Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky mám druhé dítě a je to úplně jiné. Taky bojujeme s kojením a tak když odmítá prs a přes to stále pláče dám příkrm a je spokojený s pozdravem
Tak u nás po týdnu velmi špatný přírustek, když jsme kojili a občas dali příkrm odstříkaného MM, tak jsme najeli jen na odstříkané MM podané v lahvičce a ejhle - přírustek 300g za týden! Sice je to pracnější než jen kojení, ale přibýváme, malý je spokojený, není hladový. Nedá se, občas to nevyjde..
Kojení je samozřejmě to nejlepší pro mimčo ale…měla jsem to skoro to samý. malej furt bečel a bečel hlady. jednou jsem mu dala nutrilon a poprvé mi usnul sám od sebe, bez řevu. byla jsem z toho uplně na nervy že nám to nejde ale timhle se to zlomilo a byli jsme v poho oba dva i tatínek ![]()
Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, ale taky jsem měla problémy s kojením. V porodnici mi to bylo vysvětleno takto. Pokud je dítě plně kojené, tak se u prsa může nechat jak dlouho potřebuje. Na hlas je tzv. zadní mléko, a to chvíli trvá, než se k němu miminko dostane. Pokud se dávají příkrmy, to byl i můj případ, tak u prsa nechat 10, 15 minut…
Já tedy hlásím pokrok. Malý vypije z prsu už 100ml, tak 2× denně ale ještě dokrmuju. Ale.. Vypije to jen z pravého, z levého stěží 30ml.. (mám váhu nakonec), přitom přikládám stejně k oboum, nevíte jak to rozjet i v levém?
@Rajcatko84 kazde dite preferuje jeden prs, kojila jsem tri deti posledni 3 roky, jedno na tom bylo casem vzdy hure…posledni dite jsem tedy dale kojila jen z jednoho prsa…bud etam toho cim dal vic…
@Rajcatko84 Zkusla bych systém levé - pravé - levé v rámci jednoho kojení.
Jasný, takže zkusit ho ještě rozkojit? Prostě začít levým, pak dát pravé a zase levé.. On se teda většinou docela rychle nacucá z pravého a pak už odpadne
. Ale nerada bych měla jedno třeba o 2 čísla větší pak ![]()
Tak to my s kojenim jako takovym problem nemame. Maly se krasne prisaje jak s klobouckem na bradavce, tak i bez nej. U prsa vydrzi bezne 45 minut ( celou dobu saje, bez jakehokoliv pobizeni k piti! Opravdu bradavku jen nedumla!!!) Porodni vaha byla 3520g a v 6 tydnech 3800g pride mi to hrozne maloucko. Obcas mam pocit, ze ho to moje mlicko nezasyti
2 x jsem zkusila dat na noc Nutrilon 40 ml + dokojeni 45 minut. Malej po odrihnuti hned spal jeste na rameni. Spinkal 6 hodin!
Kdyz ho kojim, tak momentalne se mi budi po 2 hod. Zacala nas trapit kolika- hlavne pres den( kapicky i lactobacilky, caje vse pouzivam) Moznost vazeni nemam- vahu musim poridit. Nevim zda dokrmovat alespon na noc nebo jestli je to skoda. K pediatrovi jdu pristi tyden.
@marturka Ahoj, když Ti u toho prsa usne saje dál? Pokud ano lehni si s ním a buď spi taky nebo si čti a nechej ho. Bude laktaci stimulovat.
U mi prsu usíná a spí druhá dcera a tolik knih co přečtu u kojení…
@Rajcatko84 taky si myslím, že už je po těch 100ml z pravého unavený. Nutit mu levé a rozkojit ho. Kojím z obou a mám jedno prso určitě menší. Po kojení se mi to snad srovná.
@Rajcatko84 zacina s ekojit tam kde jsme predtim skoncily
muzes to klidne skouset dal, vsak on se to vystribri samo, vsechny moje deti preferovaly jedno..u toho posledniho jsem pak to jedno vzdala
ale az pozdeji ![]()
Ahoj, u druhé syna, který se mi narodil o 6 týdnů dřív, byl začátek kojení dost krušný. Na neonatologii jsem ho mohla přiložit poprvé k prsu až po 9 dnech, do té doby odsávala. Jenže odsávačkou jsem vytáhla z prsa max. 10 ml a časem to ještě víc klesalo, že jsem za den odsála z obou prsou jen 4 ml
Takže malému dali flašku, žádné alternativní způsoby dokrmu mi neporadili. Doma jsem si našla články jak dokrmovat u prsa, a po počátečních peripetiích se mi rozjela tvorba mlíčka a i malý se naučil sosat u prsa
Sice stále dokrmujeme, protože se mi více mléka nechce vytvořit (max. bylo 70 ml, asi to bude dáno prsama), jen jsme přešli ze stříkaček na suplementor a jsme spokojení oba dva.
@Mejbelína Ahoj, to přibral hodně málo. Zkus se u doktorky domluvit na kontrolním vážení u kojení, aby jsi orientačně věděla, kolik zhruba vypije. Já tak šla 2×, než jsem se rozhoupala ke koupi váhy. Mě kluk poprvé vytáhl z prsa jen 4 ml a 40ml měl dokrm ze stříkačky, no a další týden už vypil 45 ml a 40 ml dokrmu
. Mě teda pomohlo, že jsem odsávala a pak také že jsem ho u kojení zároveň dokrmovala stříkačkou s cévku u prsa.
@Ytagom ja uz malymu 2× davala z lahvicky tu UM a nemel zadny problem se vratit zpatky k prsu. U neho se nebojim, ze by nechtel zpet to prso. Ale bojim se toho abych mu zbytecne nedavala UM a treba ho neprekrmovala.
Pristi tyden jdu k pediatrovi, tak to s nim proberu i to aby mi udelal kontrolni vazeni.