Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Omlouvám se, ta anonymní jsem byla já. Nějak mi zazlobilo přihlášení.
Ahojky, no to je ale blbá doba viď? Všude kojící masáž a laktační poradkyně, to snad ani dřív neexistovalo tohle povolání…
Já už jsem dneska naštěstí v pohodě, normálně říkám, že mám malýho otesánka, asi proto, že jsem nikdy nekojila. A najednou koukám, kolik ženskejch taky nekojilo
![]()
To jsem z toho jelen…
Želvičko otesánek, neotesánek, tvoje princezna je moc krásná. A proč vůbec myslíš, že je otesánek?
Madlo vítej mezi „čarodejnice“.
Želvičko, neposlouchej nikoho ohledně váhy mimča. Prosím tě, to není UM, ale malá ráda papá, bere si, kolik potřebuje. Tak je to přece i s námi dospělými, ne ? Anebo že bysme my nezralé o ničem nic nevěděli …
Podívej, švagrové kluk je o půl roku mladší než Julka, narodil se 3,65 kg a v 6ti týdnech měl už 6 kg. Plně kojený a řval po 1 - 2 hodinách a pořád by jedl. To jsou geny, on švagr nebyl žádný hubeňour a tchán taky nevěděl, kdy má s jídlem přestat - tedy jako miminko
Malý synoveček pak měl v půl roce 11kg a ve dvou letech 16 kg. Naše Julka měla ve 3 letech tééééééměř 13 kg
a jídlo k životu potřebuje jen tak aby se neřeklo, ale kupodivu, je nesrovnatelně zdravější než její bratránek. Holt je to všechno někde jinde než v propagandě a reklamě ![]()
No, když to teď s druhým dítkem půjde, kojit se bude a když ne, tak mi celá LL může vlézt na hrb. Nikomu nic vysvětlovat nebudu a vlezlouny budu odbývat, nikomu do toho nic není. Hlavně ať mimčo prospívá a netrápí se hladem, ne ?
Bráchu máma kojila do jeho 8mi měsíců, pak musela přestat, protože brácha musel být od 5ti měsíců v jeslích. Holt 60. léta, žádná rodičovská dovolená nebyla, táta na vysoké a pak na vojně a máma musela do jeslí bráchu dát, protože by zůstali úplně bez peněz. Ale jak říká, půl roku každý den brečela, když ho tam vezla a ještě dneska je z toho moc smutná. Ale byla blbá doba. Z práce měla kojící přestávky, ale dlouho se to vydržet nedalo. Ale mlíka měla od začátku na rozdávání - teklo to samo a někdy i bez přičinění miminka. Dávala dokonce i do kojeňáku.
Se mnou byla doma 3 roky, byla už neplacená rodičovská dovolená (no polovina 70. let), ale taky mě kojila, mlíka už však nebylo tolik, ale mně to bohatě stačilo, až když jsem měla 3 měsíce, tak jsem najednou začala řvát hlady po hodině. Dneska by vám většina tvrdila (a hlavně LL by vás přesvědčovala), že je to určitě spurt a musíte vydržet a pořád kojit a kojit a kojit. No máma mě vzala k Dr. a zjistili, že ubývá mléka a že opravdu řvu hlady. Tak předepsala UM - tenkrát se prý nedalo koupit normálně v lékárně, ale Dr. ho musela předepisovat, zajímavé, že ? Všechno to šlo tak nějak hladčeji - i to kojení, když to bylo možné - říká moje máma. A ona si myslí, že to bylo i proto, že se z toho nedělala věda, žádné laktační poradkyně neexistovaly, nikdo se nestresoval, ženské neřvaly v porodnicích, že nejde kojení a nikdo se vás místo pozdravu neptal, jestli kojíte. Teď je to všechno postavené na hlavu ![]()
madla75 píše: Želvičko otesánek, neotesánek, tvoje princezna je moc krásná. A proč vůbec myslíš, že je otesánek?
Ahoj holky, no prostě manžel byl s malou před dvěma týdny u doktorky, já u toho nebyla, takže nevím, co se tam stalo. Ale on jí pořád váží a pořád má kecy, jako že to zase dostaneme příště sprďáka. Dneska ráno taky, protože za posledních 14 dní už má zase 800 g nahoře. A že musíme omezit UM. Já už nic omezovat nehodlám, nemíním nasazovat nějakou redukční dietu malýmu miminku. Jsem naštvaná, protože to mám ze všech stran: „No to je ale kousek, tý ale chutná co?“. Příště jdu k doktorce samozřejmě i já, předložím jí jídelníček, ať mi řekne, co dělám špatně, já už vážně nevím. Ale přece dítě, který naspí 12 hodin v noci a pět hodin přes den, těch zbylých 7 hodin papá, vozí se v kočáru, hraje si… Mně to přijde logický, že prostě pořád přibírá. Nechala jsem se rozhodit blbejma kecama, tak asi tak…
Želvičko,
nenech se rozhodit. Všechno není podle tabulek. Náš Tomášek je taky cvalík k pohledání, paní doktorka taky kroutí hlavou a taky se zděsila když jsem jí řekla že pije v jedné dávce 260 ML. Prej at dávám max. 200ML. Ha ha ha
Když jsem to zkusila, tak byl takovej řev, že to jsem jeste neslyšela! Manžel řekl at se vykašlu na doktorku a okamžitě at udělám přídavek. Od té doby dávám kolik chce. A při těch kontrolách to prostě odkývu a hotovo. Bych ju chtěla vidět!
A neboj se, že bude macek pořád! U miminek je to pěkný a jak začnou běhat, tak uvidíš jaky to budou najednou žížalky!
Jinak by mě ješte zajímalo, co by se stalo, kdybych to kojení vzdala třeba už v porodnici. Co by se stalo? Nechali by miminko umřít hlady? Nemáte s tím někdo zkušenost? Když někdo odmítne kojení, krmí ho oni nebo si dotyčná musí koupit svoje UM? A co na to říkají? Když si to představím, tak myslím, že by tam dotyčná nevydržela-asi by ji tam všichni ukamenovali,ne?
Mišena píše:
Jinak by mě ješte zajímalo, co by se stalo, kdybych to kojení vzdala třeba už v porodnici. Co by se stalo? Nechali by miminko umřít hlady? Nemáte s tím někdo zkušenost? Když někdo odmítne kojení, krmí ho oni nebo si dotyčná musí koupit svoje UM? A co na to říkají? Když si to představím, tak myslím, že by tam dotyčná nevydržela-asi by ji tam všichni ukamenovali,ne?
U nás v porodnici by tě nekamenovali - pro holky jsem měla normálně příkrmy, tuším Bebu? - Adě ještě v lahvičce, pak už ve stříkačce. Ale mléko ostatním mámám normálně nosily, takže žádný problém. Nade mnou vrtěly sestry hlavou, obrovský děti a mléko první dny žádné… Kdybych nebyla tak zarputilá, nikdo by mi asi nenadával…
L.
Želvičko, tak ať zkusí tvoje Dr. vysvětlit malé, že má omezit jídlo a držet „redukční miminkovskou dietu“
Třeba ji malá sama pošle do patřičných míst ![]()
Myslím, že je to podobné, jako když se snažím vysvětlit našemu psovi, že by měl mít menší hlad a 2 kg ubrat. Kouká na mě a myslí si své
, má prostě hlad a chce jíst, aby mu bylo dobře.
Malá ráda papá a je to, vždyť je to ještě malé miminko a řídí se tím, co cítí a jak se cítí. A ani Dr. jí nedokáže vysvětlit, že jí musí stačit méně mléka než podle tabulek
… já zase poslouchám celé 3 roky, jaký je malá střízlík, vysoká je, ale hubenější (ale v mezích stále jsme se
), stále si od narození drží svou hmotnostní křivku a co ? Já se s ní už s jídlem nazlobila
, ale přece ji nepřivážu k židli a nebudu to do ní cpát násilím jak do husy ![]()
Tak jsem se Paraplíčko zasmála… No nějak mi zapracovala fantazie.. s tím přivázáním na židli…
Jinak já už v porodnici přemejšlela, co by dělaly ty paní chytré sestry, kdybych třeba řekla, že kojit nechci, prostě kojit nebudu a hotovo… To mě můžou jako nějak přinutit jo? Teda ne že bych nechtěla, samozřejmě že chci, ale když to nejde, tak co mám dělat…
Hmmm … já myslím, že nikoho k tomu nemůžou přinutit, když to odmítne. Ale fakt jsem se nad tím nikdy nezamýšlela, jak se to dnes řeší. Když mě PA připravovala na sál před SC, byla to velmi mladá sestřička - asi žákyňka, tak se mě zeptala, jestli budu kojit. Vím, že to nemyslela nijak zle, spíš ji to zajímalo. A já ještě s takovým údivem říkám, že jo a proč se na to ptá, vždyť kojí každá !
A ona na to, že ne, že některé to schválně odmítají, tak já zase na to, že já kojit chci a tím se to uzavřelo a bavily jsme se o jiných věcech. Brala jsem to jako nějakou samozřejmost a před tím jsem nad tím ani nijak nepřemýšlela. No kdybych věděla jaké martyrium mě čeká ![]()
Ahojky zdravím po ránu. Želvičko váhu bych u takovýho drobka taky ještě neřešila. Protože je to mimčo zatím nehejbací tak je logický, že přibírá. Nechci tě strašit, třeba se to nepřihodí, ale věř mi že je lepší mít mimčo trochu oplácanější, protože když pak zazlobí zoubky nebo i blbá rýmička a mimčo na jídlo nemá chuť (a násilím to do něj samozřejmě nedostaneš) pak váha letí dolů docela rychle ale nebudeš se tak strašně nervovat.
Paraplíčko dost jsi mě rozesmála. No přivazování k židli mě ještě nenapadlo
Ale věř mi, vím o čem mluvíš, taky mám doma nežravce a to již 10 let (do roka jedla vzorně). Váha je taky v mezích normy, ale za jakou cenu. Takže násilí skuteně nepomůže, nepomůžou ani řeči typu dokud to nesníš nevstaneš od stolu (jen poznámka týkalo se to jídla, které si poručila, že má na něj strašnou chuť a po pár lžicích prohlásila, že už nemůže). Závěr- asi za hodinu bez toho aby se jídla dotkla jsem jí od toho stolu vyrazila do pokojíčku a pomyslela si cosi o tom, že Herodes to byl král
Zkusila jsem to ještě asi dvakrát, s stejným, tj, nulovým výsledkem.
Teď možná vypadám jako hrozná matka, ale věřte, kdo nezažil nepochopí.
Takže miminka, která se dožadují přídavku anebo je na nich vidět s jakým požitkem jedí tiše závidím.
Docela jste mi na:,–(ily brouka do hlavy s tím nekojením. Když tak všude propagují to kojení a píšou, že v nemocnici děti nepřikrmují, že jim maximálně dají trochu glukózy tak fakt nevím co se děje, když ženská (ať už chtěně nebo nechtěně ) nekojí. Domů se pouští, až když mimčo něco přibere, tak že by si je tam nechali na věky?
madla75: Určitě by si je tam na věky nenechali. Když jsem byla v porodnici, tak na vedlejší posteli měla holka problémy s malou. Pořád prso cucala,ale když ji zvážila, tak měla snad ještě míň než před nakojením. Takže ji nakonec musela normálně dát příkrm. Sestřičky byly strašně hodný a se vším ji poradili a řešili kolik a kdy. Než odešla z porodnice tak se nakonec malá nějak rozkojila a už jela bez příkrmů.
madla75 píše:
Ahojky zdravím po ránu. Želvičko váhu bych u takovýho drobka taky ještě neřešila. Protože je to mimčo zatím nehejbací tak je logický, že přibírá. Nechci tě strašit, třeba se to nepřihodí, ale věř mi že je lepší mít mimčo trochu oplácanější, protože když pak zazlobí zoubky nebo i blbá rýmička a mimčo na jídlo nemá chuť (a násilím to do něj samozřejmě nedostaneš) pak váha letí dolů docela rychle ale nebudeš se tak strašně nervovat.Paraplíčko dost jsi mě rozesmála. No přivazování k židli mě ještě nenapadlo
Docela jste mi na:,–(ily brouka do hlavy s tím nekojením. Když tak všude propagují to kojení a píšou, že v nemocnici děti nepřikrmují, že jim maximálně dají trochu glukózy tak fakt nevím co se děje, když ženská (ať už chtěně nebo nechtěně ) nekojí. Domů se pouští, až když mimčo něco přibere, tak že by si je tam nechali na věky?Ale věř mi, vím o čem mluvíš, taky mám doma nežravce a to již 10 let (do roka jedla vzorně). Váha je taky v mezích normy, ale za jakou cenu. Takže násilí skuteně nepomůže, nepomůžou ani řeči typu dokud to nesníš nevstaneš od stolu (jen poznámka týkalo se to jídla, které si poručila, že má na něj strašnou chuť a po pár lžicích prohlásila, že už nemůže). Závěr- asi za hodinu bez toho aby se jídla dotkla jsem jí od toho stolu vyrazila do pokojíčku a pomyslela si cosi o tom, že Herodes to byl král
Zkusila jsem to ještě asi dvakrát, s stejným, tj, nulovým výsledkem.
Teď možná vypadám jako hrozná matka, ale věřte, kdo nezažil nepochopí.
Takže miminka, která se dožadují přídavku anebo je na nich vidět s jakým požitkem jedí tiše závidím.
Máš pravdu, v nemoci jak když najde… Já se akorát učím bejt odolná a nenechávat se vytočit blbejma kecama. Dneska jsme byli na nějaký kontrole po očkování proti TBC - no a vyslechla jsem si, že malá nemá žádnej krk, že jí překrmujeme… a to náš Davídek, je jen o tři dny starší, ale takovej buclík teda není… Já už si fakt připadám jak blbec…
Ahoj holky ![]()
Želvičko: Do klubu otesánků by jsme se klidně mohli přidat
(ségra má o dva měsíce mladšího klučíka, ten je plně kojený a na určitých měsících má skoro na chlup stejnou váhu jako měl Adam
)…
Nenech se od lidí okolo vystresovat (tedy moc to nejde…
), malému miminku fakt nejde na:,–(it „redukční dieta“! A zkoušíš dávat po vypití flaštičky hned dudlík? U nás to zabírá…jinak by malý taky vypil kdoví kolik a vzápětí by to na hrací dece
ven
![]()
Paraplíčko: Jsi mě taky pobavila
![]()
Podle mě se nedá v porodnicích nutit ke kojení, vím, že existují prášky na zastavění laktace, jen nevím, zda-li vám je můžou dát hned v porodnici nebo jestli si je do porodky musíte přinést … napsané od gynekologa…Asi bych nešla rodit do porodky, kde jsou striktně proti přikrmování a davají broučkům jen glukozu ![]()
Ahojky,
zdravím „spolučarodějnice“. To mám radost, že jsem našla pár spřízněných dušiček. Takže milé dámy, doufám, že mě přijmete do svého středu. Protože i já zastávám názor, že kojení je fajn, ale kde nic není tak ani čert nebere.
.
I já mám poslední dobou pocit, že na nekojící matky se kouká jak na tyranky a tlak okolí je chvílema nesnesitelný, moje kamarádka musela začít přikrmovat na doporučení dr. protože mrňous i přes veškerou snahu včetně rad moudrých lakt. poradkyň prostě nepřibíral. Chudák, hrozně to obrečela. Já se teda hlásím do klubu nekojících, jenže když se narodila naše malá před 11 lety, tak kojení ještě nebyla taková posedlost, prostě nepřibírala i přestože jsem dělala co jsem mohla, spadla o půl kila a tak jsem začla přikrmovat. (Naštěstí tentkrát bez výčitek svědomí, co jsem to za matku). Hlásím, že je zdravá, ATB brala za celý život asi tak 5-6 krát (poprvé ve školce, ale její školkové bacílky dokázaly skolit mě i manžu a to jsem jako děti kojeni byli
Teď čekám miminko, doufám, že tentkrát se kojení zadaří, ale když ne, co naděláme. Asi mám možná drobnou výhodu, že na rozdíl od nezkušených mamin se tak okolím masírovat nenechám.