Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Čau holky,
nevím jestli si na mě pamatujete, ale ještě jako těhule jsem se k vám hlásila, neb u prvního dítka se mi kojení nezdařilo a měla jsem (oprávněné) obavy, že se to nepovede zas. A taky hrůzu z toho, když to nepůjde, jestli mi nechají miminko v nemocnici hladovět a tak.
Takže hlásím bohužel opět nekojím. Samozřejmě jsem to ořvala ( i když jsem se domnívala, že jsem nad věcí, ale to víte šestinedělí udělá svý). A tentokrát mohu zcela zodpovědně prohlásit, že jsem dělala absolutní maximum. Mrňous bohužel nepřibíral už v nemocnici každý den letěl dolů o 11-12 dkg a vůbec se to nechtělo zastavit, takže dostal příkrm, sestřičky se samozřejmě moc snažili, pomáhali mi jak se dalo, mrňous ale moje prso (přestože se mu prý nic vytknout nedalo
) ignoroval, nepomohlo ani odstříkávání, takže jsme domů jeli s flaškou.
Nejvíc jsem ocenila, že jsem neslyšela kecy typu: Která ženská chce tak kojí. I zkušené novorozenecké sestřičky připustily, že někdy se holt nezdaří.
Moje dětšká dr. mi dokonce na týden zapůjčila svou váhu z ordinace, abych mohla zkusit vážit kolik vypije, taky jsem dostala homeopatika, mimino u prsu pořád, tekutin minimálně 4 litry denně a nic.
Takže mám umělě živené a zdá se, že spokojené miminka.
Porodní váha 3,53 a ve dvou měsících 5,8 zdá se, že mu chutná, co?
A jak jste na tom vy? Daří se vám aspoň trošku mlíčka odstříkat nebo už máte vaše zlatíčka na UM?
Terusko - jestli se někdy něco zvrhlo, tak už před lety a ne tady.
Kdyby se tady něco podobného někdo opovážil napsat před lety, tak by nás sežraly zaživa.
Osobně já sama jsem tady tehdy plašila s tím, že mám ňáký blbý mlíko nebo ho mám málo nebo prostě že to nejde.
Pak jsem tady s největšíma výčitkama anonymně napsala článek „Jak jsem nekojila“, podepsala jsem to „maminka“ (psala jsem to ještě ve starým bytě, dodneška si vzpomínám, jak jsem to mastila v noci!!!!! ) protože jsem se bála uvést i svůj nick, abych se se s tím samým nickem vůbec mohla ještě někdy vrátit.
TO SE TEHDY ZVRHLO!!!!
Ten prvotní impulz nepřichází od nás, ale správně píšeš „Já tedy kojím“.
Kdyby Ti to nešlo a nešlo a nešlo, a odevšud se na tebe valily příběhy maminek které TO ZVLÁDLY a které VYDRŽELY a které NAKONEC KOJILY asi do šedesáti nebo do sta let nebo do kolika, že si připadáš jak nejneschopnější hadr na podlahu kterej selhal, nevydržel, nedokázal, neukojil, neustříkal, alternativně to nezvládl dokrmit stříkačkou, a VŠECHNO TO ÚDAJNĚ JE JEN TÍM, ŽE NEDŮVĚŘUJEŠ VLASTNÍMU TĚLU (kterej BLB PABLB tohle kdy vymyslel!!!!!!) - tak potom já to tady klidně budu vnímat jako dva tábory.
To někdo jiný nás rozdělil na dva tábory, někdo, kdo nám něco podsouvá, vsugerovává nám pocity viny - kdyby to byla jedna mamina z mnoha, tak prosím - ale je nás už tolik, které z toho měly (nebo nedej bože některé ještě stále mají) mindrák, že já si fakt intenzivně přeju, aby se to změnilo!!
A světová zdravotnická i česká dojící liga mi můžou bejt kdesi.
Já jsem kojit nemohla a z hlediska výčitek jsem kvůli tomu měla zkažený minimálně první tři měsíce po porodu.
A Teruško - vím žes to myslela dobře…
Ale víš k čemu bych přirovnala tuhle naši NEKOJÍCÍ diskuzi??
Když po dlouhém dlouhém dlouhém stresu Ti dají boxovací pytel, aby ses vybila, a ty z toho pytle chceš vymlátit výplň, protože Ti to prostě v tu chvíli uleví a dělá Ti to dobře.
Nech nás vymlátit - máme na to nárok!
PO TOMHLE:
Kojené děti mají v dospělosti nižší hladiny cholesterolu v krvi.
(www.sportvital.cz)
Kojené děti mají vyšší IQ.
(www.femina.cz)
Vyšlo najevo, že kojené děti měly významně lepší výsledky v testech mentálních dovedností…
(zdravi.idnes.cz)
Kojené děti tráví kratší čas v nemocnici.
(www.endokrinni-system.cz)
… děti kojené z mateřského prsu jsou častěji schopny uspět ve společnosti a získat lepší sociální status …
(www.pomoooc.estranky.cz/…i-uspesnejsi )
Děti výlučně kojené do půl roku bývají štíhlejší
(rodina-deti.doktorka.cz)
Kojené děti nechrápou.
(rodina.dama.cz)
Kojené děti vyžadují kratší před a pooperační péči * Kojení zvyšuje účinnost očkování … Kojené děti mají menší riziko infekce močových cest
(www.kojeni.cz)
KOJENÉ DĚTI, KOJENÉ DĚTI, KOJENÉ DĚTI!!! A CO NAŠE DĚTI??????? PROČ MÁME TOHLE ČÍST????
TAK CO, KDO TO ZVRHL??????
KDO TAKHLE KASTUJE DĚTI???!!!!
spunt.centrum.cz:
Musí-li se některé dítě bez mateřského mléka obejít, ještě v dospělosti ve u něho zřetelná jedna nevýhoda. Z pohledu statistik je riziko vážných onemocnění v pozdějším věku stejně jako infekčních nemocí v dětství podstatně nižší, pokud je dítě kojeno . "
Tak? Úspěšně kojící maminky si zamnou ručičky, zatímco my si tady snad máme strkat hlavu do trní abychom se odčinily za to, že naše děti budou ještě v dospělosti nést důsledky našeho nekojení?
Je to tak NEOMALENÝ, že další stupeň pro pojmenování toho, kdo ty neskutečný bláboly zveřejňuje, už je z okruhu sprostých slov.
souhlas s pitriskem
… která nezažila nebo neprožívá, tak neví. A bude si mnout své ručičky, jak je úžasná a může být tedy hrdá. Taky oblíbené - kojím a jsem na to hrdá - no a já abych asi chodila kanálama a styděla se na veřejnosti vytáhnout flašku.
Ony ty články a taková propaganda mě neskutečně se…e, že to tak už opravdu musím říct. Statistiky a články tohoto typu, ať si všichni strčí za klobouk … manipulace s fakty a argumenty a hlavně s lidmi. Dobře se toto propracovalo již za Hitlera. A v našem případě ženské rády zblbnou.
Stačí mi moje švagrová, která nedávno prohlásila, že má tak zdravé dítě (teď 3 roky), protože ho dlouho kojila - do 18ti měsíců. Zřejmě si tím tedy vykojila i ten malý zbytek mozku, který v hlavě měla, protože kluk je od 6ti měsíců neustále nemocný. Jsou rádi, když je měsíc bez nemoci a třeba i bez horečky. Měl už všechno možné a ATB 6× do roka (například loni). Teď se měsíc léčil se záněty ucha. Švagr si dělá legraci, že je v nonstop lékárně už jako doma. A když mu řeknu, že Julka zatím nemocná téměř nebyla a za celý loňnský rok stihla jen jednu 4denní rýmu, tak na mě kouká jak z jara. Naposledy mě švagrová opravdu dojala, když mě potkala s cca 4týdenním mimčem. Viděla ho teprve poprvé (a mě po dlouhé době), nakoukla do kočárku a její první a jediná věta byla, jestli kojím. Ovládla jsem se, jinak by asi dostala pecku mezi oči. Tak to bylo jediné, co ji na miminku zajímalo - dojnice odsouzená na porážku ![]()
Paraplicko není úniku
, mně se ptají ještě teď jestli ještě kojím.......
Sou normální? (viz metřík)
ahoj holky,…nejdřív se omlouvám,že vám lezu do diskuze.
Docela mě zarazilo jak některé z vás tu píšete,že vás nikdo odsoudil za to,že nekojíte.....já se s tím na štěstí nikdy nesetkala…ale kdyby jo,tak skáču jako papírový čert.....to nechápu…
to je tak těžké pochopit,že to nejde…? Já jsem na tom půl na půl…dvě jsem nekojila vůbec a dvě ano…A že by byl rozdíl mezi dětmi mi nepřijde…
Nemocný jsou stejně,na opak ty dve kojené bych řekla že jsou buřtíci…
Jo a můj názor je,že je sice hezké kojit,ale připadám si jako otrok…že to řeknu takhle…kojené děti jsou závisláci na mamince(ukrutný)…ttak,že kdybych chtěla,tak ani nikam nemůžem,protože malá beze mě ani ránu.A toho je spousta a spousta…
Tak já nevidím absolutně žádný problém v tom,že někdo nekojí.Miminko je stejné jako každé jiné…
My jsme vyrůstaly na kravským mléku a jaký jsme zdravý a chytrý .......
![]()
Takový lidi bych nafackovala.....
Taky souhlas s pitriskem.
Taky souhlas s ivushkou , paraplicko uniku skutečně není. Už jsem na to fakt alergická, mám krásný dvouměsíční miminko a fakticky nechápu, proč se skoro každý ne spíš každá musí zeptat jestli kojím.
A nejvíc nesnáším když mě někdo poučuje, co jsem dělala blbě. Když jsem všechno konzultovala s dětskou dr. a volala jsem si i do nemocnice na novorozenecký. Takže vím, že nic.
Hele holky ale perla. Teď co mi skončilo šestinedělí tak jsem už nějak psychicky odolnější. No a asi před týden mě zastavila jedna známá (kamarádka to rozhodně není) která stejně jako u paraplíčka nakoukla do kočárku a hádejte na co se zeptala? Jen co jsem řekla, že ne, byla jsem zahlcena tím co dělat, jak to miminko potřebuje atd. Tak jsem se zhluboka nadechla a sdělila jsem jí, že nekojím, protože si nechci zničit prsa a že se mi víc vyplatí UM než plastika, a že mít prsa do pasu fakticky nehodlám. Pro větší efekt, jsem po krátké pauze sjela její hrudník a zeptala se (přestože odpověd jsem samozřejmě znala). No tys kojila viď?
Dost rychle se rozloučila.
Já vím, že jsem to nebylo moc hezký, ale když já vám byla tak nas....., jak moc dokážete určitě pochopit jen vy.
Ještě že vás tady mám ![]()
Madlo bomab!!! tak to je třída.
Je fakt, že to je první věc na kterou se mne zeptá každý, kdo se dozví, že mám mimčo. Nechápu, že se nezeptají třeba kolik malá váží nebo zda se už sama směje nebo zda se umí sama už převalit na břicho nebo cokoliv jiného.
Sem si připoměla, byla jsem s malou na nějaké akci a přišla ke mne holka (vlastní už dvě děti) a prý že malá ma na rtu puchýř od kojení a já říkam, že ne že to není puchýř, že před chvíli jedla a že jak ji po jídle vytíká vždy trocha slin s mlékem ven, že ji to na tom rtu zasychá. Pokud hned neutřu. A ona zase hned, ne to je od kojení, moje dětska to měly taky. Tak jsem ji řekla, že malá je na flašce a ona úplně zalapala po dechu a prý, že je to strašná škoda a jak to a že mám zkusit homeopatika a jela si svou.. no hrůza, cizí baba!!!
Pitrisku - moc hezky napsané a ten výčet je kvalitní. Vždy když si přečtu, že kojené děti jsou inteligentnější, tak by mne omylo.
Troufla bych si říct, že trocha zásluhy by mněla spadnout na rodiče, známá má dvou a půl letou dceru kojenou přes dva roky a ten její zázrak neumí ani 5 slov. Holt, kojení není všechno. Radši budu nekojící ale plně se věnující mamina, než se chvástat, že jsem kojila dva roky a přitom budu mít zanedbané dítě. (v tomto případě vím, že mamina si s dítětem opravdu nepovídá.. ať se do mne nepustí všichni s teorií, že každé dítě je jiné
![]()
Ahojda holčiny. Tak jsem zpět mezi vámi
. Včera jsem si trošku povyrazila z kopýtka, takže jsem mezi vás nestihla dorazit.
Pitrisku, tvůj výpis je vyčerpávající. Většina z těch blábolů mě vždycky spolehlivě rozčílí. Jakou má proboha kojení souvislost s výší IQ? To mi jako chtěj říct, že někdo, kdo sotva prolezl ZŠ bude mít doma jadernýho fyzika (samozřejmě jen díky kojení)?
A to s tou štíhlostí kojených dětí, budu muset tlumočit manželovi. Jak je možný, že je jako tyčka a přitom vyrostl na Sunaru? Koneckonců i já jsem odchovancem UM, dospělosti jsem se dožila a troufám si tvrdit, že nejsem ani mentálně zaostalá ![]()
Madlo , tak za tu reakci máš 1*
, to jsi ji dobře uzemnila.
Kojení x inteligence … řekla bych, že větší blábol je těžké najít
Říkala jsem si, proč někdo tuto pitomost roztroubil do světa a inkvizitorky ji dále (a rády) šíří. No, napadá mě, že je to totiž docela slušný bič nad kojením … která máma by nechtěla mít chytré dítě. Takže ta která tomu věří, si mne ruce, jakého si doma vykojí Einsteina
… ach a já hloupá si myslela, že na míru inteligence mají vliv geny a dále že člověka formuje prostředí, ve kterém žije (a jako dítě se vyvíjí) … no jsem to ale trubka
… jdu si dát panáka
(jsem dneska dost utahaná)
jooo a ta věc ohledně vlivu kojení a chrápání mě celkem pobavila ![]()
jojo … není úniku. „A kojíš/kojíte ?“ Víte, že tento nejapný dotaz třeba nepokládají jen mě, ale i mojí mámě ? Tedy tam to zajímá už jen úzký okruh lidí (respektive slepic), máma nechápe, proč je to zajímá a proč se nezeptají na něco inteligentnějšího. Říkala mi, že kojilo se přece vždycky, ale lidé to prostě brali normálně a nedělala se z toho zásluha aspirující na metál. A taky se nikdo nesetkával s postojem - kojím a kdo je víc. A používání flašky bylo každému ukradené … šťastná to doba selského rozumu ![]()
Ivusho , to víš, kojení je přece to nej nej nej, co můžeš pro své dítě udělat
a kojit se musí dlooooooouho, třeba až do 6ti let
ahoj holky tak se hlásím k nekojícím…no kojila jsem teda pokušela se asi 7 dní malej se prostě nechtěl přisát navíc mi bylo řečeno, že mám plochý bradavky takže přes klobouček, což tomu malýmu chudáčkovi nešlo vůbec…takže já řvala, že jsem neschopná malej řval hlady…až prostě přítel nevydržel a prohlásil ať se na to vyprdnu a dám mu flašku a tak jsme prakticky od narození na UM…
No taktéž nesnáším kecy typu jakto, že jsi nekojila vždyť to musí zvládnout každá mámá a bla bla bla…
jo a syn tlustej není a nikdy nebyl spíš naopak
i když ted co papá všechno tak už není hubenej, ale ani tlustej
, po operaci kýly se zotavoval 1 den
a navíc aspon nemusím řešit problémy typu jak přestat kojit… ![]()
holky a přemýšleli jste kolik z nás bylo kojených a kolik ne? Co jsem se tak ptala tak v mém okolí je minimální počet mých vrstevníků kteří byli kojeni
, já i moje sestra jsme vyrostli na Sunaru stejně tak i můj přítel a jeho bratr ![]()
ještě maličkost…
NEKOJILA JSEM A JSEM NA TO HRDÁ!!!!!!!!! ****