Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@martulkasloník píše:
Holky tak to je mazec, tohle vydal unicef na svých stránkách!! chce se mi z toho blíííít![]()
![]()
![]()
Kojení ihned po porodu
Pokud žena začne kojit své novorozeně do hodiny po porodu, sníží tak výrazně riziko, že dítě zemře během svých prvních 28 dní života. Většina žen i díky péči zdravotníku skutečně začne po porodu své děti kojit, ale značná část jich velmi brzy přejde na umělou výživu. Každým rokem je tak ztraceno 1,3 milionu životů jen z důvodu, že tyto děti nebyly krmeny výhradně mateřských mlékem v prvním půl roce svého života a jejich imunita byla oslabena. Světový týden kojení připomíná, že je v našich silách tyto děti ochránit.
© UNICEF/Holt
to vydali pro Rwandu a Somálsko ne? V naších končinách je to trochu mimo mísu ![]()
Žádná studie, asi vzali všechny děti ze všech končin kolik jich ročně zemřelo a myslí si že zemřeli jen díky nekojení!! to mě může nas… tohleto!!! unicef by měl řešit jiné věci než kojení, koukněte na fcb na jejich stránku, je to unicef česká rep., každý druhý příspěvek opěvuje kojení. tak jestli kojení spasí svět a vyřeší války, rakoviny, ebolu, aids atd. tak asi začnu taky kojit ![]()
@martulkasloník, alespoň vidíš, jak je prospěšné kojení. Třeba v ČR ty děti zachrání, když kvůli nekojení chytnou nějakou hnusnou infekci, ale v 3. světě, kde je UNICEF nejvíc aktivní, tak tam tyhle děti umřou, hygiena přípravy UM asi nic moc tam a infekcí spousta. Pokud chceš více hnusné statistiky, mám knihu z r. 1920 let s názvem „ŽENA“, taky velice vyzdvihovali prospěšnost kojení (do 9. měsíce), protože kojených dětí mělo umřít v té době 20% a nekojených 80% (v Německu). Dnes máme kvalitní UM a hlavně ATB a léky, takže se u nás na nekojení neumírá, ale ČR není svět, že.
Jak jsem už psala výše, moje dítě nedostalo sepsi po porodu, i když se nalokalo bakterií a to proto, že jsem kojila okamžitě po porodu, takže to u něj mělo pomalý průběh, dostal ATB a byl v pohodě. Přitom nešlo o nějaké velké kojení po porodu, stačí těch pár ml. mleziva. Pokud vím, tak UM mlezivo se dosud nevyrábí. Jen se za těžké prachy prodává kravské zpracované mlezivo v lékárně právě pro často nemocné děti na posílení imunity. Když už nějaká dáma kojit nechce, tak alespoň na ty první dny by se mohla sebezapřít kvůli tomu dítku a nakojit i kdyby měla dokrmovat UM (a nehulit pár dní cigára). No jsou takové matky, které to nedovedou a těch dětí je mi líto.
@4family píše:
@martulkasloník, alespoň vidíš, jak je prospěšné kojení. Třeba v ČR ty děti zachrání, když kvůli nekojení chytnou nějakou hnusnou infekci, ale v 3. světě, kde je UNICEF nejvíc aktivní, tak tam tyhle děti umřou, hygiena přípravy UM asi nic moc tam a infekcí spousta. Pokud chceš více hnusné statistiky, mám knihu z r. 1920 let s názvem „ŽENA“, taky velice vyzdvihovali prospěšnost kojení (do 9. měsíce), protože kojených dětí mělo umřít v té době 20% a nekojených 80% (v Německu). Dnes máme kvalitní UM a hlavně ATB a léky, takže se u nás na nekojení neumírá, ale ČR není svět, že.
Jak jsem už psala výše, moje dítě nedostalo sepsi po porodu, i když se nalokalo bakterií a to proto, že jsem kojila okamžitě po porodu, takže to u něj mělo pomalý průběh, dostal ATB a byl v pohodě. Přitom nešlo o nějaké velké kojení po porodu, stačí těch pár ml. mleziva. Pokud vím, tak UM mlezivo se dosud nevyrábí. Jen se za těžké prachy prodává kravské zpracované mlezivo v lékárně právě pro často nemocné děti na posílení imunity. Když už nějaká dáma kojit nechce, tak alespoň na ty první dny by se mohla sebezapřít kvůli tomu dítku a nakojit i kdyby měla dokrmovat UM (a nehulit pár dní cigára). No jsou takové matky, které to nedovedou a těch dětí je mi líto.
@krtek7489 Statistika není o tom, že se porovnává vzorek 3 nebo deseti dětí, to opravdu ne. Statistický vzorek je když porovnáš 500 kojených a 500 nekojených nebo ještě více, ať mají různé geny a jsou z různých sociálních skupin. Cosi píšu výše i o statistice r. 1920, takže prosazování kojení není moderní „teď“ a vždycky i tehdy byly odmítačky kojení. Kojení dokonce nelze ani považovat za moderní, protože je přirozené a bylo provozováno po miliony let, tak těžko může být moderní. Svého novorozence jsem ochránila kojením po porodu před sepsí, určitě by mu nepomohlo otužování ve studené vodě. Tady se prostě sešli nekojící fanatičky, které odmítají výzkum, statistiku, logiku a melou si jen svoje zkušenosti. A nikde jsem nic nepsala o kojení za každou cenu, nebo snad ano?
@4family já sice chápu že tomu věříš když ses setkala s infekcí ale ukaž mi jediné dítě v EU které zemře kvůli nekojení!! pokud zemře tak vždy jen kvůli tomu že to byl nezvratný stav. Už jsem ti to psala, jo kojila jsi a budeš vždycky tvrdit že kojení je to nejúžasnější, tak jako nekojící matky budou tvrdit že nejlepší je umělko!! nebo teda že jejich děti jsou zdravé z nekojení. už jsem ti to psala, u první holky jsem se snažila kojit a lakta sekta mi tvrdila že úžasně se zavine děloha kvůli kojení a holka bude mít žloutenku pryč protože se snažím kojit. u druhé holky věděli že nekojím a tak mi tvrdili přesný opak:-)) jak žloutenka jde krásně pryč protože nekojím, kdybych kojila tak to jde pomaleji a jak se mi krásně zavinuje děloha i z nekojení:-))) jo jasně žloutenka atd. nejsou bakteriální infekce ale je jasný že když jsi kojila a tvoje dítě to zvládlo tak všichni řekli(zvlášť lakta sekta z porodnice) hurá vidíte to je to úžasné kojení. kdybys nekojila tak řeknou že to bylo jedno:-))to že to tvoje dítě zvládlo byl prostě osud a silné geny.
mám dvě kámošky, obě mají nedonošené děti, jedno bylo dokrmování MM, druhé umělkem, rozdíl v týdnech narození je týden, to nekojené je to narozené dříve. Ovšem rodily v jiných porodnicích… nekojící matce tvrdili jak to zvládle díky tomu že umělko mu dá sílu a začne dřív přibírat, kojící matce poklepávali na rameno že MM je úžasný a získá z něho prcek sílu a vitamíny
rozhodně víc věřím tomu že stav dětí po porodu ovlivňuje třeba počasí, děti narozené na jaře a v létě prý bývají po porodu dřív fit vč. jejich maminek, ale možná je to pověra.
Ovšem tvrdit že děcka umírají na nekojení a kojené přežívají to je prostě sprostota největší!!
jo jsem pro tebe dáma co byla líná se zapřít a kojit alespoň pár dnů ale když vidím svou alergickou, atopickou a astmatickou neteř 2 roky kojenou tak se mi žaludek zvedal z představy že budu kojit a budu mít taky malého maroda. její jen pár týdnů kojený brácha je jako řípa, u druhého bráchy naprosto stejný případ, nikdy nekojené dítě jako řípa, kojené děcko furt na hromadě a to mají naprosto stejné geny. Já si zvolila nekojit svých dětí protože věřím tomu že umělko je lepší než by bylo moje mlíko(neříkám tím že MM je hnus ale moje by bylo)
Ještě mě dámičce řekni jaký je rozdíl mezi mnou a tebou, ty sis zvolila kojit, já nekojit. je to otázka volby, miluju jak mi někdo řekne že kojí protože je to zadarmo, jo super důvod, kámoška kojí rok prý nemají prachy na umělko, nevěří že je MM takový zázrak ale tak cecík má furt sebou a nestojí to prachy. ale ona je hvězda protože je líná kupovat umělko a prachy co ušetří nacpe do sebe a já jsem sobka protože to umělko jdu koupit. jo jasný, už to chápu
![]()
a já si myslela že matky dělají vždy to co si myslí že je pro jejich děti nejlepší, čemu věří že ochrání jejich děti. akorát u kojení to nefunguje, nějaký debilní unicef místo aby řešil horší průšvihy na světě má svou fcb stránku plnou žvástů o kojení, jasně kojení zachrání hladomor, Ebolu, aids…nesmysl!!!
v porodnici do mě cpali kecy jak kojené děti neumírají na SIDS!! spojila jsem se náhodou s jednou paní která je zástupkyní agentury SIDS ČR, jí samotné zemřelo dítě na tuhle hrůzu, a prý kojení a nekojení nemělo nikdy spojitost s výskytem SIDS, její dítě také bylo kojené!! lakta sekta si vymyslí kde co, posbírají někde nějaké čísla a vydávají z toho veřejné prohlášení, statistikám kojení věřím od té doby co mě označili za plně kojící ač jsem v životě nekojila
dokonce i holka má dvě poradny zápis že je plně kojená, pak částečně kojená a až snad od 4. poradny je napsána že je nekojená
a to v životě kojená nebyla:mrgreen:
Jo jinak máš recht, tady se sešly nekojící fanatičky a jedna kojící fanatička která si myslí že MM je lék na všecky nemoci světa
tohle spojení nemůže fungovat, my budeme tvrdit svoje a ty svoje, výsledek nula. dej mi na sebe adresu, pokecáme si za 10-20 let, pošleme si vzájemně zdrav. záznam našich dětí kolik za život měli antibiotik, jak jsou na tom obecně, které dítě má vyšší IQ atd. protože dle toho co všude prohlašuje laktasekta tak kojené děti mají lepší záda, zrak, IQ a nikdy nebudou nemocné. tak moje holka bude mít 5 let a nikdy neměla antibiotika a měla tak 7 x rýmu za život a to chodí dva roky do školky, asi statistická chyba nekojené dítě nekojených rodičů by měl být malý retard nejspíš už nad hrobem ![]()
@4family píše:
mě je zase líto úplně jiných dětí, ale to je na jinou diskuzi. Jsou státy kde by děti bez kojení nepřežily, to je fakt, ale v ČR není nekojení žádný velký problém takže celou kojo masírku si tady můžeme odpustit. Já nejsem kojená vůbec a jsem zdravá jako řípa, moje sestra taky. Můj muž kojený je a má autoimunitní nemoc, takže kecy o tom, jak nekojené děti tady u nás trpí mě nedojmou.
@martulkasloník píše:
Jo jinak máš recht, tady se sešly nekojící fanatičky a jedna kojící fanatička která si myslí že MM je lék na všecky nemoci světa![]()
tohle spojení nemůže fungovat, my budeme tvrdit svoje a ty svoje, výsledek nula. dej mi na sebe adresu, pokecáme si za 10-20 let, pošleme si vzájemně zdrav. záznam našich dětí kolik za život měli antibiotik, jak jsou na tom obecně, které dítě má vyšší IQ atd. protože dle toho co všude prohlašuje laktasekta tak kojené děti mají lepší záda, zrak, IQ a nikdy nebudou nemocné. tak moje holka bude mít 5 let a nikdy neměla antibiotika a měla tak 7 x rýmu za život a to chodí dva roky do školky, asi statistická chyba nekojené dítě nekojených rodičů by měl být malý retard nejspíš už nad hrobem
naše malá taky neměla nikdy atb., párkrát rýmu a asi 3× horečku. Já vyděšená letěla k doktorce (prvorodička
) a ta mě uklidňovala jak to malá krásně zvládá, že jiné děti už jsou dávno na atb., ona 2 dny teploty a konec. Já jsem přesvědčená, že zdravotní stav je HODNĚ daný genetikou, prostředím a stylem života, toť vše.
@terien píše:
mě je zase líto úplně jiných dětí, ale to je na jinou diskuzi. Jsou státy kde by děti bez kojení nepřežily, to je fakt, ale v ČR není nekojení žádný velký problém takže celou kojo masírku si tady můžeme odpustit. Já nejsem kojená vůbec a jsem zdravá jako řípa, moje sestra taky. Můj muž kojený je a má autoimunitní nemoc, takže kecy o tom, jak nekojené děti tady u nás trpí mě nedojmou.
tak to je jasný že v africe bych si luxus nekojení nemohla dopřát, tam bych si nemohla hrát na tu dámičku ale v Evropě, Americe atd? ale ono v Africe se taky nerodí do výřivky, nepíchá epidurál, nesepisují se porodní plány, nikdo neřeší u porodu hudbu a aromalampu a nikdo nemá čas ani prostředky řešit jestli jsou lepší pampersky či huggiesky!!! pamatuju na článek který tvrdil jak každých pět minut zemře jedno dítě na nekojení a u toho fotka buclatého bílého miminka u prsa a podvyživeného špinavého černouška s flaškou s dovětkem že to dítě dva dny po focení zemřelo!!! z toho je mi na blití
![]()
Mě vždycky dostal ten nápis na Nutrilonu jak je kojení to nejlepší co můžu udělat… To jsem si opravdu připadala vždy jak nějaká bestie, co dítěti schválně ubližuje.
Holky jen mě tak napadlo, když je to kojení tak potřebné proč není více prostředků na vyšetření prsů i pro mladé ženy? u nás napříjklad moje mamka už ve dvaceti byla na operacích s oběma prsy. Já se o to od patnácti zajímala, děsilo mě, že budu mít také nějaké novotvary, cysty. V podstatě to nikoho nezajímalo. Když jsem v pětadvaceti přešla k jinému gynekologovi prosahal mi prsa, že ok, pak jsem byla i v nemocnici s jiným problémem a tam mi to také nabídli opět pohmatové vyšetření ok. Ale nedalo mi to a ZAPLATILA jsem si komplet vyšetření. Asi třikrát mi to zopakovali jestli jsem si vědoma, že se to PLATÍ
A samo mi něco našli, co nenašel žádný doktor pohmatem. Od té doby to sledují už zdarma…Tak mi to vysvětlete kojit „musíme“ ale aby se o tyto živící nástroje nějaký doktor zajímal to Nééééééééé Hlavně, že vám opakují, že kojení je prevence
No nic jsem si musela postěžovat ![]()
@terien píše:
naše malá taky neměla nikdy atb., párkrát rýmu a asi 3× horečku. Já vyděšená letěla k doktorce (prvorodička) a ta mě uklidňovala jak to malá krásně zvládá, že jiné děti už jsou dávno na atb., ona 2 dny teploty a konec. Já jsem přesvědčená, že zdravotní stav je HODNĚ daný genetikou, prostředím a stylem života, toť vše.
já si to taky myslím, hodně hraje genetika i když mám dva bráchy, oba mají po dvou dětech a jak jsem psala, nekojené či krátce kojené dítě vyhrává ve zdrav. stavu nad kojeným a to teda mají stejné rodiče a řekla bych i stejné podmínky a styl života, vč. stejné stravy(myšleno pak normální strava, maso, ovoce atd)
rozhodně nevěřím že cigán se základkou bude mít geniální děti jen proto že ta cigánka bude kojit 3 roky a já dementní děcka protože byli nekojené. to samé jako si myslím že nekojené děcko z Jeseníků bude vždy zdravější než kojené z Karviné či Prahy!! my jezdíme k moři, máme zahrádku takže vlastní ovoce zeleninu, pár km do hor a pár km k přehradě, děcka máme v přírodě každý víkend takže ať mi někdo tvrdí že moje děcka jsou adepti na smrt jen kvůli nekojení a malý pražáček někde na sídlišti ve smogu bude super zdravoučký
@enda111 píše:
Holky jen mě tak napadlo, když je to kojení tak potřebné proč není více prostředků na vyšetření prsů i pro mladé ženy? u nás napříjklad moje mamka už ve dvaceti byla na operacích s oběma prsy. Já se o to od patnácti zajímala, děsilo mě, že budu mít také nějaké novotvary, cysty. V podstatě to nikoho nezajímalo. Když jsem v pětadvaceti přešla k jinému gynekologovi prosahal mi prsa, že ok, pak jsem byla i v nemocnici s jiným problémem a tam mi to také nabídli opět pohmatové vyšetření ok. Ale nedalo mi to a ZAPLATILA jsem si komplet vyšetření. Asi třikrát mi to zopakovali jestli jsem si vědoma, že se to PLATÍA samo mi něco našli, co nenašel žádný doktor pohmatem. Od té doby to sledují už zdarma…Tak mi to vysvětlete kojit „musíme“ ale aby se o tyto živící nástroje nějaký doktor zajímal to Nééééééééé Hlavně, že vám opakují, že kojení je prevence
No nic jsem si musela postěžovat
chodím na sono každý rok ze zdrav. důvodů. První jsem platila, ostatní za dara a teď jsem se objednávala a prý že to pojišťovny přestaly proplácet takže mě to bude stát 250 Kč. A hlavně „prevence je základ“. Má tohle logiku?