Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Eveelin píše:
@bublinek genetická metoda je pro děti přirozenější. Učí se díky ní číst a psát mnohem rychleji.
Tak mám kamarádku učitelku a ta učila obojí a sama mi nedokázala říct, co je lepší, protože to prostě nejde. S genetickou prý četli děti rychleji a spousta z nich se to naučila asi snadněji. Ale vždy měla děti, kterým to prostě nesedělo. Takže těm dovolila slabikovat a ejhle najednou to šlo. Důležitý je výsledek - dítě čte. Pro některé děti to bohužel přirozené není. Bohužel jsou učitelky, pro které je důležitá metoda a nekoukají nalevo napravo
Jiné kamarádky malej se naučil číst prakticky sám, ale prostě si slabikoval a učitelka s tím měla šílený problém, že to nejde, že oni se učí genetickou metodou, která je lepší a bla bla bla bla
No nakonec ho musela přeřadit do jiné třídy.
@Moise píše:
No, tak to je pěkný nesmysl. Není, naopak je pro ně mnohem těžší
Proč si tedy myslíš, že pro dyslektiky je horší? Jakou s tím máš zkušenost?
@lecijasek pokud jde o psaní, velká tiskací písmena jsou pro všechny děti jednodušší než klasické vázané písmo (pro dyslektiky a dysgrafiky je to super volba).
A určitě není problém, aby se dítě učilo číst jinou než genetickou metodou. Moje známá učila dítě metodou splývavého čtení. Těch možností je asi více.
A je dobře, že se pro děti může najít ta nejvhodnější
. Ale opět - čtení velký tiskacích písmen v 1. třídě je nejsnazší, ve i spousta těchto knížek v edici „první čtení“.
@Eveelin a jaké máš zkušenosti ty?? Já jsem nakoupila taky knížky s velkými písmeny, jenže nepřečetli jsme ani polovinu jedné. Protože velká písmena jedou jen do konce roku a od ledna probrali během cca 14 dnů všechna malá písmena a četli klasický text, od té doby jen velká písmena už nikdy. Stejně tak od nového roku začali trénovat psací písmo (nebo už od prosince, teď už nevím
).
Tudíž takové to „jen velká písmena“, to je jen na pár týdnů.
A stejnou zkušenost má i teď moje známá, které jsem ty knížky s velkými písmeny převekslovala, taky je děsně chtěla a cca před měsícem mi je vracela, že už je nepotřebují ![]()
@Eveelin píše:
Proč si tedy myslíš, že pro dyslektiky je horší? Jakou s tím máš zkušenost?
Já nevím, ale čteš tady, co píšu? Vyčetla jsem to z literatury a řeklo mi to navzájem nezávisle několik odborníků… Kde jsi přišla ty na to, že to vhodné pro ně naopak je? Máš doma takové dítě, kterému to problém nedělalo?
Mám s tímto písmem i metodou a dys-poruchami osobní zkušenost. Záleží na škole, jak rychle pokračuje dál a zda pokračuje písmem Comenia Script nebo klasickým vázaným písmem.
Comenia Script je autorkou (R. Lencovou) je doporučováno právě pro dysgrafiky ap.
Pokud jde o poruchy učení, v určitých případech může dítě velkým tiskacím pokračovat déle. Také je dobré zajít před nástupem do školy na vyšetření školní zralosti. Dobrá klinická psycholožka pozná, že v této oblasti bude nějaký problém a doporučí např. odklad školní docházky nebo už předem napíše doporučení pro školu, jak s dítětem pracovat.
Pokud někdo na vyšetření školní zralosti nejde, začne problém řešit až ve druhém pololetí školy, nemá kvalitní paní učitelku, tak dochází pro všechny zúčastněné ke stresu - někdy i velkému a zbytečnému
.
S dětmi s dys- poruchami se v 1.-3. třídně (někdy i déle) musí pracovat trochu jiným způsobem (doporučí klinická psycholožka, PPP). Nestačí jen, abys se dítě „více snažilo“ a více pracovalo doma.
@Eveelin to s tebou souhlasím, ale není to náš případ ![]()
Všechno toto jsme dělali, děláme. Od 4 let s ním pracujeme na grafomotorice, řeči. Dva roky jsme denně dřeli logopedii, do školy nastoupil po žádném vyšetření školní zralosti, kdy byl odklad nedoporučen, měl jen drobné nedostatky.. mazec nastal v první třídě díky té šílené nalejvárně - v ostatních předmětech nemá problémy, v matematice je nadprůměrný a všeobecné znalosti v prvouce taky v pohodě. Na doporučení paní učitelky jsme se hned v říjnu první třídy dostali do ppp, k psycholožce a docházeli jsme na kurz pro prvňáčky s výukovými problémy, kde se trénovalo to, co jim dělá většinou potíže..to mu pomohlo hodně
S jeho paní učitelkou jsem byla a stále jsem v kontaktu každý týden. Sama má dyslektické dítě. Přistupuje k němu od začátku takhle, i když diagnozu na papíru žádnou nemá. Hodnotí ho jinak, motivuje.
Sama jsem přečetla spoustu knížek o adhd, o dys poruchách, snažím se s klukem pracovat a právě proto teď řešíme ono přeučení na jinou metodu, abychom mu pomohli.
Neříkám nikde, že za všechno může ona metoda, má na tom velký podíl i jeho nesoustředěnost a vnitřní neklid, ale prostě spousta lidí kolem se shodla na tom, že pro něj to vhodné nebylo a není.. proto se řeší to, že kluk se bude učit číst po roce a půl jinou metodou
Odklad by nic nevyřešil (to jsme taky řešili - v ppp, s psycholožkou)