Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Paji,ber dr. s rezervou,300g za 14 dní je dost,je to 150g týdně,hlavní je,že přibírá a je spokojená…
Některý dr.totiž neberou vůbec vzpotaz,že každý dítě je jiný a každý roste jinak,hlavní je,že přibírá a že roste do délky ![]()
Mě taky dr.nervila,ale ted už jsem klidnější,protože jsem si toho hodně nastudovala a zkonzultovala s laktační poradkyní,to doporučuju,jsou moc hodné a ochotné ![]()
Pájo, já si myslím, že to přibírání tvoje Dr. příliš dramatizuje. Tvoje malá se nenarodila jako tlouštík a tu svoji křivku si víceméně drží. Moje Julka měla při narození 2,8 kg a 50 cm a ve 3 měsících vážila 4,69 kg a ve 4 měsících 5,5 kg. Taky to nebylo bůhvíco, ale naše Dr. mi vysvětlila, že důležité je, aby se držela kolem své křivky a neskákala s váhou. Julka je i ve svém věku střízlík (tedy jen s hmotností) - a to byla téměř nekojené dítě (ty pohádky o nadměrném přibírání při UM jsou fakt nesmysl
)
Holky díky když ona mě vždycky tak vystresuje. A hlavně nás furt chce posílat do nemocnice na pozorování. Tak to jsem ještě víc vystresovaná něž když mi řekne že málo přibýrá.
Já ty nemocnice nesnáším.
Po porodu čísařským řezem mě tak vynervovali sestry že jsem se tam málem zhroutila. Bohužel se mi neudělalo hned mlíko a malou mě nutili přikládat každý 2 hodiny. Musela jsem jí furt budit na přikládání a malá byla už pak nervózní a furt jen plakala. Pak už se nechtěla ani přisát. Tak sestry jí rvali mojí bradavku do pusinky a to řvala ještě víc a já taky protože to šíleně bolelo. Myslím že malá pak už plakala i hlady protože jí nechtěli dávat příkrm a furt jí dávali moje prázdný prsa.
No prostě hrozná vzpomínky na nemocnici.
A pak jsme tam byli znova v 6ti nedělí protože malá furt strašně plakala.
No byli jsme tam týden a po týdnu nám řekli že je to kolika. A hlavně jsme tam jen leželi a nic s náma nedělali.
Doktorka mi příjde občas divná.
Jednou řekne že to má Terezka v genech protože manžel i jeho sestra jsou štíhlé a dlouhé. A od švagrové děti to samé.
Pak zase řekne že se jí to stejně nezdá a že půjdeme do nemocnice.
A furt něco.
A přitom říká jak je na Terezce vidět jak je spokojená a aktivní a že vypadá zdravě.
Pájo: s přibíráním dětí jsme na tom stejně. Má Verunka se narodila předčasně, termín porodu měla 4.10. takže jsou v podstatě stejně staré a dnes jsem navážila 5740 g. Nepřibírá poslední dobou ani těch 150 g za týden, přitom si myslím, že kdyby chtěla, tak může vytáhnout víc. Flaška taky nehrozí, vůbec ji nechce.
Jinak u starší dcery která byla na UM mě dětská zase nervovala, že přibírá moc a že jí zakládám na obezitu v dospělosti
(dávala jsem dávku přesně podle návodu). Vyřešila jsem to tak, že jsem vyměnila doktorku
![]()
Zítra bude mladší 5 měsíců, takže si myslím, že už můžu srovnávat jaký je rozdíl mít kojené a nekojené dítě ...... žádný: D . Jen když jste na UM utratíte nehorázné peníze, ale zase můžete nechat manžela ať dá flašku a vypadnout z domu. Ale vztah je stejný.
…ahoj tak se ředím asi mezi vaše řady po dlouhém boji " nesnázích"a namáhání a přemlouvání jsem se dnes rozhodla . že kojit prostě mě asi není souzeno, částečně přejdem na odsavačku " co odsajem to odsajem"..a jinak musíme dokrmovat - poněvač co jsem zatím odsála nejvíc tak bylo těch 40- 50 ml. Tak - že musíme dokrmovat „NUTRILONEM“.
…DNES JSEM SI VŠE NĚJAK TAK PŘEHODNOTILA, A S TÍM ŽE MALÁ ASI ZA 3 NEDĚLE NEPŘIBRALA A JE POŘÁT TAK NĚJAK HUBENÁ…A JÁ OSOBNĚ NEMÁM PŘEHLED TOHO VYSAJE..A JEŠTĚ PŘI TOM DĚLÁ TAKOVÉ VĚCI, ŽE NÁS TĚCH PÁR KAPEK CO POZŘE VŽDY VÝJDOU TAK NA HODINU…A PAK JEŠTĚ TAK ODHADEM JÍ DÁT ASI NĚJAKÝ DOKRM.
…JSEM RÁDA ŽE JSEM VÁS NAŠLA, ZATÍM TO ZKUSÍM KOMBINOVAT A ODSÁVAT A UVIDÍ SE JAK NÁM TO DLOUHO VYDRŽÍ. MÁTE S TÍM NĚKDO ZKUŠENOST, S ODSÁVÁNÍM A KRMENÍM PAK FLAŠKOU - JAK DLOUHO SI ČLOVĚK TO MLIKO UDRŽÍ??? PŘEDEM DÍKY ZA NĚJAKOU REAKCI
TerezkaBrno píše:…CHCI SE ZEPTAT TY TU MLADŠÍ UŽ KOJÍŠ??? JAK JSEM POCHOPILA.
Pájo: s přibíráním dětí jsme na tom stejně. Má Verunka se narodila předčasně, termín porodu měla 4.10. takže jsou v podstatě stejně staré a dnes jsem navážila 5740 g. Nepřibírá poslední dobou ani těch 150 g za týden, přitom si myslím, že kdyby chtěla, tak může vytáhnout víc. Flaška taky nehrozí, vůbec ji nechce.Jinak u starší dcery která byla na UM mě dětská zase nervovala, že přibírá moc a že jí zakládám na obezitu v dospělosti
Zítra bude mladší 5 měsíců, takže si myslím, že už můžu srovnávat jaký je rozdíl mít kojené a nekojené dítě ...... žádný: D . Jen když jste na UM utratíte nehorázné peníze, ale zase můžete nechat manžela ať dá flašku a vypadnout z domu. Ale vztah je stejný.(dávala jsem dávku přesně podle návodu). Vyřešila jsem to tak, že jsem vyměnila doktorku
![]()
Eliško a to ti nepřibírá ani po tom Nutrilonu?…to ti za tu dobu opravdu moc nepřibrala.....a co mudr.?..ptala jsi se jí?
Ahoj, jen chci odpovědět Elišce, jak je to s tím odsáváním. Taky jsme měli boje a hlavně s přisátím maleho. Věčný zánety a teptoty. Mám mléka dost, takže předtím odsát, aby se mi vůbec chytil - nakojit - dostříkat odsávačkou. Takže ted odsávám vše najednou, je to rychlejší. Vím, kolik mi vypije, kolik mléka mi zbývá. Tvorba se mi ustálila. Akorát mu dávam přes den čaj. 100ml vypije. Kojím takhle už tři měsíce a mlíko mám pořád a postupně se mi zvyšuje jak víc pije. Divný, jakoby mi mluvil do těla ,, maminko, zítra chci víc''
. Najetí na flašku žádný problém, po třetím krmení si zvyknul hned. Ale zase záleží na typu savičky.. Ve tvaru prsní bradavky pil špatně, tak máme klasiku kulatý silikonový.
akinorev píše:.....tak za celou dobu jsme přibrali akorát rozdíl od propouštěcí váhy 2.890g a ted máme 3.300g…9.1 - 28.1 …tam byl přírůstek akorát 3.270g-3-300g…ta že za tu dobu 30g…což je hodně málo…a od porodu pořát z něčím bojiji…rágády - zánět, pak košíček a malá se uplně tím odnaučila sát s prsu, ted jsem už 14 dní dojovala s tím, že se po 10-7 min odtrhla od prsu a psostě od té chvilky už se jen při každém přisátí puistila…prostě asi spohodlněva, a to jsem jí krmila stříkačkama.
Eliško a to ti nepřibírá ani po tom Nutrilonu?…to ti za tu dobu opravdu moc nepřibrala.....a co mudr.?..ptala jsi se jí?
Kykoušek píše:…to děkuji my máme spíš problém s vydržením sát u prsu…vůbe cz něj nechce pít a rozčiluje se…asi neumí moc tahat mlíko…tak- že odsavačkou ted odsávám mliko vždy před kojením a to jí dám a do další lahvičky dám příkrm ..ted už vypije 100 ml, jinak jsem jí dávala 3 dny 80 ml a pak co sme se snažily pod umornou prací vysát s prsu..což byl děs, a bojování.
Ahoj, jen chci odpovědět Elišce, jak je to s tím odsáváním. Taky jsme měli boje a hlavně s přisátím maleho. Věčný zánety a teptoty. Mám mléka dost, takže předtím odsát, aby se mi vůbec chytil - nakojit - dostříkat odsávačkou. Takže ted odsávám vše najednou, je to rychlejší. Vím, kolik mi vypije, kolik mléka mi zbývá. Tvorba se mi ustálila. Akorát mu dávam přes den čaj. 100ml vypije. Kojím takhle už tři měsíce a mlíko mám pořád a postupně se mi zvyšuje jak víc pije. Divný, jakoby mi mluvil do těla ,, maminko, zítra chci víc''. Najetí na flašku žádný problém, po třetím krmení si zvyknul hned. Ale zase záleží na typu savičky.. Ve tvaru prsní bradavky pil špatně, tak máme klasiku kulatý silikonový.
Tak tohle má prý přibrat denně 20-30g.Bez toho aniž by mi přibrala nás nechtěli pustit z porodnice…ale tam jsme krmily ze stříkačky,protže jsem z těch nervů neměla mlíko.Tak,že jsme se rozkojily až doma…
Ono je to pro ní jednodušší..nemusí tolik tahat…
Nemáš doma třeba váhu?Nebo alespon šanci si ji pro začátek půjčit?Mě hodně pomohla…věděla jsem kolik si vypije a zbytek přidělala UM…a za čas se to zpravilo a už jen kojíme.....prostě jí nabízet to prso co nejvíce aby se zase naučila sát…
Jinak…určitě bych zašla k MUDŘE,protože za měsíc a půl přibrala jen půl kg..což se mi zdá málo…nebo spíš mám větší jedlíky… ![]()
akinorev píše:…mudr řekla zvýšit dávku nutrilonu, tak jsem zvýšila…ale stejnak mě to připadlo málo, matka to pozná nebo nějak vycítí když to dítě ještě není dostatečně sité…a tak jsem dnes udělala rázný řez odstříkat + dokrmit nutrilon …a odstříkám 40 ml…což je stejnak si myslím trocha a dokrmím 60 ml nutrilon..a co dnes pozoruji tak je malá doslova spokojená…„však aby né když se nemusí rozčilovat u prsa“
Tak mně přijde, že krmení UM je mnohem pohodlnější než kojení. Já obě děti kojila, znamenalo to pro mě: kojení po hodině, max. po dvou ve dne v noci několik měsíců, několik mastitid s horečkama, nemožnost normálně se najíst - všechno vadilo na prdíky (vynechat pečivo, většinu zeleniny, česnek, cibuli…), nemožnost vzít si léky, když bych je někdy sakra potřebovala, nemožnost kamkoliv bez dětí jít - UM nechtěli. Proti tomu moje kamarádka se rozhodla dobrovolně nekojit. Ano, je to práce s lahvičkama, peníze za UM, ALE - když potřebuje, děti pohlídá manžel, babička a ona se mohla hned po porodu začlenit do života (cvičení, občas kafe s kamarádkou v podvečer, kino atd.). U prvního dítěte to člověk až zase tak neřeší, ale když je pak doma delší dobu na mateřské, hraje to taky roli. Děti na UM spí často celou noc - nechtějí se 6× za noc pomazlit s prsem a trochu si cucnout. Matka si může jíst co chce, kdy chce. A ad nakojení kdekoliv, tak to fakt těžko. V létě to beru, kojila jsem klidně na lavičce v parku, ale když je pak dítě zimňátko, zvlášť na malým městě není venku kde kojit. Jedině, že bych zalezla do zahulené hospody
Kojila jsem ráda, další dítě taky budu, pokud to půjde, ale výhodnější než krmení UM to podle mě prostě není. A ad nemoci - naši kojení kluci jsou stále na hromadě, kamarádky děti na UM v pohodě… zdraví jak řípy, žádný alergie, ekzémy jako my…