Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@tavi píše:
@martulkasloník no to vetsina kojicich matek taky dela. Ja cestuji s detma porad, vesmes uplne sama nebo s kamaradkami, nevim proc bych byla doma, nakojit mohu prece i venku. I v praci jsem se vsech zeptala zda jim vadi kdyz nakojim kdyz mame treba team meeting a dite stalo o jidlo a nikomu to nevadilo, normalne jsem kojila. U toho se da krasne tukat do kompu, skolit i telefonovat
tak když sis to takto zařídila proč ne, ale tady jde u mě o tu podstatu že bych dítě u sebe stále nezvládla, kdybych pracovala nikdy bych děti u sebe mít nechtěla. mám ráda čas kdy nejsem s dětma, o to víc pak si jich užiji. třeba dneska jsem je odeslala pryč a uvidím je až ráno(kromě toho že na ně nakouknu večer do postýlek) to samé cestování, ráda cestuji s děcma ale i bez nich
@tavi píše:
@Virginia je fakt ze toto jsem odbourala hned na zacatku. Sla jsem rodit s papirem od pravnika, bohuzel jinak to v porodnici nejde. Dalsi papir jsem mela na sestinedeli. U druhe dcery jsem se pripravila jeste lepe a vydupala jsem si vse co jsem potrebovala, protoze uz jsem byla pripravena na to jak moc mam byt asertivni a jake pravni prostredky mohu pouzit. Vcetne toho ze jsem musela zadat o zasah laktacni ligu, protoze mi odmitali vydat me dite z inkubatoru kdyz melo hlad drive nez po 3 hodinach. Pustili nas domu kdyz nemela ani 2 kg a byli radi ze se me zbaili. A ja jich, takze nepisu z zadnych ruzovych zkusenosti, jen si myslim ze clovek by mel dost vyzraly na to, aby dokazal sve negativni zkusenosti zpracovat a nezit zivot jimi ovlivneny.
Vidíš, já třeba vůbec nechápu, proč by měl člověk být vyzbrojený papíry od právníka. Proč nestačí říct - přeji/nepřeji si 1/ 2/ 3/. Proč se z natolik přirozené věci dělá kovbojka.
Pokud jsou tam takové odbornice na všechno, určitě odhalí magora, co chce své dítě zabít. Zbytek chce jít jen v klidu domů.
To už je na jinou debatu.
@martulkasloník píše:
No já se bavím dámy, napíšu jednu větu kterou v podstatě řekla moje kojící kamarádka a hned je z toho třetí světová![]()
to je to kouzlo internetu:-)) tak ještě jednou:ona sama tvrdí že celé dny jen prožila s kozou ven, (dítě má na sklonku léta) tudíž celé léto loňské prožila doma a v období spurtu prakticky****vše doma stálo a připadala si jako zásobárna mlíka!! sama neví jestli chce další dítě po období tak šíleném ačkoli kojení nelituje a je pyšná na to že dokázala tak dlouho kojit! ale sama přiznává že v podstatě rok života žila život svého dítěte a své koníčky, známé td. postavila na druhou kolej!!
můj názor: ano, když si vzpomenu jak loni nechodila ven, nechodila na žádné společné akce setkání kamarádek a kdykoli jsme k ní přišli tak jsme jí viděli ležet a kojit tak ano, říkám nechtěla bych to takto a nezvládla bych to!! svůj život si představuju jinak!! já s děckama od začátku cestuju, chodíme v létě na koupaliště a i já sama mám čas na sebe!!
Ať si každý dělá co chce. Myslím, že se dneska všechno kolem dětí moc hrotí. Já kojím, protože s tím nemám problém a malá prospívá. Nejsem ale zastánkyně kojení za každou cenu a nebo kojení na veřejnosti typu koza ven (pokud už kojit musím venku odcházím do soukromí kde v klidu nakojím. Nemám pocit, že jsem otrokem (kojím cca 10-15 min co 2 hodiny). Kojím, protože mi to přijde lehčí než míchat UM a sterilizovat lahvičky. Kdybych ale měla já nebo malá s kojením problém, tak ji prostě UM dám a řešit to nebudu.. Je to prostě moje věc. A každý ať se stará o sebe..Díky bohu moje okolí neřeší kraviny typu, kojíš, šátkuješ, a jiné capiny. Ať si každý dělá co sám považuje za pro něj komfortní a správné.
@martulkasloník ja si prave myslim ze kamoska by utikala uspat maleho i kdyby nekojila. Takove zeny jsou a je jich dost a myslim ze kojeni ci ne nema na to zadny vliv. Ja mam dost hekticky zivot, takze predstava ze hledam misto na kojeni… nehledala jsem. Normalne jsem dala dite na prso a dal jsem nakupovala. V CR ani na slovensku to nikdy nikdo neresil, ale chvili jsme bydleli v polsku a tam duchodci se me porad ptali zda se mohou kouknout jak se mala krasne koji… Jsou hodne rodinne orientovani. Uspavani na prsu jsem nikdy nepraktikovala, a ani zadne jine. Od narozeni jasny ritual, do postylky, dobrou, pusinku na celicko a mama fuc…
@martulkasloník to co tu popisuješ není vůbec o kojení nebo nekojení. To je prostě v hlavě…(nebo není že…) ![]()
@martulkasloník Tak přiznám, když zpětně zapátrám v paměti, v šestinedělí s prvním jsem nestíhala nic, jen kojit a přebalovat, moc jsem vše řešila,… ale to je o těch zkušenostech. Další dítka zvládáme líp a umí to s miminkem i manžel. Volnost cestovat vidím s kojením větší. Letos jsme zvládli cestu k moři a chystání UM po cestě nebylo třeba. Jinak dítko sem tam UM dostává, takže porovnání mám.
@martulkasloník tak je fakt ze to mam hodne jiny, ja jsem byla rada ze jsem naopak mohla mit ditko s sebou a bez problemu pracovat. Kdyz zacala chodit, tak mi ta pohodicka skoncila
Ale predtim bud spala, nebo si hrala na koberecku nebo si ji nekdo pujcil…a ze zajem byl velky
.
Jedinym problemem kojeni u me bylo ze jsem vzdy v kojeni strasne pribrala, vesmes pres 10 kg, protoze jsem kvuli nejake poruse kojit dle doktorky nemela, takze jsem se vzdy strasne zavodnila
. Nebylo to pro me nebezpecne, jen ta voda.
Holky těžko říct jeslti by ta kamarádka byla jiná kdyby nekojila, možná že by byla naprosto stejná(myslím že by utíkala večer domů) veřejné kojení mi nevadí, beru to že nemůže kojící žena být pořád zalezlá doma ale úplně odhalování při kojení mi vadí. zažila jsem případ že na svatbě byli hosté požádání aby chodili kojit, krmit, přebalovat atd. do pokoje vedle který naschvál novomanželé zařídili já s flaškou jsem pokorně šla, no pokorně ani ne, prostě malá by stejně neměla klid na jídlo a jiná paní která kojila řekla že kojit bude tam a hotovka, že jí nikdo nebude vyhánět. vytáhnout prso při proslovu mi přišlo značně neslušné bez ohledu jak moc jsem prso viděla či neviděla prostě takto ne!!velmi se mi líbí kamarádka která kojí se šátkem, je to decentní a super, ale jiná nemá problém vytáhnout prso kdekoli a nesnaží se ani to provést rychle, tam problém mám, tohle se mi nelíbí
zažili jsme s manželem i kojení v restauracích, na to jsme si už tak nějak zvykli ale ve chvíli kdy loni si paní vytáhla vedle nás mastičku na bradavky a začala si to tam u stolu mazat tak to manžel už opravdu nevydržel a nahlas vše okomentoval. jde o to jakým způsobem to kdo dělá.
kojení v obchodě atd. nevím jak bych prováděla ale já jsem pouze laik, k moři jsem jela s 5 měsíční holkou a krmena po cestě nebyla, jeli jsme v noci a holka mi spávala 13 hodin vkuse bez jídla…což dělá i ta druhá, chceme jet k moři koncem srpna, bude mít 6 měs ![]()
@martulkasloník tak tohle je otazka dobreho vkusu, ne kojeni na verejnosti. Jako kdyz kojici zena vytahne triko nahoru, vypadne ven previsly spek a nad nim vykoukne spodem trika prso, tak nikdo asi nebude nadseny. Ale kdyz jsem mivala kosili a satek kolem krku, tak je to uplne jina. Rozepte se knoflik, satek se pretahne pres hlavicku a pohoda. Prso se musi zadadne vytahovat vrchem
ale to by bylo na tema: esteticke kojeni nebo tak neco
. A asi ne kazde zene to takto esteticky jde, vetsi prsa jsou v nevyhode.
Ach jo… fakt mi je z toho smutno…
obzvláště z věty zdravotní sestry, že nekojící ženy jsou sobci a nemají k dětem takový vztah…
![]()
každý má nějaký důvod kojit či nekojit…ale ani na chvíli by mě nenapadlo jednu či druhou stranu odsuzovat a bagatelizovat důvody, které ženy mají…
Pro někoho opravdu kojení je stres, neprospané noci… každé miminko je jiné a těžko přece srovnávat…! Některé kojené spí v noci daleko lépe než děti na umělé..
můj nekojený syn se budil 6krát za noc až do roku a půl… těžko by mi někdo mohl vyčítat, že nekojím jen proto, abych se v noci vyspala…
cestování– opět pro někoho pohoda, vytáhne prso a je to…
pro mě obrovský stres! Jsem stydlivá, mám problém svá obrovská prsa někde vytáhnout a hledat, kde mám bradavku… protože když mám někde kojit nedokážu to na veřejnosti- ženy s velkým poprsím možná pochopí o čem mluvím..protože když chci kojit na veřejnosti opravdu mám pocit, že jsem odhalena až až..
i přesto vše jsem kojit dokázala, ale tak, že jsem opravdu trávila den hodně doma a když jsem byla venku a blížila se hodina kojení, začala jsem docela slušně panikařit…
Sto lidí vám může říct, že kojení je přirozené a i na veřejnosti přijatelné… jasně… vždyť přece pavouk taky nekouše, a přece se ho bojím… ve výtahu je dostatek kyslíku, a přece se někdo dusí a má strach z malého prostoru i přesto, že jde o nákladní výtah…
chápete to?? To, co pro kojící je v pohodě, tak třeba pro člověka jiného je nemyslitelné… tak to je a opravdu mě mrzí, že se tady takto odsuzujeme…
A že někdo neměl problém s masírkou a laktošikanou v porodnici?? Tak jistě, pokud měl mlíčko, dobré bradavky a kojení mu šlo, tak přece neměl důvod ne?
Co já, která ani při odchodu z porodnice mléko neměla a odcházela jsem s pocitem viny, že jsem slaboch, co to chce vzdát.. je to správné???
Do žádné knihy stížností jsem nepsala… a co bych asi psala, když jsem jako prvorodička myslela, že ony úžasné laktační poradkyně mají pravdu a já jsem ta, co selhala???
Argument typu, že MM je nej mi prostě nejde z nitra… opravdu mohu srovnávat, mám dvě děti, jedno kojené, jedno ne- to nekojené navíc nedonošené /31tt/.. jak to, že ten, co by měl být slabší díky umělé stravě je daleko méně nemocný než dcera kojená?? Poslední příklad– dcera dostala počátkem prázdnin neštovice–
syn s ní byl od začátku infečnosti 24hodin denně po celou dobu nemoci, spí v jednou pokoji na letišti vedle sebe-převážně čelem k sobě, drží se za ručky…
v takovém případě je dle statistik 90% šance, že sourozenec neštovice dostane…
hm… je to víc než měsíc, co můj nekojený syn neštovice zatím nedostal…
![]()
Mé děti mají režim- škola, školka, kroužky… zájmy… můj manžel nás musí zabezpečit… nemůžu si dovolit věnovat celý den kojení a trávení doma jen proto, že mám stres kojit mezi lidmi..jsem sobec,. když chci, aby mé dvě starší děti byly také včas a v pořádku tam, kde mají právě být?? Samotné je opravdu posílat nebudu… ač jsem nekojila, jsem bojácná matka a nemyslím si, že jsou natolik velké /7 a 5 let/,aby se potulovaly po ulici sami…
prostě– aŤ už má člověk ten svůj důvod, tak ten důvod je pro něj velmi podstatný a přijde mi velice odvážné důvody pro a proti hodnotit…
Každý, ať je spokojený tak, jak chce…
Příspěvek upraven 02.08.14 v 15:00
@tavi píše:
@MilijonDolarBejby Zeptala jsi se me na nazor, odpovedela jsem. Alternativy jsou verejne zname, takze nemyslim ze je k necemu to tu vypisovat. Pokud by nebyly pro tebe financne dostupne, tak samozrejme budes pouzivat UM, stejne jako si koupis cokoladu, rozbais a snis. Tak nemas co resit. Ja to resim. Vetsina lidi ne. UM samozrejme tve dite vyzivi, ale das ho az ve chvili kdy vis ze nic lepsiho mu dat nemuzes. A o tom to je. Dobrovolne nekojici muzou, ale nechteji. Nicmene ani mi nevadi ze nekdo dobrovolne nekoji, jeho vec, vadi mi kdyz nekdo povazuje kojici za nejake mlekarny bez vlastniho zivota.
Chapu. A ja bych sutemu diteti nedala mliko cizi zenske a neslo by o prachy.
@Selfi píše:
Ach jo… fakt mi je z toho smutno…
obzvláště z věty zdravotní sestry, že nekojící ženy jsou sobci a nemají k dětem takový vztah…![]()
![]()
![]()
![]()
každý má nějaký důvod kojit či nekojit…ale ani na chvíli by mě nenapadlo jednu či druhou stranu odsuzovat a bagatelizovat důvody, které ženy mají…Pro někoho opravdu kojení je stres, neprospané noci… každé miminko je jiné a těžko přece srovnávat…! Některé kojené spí v noci daleko lépe než děti na umělé..
můj nekojený syn se budil 6krát za noc až do roku a půl… těžko by mi někdo mohl vyčítat, že nekojím jen proto, abych se v noci vyspala…cestování– opět pro někoho pohoda, vytáhne prso a je to…
pro mě obrovský stres! Jsem stydlivá, mám problém svá obrovská prsa někde vytáhnout a hledat, kde mám bradavku… protože když mám někde kojit nedokážu to na veřejnosti- ženy s velkým poprsím možná pochopí o čem mluvím..protože když chci kojit na veřejnosti opravdu mám pocit, že jsem odhalena až až..
- a co víc?? Mám vpáčené bradavky, takže decentně navlékat někde venku kloboučky prostě pro mě nemyslitelné… opět další stres…díky velkým prsou se mi nejlépe kojilo v leže /dcera byla kojená, ať si někdo nemyslí, že vařím z vody/…protože při sezení velká váha a objem prsa se malé navalil na pusinku a nejen, že bradavka byla ještě více vpáčená, ale zároveň jsem malou svou expanzivností dusila…
i přesto vše jsem kojit dokázala, ale tak, že jsem opravdu trávila den hodně doma a když jsem byla venku a blížila se hodina kojení, začala jsem docela slušně panikařit…
Sto lidí vám může říct, že kojení je přirozené a i na veřejnosti přijatelné… jasně… vždyť přece pavouk taky nekouše, a přece se ho bojím… ve výtahu je dostatek kyslíku, a přece se někdo dusí a má strach z malého prostoru i přesto, že jde o nákladní výtah…
chápete to?? To, co pro kojící je v pohodě, tak třeba pro člověka jiného je nemyslitelné… tak to je a opravdu mě mrzí, že se tady takto odsuzujeme…A že někdo neměl problém s masírkou a laktošikanou v porodnici?? Tak jistě, pokud měl mlíčko, dobré bradavky a kojení mu šlo, tak přece neměl důvod ne?
Co já, která ani při odchodu z porodnice mléko neměla a odcházela jsem s pocitem viny, že jsem slaboch, co to chce vzdát.. je to správné???
Do žádné knihy stížností jsem nepsala… a co bych asi psala, když jsem jako prvorodička myslela, že ony úžasné laktační poradkyně mají pravdu a já jsem ta, co selhala???Argument typu, že MM je nej mi prostě nejde z nitra… opravdu mohu srovnávat, mám dvě děti, jedno kojené, jedno ne- to nekojené navíc nedonošené /31tt/.. jak to, že ten, co by měl být slabší díky umělé stravě je daleko méně nemocný než dcera kojená?? Poslední příklad– dcera dostala počátkem prázdnin neštovice–
syn s ní byl od začátku infečnosti 24hodin denně po celou dobu nemoci, spí v jednou pokoji na letišti vedle sebe-převážně čelem k sobě, drží se za ručky…
v takovém případě je dle statistik 90% šance, že sourozenec neštovice dostane…
hm… je to víc než měsíc, co můj nekojený syn neštovice zatím nedostal…![]()
![]()
Mé děti mají režim- škola, školka, kroužky… zájmy… můj manžel nás musí zabezpečit… nemůžu si dovolit věnovat celý den kojení a trávení doma jen proto, že mám stres kojit mezi lidmi..jsem sobec,. když chci, aby mé dvě starší děti byly také včas a v pořádku tam, kde mají právě být?? Samotné je opravdu posílat nebudu… ač jsem nekojila, jsem bojácná matka a nemyslím si, že jsou natolik velké /7 a 5 let/,aby se potulovaly po ulici sami…
prostě– aŤ už má člověk ten svůj důvod, tak ten důvod je pro něj velmi podstatný a přijde mi velice odvážné důvody pro a proti hodnotit…
Každý, ať je spokojený tak, jak chce…
Příspěvek upraven 02.08.14 v 15:00
Holky, co se tady perete
každej na to má svůj názor no. Já neznám žádne kojene zdrave dítě, kamarádka má stejně starou holčičku a ta už je nemocná( mám 4 měs) a tak bych mohla pokračovat, nehledě na to, že co znám kojene děti tak jsou zelený jak ringle nebo bílí jak stěna. Nekojim, zkusila jsem to a nešlo to a ani mi to nevyhovuje. Nevěřím, že mm je to nejlepší co mužů dítěti dat. To něj vidím v kvalitním jídle(nevěřím že mm je kvalita), v slušné výchově a kvalitnim vzdělání. Nekojim a ty kecy, že Nekojim mě jsou fuk, mám krasnou usmevavou dceru s růžouckyma tvarickama, co víc si přát? ![]()
Jen přidám malou trošku do diskuze ![]()
Starší kojený téměř plně do 13 měsíců a mladší jen 6 a pak dva, sem tam.
Tak ten kojený je silný astmatik, alergik, permanentně nemocný a to tak, že ostatní pár dní, on třeba tři týdny. Stále atb, kortikoidy do nosu, na inhalaci, léky na alergii, vloni zhoršení a atop. ekzém. 2×
prodělal neštovice ![]()
Mladší nemocný minimálně, vždy jen tři dny, pak zázračně uzdraven. Bez zelených rým, píchaných uší, alergií. Od staršího nechytne nikdy nic. Naopak je to už horší ![]()
Přestože je pro mě kojení velmi nádherná a příjemná věc, tak alespoň u nás, je ta podstata mediální kojo masírky evidentně a průkazně nefunkční.
@Catus píše:
Jen přidám malou trošku do diskuze
Starší kojený téměř plně do 13 měsíců a mladší jen 6 a pak dva, sem tam.
Tak ten kojený je silný astmatik, alergik, permanentně nemocný a to tak, že ostatní pár dní, on třeba tři týdny. Stále atb, kortikoidy do nosu, na inhalaci, léky na alergii, vloni zhoršení a atop. ekzém. 2×prodělal neštovice
![]()
Mladší nemocný minimálně, vždy jen tři dny, pak zázračně uzdraven. Bez zelených rým, píchaných uší, alergií. Od staršího nechytne nikdy nic. Naopak je to už horší
Přestože je pro mě kojení velmi nádherná a příjemná věc, tak alespoň u nás, je ta podstata mediální kojo masírky evidentně a průkazně nefunkční.
mam naprosto stejny pripady v rodine