Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@4family píše:
Nedal by se to řešit psychoterapií? Odmítat dítěti kontakt s prsem mi přijdena stejné úrovni jak frigidita ve vztahu s partnerem. Obojí existuje a snad se dá léčit.
počkej, tak hlavní je vůbec to chtít řešit, ne?? Já myslím, že to je o postoji a pokud to někdo tak necítí, tak přece neznamená, že je případ pro psychologa, ne?? Mám kamarádku ve Francii a tam je nekojit naprosto běžné..žádná kojomasírka, nic.. prostě ji nábídli zastavení laktace a nikdo se nad tím ani nepozastavoval…
ale u nás ne.. u nás je to případ pro psychologa…
tak už se nestačím divit…
já už jsem nechtěla přispívat, protože to tady je docela ostré…ale nedá mi to…
taky nejsem ožužlávací typ, v sexu mi dráždění prsou nic nedělá a řekla bych, že mi je to až dokonce nepříjemné, takže je možné, že to s kojením souvisí, prostě mě to třeba tak přirozené nepřijde…
a můžu tedy otevřeně říct, že já jsem asi výsledek kojomasírky.. protože kojení nechci úplně zahodit, chci to zkusit, ale vnitřně cítím, že ten důvod není ze mně, ale právě z toho, že jsem zmanipulovaná okolím, reklamou, laktační ligou a hlavně, pořád mám vnitřně obavu z reakce personálu, okolí, atd…
takže holky, které se rozhodly to hned zpočátku říct a jdou si za tím, tak mají mou poklonu, že dokáží čelit těm, které by je nejraději poslali na psychinu…
já k tomu nejspíše také dojdu, ale nejsem momentálně natolik silná, abych to v porodnici ustála, takže jsem zvědavá, jak to bude u mě probíhat…
nicméně, jedno vím, prostě zkusím nakojit a pak požádám o příkrm a tak to budu dělat, aby malý přibýval na váze,… rozhodně ho nebudu mít 24 hodin zavěšeného u prsa, protože už jsem to zažila a je to jedna z věcí, co už zažít nechci '!!!
@Selfi
Já si nemyslím, že je něco špatného na tom, chodit k psychologovi, ale souhlasím s tebou, že to by to musela žena vnímat jako problém. Já sama to, že prostě na kojení nejsem nastavená, nevnímám jako problém nebo svůj nedostatek, a taky jsem zkoušela chvilku kojit spíš kvůli tlaku okolí. A jako každá matka chci pro své dítě to nejlepší.
V jiných zemích holt umějí lépe tolerovat rozmanitost, u nás pořád 25 let od konce totality se společnost pořád chová hrozně stádově. Udělá se kojokampaň, lidi se nechají zblbnout a ženské pak kojí i za cenu zdravotních problémů nebo depky a když přestanou, tak se s tím ještě složitě vyrovnávají. Fakt jak u blbých ![]()
Holky díky za podporu, připadám si zdravě namotivovaná. Ráda se s vámi pak podělím, jak jsem to přežila
Už to je snad za pár.
@Pe86 tak nějak, já tušila že nemám ráda odhalování (což bývá často) a že nemám ráda dotyky na prsou. neměla jsem vysloveně odpor když jsem přiložila ale zase jsem neměla žádné skvělé pocity. ano odsávačku bych na sebe nedala, to jsem zjistila po porodu že mě ta představa totálně odpuzuje. terapie je ajn pro někoho kdo se tím trápí že by kojit chtěl a znějakého důvodu psychického to nejde, ale já nechci
nevadí mi nekojit, nevadí to zatím ani mým dětem, nestalo se za ty roky kdy bych si jedinkrát řekla že lituji že jsem své děti nekojila a snad to tak budou cítit i mé děti. ani manžel mi to nikdy nevyčetl, ba právě naopak. dneska mi dokonce doktorka řekla že je dobře že nekojím, šla jsem tam s něčím a ona no díky bohu že nekojíte, to by byl průšvih(bodla mě včela a otekla mi ruka, hned mi nasadila léky)
podle mě je kolem kojení neskutečný humbuk, na západě by se asi divili co tady vymýšlíme. tam prostě ženská kojí nebonekojí, nikdo nechodí na terapie
není to primární potřeba k životu, nebo snad je nutnost kojit? já třeba se nerada líbám francouzky a nikdy jsem nezkusila anální sex, za chvilku bych měla asi taky jít k psychiatrovi protože pro některé lidi budu divná ![]()
@Selfi přesně, jinde je to normálka, v česku jsi magor když řekneš že kojit se ti hnusí, a jsi sobec když řekneš že se chce vyspat a nemít migrény z nevyspání:-)) česká nátura nikd ynezklame
jinak u mě je jedna věc to že se mi to nelíbí, také to proč nechci kojit protože je pro mě nekojení pohodlnější ale taky nemůžu vynechat to že se mi nikdy nic neudělalo. ani v těhotenství prsa se nezměnila, bradavky stejné, u druhé holky mi sice dali prášky ale vzala jsem si pár a už jsem to nebrala, ani kapka. takže je asi šumák že kojit nechci, stejně bych nekojila ![]()
moc ti držím palce aby jsi to sama v sobě nějak vyřešila a nějak to dopadne neboj. já si stejně myslím že psychika je mocná že kojit nebudeš. achápu jak to myslím tou masáží okolí, mě přišel orodovat za kojení do porodnice brácha, nikdy jsme to spolu neřešili a najednou přijde poprvé se podívat na malou a hned ať to zkusím, proč to nechci zkusit, že to můžu přece jednou zkusit, jednou přiložím a uvidím a bla bla. poslala jsem ho do kytek a připomněla mu jeho alergickou ekzematickou a astmatickou kojenou dceru tak dal pokoj. ale opravdu by mě nenapadlo že se mé nekojení stane ústřední téma i na zapíjení malé, manžel říkal že se ho každý ptal proč nekojím. stejně tak co si budeme říkat, otevřeš časopis a píše se o kojení, v porodnici plné zdi podporující kojení, dokonce i ten balíček co se dostává byl plný blbin na kojení. s nekojícími nikdo nepočítá, pro mě to byla teď spíš sranda ale 4 roky nazpět bych tak odhodlaná nebyla a spíš bych se hroutila a lhala okolí jak moc kojit chci aby mě neodsoudili
@scentini no jasne, ze lidi jsou blbi.. /s tvrdym y?/ no nic… Ale blby (s tvrdym) lidi si mysli ze je prirozene kojit, nevim kde na to prisli??? Je prirozene ze zena sve dite odnosi 9 mesicu v brise (jde to i jinak, aby si neznicila postavu ci zdravi, ale kdepak na to prisli???). A blb (y) lidi si mysli ze spousta prirozenych veci je normalnich a cokoliv co je proti prirode je anomalie. Jsme divni. Je to jasne. Je fine povysovat svoji poruchu (a ano, nesnesu kojeni = porucha) nad normalitu a delat z ni „standard“, tvarit se ze je to v poradku? Neni, a muzes tu argumentovat cimkoliv. Nikdo te nenuti kojit, ale nepresvedcuj ostatni ze jsou blb/y/ protoze neziji v sebeklamu a nebudou jen tak ze slusnosti pritakavat. A to presvedcovani ostatnich ze kojene deti jsou nemocni nebo zeleni, co tu ctu, tak takovou kravinu se clovek docte jen od „expertek“ na emiminu.
@tavi tak pokud ti vadí blbiny z emimina odešlu tě rovnou do porodnice, kde mi vtloukali do hlavy že kojené děti jsou: chytřejší, hodnější, zdravější, mají lepší zrak, záda a hlavně neumírají na SIDS! to je jako normálka? okej asi je, říkali to v porodnici tak to musí být pravda pravdoucí.
co je dneska normální? zkumavkové děti, porody císařem,… ano neříkám že odpor ke kojení je normální…není!! ale stavět to do pozice úchylky či poruchy kterou má někdo řešit terapií? to už je silné kafe
vracíme se o desítky let zpět kdy byla úchylkou považována homosexualita?
@martulkasloník tak tvrzeni z porodnice by me celkem pobavilo, o tom zadna. Ale nerozumim moc tomu proc odmitas tvrzeni ze disfunkce (a toto proste je) lze resit terapii. Prece i sama popisujes jak to u tebe vzniklo, tak nevim proc to neresit. Kojeni je jen jednou z oblasti, ve ktere se to projevuje, urcite to ovlivunuje tvuj zivot i v dalsich aspektech. Nevim ze bych prirovnavala nekojeni s uchylkou, „uchylka“ ma jine projevy. Stejne jako bych povazovala za problem/disfunkci kdyz nekdo koji 5 lete dite, protoze tento rodic neni schopen priznat ze jeho dite jiz vyrostlo. Prirozene je vyhradni kojeni do prvniho zoubku, nasledne podavat prikrmy. Takto priroda rika: dite je pripraveno. Jakmile ma stolicky, je plne pripraveno na standardni stravovani.
Uplne nerozumim prirovnani s homosexualitou, a ani navratem o desitky let zpatky, protoze homosexualita byla odjakziva povazovana za prirozenou, nez nastal historicky zlom, kdy se prestala hodit. Kdyby nenastal tak bychom mozna jako lidstvo vymreli, ale to je z jineho soudku. Ale prirozene jsme bisexualni vsichni, jen kazdy ma v sobe jinou miru.
Jedine s cim bych souhlasila, je to ze teoreticky se da nekojeni prirovnat k pokroku. Trend typu rust ditete mimo delohu/nekojeni/mrazene hotove jidlo z mrazaku/potravinove doplnky/pilulka misto obedu… muze to byt zacatek budoucnosti, ale tim rovnez rikame ze jsme my lide chytrejsi nez priroda ktera nas stvorila. Zatim toto bereme jako nouzove reseni, do budoucna muze byt „standardnim“. Muze to byt evolucni krok zamereny na efektivitu, ale rovnez krok k mensi sobestacnosti. Tech aspektu je hromada, ale kam smeruje ma uvaha je asi jasne.
Asi neni v poradku nazor @scentini ze kdyz nekdo ma jiny nazor nez ona, tak je blbej.
@tavi jenže tys pořád nepochopila že to není věc která by mě trápila. ano stalo se, je to zvláštní co cítím a myslím si o kojení ale jestli bych to někdy řešila terapií? ne nikdy, není proč, děcka dostali sunar a pohoda. větší tragedii bych z toho nedělala, to by člověk mohl za chvíli být u psychiatra denně, každý mám své noční můry, něco co pro ostatní by bylo nenormální. homosexualitu jsem zmínila kvůli tomu že i jí chtěli před 20 lety řešit terapií a brali jí jako úchylku. a ano máš pravdu že ve středověku se to bralo normálně ale s příchodem nové doby se to stalo nemocní a úchylkou.
nemyslím si zároveň že by nekojení se stalo brzy trendem a potlačilo kojení, jde pouze o to aby se společnost naučila přijímat nekojičky jako běžnou věc, tobě to přijde jako normální ale mě třeba to přijde divné že ve velké porodnici která funguje dejme tomu 80 let jsem první kdo řekl že kojit nechce!! v podstatě si se mnou nevěděli rady, ženy tam vždy kojily nebo nekojily ale pouze ze zdrav. důvodů. dobrovolně to nikdo nepřiznal!! nemyslím si že bych tu byla jediná baba v okrese která kojení nesnáší znám tu další tři které to mají obdobně jako já ale díky nátlaku okolí se to bojí přiznat což je dost smutné
Konecne nekdo kdo neni vypsychanej z nekojeni. Jsem teprve 22tt a uz se pripravuju jak v porodnici odmitnu kojeni. Predpokladam, ze recem a pohledum se nevyhnu. Ale co 3 dny se to da vydrzet ![]()
Já bych jednou kojit chtěla, mimo jiné ze zdravotních důvodů, takže bych tu neměla co dělat - ale já s touto diskuzí souhlasím, každý má právo se rozhodnout a nelíbí se mi přístup v nemocnicích, kde se k maminkám chovají jak k dojnicím a kde jsou hodnoceny jen podle schopnosti kojit a přírustkům na váze. Některé „laktační poradkyně“ se chovají jak bachařky a maminky ponižují komentáři o jejich neschopnosti, vyhrožují, že je nepustí z nemocnice a pod. TEď se to zrovna stalo kamarádce, v porodnici často brečela, protože po císaři nechtělo malé pít a trvalo ji rozkojení, a pak jí nějaká sestra po 10 dnech od propuštění řekla, že se ani nediví, že malá moc nepila, když má žloutenku
![]()
@tavi za chybu se fakt omlovam. Ale podle mě by jse měla hodit do klidu a nechodit sem, když te to tady tak rozčiluje. Můj příspěvek jsi pochopila špatně. Nekdo koji a někdo ne. Blbej je ten co to nedokáže pochopit a snaží se nas tady napravovat. Me si ukradena, s tema kecama. Že te to baví? Ty určitě kojis, tak koj a neres ostatní.
@Šarlota4 píše:
Konecne nekdo kdo neni vypsychanej z nekojeni. Jsem teprve 22tt a uz se pripravuju jak v porodnici odmitnu kojeni. Predpokladam, ze recem a pohledum se nevyhnu. Ale co 3 dny se to da vydrzet
tak držím palce aby ti to vyšlo. a proč nechceš kojit, je to tvoje první dítko?
@scentini je celkem vtipne jak se snazis vysvetlit ze mas narok na co narok mas/ci nemas (chudak tve dite), ale to je sumak, ale resis me, kam mam ci nemam chodit
Me prosim vynech, jsem dospela, vzdelana a nemam zajem o tve pokyny.
@martulkasloník No ja samozrejme vim, ze je to prirozene a normalni. Vim, ze ty prsa mane kvuli tomu, ale me to kojeni fyzicky odpuzuje, prijde mi to nechutny. Je mi to samotne lito, ale cejtim to tak. Treba se to ve me po porodu zmeni. Jj prvni dite. A rozhodne si nemyslim, ze jsem posahana ![]()