Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Rajcatko84 píše:
@donaga Kojit určitě chci, ale přijde mi, že to prostě malýmu nestači, proti Nutrilonu je to moje mlíko hodně tekutý třeba. Určitě bych kojila moc ráda, ale zase nechci trápit ani jednoho z nás věčným hladem a brekem.
holka zlatá tak tohle je taky perla… jak můžeš své mléko srovnávat s umělým? zahoď umělá mléka, zahoď odsávačku a nech prcka na koze klidně co hodinu dvě jak dlouho bude chtít a budeš mít klid.. časem si to upraví on sám
@Rajcatko84 ahoj,já mám 17ti denní mimčo, s kojením taky trochu bojujeme, ale UM nedávám, nechávám ho pít třeba i 45minut(!),pije většinou z obou psou.Jsem ráda, když pak vydrží do dalšího kojení 3 hoďky, ale někdy brečí už po hodině, tak mu prostě dám znova. Nevím, kolik vypije, taky mám někdy strach, že mám mlíka málo, ale snad je to jen pocit..No moc jsem ti neporadila, já vim ![]()
Hlavně se vykašli na parametry, jak dlouho máš kojit a kolik má vypít. Mě malá po návratu z porodnice jednou nepřibrala, sestřička z toho byla hotová a nápad byl, ať dceru budím - totální nesmysl, ani se nepřisála. A že jí mám pořád vážit. Na to vše jsem se vykašlala, dávala jsem jí jíst, kdy potřebovala a kojím třeba 20 a 20 minut z obou prsů. Je potřeba hodně pít, třeba 3 litry denně, pravidelně jíst. Mě malá pak začala úplně normálně přibírat, teď je jí 7 neděl a v pohodě kojím. Nevím kolik vypije, ani kolik váží, ale rozhodně přibírá a dobře prospívá. Nám řekli v porodnici, ať se řídíme potřebami dítěte, aŤ jej pozorujeme. A jak poznáš, že má pak hned hlad? Že ti brečí - mě malá taky někdy pláče, ale třeba se nevykrkala dobře, taky někdy trochu blinká, a le když jí zabavím, tak se uklidní.
@werunkaw123 Přesně, no.. Já byla v porodnici zoufalá z nich. To bylo šílený, fakt mi to stopovaly, vlastně jsem odcházela s příkrmem, protože za těch 10 minut nic moc nevytáhl, v porodce jsem ani nic moc neměla.
@Rajcatko84 Já jsem ze začátku kojila klidně i půl hodiny, takže se vyprdni na nějakých 10 minut
. Ale chápu tě, já v porodnici měla papírek, kde jsem měla napsané, že první den kojit 2 minuty z jednoho prsa a 2 minuty z druhého, druhý a třetí den jsem mohla kojit 3 minuty z jednoho a druhýho prsa a čtvrtý pozor už 5 minut
. Každopádně jsem to absolutně nechápala a kojila jsem jak malej potřeboval a kojit dvě minuty jako jsem měla podle nich, tak asi nekojim vůbec
.
edit: jen dodatek, synovi je 13 měsíců a kojim stále, takže jsem špatně asi nic neudělala i přes to, že jsem se neřídila podle papírku ![]()
Příspěvek upraven 20.07.14 v 19:13
@Rajcatko84 píše:
@donaga Kojit určitě chci, ale přijde mi, že to prostě malýmu nestači, proti Nutrilonu je to moje mlíko hodně tekutý třeba. Určitě bych kojila moc ráda, ale zase nechci trápit ani jednoho z nás věčným hladem a brekem.
A malý chce pít i po těch 10min nebo Ti to déle než 10minut nejde, že třeba přestane sát?
@werunkaw123 No a pak budu zase u dr poslouchat, jak nepřibral (co jsem poslouchala po 3 dnech po propuštění z porodky, kdy jsem zkoušela jen kojit). Kdybych věděla, že mám mlíka dost, tak se na UM vykašlu, jenže to není tak jednoduchý, když člověk odsává hodinu pitomou 20tku.. :-/
@Rajcatko84 píše:
@werunkaw123 Přesně, no.. Já byla v porodnici zoufalá z nich. To bylo šílený, fakt mi to stopovaly, vlastně jsem odcházela s příkrmem, protože za těch 10 minut nic moc nevytáhl, v porodce jsem ani nic moc neměla.
prosimtě kde jsi rodila ![]()
@Rajcatko84 já neodsaju ani kapnu i kdybych se na hlavu stavěla a mléka mám tolik, že bych zvládla kojit klidně další dítě…
ani prsa už tak nalitá nemám… malému jsou 3m - plně kojen… za měs nabral 1300g což je samozřejmě nadprůměr.. ale mě když na začátku začali do toho kecat hned jsem hásila, že si to budu dělat podle svého a nazdar… (mám tedy už druhé u prvního jsem si to nechala zkazit právě taky těmito radami)
Pokud dítě nabírá byť ne tabulkově ale do plusu, má 5-6 počůraných plen denně tak bych to neřešila a kojila dál…
Fakt zahoď láhev i odsávačku, vem si mimčo k sobě a koj, klidně co hodinu… v šestinedělí můžeš kojit třeba 20× denně a jak dlouho záleží jen na tom dítěti…(hodně pij) a vše bude v pohodě
@Rajcatko84 píše:
@Bibi239 Já nevím, tohle mi tak přijde hlavně proto, že mu pak udělám ještě UM, tu vycucne a padne. Po mým ten spánek takový nemá. Fakt nevím, co dělat nebo nedělat, jestli třeba špatně jím a proto to není tak výživný..?Kéž by od prsa odpadl jak klíště, fakt
no a zkusila jsi ho nechat u toho prsa dle potřeby? Já takhle s dítětem na prsu i spala, třeba za hodinu se pustil a spal další hodinu
UM je výživné zhruba jako knedlík, když ti dám plný talíř knedlíků, taky budeš ležet a odfukovat neschopná pohybu, je otázkou, jestli to pro tebe bude vhodná strava
Přijde mi, že to chceš mít rychle za sebou, ale kojení nejde uspěchat
@Rajcatko84 píše:
@werunkaw123 No a pak budu zase u dr poslouchat, jak nepřibral (co jsem poslouchala po 3 dnech po propuštění z porodky, kdy jsem zkoušela jen kojit). Kdybych věděla, že mám mlíka dost, tak se na UM vykašlu, jenže to není tak jednoduchý, když člověk odsává hodinu pitomou 20tku.. :-/
jinými slovy jsi měla dost mlíka na to, aby si dítě udrželo svou váhu. To by byl super základ…Produkce mléka stoupne podle potřeby, ale holt tělo není na knoflík, tak to pár dnů trvá. Navíc kojené děti mohou přibírat skokově, někdy nic nepřiberou, ale vyrostou do délky. A je to celé zcela přirozené a normální.
@Rajcatko84 Já měla stejný problém. Syn cucal a cucal a nic nevysál (i když já ho nechala i tu půl hoďku). Nepřibíral, takže jsem ho musela dokrmovat. Každé krmení tak bylo ve stylu: Zvážit, nakojit, zvážit kolik vypil, dokrmit UM nebo vlastním odsátým a hned odsát obě prsa. Já se nakonec po necelých 2 měsících kolotoče rozkojila a UM se zbavila. Kupodivu nám nejvíc pomohl spurtík v 7 týdnech, kdy jsem UM zahodila a prostě pořád kojila ![]()
Ze zacatku dite saje klidne hodinu! Do tri mesicu jsem kojila, jak si dite reklo, potom jsem najizdela na režim po trech hodinach. Aby ses rozkojila, koj jak si dite rekne, klidne co hodinu, mne se osvedcilo od zacatku kojit vzdy z jednoho prsa. V Podoli mi rikali, ze to dite saje tak 45 minut a pak uz jen duda.
@Rajcatko84 1) nech dítě přiloženo jak dlouho samo potřebuje. 2) nesnaž se odstříkat více mléka, než máš. Povede to ke stresu a ten laktaci nepomůže. Já třeba jeden čas neodstříkala více jak 20-30ml. 3) pokud chceš plně kojit, vydrž pár dní. Laktace se začne přizpůsobovat potřebám dítěte během pár dní. To není jako že jednou dítě vypije 200ml a za 2 hodiny máš prsa jako balón, protože dítě má velkou potřebu. Pokud máš málo mléka, pár dní budeš mít dítě na prsou téměř neustále, než se laktace srovná. Poznala jsem, když jsem byla nemocná. Také jsem to málem vzdala. Mléka málo, syn pořád brečel… Ale vydržela jsem a po pár dnech jsem měla zase mléka jak pro 2.