Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Rajcatko84 píše:
@Svistice To je právě trochu problém, s tou dětskou, 1. tam má věčně nemocný, má jen jeden den vyhrazený pro mimina a to dopoledne, kdy nemám chlapa doma. A protože nebydlím ve městě, tak bych musela busem, což se mi teď v 6N nechce. Sama si s miminem v autě řídit ještě nerisknu, no..
Já bych si váhu rozhodně nepořizovala, stejně jdete určitě zase brzy na kontrolu a tam budou vážit. Pokud si jí i přes to pořídíš, tak jí zkus mít fakt jen pro hrubou orientaci, když totiž teď máš pocit, že dítě málo pije pak budeš šílet ještě víc. Hlavně při každém krmení nevypije stejně (ty taky nejíš celý den stejně velké porce) a to tě pak bude nervovat. Jak to teda vlastně je?? Nakrmíš a dítě dál pláče?? Ono totiž né všechny děti po krmení jsou spokojené a nebo dokonce usnou, některé jsou dostatečně najedené a přesto pláčou, chce třeba víc chovat, nebo na chvíli rozbalit a vyvětrat zadnici, nebo ležet v posteli a jen tak poslouchat tvůj hlas atd.
@pkz To tě vůbec nemusí trápit, v porodnici jsem kojila, přijela jsem domů a najednou na mě padla depka, že mi to kojení nejde, že mi dítě pláče a nechala jsem si hned koupit odsavačku, odsávala jsem a dávala na střídačku z lahve, ale byly to jen moje nervy od dalšího dne jsem kojila normálně a nic jsem neřešila, nikdy mě nezajímalo kolik vypil (tvrdí se, že si dítě vezme co potřebuje),ale je asi rozdíl, u spokojeného dítěte a u plačícího vzteklouna.Asi by se mi taky pak honila hlavou myšlenka jestli mám dost mléka když stále pláče
Ono to není o tom nutit někomu za každou cenu kojení, ale když mamina píše jak na to, tak se jí tu snaží ostatní podpořit a uklidnit, protože to je na tom kojení to nejdůležitější ten KLÍÍÍD ![]()
@lekarnicka28 Ano kojila jsem pouze syna, ale celé těhotenství jsem četla a četla o kojení. Mám velmi dobré kamarádky a ty taky kojily jedna bez problému tři děti, jedna s menší začáteční krizí (kterou má většina prvně kojících tady na emiminu) kojila dvě děti, další kojila až moc a dítě pak hodně zvracelo a trpělo na bolení bříška i ta to časem vypilovala. Nasbírala jsem tedy hodně informací ohledně kojení o tom jak poznáš zda je dítě najedené, přejedené, hladové. O tom, že některé má např. silný sací reflex a vyžaduje být u prsa a mamina pak šílí, že nic jiného nedělá jen leží s dítětem u prsu. A jiné naopak je spavé a u kojení usíná a blinkání a kakání, podle kterého se dá taky ledaco poznat. Četla jsem o silném spouštěcím reflexu a nenapadlo mě, že zrovna já ho budu mít, poznala jsem to až když jsem se divila jak se syn zalyká mlékem, hned jsem si vzpomněla co mám dělat. Jde tu jen o to podpořit zakladatelku a dát své rady a zkušenosti do placu ![]()
@natyber nesnažila jsem se o nic jiného než ty. OK OK ![]()
A řekni mi, většina tvých kamarádek měla nakojíno do 10ti minut? Já ve věku zakladatelčina miminka kojila u prvního opravdu cca 30 minut.. a stejně jsem pak později byla jedna z těch, co se s tím nepr* a co měla nakojíno rychle a ke spokojenosti mimina. Mně ty rady sester z porodnice přijdou právě důvodem, proč tak vysoké % maminek končí na UM i když nechtějí. Já neměla za těhotenství načtíno o kojení nic moc, ale můj selský rozum mi říkal, že to, že mi do mimina 2 hodiny po porodu nacpali UM nneí dobře a proti dalšímu podávání UM jsem se postavila a neuvěřitelně jsem tam se sestřičkami bojovala, chtěli mi dát do papírů, že nespolupracuji a to jen proto, že jsem si nechtěla nechat jejich zkušenými radami zmršit kojení na tom nejcitlivějším začátku. Dát na ně, tak jsem odcházela z porodnice s příkrmem a o plném kojení si mohla nechat tak nejspíš nechat už jen zdát. Takže mám na tyhle tabulkové rady v porodnicích trochu pifku..
@Rajcatko84
já jsem teda nekojila ani jedno dítě, nechtěli se prostě přisát v žádný poloze, odstříkavala jsem, ale chtěla bych ti poradit vynikající bylinku na dostatek mléka, pila jsem u obou dětí a každé 3 hod jsem odsála 150-300ml z obou prsou, nevydrželo to dlouho
, s prvním 4 týdny s druhým 6 týdnů, s oběma dětma jsem řešila zdravotní potíže a pak z konečného stresu o mléko přišla, bylinka se jmenuje Jestřabina lékařská a míchá se v poměru 1:1 s fenyklem semínkem, kupovala jsem v lékárně 100g a 100g a doma smíchala a pila 3-6×denně, do kastrůlku dáš 250ml vody a 1 polévkovou lžíci směsi přivedeš k varu a 1 min vaříš, poté hned sliješ a pije se teplejší ne vařící
@natyber píše:
@lekarnicka28 Ano kojila jsem pouze syna, ale celé těhotenství jsem četla a četla o kojení. Mám velmi dobré kamarádky a ty taky kojily jedna bez problému tři děti, jedna s menší začáteční krizí (kterou má většina prvně kojících tady na emiminu) kojila dvě děti, další kojila až moc a dítě pak hodně zvracelo a trpělo na bolení bříška i ta to časem vypilovala. Nasbírala jsem tedy hodně informací ohledně kojení o tom jak poznáš zda je dítě najedené, přejedené, hladové. O tom, že některé má např. silný sací reflex a vyžaduje být u prsa a mamina pak šílí, že nic jiného nedělá jen leží s dítětem u prsu. A jiné naopak je spavé a u kojení usíná a blinkání a kakání, podle kterého se dá taky ledaco poznat. Četla jsem o silném spouštěcím reflexu a nenapadlo mě, že zrovna já ho budu mít, poznala jsem to až když jsem se divila jak se syn zalyká mlékem, hned jsem si vzpomněla co mám dělat. Jde tu jen o to podpořit zakladatelku a dát své rady a zkušenosti do placu
A mohla bych tě poprosit o tvoje postřehy, klidně do zprávy? To, co jsi tady napsala mě zajímá…
@natyber
Nepochopila jsem tvuj elaborat
samozrejme to musi vysledovat sama kojici maminka a dobra laktacni by mela naucot techniku a ostatni je na diteti
Takze dobra laktacni nebude rikat striktni jak casto, ale nechte to na potrebach ditete ![]()
A v tomhle pocasi jeprimo vhodne kojit co hodinu, chce to si uvedomit, ze kojeni je i na zizen ![]()
Přesně vím, jak ti je. Já mám dvě děti, obě jsem nakonec plně kojila, ale s první dcerou to byl horor. Vůbec se nechtěla přisát, když chvíli pila, tak mi u toho usla, bradavky jsem měla rozpraskané,… Doma jsem pročítala net a rady na laktační lize a můžu zodpovědně říci, že kdybych se jich držela, s kojením bych nevydržela. Zkoušela jsem různé polohy, s kloboučky, bez,… beznaděj. Když si pak dcera jednou ublinkla mlíko růžové mou krví, tak jsem se na tyto rady vykašlala, prso dostavila a jen odsávala, bradavka se zahojila a já mohla konečně vklidu kojit. Stejně jsem si ale nadále „užívala“ - dcera se pouštěla prsu, často nechtěla i několik hodin (ne v noci, třeba celé odpoledne) vůbec pít, prs sama pouštěla s řevem (mléko tam bylo). Jediné štěstí bylo, že mléka jsem měla dost a přibírala normálně. Ale bylo to fakt na palici - vpodstatě jsem první tři měsíce probrečela. Nejhorší na tom je, že poprvé má člověk pocit, že je to nafurt. Ale zkus vydržet, ono to relativně brzy přejde a vše bude jiné - syn bude větší, bude si sám hrát a smát se na tebe a nakojený bude za 10 minut i s odříhnutím. Fakt vydrž alespoň to šestinedělí a příkrmy se snaž minimalizovat, ale hlavně pošlou hej sebe a svého syna. Třeba se jen chce nosit, bolí ho bříško,… důvodů proč po kojení pláče může být mnoho. Já bych to zkusila bez příkrmů a uvidíš, jak bude přibírat.
Tak držím palce a pevné nervy. ![]()
@mari1912 elaborat jsem si musela vygooglit
Dámy
zřejmě jste mě nepochopily. Takže @Rajcatko84 nejsem žádná odbornice v kojení (kojila jsem přeci jen jedno dítě),vše co tě zajímá najdeš na internetu
ráda jsem četla třeba tady http://www.kojeni.net/. Ale vše záleží na okolnostech a na tobě za jak dlouho vypozoruješ co tvé dítě chce.
Chtěla jsem jen podpořit v kojení zakladatelku a poradit, co zabíralo u nás. Proto se myslím ptala na radu, aby získala co nejvíce informací jak na toho malého nezbedu. Já třeba kdybych se kojením stresovala, tak bych se neptala nikde na emiminu a prostě bych koupila UM, ale když bych viděla, že to jde jen nevím jak na to, ráda bych se dozvěděla jak to je u jiných. Samozřejmě že v teple se kojí častěji, to snad dojde každé mámě
Dokonce prý je v teplech mléko vodnatější, tudíž se může častěji, nechápu dotazy jako kojím teď nějak často (v těchto vedrech, no aby ne
) Ano, je to u každého dítěte jinak. Nikde jsem nenapsala, že každému dítěti stačí tři minuty, ale proboha ať mi nikdo netvrdí, že dítě kojí hodinu a ono saje
Každá máma by měla používat selský rozum a přestat si myslet, že věta dle potřeby dítěte neznamená kojit do úmoru ![]()
@lekarnicka28 Ta většina kamarádek jsou čtyři
A každá právě kojila jinak.Ale většinou jde o základní pravidla a to je nestresovat se, vydržet, vnímat, zkoušet atd. A to je podle mě ten selský rozum, to že se máma přestane řídit příkazy z porodnice a udělá si svůj systém
Já právě ve věku zakladatelčina miminka kojila fakt tři až čtyři minuty, což mě přišlo málo. A tak jsem vygooglila, že je to normální. Ale zase občas to bylo i sedm minut a o tom to je, nic neřešit. Dítě si řekne kolik potřebuje. Teda ve většině případech, neb ta jedna právě kojila dlouho a dítě se přejídalo, prostě chtělo pořád sát a pak zvracelo a bylo celkově nespokojené, doktorka jí poradila zkrátit dobu sání a asi pět minut. Kamarádka šílela, že bude mít hlad a podobně, ale radu pár dní dodržovala. A ejhle, zabralo to. Prostě každá rada dobrá
U nás v porodce se střídaly dvě laktační poradkyně a mě pěkně štvalo jak se rozcházely v názorech
Ale zase jsem si od každé vzala něco. Nedávno porodila kamarádka tří dětí ve stejné porodnici a zírala jako blázen co je všechno za novoty, naopak jim dovolili kojit dítě jak se jim zachtělo. A proč vám dali dvě hodiny po porodu UM
Já byla po sc a dítě dokrmovali, ale čím to nevím
vlastně jsem po tom nepátrala, hlavně že neumřelo hlady. Nevím důvod vašeho dokrmování, ale zřejmě to bylo potřeba
není pravda, že se pak dítě nenaučí zpět kojit, když to dokážou i děti, co jsou ve starším věku odstaveny a znovu se rozkojí.
@natyber No právě jde o zdravý selský rozum - co platí na 90% miminek, nemusí vyhovovat zrovna tvému. Já zase na Laktační lize četla, nechávat dítě u prsu dle potřeb dítěte, což jsem si přeložila - dokud se nepustí. Pak jsem z porodnice odcházela s krvavými bradavkami. Další rada - ragády se zahojí pokud bude správná technika kojení. No nezahojily a to mě byla zkontrolovat doma právě laktační poradkyně. No a do třetice synovi zase nestačilo kojení z jednoho prsu - nepřibíral. Tak jsem ho začala kojit z obou při jednom kojení a ejhle, začal přibírat ukázkově. Takže možná zkus i to. Koj z jednoho (myslím, že 15, max. 20 stačí, pak už fakt to prso dostává zabrat), dej druhé a uvidíš, co malý na to. Ale hoďku a půl by měl vydržet i ve vedru. Pokud pláče, zkus ponosit, namasírovat bříško,… Fakt je to ze začátku piplačka, kdy je člověk rád, že si vyčistí zuby a večer se osprchuje. Brzy si to sedne a čas na domácnost bude.
@margaritha „hodku a půl by měl vydržet i ve vedru“??? promin ale to je taková rada podobného ražení jako, že dítě se má kojit jen 10min a pak od prsu
dítě pije na hlad a pak pije na žízen…(lonské horké léto jsem nabízela tehdy 5měs dcerce kojení min každou hodinu a bylo znát, kdy pije na hald a kdy na žízen)…a za další u „žízně“ se minimálně neřídím časem ale počtem počůraných plenek!…a za poslední tím, že je dítě u prsu dokud se nepustí, tak ano, bradavky dočasně trpí, bolí než si zvyknou (netvrdím, že není třeba změnit režim za cenu zahojení bradavek) ale prsa jako taková rozhodně ne, naopak. Stimuluje se laktace.
@zolycka Napsala jsem „měl by“ - ne musí. Je to moje zkušenost, když jsem kojila dříve, děti pak bolelo bříško. Mě štve ta dogmatičnost obou stran - jak laktační liga, tak výše zmíněné sestry z porodnic, co zase doporučují přesné kojící časy a příkrmy, jakmile dítě neprospívá přesně dle tabulek. Přitom každé mimčo i maminka je jiné. Jde o to najít vlastní způsob, který může být podle i mimo pravidla. Důležité je být psychicky v pohodě, trpělivá a zkoušet, ono si to pak sedne samo.
@natyber
No vzhledem k tomu, že po zvážení u pediatra přibrala tenkrát za týden pouze 20 g, tak toho mléka prostě málo bylo.
Holky, ještě dotaz. Mlíko mám, odsála jsem za chviličku 50ml, půjčila jsem si váhu a při kojení vypije jen 10 ml, ani ne, za pěknou dobu. Takže mu to samozřejmě nestačí.. Co s tím? Prostě nechce tahat… ![]()