Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@MilijonDolarBejby o nic jen mi vadi kdyz nedo ostatnim vnucuje nazor: ".. leží celé dny s kozou ven, nemá svůj život a jen lítá kolem děcka… " jen proto ze je lina kojit.
@Virginia ano to je pravda, neměla jsme negativní názor na kojení před porodem, získala jsem ho díky nátlaku v porodnici a po zjištění že mi ani nedělá dobře přiložené dítě u prsa(ne že by mi z toho bylo úplně zle ale neměla jsem z toho ani nádherné pocity) a pak vše co následovalo. neříkám že kojení je hnus ale já to dělat nechci, stejně jako si myslím že MM je fajn ale nesnesu jak se z něho dělá něco posvátného!! tvrdit že rýmu u dětí vyřeší kapání MM do nosa apod nebo jak se mi snažili v porodnici namluvit že kojené děti mají lepší páteř? to už je fakt masakr!!! mám kamarádky které kojí, chodíme spolu kočárkovat, nestojím u nich a neřvu po nich že jsou dojnice a děcka svým mlíkem zabíjí, v podstatě je to jejich věc ale já prostě jsem si jistá že umělko je pro mé děti lepší než MM ode mě bez ohledu na to jak moc mi je představa dítěte u prsa nepříjemná.
@tavi píše:
@MilijonDolarBejby o nic jen mi vadi kdyz nedo ostatnim vnucuje nazor: ".. leží celé dny s kozou ven, nemá svůj život a jen lítá kolem děcka… " jen proto ze je lina kojit.
jo jsem líná kojit, a ano mám-li porovnat prvních 5 měsíců z dcerou a 5 měs. které prožila kamarádka která kojila a stále kojí tak to je neporovnatelné což přiznala i sama kamarádka že prakticky první měsíce by mohla slít do úseku stresu, nevyspání a neustálého kojení!! a přesně tohle já mít nechci, a je fuk že jsem proto pro někoho líná a sobec, jediný komu se pak zodpovíme jsou jen a jen naše děti!! a víš co? moje máti nekojila ani jedno ze svých 4 dětí a mě to je úplně fuk že nejsem kojená ![]()
@tavi píše:
Tak s tím souhlasím, no…to je takový zjednodušení celé situace, z mýho pohledu spíš pramenící z toho nesouhlasu s glorifikováním kojících matek.
@Virginia no hele nevím jeslti s tím 18 stoletím narážíš co jsem psala ale myšleno to bylo jen na to že má někdo názor že kojit je nutnost a kdo nekojí nemá mít děti. to je pro mě názor z 18 století ![]()
@MilijonDolarBejby Zeptala jsi se me na nazor, odpovedela jsem. Alternativy jsou verejne zname, takze nemyslim ze je k necemu to tu vypisovat. Pokud by nebyly pro tebe financne dostupne, tak samozrejme budes pouzivat UM, stejne jako si koupis cokoladu, rozbais a snis. Tak nemas co resit. Ja to resim. Vetsina lidi ne. UM samozrejme tve dite vyzivi, ale das ho az ve chvili kdy vis ze nic lepsiho mu dat nemuzes. A o tom to je. Dobrovolne nekojici muzou, ale nechteji. Nicmene ani mi nevadi ze nekdo dobrovolne nekoji, jeho vec, vadi mi kdyz nekdo povazuje kojici za nejake mlekarny bez vlastniho zivota.
@Selfi píše:
HOLKY, zkusila jsem si sepsat porodní plán ohledně kojení a porodu /plánovaného císaře/.. můžete kouknout, co byste třeba ještě doplnily či změnily??
Průbeh císaře i po císaři nechám na zdravotnících– již jsem jednoho zažila a vím, že jsem stejně moc nevnímala…co se týče kojení-vzdát to nechci, chci tomu dát šanci, ale po zkušenostech vím, že laktace přijde hodně pozdě… chci se vyhnout tomu, aby mi dítě křičelo hlady a já pod nátlakem jen přikládala a ani se nedokázala říct o příkrm…zároveň ale nechci rovnou prohlásit-nechci kojit, protože to tak není a ani to tak necítím..pokud se přece jen v průběhu marné snahy rozhodnu, že kojit nechci, tak se chci vyhnout masírce a rýpání či deptání… již jsem zažila… děkuji nechci
je to z mého plánu zřejmé a vyplývající??
tady je:
POROD: • U PORODU BUDE PŘÍTOMEN OTEC dítěte /jméno
/
• NEVADÍ MI PŘÍTOMNOST STUDENTŮ MEDICÍNY ČI ZDRAV. ŠKOLY
• U PORODU CÍSAŘSKÝM ŘEZEM UPŘEDNOSTŇUJI EPIDURÁL
• PO PORODU PROSÍM O PŘINESENÍ MIMINKA NA POKOJ K PŘILOŽENÍ –/ KOJENÍ/ DLE MÉHO ZDRAVOTNÍHO STAVU, PŘÍPADNĚ NA MÉ VYŽÁDÁNÍ.
• POKUD TO MŮJ STAV NEBUDE UMOŽŇOVAT, PŘÍPADNĚ SAMA POŽÁDÁM, SOUHLASÍM S PODÁNÍM MIMINKU UMĚLÉHO MLÉKA /PŘÍP. GLUKOZY/, A TO I BEZ MÉHO VĚDOMÍ.
ŠESTINEDĚLÍ- KOJENÍ
• DOKUD MŮJ ZDRAVOTNÍ STAV NEDOVOLÍ MÍT MIMINKO PO CELOU DOBU U SEBE NA POKOJI, PROSÍM O PŘINÁŠENÍ MIMINKA NA POKOJ ALESPOŇ K PŘIKLÁDÁNÍ A PODPOŘE KOJENÍ.
• PO ZKUŠENOSTECH S PRVNÍM I DRUHÝM DÍTĚTEM SOUHLASÍM S PŘÍPADNÝM DOKRMEM NEBO PODÁNÍM UM MIMINKU. POKUD MI LAKTACE NENABĚHNE V PRŮBĚHU POBYTU V PORODNICI, PROSÍM O PODÁNÍ UMÉLÉHO MLÉKA TAKOVOU FORMOU, ABY BYL ZACHOVÁN SACÍ REFLEX /STŘÍKAČKOU/ A MOŽNOST TAK PŘÍPADNÉHO ROZKOJENÍ V DOMÁCÍM PROSTŘEDÍ.
• PO VELICE NEGATIVNÍCH ZUŠENOSTECH V JINÉ PORODNICI BYCH RÁDA POŽÁDALA O LIBERÁLNÍ PŘÍSTUP K MÉ VOLBĚ OHLEDNĚ KOJENÍ. KOJENÍ POVAŽUJI ZA MOŽNOST NIKOLIV ZA MOU POVINNOST A POKUD SE ROZHODNU V PRŮBĚHU POBYTU V PORODNICI NEKOJIT ZE ZDRAV. ČI JINÝCH DŮVODŮ, OCENILA BYCH RESPEKTOVÁNÍ TOHOTO ROZHODNUTÍ A VYHNUTÍ SE NEGATIVNĚ HODNOTÍCÍCH POZNÁMEK ČI CHOVÁNÍ VŮČI MÉ OSOBĚ, PŘÍPADNĚ NÁTLAKU ZE STRANY LAKTAČNÍCH PORADKYŇ.
Tohle je super sepsané. ![]()
@martulkasloník píše:
@Virginia no hele nevím jeslti s tím 18 stoletím narážíš co jsem psala ale myšleno to bylo jen na to že má někdo názor že kojit je nutnost a kdo nekojí nemá mít děti. to je pro mě názor z 18 století
A tak jo, vždyť je to fuk. ![]()
Termín mám v úterý, tak pak sem napíšu zase nejčerstvější zážitky. ![]()
@martulkasloník Tak trochu děláš z kojení strašáka. Tvoje kojící kamarádka to měla nějak. Jiná při kojení zvládne i práci a svoje záliby i oslavy do noci. Tak to mám já. Jediné, co nejde je poslat ročního kojence na víkend k babičce.
@Virginia je fakt ze toto jsem odbourala hned na zacatku. Sla jsem rodit s papirem od pravnika, bohuzel jinak to v porodnici nejde. Dalsi papir jsem mela na sestinedeli. U druhe dcery jsem se pripravila jeste lepe a vydupala jsem si vse co jsem potrebovala, protoze uz jsem byla pripravena na to jak moc mam byt asertivni a jake pravni prostredky mohu pouzit. Vcetne toho ze jsem musela zadat o zasah laktacni ligu, protoze mi odmitali vydat me dite z inkubatoru kdyz melo hlad drive nez po 3 hodinach. Pustili nas domu kdyz nemela ani 2 kg a byli radi ze se me zbaili. A ja jich, takze nepisu z zadnych ruzovych zkusenosti, jen si myslim ze clovek by mel dost vyzraly na to, aby dokazal sve negativni zkusenosti zpracovat a nezit zivot jimi ovlivneny.
No já se bavím dámy, napíšu jednu větu kterou v podstatě řekla moje kojící kamarádka a hned je z toho třetí světová
to je to kouzlo internetu:-)) tak ještě jednou:ona sama tvrdí že celé dny jen prožila s kozou ven, (dítě má na sklonku léta) tudíž celé léto loňské prožila doma a v období spurtu prakticky****vše doma stálo a připadala si jako zásobárna mlíka!! sama neví jestli chce další dítě po období tak šíleném ačkoli kojení nelituje a je pyšná na to že dokázala tak dlouho kojit! ale sama přiznává že v podstatě rok života žila život svého dítěte a své koníčky, známé td. postavila na druhou kolej!!
můj názor: ano, když si vzpomenu jak loni nechodila ven, nechodila na žádné společné akce setkání kamarádek a kdykoli jsme k ní přišli tak jsme jí viděli ležet a kojit tak ano, říkám nechtěla bych to takto a nezvládla bych to!! svůj život si představuju jinak!! já s děckama od začátku cestuju, chodíme v létě na koupaliště a i já sama mám čas na sebe!!
@4family píše:
@martulkasloník Tak trochu děláš z kojení strašáka. Tvoje kojící kamarádka to měla nějak. Jiná při kojení zvládne i práci a svoje záliby i oslavy do noci. Tak to mám já. Jediné, co nejde je poslat ročního kojence na víkend k babičce.
presne tak
pracuji od prvniho dne co me privezli z jipky, protoze jsem „rodila“ necekane a nemela jsem predanou praci na nikoho jineho. A tak jsem zjistila ze neni problem normalne pracovat, takze jsem u toho zustala… A ziju uplne normalne, tusim
Chodila jsem i po porodu hodne ven, clovek vecer nakoji, jedno mlicko muze dat manzel a do treti jsem se vetsinou vratila, takze me to neomezilo. Jednou jsem dokonce jela parit takto z Prahy do Brna a stihla jsem se vratit na kojeni uplne bez problemu. Navic clovek s sebou netaha zadne lahvicky, prasky, nic. Jen sebe, takze je naprosto volny.
@4family píše:
ale to jsem psala, že obdivuju někoho kdo toto všechno skloubí dohromady, já bych to nedokázala a psala jsem ze zkušeností co mám kolem sebe což považuji za nejběžnější. ano teď zrovna mám kamarádku která prostě se prckovi obětuje a já bych to nedělala. viz příspěvek výše, ano ne každá proleží dny s kozou ven ale ona to tak dle svých slov dělala… proto o tom píšu. já chtěla mít klid i v porodnici, vůbec se za to nestydím, u první dcery jsem se bála každého dne, každé směny sester které přijdou, každé vizity kdy mi řkenou že stále nemůžeme domů…nyní u nekojené dcery jsem si dny v porodnici vysloveně užívala a těšila jsem se na vizity!! i sebemenší blbost může znamenat že někdo prostě se rozhodne nekojit a vyhovuje mu to.
@martulkasloník no to vetsina kojicich matek taky dela. Ja cestuji s detma porad, vesmes uplne sama nebo s kamaradkami, nevim proc bych byla doma, nakojit mohu prece i venku. I v praci jsem se vsech zeptala zda jim vadi kdyz nakojim kdyz mame treba team meeting a dite stalo o jidlo a nikomu to nevadilo, normalne jsem kojila. U toho se da krasne tukat do kompu, skolit i telefonovat ![]()
@Virginia tak držím palce a pak napiš
@tavi tak to máš fajn že tě kojení neomezilo, tak to má být, kolem mě ale je spíš víc mamin které prostě jsou s děckama doma furt, těžko říct jestli by byly i kdyby nekojily. každopádně ta kamarádka o které píšu že musí večer utíkat malého uspat je doma s malým v podstatě pořád, i dneska ho bere sebou, pak si pro něho dojede manžel, a ona za dvě tři hodiny pojede za nima aby malého uspala. pro mě prostě nepředstavitelné, já mám obě děcka od rána pryč u tchýně, uklízím, peru a odpo se těším na oslavu bez toho abych přemýšlela jestli holky usnou nebo jak se nakrmí. tahání lahviček mi nikdy nevadilo, jedna termoska jedna dvě flašky, ono se to pak zase vyrovná v tom že třeba v obchodě když malá začne mít hlad nakrmí taťka nebo si láhev podrží sama a nemusím řešit místa kde nakojit. vše má své pro a proti, mě víc vyhovuje nekojení