Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Rajcatko84 píše:
Já si ale právě nejsem úplně jistá, že chci strávit kojením třeba hodinu jen proto, aby malý za půl hodiny zase brečel a měl hlad. Dneska jsem zkusila nechat ho jak dlouho chtěl, ale vydrželo mu to fakt jen na tu půlhodinu. Já s emusím postarat o domácnost i sebe a nějak si neumím představit že ještě měsíc nebudu mít pořádně čas se alespoň najíst.. jako nevzdám to, ale hodinu už to asi dávat nebudu, myslím, že max půl hodiny musí stačit, pak holt dokrmím…
Více času potom strávíš nad tím že budeš vyvařovat lahvičky, savičky, balit sebou kamkoliv vodu, hlídat čas a místo kde namícháš UM apod. O penězích nemluvě ![]()
Já bych nedokrmovala.. V porodnici i nezávislá laktační říkala, že většinu když se jednou, podruhá podá Um, většinou se z kojením skončí..
Obě strany radily kojit max půl hodiny a častěj- třeba po hodině, dvě, jak si dítě řekne..
Navíc pokud se dokrmí UM, tak by se dřív jak po dvou nejmíň nemlo krmit, pak je bolení, když se mléka pomíchají
@Rajcatko84 píše:
Já si ale právě nejsem úplně jistá, že chci strávit kojením třeba hodinu jen proto, aby malý za půl hodiny zase brečel a měl hlad. Dneska jsem zkusila nechat ho jak dlouho chtěl, ale vydrželo mu to fakt jen na tu půlhodinu. Já s emusím postarat o domácnost i sebe a nějak si neumím představit že ještě měsíc nebudu mít pořádně čas se alespoň najíst.. jako nevzdám to, ale hodinu už to asi dávat nebudu, myslím, že max půl hodiny musí stačit, pak holt dokrmím…
vše je o prioritách, bud kojit chceš a nebo nechceš
spousta mamin by dala nevím co, aby měla mlíko..ty ho máš a „nechce se ti trávit hodinu kojením“…
pokud nebudeš malého nechávat tak dlouho jak on chce, tak o mléko pravděpodobně přijdeš. Prsa reagují na poptávku, ale nereagují hned! dítě není ovladač a prsa nejsou televize
prsa mohou reagovat i s 2-3denním zpožděním. Zatím tvoje prsa dostala jen takovou informaci, že mléko, které malý vytahá za 10min prostě stačí! jak mají vědět, že je třeba mléka víc, když je malý po 10min odstavenej
vydrž to aspon 3dny ho přikládat a minimálně dokrmovat, at se laktace opět nastartuje. Proto přece piješ čaje, jíš homeopatika, ne?!tak to ještě nevzdávej
..zkus pročíst stránky kojeni.net, tam je x různých dotazů a článků nebo taky na mamile. jíst a pít můžeš při kojení a domácnost snad za týden nebo měsíc nespadne ne?
ale je to vše o prioritách ![]()
@kvaček píše:
Tak u nás v prodnici říkaly, 10-15 min jedno, a prostřídat druhé, aby se tvořily mléko.. pak je to jenom o prso - dudlík..
Asi tak nějak ![]()
@Sofierules dívala jsem se odkud jsi a máme porodnice teda uplně na druhé straně republiky ![]()
@Rajcatko84 A jsi si jistá že břečí hlady? No připrav se na to, že dokrmem půjde kojení do kytek
Ten měsíc se to přece dá vydržet… na jídlo si určitě čas uděláš, a domácnost snad chvíli počká, v šestinedělí se má stejně odpočívat. Udělat jen to nejdůležitější, hlavně jíst a kojit a vydržet ![]()
@Rajcatko84 pokud vytáhneš z prsa tolik co píšeš, zkus to udržet…je to o nervy ale myslím, že se to ustálí. Zkus skočit na poradnu nebo si pozvat laktační poradkyni. on problém může být v úplně něčem jiném než v tom kojení jako takovém. Držím palec, šestinedělí je záhul. Ale neboj, bude líp!!! ![]()
@Ladybirdanazuz soulasím..po tom co jsem si přečetla že zakladatelka chce mít čas na sebe a domácnost - zakladatelko, na to teď dlabej…já jsem taky nestíhala jíst, je super mít vždy v lednici nějaké věci typu kefíru, activia nápojů, rlzné krekry - jo, trochu se ošidíš, ale není to věčně. A pokud máš šikovného chlapa, něco ti nachystá. Můj jak v šestinedělí viděl, že jsem unavená, padám na hubu a jsem mimo, tak mi i jídlo chystal…a flašku s vodou měj v každém pokoji abys mohla usosávat, klidně i při tom kojení. návštěvy odmítej, klidně buď i celý den v pyžamu, prostě od toho šestinedělí je, aby si to všechno „sedlo“. Na ostatní budeš mít moooře času potom
taky jsem si neuměla představit jak budu zvládat, ale přišlo to samo - dítě se z tohoto období vypiplá celkem rychle.
Já si myslím, že taky tam jde spíš o nějakou špatnější techniku, že to chce spíš radu odborníka - nějaké laktační poradkyně..
Třeba když jsem kojila u prního- a to nechci by to vyznělo jako supermatka, jenom je to taková rada, nebo poznatek, tak mě to tak nepřišlo, že nějak je to tak časově náročné, i když nechtěl pít, měla jsem kloboučky.. Možná je to i tím, že třeba tě stresuje ta domácnost, což bych se na to.. pokud máš první.. a manžel může taky pomoc a chodit třeba na jídlo v práci atd..
Přišel čas na jídlo, řev samozřejmě, než jsem se usadila, vytáhla klobouček, dítě, než jsme se usadily atd. 15 minut práce, kojeni těch 15 min mu, jako malému stačilo, protože víc jsme stejně neměla a i kdyby tam byl hodinu, tak stejně nic ze začátku nevysaje, proto nám radila sestřička, že fakt stačí u těch malinkých 15 min jedno a pak druhé na zapití, takže ta hodina to byla, ale pak přebalit, a pak mi dvě hodinky třeba spal..
Záleží jak máš náročné mimčo..
Mě to tak připomělo, jak píšete o tom uklidu a pyžamu, že u nás se hned třetí den co jsem dojela z porodnice pozvala tchýně s tchánem a švagrovou s přítelem, to byla lahůdka ![]()
@Ladybirdanazuz jo s těma zubama - přesně! až na to že mě mamka v šestinedlí nechodila, byli jsme na to s manželem sami a on směnuje, noční byla na palici. Ale teď taky super…malá se rozkoukla a mám takové pozorovatelské dítě. Vydrží být hodná když vidí jak „se něco děje“, takže ji fascinuje, když se někdo z nás sprchuje, když věším prádlo nebo umývám nádobí…a taky když jím mě ráda pozoruje. Já jí to všecko náležitě okomentuju
zatím nelozí tak je to sranda. Pak už si toho zas tolik neudělám ![]()
Tak hlásím, že mlíka je víc, poprvé jsem se dneska vzbudila s mokrou noční košilí. Ale nevím, nějak mi nemůže jen po mým mlíku usnout, kouká a chce ještě, ale já už nic nemám :-/ Jinak děkuju, holky, za motivaci a povzbuzení, pomáhá mi to, jen mě mrzí, ž epo mým mlíku není malej tak spokojenej.. ![]()
@Rajcatko84 neboj, zvysila se poptavka, prsa reaguji nekdy az po 3 dnech (napr u me). Super, ze je mlicka vic, vydrz jeste 2,3 dny, bude jeste vic
![]()
@kvaček přítel je turek, tak jsem tu také hned po příjezdu z porodnice měla zástupy návštěv. První den jsem ještě zdvořile chvilku s nimi seděla a druhý den jsem zalezla pod peřinu a nějaké návštěvy u nás doma mne netankovaly
vařit jsem naštěstí nemusela. Něco jsem měla připraveno v mrazáku a něco donesl přítel. Na úklid jsem dlabala prvních pár dní úplně. Však je to pár dní a ne navždy, abychom tu shnili ve špíně.
@Ladybirdanazuz On se manžel stará, uklidí, uvaří, nechává mě být, ale zase nechci, aby přišel z práce a musel zase fungovat až do večera, člověk si musí někdy odpočinout.. Každopádně to, že po mým mlíku neusne není úplně povzbuzující, no.. Stejně ho musím ještě „dorazit“ UM, protože jinak je vzteklej
.
A s těma návštěvama? Měla jsem tu minulý týden babičku, sestřenici a tetu se stejdou. A teď v neděli, kdy bylo malýmu 13 dní návštěvu z Moravy, 5 lidí. A po tom jsem si řekla, že do konce 6N už tu nechci nikoho ani vidět. HROZNÝ. Malýho rozchovali, takže byl pak zase vzteklej, protože ho vytrhli z toho jeho kolotoče, já jsem musela dělat, že normálně funguju a všichni mě strašně zkoumali, jestli mě rozbrečí nějaká blbost. Jediný, koho tu snesu jsou naši, ale ti tu byli jen jednou, nějak nemají zájem asi.
@Barushe Děkuju, zkusím to, no. Snažím se dokrmovat co nejmíň, ale bez toho to ještě nejde. Snad bude jednou den, kdy usne i jen po mým aspoň na 2 hodiny.