Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já mám odkojené 3 a první taky má exém, další 2 zdravější, sem tam rýma. A že jsou zdravější je díky změně genů - jiný otec
U toho prvního alergika se to srovnalo, kdybych nekojila, zřejmě by měl astma a senne rymy jako jeho otec.
@scentini píše:
Holky, co se tady peretekaždej na to má svůj názor no. Já neznám žádne kojene zdrave dítě, kamarádka má stejně starou holčičku a ta už je nemocná( mám 4 měs) a tak bych mohla pokračovat, nehledě na to, že co znám kojene děti tak jsou zelený jak ringle nebo bílí jak stěna. Nekojim, zkusila jsem to a nešlo to a ani mi to nevyhovuje. Nevěřím, že mm je to nejlepší co mužů dítěti dat. To něj vidím v kvalitním jídle(nevěřím že mm je kvalita), v slušné výchově a kvalitnim vzdělání. Nekojim a ty kecy, že Nekojim mě jsou fuk, mám krasnou usmevavou dceru s růžouckyma tvarickama, co víc si přát?
no já sice znám i zdravé kojené děti ale je jich pomálu. zatím teda v mém okolí vedou zdravým nekojené děti a pak tedy ty kojené krátce, čím déle bylo dítě v mém okolí kojeno tak tím větší průšvih. psala jsem to už mnohokrát, kojená neteř 2 roky mazec, atop ekzém, astma, alergie, její jen pár týdnů kojený bratr je naprosto bez problému jako řípa. druhý brácha, jedno dítě nekojené, druhé kojené. to nekojené má 10 let a měla za celou dobu antibiotika 1×, ta kojená 18 měs. má teď 5 let a antibiotika měla už mnohokrát vč. hospitalizace s rotaviry. a takto bych mohla pokračovat ![]()
@4family píše:
Já mám odkojené 3 a první taky má exém, další 2 zdravější, sem tam rýma. A že jsou zdravější je díky změně genů - jiný otecU toho prvního alergika se to srovnalo, kdybych nekojila, zřejmě by měl astma a senne rymy jako jeho otec.
když je to v rodině geneticky dáno ty alergie atd. tak to se nedá nic dělat ale u nás v rodině nejsou alergie na žádné straně ani nic jiného a najednou takto těžce nemocná neteř přitom její brácha(mají stejné rodiče ) v pohodě. no jako upřímně moc se nedivím, švagrová nestíhala tak se při kojení živila párkama nebo jí nosil z kantýny obědy brácha, prostě super mlíko ![]()
jinak moje holka má 4,5 roku, už má za sebou 2 roky školky a v podstatě nebyla nemocná!! první rok chyběla ve školce asi 8 dnů, letos asi 10 dnů kvůli nemoci celkem, rýmu má den dva a nic jiného nikdy neměla, vlastně jeden den měla teploty podle mě z únavy nebo rychlovirozka a další den už jí nic nebylo!! nechápu že každý strašil že děcka jsou ve školce neustále nemocné, toto já u své nekojené holky neznám a jelikož je to nekojené dítě nekojených rodičů tak je to asi statistická chyba když všude píšou jak je MM zázračné!! ![]()
Ja myslim ze v tom zda jsou kojene ci nekojene deti zdravejsi kazdy vidi to co videt chce. Jasne ze kdyz matka ji cokoliv, jeji telo je zanesene, tak neodfiltruje nic ale uz za tech 9 mesicu prenese do ditete dost nevhodnych latek. Kojeni-nekojeni. Ja jsem v jeste v porodnici jako mimco chytla zavaznou virozu a jako jedine kojene dite ze 3 na pokoji jsem prezila. Zbytek bohuzel ne a doktori to oznacovali zazrak a jednoznacne to pripali kojeni, protoze sance preziti u novorozence byla temer nulova. I kdyz mi vymenili krev. Antibiotika jsem mela jednou v zivote, z vlastni blbosti, jen jsem mela doktora ktery je rad psal, tak mi je napsal na beznou chripku… Deti antibiotika nemeli nikdy, nemocni nejsou, musim zatukat.
@tavi víš co já si myslím že vše co se zdrav. stavu týká ovlivní způsob života a genetika. pokud jsi měla dobré silné geny tak jsi zvládla i tu nemoc jako mimino, stejně tak prostě ty další děti to nemuseli zvládnout proto že se narodii po těžším porodu než ty. faktorů může být mnoho.
stejně tak podle mě je nesmysl tvrdit že kojení je tak skvělé a kojené děti jsou chytřejší a zdravější!! máme snad věřit tomu že nějaké malé cigánče jehož rodiče mají sotva základku bude díky kojení chytřejší než nekojené dítě vysokoškoláků? nebo že děcko z Karviné či Prahy bude díky kojení zdravější než třeba nekojené dítko z Jeseníků? nesmysl, posle mě mnohem víc ovlivní naše děti to jak žijeme, jestli rodina chodí do přírody, sportuje, jak žije(např. ve starém vlhkém baráku to nebude žádná hitparáda), kde žije, genetická zátěž po rodičích, stravování v pozdějších letech atd.
podle mě jediný přesný výzkum ukazující rozdíl mezi kojeným a nekojeným dítětem by byl kdyby vzali dvojčata a jedno bylo pouze kojeno a druhé nekojeno, jinak by měli stejné podmínky.
Můj poslední chytnul ode mně streptokoka při porodu. Nestihli mi dat atb, tak mu delali testy. Mel ho vsude a zhorsene krevni testy 3. den. Jinak zadna horecka ani sepse, diky kojeni nemoc postupovala pomalu, prislo se na ni vcas a stihli mu dat atb, nez to propuklo. Každý mi v porodnici říkal, že v mlíce mám protilátky a jak mu to pomáhá.
@4family víš ono je to prostě vždy podle toho co chce kdo slyšet. mě u holky druhé zase říkali že krásně ustupuje novoroz. žloutenka díky umělé výživě, že kdybych kojila tak to tak krásně nejde pryč
![]()
Trošku se mně zdá, že se diskuse zvrtává. Respektive už tady z toho začínám mít dojem, že nakonec člověk kojením dítěti škodí. Ono je třeba si uvědomit, že vzorek „mám v okolí kojené a nekojené dítě“ je naprosto neprůkazný a za další většina výzkumů se týká benefitů, které se ukáží v pozdějším věku, např. obezita v dospělosti, cukrovka, autoimunitní onemocnění, nikoliv rýmička ve školkovém věku.
Myslím si, že touto nesmyslnou obhajobou si nekojící matky škodí - alespoň v mých očích. Beru jako výsostné právo ženy si určit, zda kojit či ne. A důvody jsou úplně podružné. I důvod uchování původního tvaru prsů je důvod, ačkoliv 99% tady negativních komentářů toto dává téměř na roveň pohození dítěte u popelnice. Já si ovšem myslím, že toto posuzování ostatních je prostě zakořeněno v nás vlivem režimu, který tu několik desetiletí panoval. U nás frčí stádnost a cokoliv jiného je špatné. A navíc většina si libuje v posuzování ostatních. Ono to není jen u kojení. Je to i o tom, kde a jak si žena dítě porodí - to je také potřeba ženě nalajnovat a ačkoliv domácí porody jsou v zahraničí běžné, u nás to víme nejlíp a prostě přes to vlak nejede. Totéž s očkováním. Vlastně dítě je kolektivní majetek, kde všichni ostatní ví nejlíp, jak by o něj rodiče měli pečovat. Vlastnímu přesvědčení a životní filozofii rodičů navzdory ![]()
@4family není ale byl to pouhý příklad toho že se melou v porodnicích kecy jednou tak a jednou tak:-))paní co byla v porodce se mnou vykládali jak krásně jim mizí žloutenka kvůli kojení a mě vykládali že kvuli umělka:-) @ana11 promiň ale rýmičku jsem rozhodně nepočítala do výčtu nemocných kojených dětí kolem mě. zmiňovala jsem především alergie, astma, atop. ekzém, což pro mě nejsou zrovna jen takové srandičky které jsou za pár dnů pryč. běžné dětské virozky do toho taky nepočítám ale když leté děcko stihne za zimu mít čtvero antibiotik a doma je víc než ve školce tak to není zrovna normální. Co se týče nemocí v pozdějším věku tak nevěřím že bude rozhodující že bylo děcko pár měsíců kojeno aby nedostal člověk v dospělosti infarkt, cukrovku či cokoli jiného, jestli jo tak pak bude stačit chvilku děcka odkojit a zbytek života se můžou válet u televize a cpát hambáčema, kojení vše zařídí
totální výplod laktační sekty byl že kojené děti mají lepší záda, tudíž zdravotní matrace potřebují jen sunarčata a i tak asi budou mít skoliozu páteře kvůli sunaru
![]()
Nebude na tu žloutenku fungovat i voda? Dítě musí asi hodně čurat, aby se ji zbavilo. Pak je jedno, co pije, hlavně aby dlouho nečekalo, než se udělá MM.
@Selfi píše:
Ach jo… fakt mi je z toho smutno…
obzvláště z věty zdravotní sestry, že nekojící ženy jsou sobci a nemají k dětem takový vztah…![]()
![]()
![]()
![]()
každý má nějaký důvod kojit či nekojit…ale ani na chvíli by mě nenapadlo jednu či druhou stranu odsuzovat a bagatelizovat důvody, které ženy mají…Pro někoho opravdu kojení je stres, neprospané noci… každé miminko je jiné a těžko přece srovnávat…! Některé kojené spí v noci daleko lépe než děti na umělé..
můj nekojený syn se budil 6krát za noc až do roku a půl… těžko by mi někdo mohl vyčítat, že nekojím jen proto, abych se v noci vyspala…cestování– opět pro někoho pohoda, vytáhne prso a je to…
pro mě obrovský stres! Jsem stydlivá, mám problém svá obrovská prsa někde vytáhnout a hledat, kde mám bradavku… protože když mám někde kojit nedokážu to na veřejnosti- ženy s velkým poprsím možná pochopí o čem mluvím..protože když chci kojit na veřejnosti opravdu mám pocit, že jsem odhalena až až..
- a co víc?? Mám vpáčené bradavky, takže decentně navlékat někde venku kloboučky prostě pro mě nemyslitelné… opět další stres…díky velkým prsou se mi nejlépe kojilo v leže /dcera byla kojená, ať si někdo nemyslí, že vařím z vody/…protože při sezení velká váha a objem prsa se malé navalil na pusinku a nejen, že bradavka byla ještě více vpáčená, ale zároveň jsem malou svou expanzivností dusila…
i přesto vše jsem kojit dokázala, ale tak, že jsem opravdu trávila den hodně doma a když jsem byla venku a blížila se hodina kojení, začala jsem docela slušně panikařit…
Sto lidí vám může říct, že kojení je přirozené a i na veřejnosti přijatelné… jasně… vždyť přece pavouk taky nekouše, a přece se ho bojím… ve výtahu je dostatek kyslíku, a přece se někdo dusí a má strach z malého prostoru i přesto, že jde o nákladní výtah…
chápete to?? To, co pro kojící je v pohodě, tak třeba pro člověka jiného je nemyslitelné… tak to je a opravdu mě mrzí, že se tady takto odsuzujeme…A že někdo neměl problém s masírkou a laktošikanou v porodnici?? Tak jistě, pokud měl mlíčko, dobré bradavky a kojení mu šlo, tak přece neměl důvod ne?
Co já, která ani při odchodu z porodnice mléko neměla a odcházela jsem s pocitem viny, že jsem slaboch, co to chce vzdát.. je to správné???
Do žádné knihy stížností jsem nepsala… a co bych asi psala, když jsem jako prvorodička myslela, že ony úžasné laktační poradkyně mají pravdu a já jsem ta, co selhala???Argument typu, že MM je nej mi prostě nejde z nitra… opravdu mohu srovnávat, mám dvě děti, jedno kojené, jedno ne- to nekojené navíc nedonošené /31tt/.. jak to, že ten, co by měl být slabší díky umělé stravě je daleko méně nemocný než dcera kojená?? Poslední příklad– dcera dostala počátkem prázdnin neštovice–
syn s ní byl od začátku infečnosti 24hodin denně po celou dobu nemoci, spí v jednou pokoji na letišti vedle sebe-převážně čelem k sobě, drží se za ručky…
v takovém případě je dle statistik 90% šance, že sourozenec neštovice dostane…
hm… je to víc než měsíc, co můj nekojený syn neštovice zatím nedostal…![]()
![]()
Mé děti mají režim- škola, školka, kroužky… zájmy… můj manžel nás musí zabezpečit… nemůžu si dovolit věnovat celý den kojení a trávení doma jen proto, že mám stres kojit mezi lidmi..jsem sobec,. když chci, aby mé dvě starší děti byly také včas a v pořádku tam, kde mají právě být?? Samotné je opravdu posílat nebudu… ač jsem nekojila, jsem bojácná matka a nemyslím si, že jsou natolik velké /7 a 5 let/,aby se potulovaly po ulici sami…
prostě– aŤ už má člověk ten svůj důvod, tak ten důvod je pro něj velmi podstatný a přijde mi velice odvážné důvody pro a proti hodnotit…
Každý, ať je spokojený tak, jak chce…
Příspěvek upraven 02.08.14 v 15:00
mě je víc smutno z toho že to napíše někdo kdo sám nejspíš prošel měsíci či roky pláče a touhy po mimču a musel pak jít na ivf aby je měl, že dokáže pak napsat že kdo nekojí by neměl mít děti!! takže já ačkoli se mi kojení hnusí si musím dítě odepřít protože dle něčích pravidel budu špatnou matkou a děcko chudák. smutné
jinak jsi to napsala naprosto přesně, bod po bodu!! především příspěvek o porodnici. co se neštovic týká dělala jsem si soukromí průzkum protože holka dostala nějakou vyrážku u krku a chytrá primářka na dětském tvrdila že je to začátek neštovic což se mě ani manželovi nezdálo, zrovna jsme měli doma miminko. psala jsem na fcb i různé diskuze jestli může mimčo neštovice dostat, bylo to úplně jedno jestli bylo kojené či nekojené, prostě některé děcka to dostali i když měli mít ještě protilátky i z břicha, takže argumenty že kojené dítě nedostane neštovice jsou nesmysl. v těch diskuzích byli desítky matek kojených miminek které museli řešit neštovice.
poslední důvod je i u mě, manžel má dvě práce, jsem na děcka většinu času sama a tak v rámci zachování duševního zdraví a určitého chodu domácnosti radši nekojím, neříkám že to znamená že by to nešlo i při kojení ale určitě podle mě ne tak dobře, min. v době spurtu si neumím představit třeba co hodinu kojit
@martulkasloník mně se taky metody Lakt.ligy nelíbí a pro mě je to často za hranicí vydírání rodičů. Nicméně je legrační, že z této diskuse to vyzní skoro tak, že kojení je zdraví škodlivé. Jo a s těma alergiema už jsou výzkumy, že zrovna tohle matka kojením předává. Ale nejsem lékař, tak to nechci nějak zkreslit.
Jak jsem psala - rozhodnutí nekojit stavím na roveň tomu kojit. Nicméně je to pořád tak, že kojit je normální, jinakost je uchylka. Navíc je to podporované tím, že se ženy vrací do práce ve většině případů po letech, čili je to zas jiná situace než v zemích, kde je běžné se vracet půl roku po porodu.
@4family píše:
Nebude na tu žloutenku fungovat i voda? Dítě musí asi hodně čurat, aby se ji zbavilo. Pak je jedno, co pije, hlavně aby dlouho nečekalo, než se udělá MM.
nejsme lékař ale dle mě jde spíš o vylučování smolky, čím dřív jí dítko vykadí tím pro žloutenku lépe a proto je fuk jestli děcko pije umělko nebo MM, hlavně že dostává potravu a vylučuje
@ana11 no jak jsem psala, znám i zdravé kojené, dle mě jak jsem psala hraje roli genetika a způsob života, to že je neteř nemocná jako kojená a její nekojený bratr ne přisuzuji potravě matky při kojení která se živila srač. ama z kantýny. kojení či nekojení je pro mě pouze otázkou volby způsobu výživy a nelíbí se mi že se z MM dělá něco nadpozemského a nekojící matky jsou brány jako sobecké mrchy přitom si pouze vybraly co jim víc vyhovuje, nekojit přece není to samé jako děcko utopit nebo hodit do popelnice
proto povídání které tu bylo pár stránek dopředu že kdo nechce kojit neměl by mít děti když se jim neumí dostatečně obětovat, to je opravdu debilita!!máš pravdu, zahraničí se tohle neřeší a jinakost je bohužel stále trestá. mě kupříkladu přišlo divné že v porodnici vůbec s případem že žena kojit nechce nepočítají, byli ze mě dost mimo jak to vůbec sepsat do papírů. Nevěřím že jsem první a jediná žena v okrese která kojit nechce, spíš si myslím že jsem byla bohužel první která to řekla nahlas i za cenu že bude veřejně odsouzena ačkoli se tak nestalo, všichni se chovali slušně. bohužel v tomto jsme ještě hodně pozadu, snažíme se dělat ze sebe lepší a jít se stádem, na odlišnost nejsme nastavení ![]()