Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ice79 píše:
Zajímavý ten výčet trestů…nevím proč, ale nějak nevěřím, že nepoužíváte.Já některé ani neznám. Každopádně bouchnutí dítěte je vždy selhání rodiče. Když už neví kudy kam, použije fyzickou sílu. Proti malému děcku. Není nic ubožejšího.
To je ten největší kec. Samozrejme je rozdil dite seřezat jak žito, diskutabilní je facka, ale plácnutí pres zadek neni selhani. Naopak by to mela byt v mnoha případech regulérní cast výchovy, pak by mozna některé decka nebyly vycurani nevychovanci. Domlouvani totiz funguje za predpkladu, ze te dite vubec posloucha. A vlastne kolikrát ani to nestaci.
@kacikhanz píše:souhlasim. Ikdyz musim napsat, ze kdyz to naseho synacka (2roky a 4 mesice) chytne nekde na ulici, vetsinou kvuli naprosty kravine, tak mi nikdy nepomohlo mu dat na zadek. Po 20 minutach revu a vztekani to tedy vetsinou udelam, aby vedel ze se tohle nedela. A musim mu u toho stahnout kalhoty, aby to trosku citil. Nikdy to na nej ale nezabralo. Musim ho nechat trochu vyvztekat a pak se s nim da domluvit a muzeme pokracovat.
Na vzteklý záchvaty to nepomáhá, to jsem nedělala.. na veřejnosti jsem prostě čapla dítě a odvedla ho domů/do auta a nechala ho být, až se uklidnil.
@Moise píše:
@pe-terka kdybych mu tenkrát řekla tohle, tak mi řekne, že klidně půjde pěškyA kdybych mu řekla, že zůstaneme doma, tak by si šel hrát nebo dělat cokoliv jiného.
Dneska už je velkej a domlouvám se s ním jinak
hele, to byl jen příklad…Já nemůžu znát záliby a preference tvého dítka, vycházím z těch mých…Jistě bys našla něco, co dělá (má)rád a mohla to šikovně podmínit.
Ale nikomu nic necpu, jen říkám, co se osvědčilo mě ![]()
@Ice79 píše:
Zajímavý ten výčet trestů…nevím proč, ale nějak nevěřím, že nepoužíváte.Já některé ani neznám. Každopádně bouchnutí dítěte je vždy selhání rodiče. Když už neví kudy kam, použije fyzickou sílu. Proti malému děcku. Není nic ubožejšího.
Jezisi, ja i segra, pritel i sestrin pritel jsme jako malí dostavali na zadek (myslim tak nejak normalne, ne tyrani) a nijak se to na nas nepodepsalo. Naopak si myslim, ze jsme dobre vychovani lide. Samozrejme je to dite od ditete. Kamradka ma holcicku, takove zlate a nevinne stvoreni, hodna, no proste na ni staci malinko zvysit hlas a uz je po problemu. Na naseho raracha se musi trosku drsneji. S nekterymi to jde snaz, s nekterymi hur. Dat diteti za trest jednu na holou, v tom nevidim nic spatneho. To bych s nim potom nemohla ani na ulici.
To chcete říct, že se po plácnutí dítě jako zázrakem uklidní?? ![]()
@pe-terka věř mi, že jsem to hledala v tomto věku dlouho a marně. S psycholožkou jsme tohle chování potom probíraly, když jsme u ní byli později v první třídě kvůli diagnostice adhd - zřejmě ses to nějak projevovalo už tehdy, ta nevyzrálost mozku..
Ale neříkám, že u dalších a jiných dětí to najít nelze - samozřejmě ano. Ale prostě nemusí ![]()
Znovu opakuju, že ale ty rozdíly mezi dětmi jsou obrovské - mít jako první dceru, tak tady píšu, že vůbec nechápu, jak může někdo dítěti dát na zadek, že je to zbytečné a ošklivé a blabla ![]()
@Ice79 píše:
To chcete říct, že se po plácnutí dítě jako zázrakem uklidní??
to tady někdo říká? ![]()
@Moise píše:
to tady někdo říká?
Presne, vypada to, ze některé matky budou dnes neklidné a vydesene, ze jeste existují rodice, kteri používají plácnutí po zadku.
@Moise píše:
@pe-terka věř mi, že jsem to hledala v tomto věku dlouho a marně. S psycholožkou jsme tohle chování potom probíraly, když jsme u ní byli později v první třídě kvůli diagnostice adhd - zřejmě ses to nějak projevovalo už tehdy, ta nevyzrálost mozku..
Ale neříkám, že u dalších a jiných dětí to najít nelze - samozřejmě ano. Ale prostě nemusí
Znovu opakuju,že ale ty rozdíly mezi dětmi jsou obrovské - mít jako první dceru, tak tady píšu, že vůbec nechápu, jak může někdo dítěti dát na zadek, že je to zbytečné a ošklivé a blabla
Já vím, to mi věř… Máme doma pěknou kupu dětí, dcery i syny, různého věku…Nejstarší byla bezproblémová dcerka, po ní syn se všemi možnými poruchami pozornosti a chování - do jeho pěti šesti let jsem byla naprosto vyřízená, učitelky ve školce bezradné, u psychol. jsme taky byli. vzapřela jsme se tedy Strateře a Ritalinu. Hoodně se to zlepšilo s nástupem do školy, i proto, že měl strašně fajn paní učitelku. Ted je to naprosto klidný a vyrovnaný středoškolák.
Další děti už byly pohodovější, i když jedna z mladších dcer má taky svoje a taky musím hodně přemýšlet, jak na ni…
@Rakosnicek1983 Doporučuju Ti pořídit si děti blízko u sebe. Uvidíš, jak moc je velký rozdíl v tom, když dítě 3,5 roku jde zmydlit rok a půl starého sourozence, protože mu něco rozbil/sebral (= dělal ošklivé a nežádoucí věci) a nebo když to tříleté dítě jde za sourozencem a řekne mu, že to co udělala, se mu nelíbí a tohle se nedělá, že jestli chce nějaké auto, tak jí půjčí jiné.
A až bude pro tvé dítě dospělé, a stane se pro něj běžnou normou, že pokud někdo dělá něco, co se mi nelíbí tak mu jednu fláknu/třískne dveřma nebo se prostě o problému nebide bavit, nebo naopak bude všude držet hubu a krok, aby nebylo potrestáno za jakýkoliv projev své vůle, která je v rozporu s názporem partnera/učitele/šéfa, tak si vzpomeň, kde k tomu přišlo.
Dnes a denně jsou tu diskuze na téma problémových vztahů v rodině, s tchánovci, na pracovišti. A ty nešťastné zakladatelky mají jeden velmi společný rys - strach udělat něco proti vůli okolí a neschopnost asertivně komunikovat.
@Svistice a to se jako vylučuje? Ja mela segru a komunikovaly jsme spolu jak pises, plus jsme se obcas sourozenecky porvaly.Plus nám nasi obcas vynadali a obcas i vlepili.Obe nemame problem mluvit, nemlatime dveře ani lidi a rozhodne ani jedna z nas nedrží hubu a krok. Takze tvoje psychoanlyza je uplne vedle.
@peta81
snažím se jít příkladem. Neměla jsem nikdy žádný zásadnější problém s dětmi, nezažila jsem ani s jedním nějaké scénky v obchodech, období vzdoru neznám
Samozřejmě mi častokrát taky „ujede“ huba, hlavně co se týče, toho uplácení nebo vydírání, to mám vštípené od mých rodičů fest. Ale snažím se aspoň, no…
Nedávno jsem viděla v obchodě maminku s jedním dítětem asi tři roky, (nedalo se přehlé=dnout - spíše přeslechnout) po čas nákupu dítěti říkala jen NE, NE, NE…po pár minutách se ozvalo z jiného regálu od té maminky zase NE, NE, NE…no a u pokladny dostalo dítě záchvat vzteku a řvalo jen NE, NE, NE…
Děti nás prostě kopírují… ![]()
Někomu to přijde jako kecy a jsme u toho - shazování názoru ostatních, netolerance, kde to kdy ti dospělí asi viděli?
Když se rodič bude na dítě vztekat, křičet, nedokáže se ovládat a bude plácat dítě, z dítěte potom vyroste buď ustrašený moula, který se bude bát projevit, nebo se projeví agresí naučenou od rodičů - křik, vztek, fyzické napadání.
@Barush nejspíš mu rikala ne, ne na to, zr chtěl do košíku nahazet vsechno ne? To mela naopak ho naopak posbírat pul obchodu? Nebo kde je pointa? A to kopírování taky neni pravda-dite si treba pul dne v klidu hraje a pak řekne, ze chce bonbon, ten nedostane a začne rvát. To neni zadne kopírování, to je proste vztek, ze neni po jeho. Stejne tak je směšný tvrdit, ze dite, ktere udela venku scénu, ze nechce z hriste, to vidělo u rodicu…
@Barush ale to říkáš z pozice té, že máš dítě, které se nevzteká. Ale věř, že to není tvoje zásluha, ale prostě tvoje dítě takové je od přírody. Stejně jako se jiné vzteká ![]()
@Moise píše:
to tady někdo říká?
Jistěže..celou dobu se tady mluví o plácnutí pi zadku.
Nebo ne???