Někdo prostě nekojí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3731
3.8.14 20:40

Jen pro informaci:
Tak výhoda MM pro mimčo je v tom, že má ty proklamované protilátky, miminu začíná imunitní systém pracovat naplno kolem šestého měsíce života. Do té doby je potencionálně více ohroženo infekcemi, pokud je na UM. Otázkou je, zda se s nimi setká.
Stran autoimunitních chorob se doporučuje jako prevence kojení delší, až cca do dvou let. Je pak nižší šance, že u rizikových dětí později vznikne některá z těchhle ošklivých nemocí. Ale nic není stoprocentní.
Alergie včetně atopických projevů (ekzém, některé druhy astmatu, chronickà rýma), jsou spíš projevem genetiky. Když mà každý rodič nějaký sklon k alergii, i skrytý, jejich dítě je bude mít téměř jistě taky.
Když si navíc dítě bere bradavku do pusinky (nefunguje to tedy s kloboučky nebo při odstříkávání), mění se složení mléka přesně podle jeho potřeb, „na míru“.
Proto se doporučuje kojit, UM nahradí vitamíny a minerály, ale tyhle efekty nemá.
Tolik abyste mohly vést diskuzi o faktech, nejen se některé planě hašteřit.
Osobně si myslím že kojení/nekojení je každého věc, každá matka to určitě dobře promyslela v rámci jejích možností, pokud tedy měla na výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
3.8.14 20:57

@Dracunculus nemáš, prosím, nějaký odkaz na zdroj k těm autoimunitním onemocněním?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3731
3.8.14 22:51

@ana11 Je toho mraky a záleží, jak moc odborný článek chceš.
Hodně stručný bazální článek najdeš zde

http://www.stefajir.cz/?…

Podle něj si můžeš najít, co tě zajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
3.8.14 23:05

@Dracunculus mně se jedná konkrétně o to doporučení dlouhodobého kojení u rizikových dětí. Tři řádky k několika AI onemocněním nemám na mysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3421
3.8.14 23:08

@ana11 obava zen ze ztraty tvaru prsou u kojeni je bohuzel casta, protoze v okoli vidi „ty exemplarni“ pripady, kterych je sice malo, ale asi nekoho odradi. Zbytek zen ma prsa stejna jako drive. Za sebe mohu rict ze prsa mam o neco vetsi, ale to je mozna i tim, ze uz nevazim 49 jako pred detma. Jinak pevna jsou stejne. Kamaradku naopak kojenim v porodnici desili protoze ma implantaty, ze ji pry prasknou. Lidska mysl toho dokaze vymyslet vazne dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
3.8.14 23:10

@tavi mně je úplně jedno, co si kdo myslí či nemyslí. Hlavně si myslím, že to je prostě velice osobní věc na to, aby to posuzoval kdokoliv jiný kromě dotyčné a jejího partnera - tedy otce dítěte.
Psala jsem toto jako možný důvod k nekojení proto, že jsem tady vypozorovala, že právě tohle leží mnohým v žaludku a jen jsem měla potřebu napsat, že i toto beru jako důvod, za který nemá nikdo právo odsuzovat. Alespoň podle mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3421
3.8.14 23:19

@ana11 me prijdou osobni uplne jine veci nez tvar prsou, jen me prave mrzi kolik zen si mysli ze 100% se jim prsa po kojeni zhorsi. A znam z blizkeho okoli zeny co kvuli tomu chteji prestat kojit po dvou, trech mesicich. Ze se boji jak budou vypadat prsa. Je kolem toho zbytecny „strasak“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
3.8.14 23:22
@tavi píše:
@ana11 me prijdou osobni uplne jine veci nez tvar prsou, jen me prave mrzi kolik zen si mysli ze 100% se jim prsa po kojeni zhorsi. A znam z blizkeho okoli zeny co kvuli tomu chteji prestat kojit po dvou, trech mesicich. Ze se boji jak budou vypadat prsa. Je kolem toho zbytecny „strasak“.

Tím osobní se nebavím o tvaru prsů, ale o důvodu pro nekojení. To je přece privátní věc každé ženy.
Jinak i ten tvar beru jako osobní věc, já prsiska žádné neřeším, protože to beru tak, že ani to není moje věc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3421
3.8.14 23:30

@ana11 to souhlasim, ovsem do chvile nez zacina o duvodech proc nekoji psat do verejne diskuse. Pokud zacne, je to jeji svobodna volba vzdat se urcite casti soukromi v teto oblasti. Pochopitelne bavime se porad o anonymni diskusi, se vsim co k ni patri. Teda aspon k castecne anonymni, protoze vesmes kdyz je tu zena leta, tak ta anonymita tak trochu skomira.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
3.8.14 23:33

@tavi k tomu nemám co dodat, máš pravdu, že se vyjádřit může kdokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
3.8.14 23:41

Holky - naše tři nekojené (resp. velmi málo a velmi krátce). A zdraví následující
První kluk alergik a astmatik, do roka měl snad 5× angínu, to bylo peklo. Potom až dodnes (18 roků) respirační potíže.
Druhá holka nemocná tak nějak normálně v dětství, se školním věkem milion různých nemocí typu: mononukleoza, zápaly plic, záněty ledvin, angíny, odešlo to až s pubertou.
Třetí chlapec zdravý jako řípa, ten nechytne ani rýmu, jestli měl v jeho deseti letech jednou antibiotika?
Moje kamarádka se dvěma dětmi kojenými do dvou let je má obě tak nějak standardně nemocný, dnes, v době, kdy jim je tolik co našemu nejstaršímu a nejmladšímu určitě víc, než naši nyní.
Aneb, komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
4.8.14 06:56

@Dracunculus já jsem četla už i výzkumy že bylo dokázáno že děti kojené do 2 let měli o 40 % větší výskyt alergií než kojené do doporučeného půl roku. zvláště se to týkalo děti zdravých rodičů, což se mě potvrdilo osobně u třech dětí v mém okolí. v rodině žádné nemoci typu atop, alergie a to ani po nikom z příbuzenstva a děcko je nemocné jak šlak. jeden chlapeček musí mít speciální dietu, v podstatě nic normálního nesmí. druhé dítě je nekojené a je v pořádku!! tak jak je to možné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
4.8.14 09:57
@Selfi píše:
HOLKY, zkusila jsem si sepsat porodní plán ohledně kojení a porodu /plánovaného císaře/.. můžete kouknout, co byste třeba ještě doplnily či změnily??
Průbeh císaře i po císaři nechám na zdravotnících– již jsem jednoho zažila a vím, že jsem stejně moc nevnímala…

co se týče kojení-vzdát to nechci, chci tomu dát šanci, ale po zkušenostech vím, že laktace přijde hodně pozdě… chci se vyhnout tomu, aby mi dítě křičelo hlady a já pod nátlakem jen přikládala a ani se nedokázala říct o příkrm…zároveň ale nechci rovnou prohlásit-nechci kojit, protože to tak není a ani to tak necítím..pokud se přece jen v průběhu marné snahy rozhodnu, že kojit nechci, tak se chci vyhnout masírce a rýpání či deptání… již jsem zažila… děkuji nechci :)

je to z mého plánu zřejmé a vyplývající??

tady je:

POROD: • U PORODU BUDE PŘÍTOMEN OTEC dítěte /jméno :)/

• NEVADÍ MI PŘÍTOMNOST STUDENTŮ MEDICÍNY ČI ZDRAV. ŠKOLY

• U PORODU CÍSAŘSKÝM ŘEZEM UPŘEDNOSTŇUJI EPIDURÁL

• PO PORODU PROSÍM O PŘINESENÍ MIMINKA NA POKOJ K PŘILOŽENÍ –/ KOJENÍ/ DLE MÉHO ZDRAVOTNÍHO STAVU, PŘÍPADNĚ NA MÉ VYŽÁDÁNÍ.

• POKUD TO MŮJ STAV NEBUDE UMOŽŇOVAT, PŘÍPADNĚ SAMA POŽÁDÁM, SOUHLASÍM S PODÁNÍM MIMINKU UMĚLÉHO MLÉKA /PŘÍP. GLUKOZY/, A TO I BEZ MÉHO VĚDOMÍ.

ŠESTINEDĚLÍ- KOJENÍ

• DOKUD MŮJ ZDRAVOTNÍ STAV NEDOVOLÍ MÍT MIMINKO PO CELOU DOBU U SEBE NA POKOJI, PROSÍM O PŘINÁŠENÍ MIMINKA NA POKOJ ALESPOŇ K PŘIKLÁDÁNÍ A PODPOŘE KOJENÍ.

• PO ZKUŠENOSTECH S PRVNÍM I DRUHÝM DÍTĚTEM SOUHLASÍM S PŘÍPADNÝM DOKRMEM NEBO PODÁNÍM UM MIMINKU. POKUD MI LAKTACE NENABĚHNE V PRŮBĚHU POBYTU V PORODNICI, PROSÍM O PODÁNÍ UMÉLÉHO MLÉKA TAKOVOU FORMOU, ABY BYL ZACHOVÁN SACÍ REFLEX /STŘÍKAČKOU/ A MOŽNOST TAK PŘÍPADNÉHO ROZKOJENÍ V DOMÁCÍM PROSTŘEDÍ.

• PO VELICE NEGATIVNÍCH ZUŠENOSTECH V JINÉ PORODNICI BYCH RÁDA POŽÁDALA O LIBERÁLNÍ PŘÍSTUP K MÉ VOLBĚ OHLEDNĚ KOJENÍ. KOJENÍ POVAŽUJI ZA MOŽNOST NIKOLIV ZA MOU POVINNOST A POKUD SE ROZHODNU V PRŮBĚHU POBYTU V PORODNICI NEKOJIT ZE ZDRAV. ČI JINÝCH DŮVODŮ, OCENILA BYCH RESPEKTOVÁNÍ TOHOTO ROZHODNUTÍ A VYHNUTÍ SE NEGATIVNĚ HODNOTÍCÍCH POZNÁMEK ČI CHOVÁNÍ VŮČI MÉ OSOBĚ, PŘÍPADNĚ NÁTLAKU ZE STRANY LAKTAČNÍCH PORADKYŇ.

Super, takhle to tam klidně předlož :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1034
4.8.14 10:22

@martulkasloník
Já napsala názor z mého pohledu sestry co vidím v nemocnici a konkrétně TY jsi pro mě sobec, že nekojíš a nevím proč se tak obhajuješ, když nechceš kojit, aby ses vyspala, jak sama píšeš. Je to jen ze sobectví…

Napsala jsem, že maminky které nemohou kojit ze zdravotních důvodů, že těm by se mělo pomáhat i psychycky a ne na ně být hrubé, třeba ta laktační poradkyně.

A nechápu jak si TY vůbec můžeš dovolit o mě psát něco o umělém oplodnění, bavíme se zde o kojení a nechápu co sem taháš moje osobní věci, když o tom víš houby!!!
A jak popisuješ KOZY, to je nechutné a až vulgární!!!

Takže pokud si chceš obhajovat nekojení, tak si založ diskuzy o nekojících maminkách a tam budeš za nej maminku.
Mě maminky, které nemohou kojit nikdy nevadily a ani bych je za to neodsuzovala.

Jen tam mimochodem:
Co nám napíšeš na to jak se narodil slon a nemohl pít od maminky a všichni se tak snažili aby se napil a měl protilátky z mléka mateřského, jestli jsi o tom četla, tak tam psali, že nemá vyhráno i když přežije, protože nemá vyvinutou imunitu.
Což ti řekne každý lékař, že mateřské mléko má nejvíce látek na podporu imunity.
A ano děti na UM jsou zdravé a prospívají.
Neřešilo se zde co je lepší zda UM nebo MM, na to by musely být dlouhé studie roky a roky, protože až čas ukáže jak se člověk pak vyvíjí a každý organismus je jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
4.8.14 10:26

@makva78
1. Toto JE diskuse o nekojení
2. Tvé IVF je tvá soukromá věc, ale ty jsi kompetentní řešit (ne)kojení kde koho? :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová