvor, takže dítě není v ohrádce vězeň. Obě děti si lezli svobodně dovnitř, ven a byli spokojené. Zavřený tam byli fakt jen výjmečně, třeba když se mi teď v kuchyni rozbila sklenička asi na tisíc kusů, tak jsem mladšího zavřela do ohrádky, abych to mohla vysbírat, jinak luxování, vaření a jiné domácí práce zvládám s dětma pod nohama.
Takže za mě klidně ohrádku hned od začátku - ale pořádnou! Ne žádnýho síťovanýho chcípáka, ze kterýho dítě nevidí na mámu, o co se nemůže postavit…
@hkac no chtela jsem ty penize vyuzit na neco jinyho, potrebujeme docela drahou malou postylku a tak…ale jsem uz asi rok to dat na net. ![]()
fakt je ten, ze mame obyvak daleko od kuchyne a dcera byla hodna, takze tam byla i chvilku sama a neprovedla nic, jestli druhe bude rarach tak to bude horsi.
Děkuji za názor, myslím si, že mi pomohl se na to podívat z pohledu babičky
občas se s mojí mamkou vážně neshodnem a to k sobě máme opravdu, opravdu blízkou a mě to pak mrzí. Takže děkuji moc