Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám stejny problém a ačkoliv kojit chci, v první řadě bych rada vedela jestli mam šanci ze moje mlíko bude stačit a jeste se třeba udělá víc i když už mám po 6ti nedělí. Klasicky z porodnice s dokrmem lahví, takze po každým kojení (prikladam kdyz si rekne, víceméně to ty 3 hodiny bývají), když řve a není spokojenej dokrmuju UM. To vetsinou přes den, v noci se daří ze prcek po kojení spí dál, vetsinou u toho totiz usne. Jenže prave to dilema kdy dat lahev a kdy to přečkat bez ní, kolik vytáhne ode mě nevim a tak se nejspíš tim UM i prejida, dávám 90 a to vypije vse i po kojení jenže pak skoro vždy blinka, na druhou stranu při vážení je na spodní hranici. Narodil se 3.4 a v 6ti týdnech má 4kg. Nechci kojit za cenu toho ze budu malého trápit hlady a cekat na zázrak, jen nevim jestli mam šanci ze se to zlepší jeste i ted pokud úplne vypustim ty dokrmy který mi sestry nutily protoze malej nepribiral tak jak by se jim líbilo. Co myslíte, mate s tim někdo zkušenost ze se laktace rozjede i pozdejc? Je možný ze driv tak efektivně nesál a vždycky hned usinal, ted uz na zacatku aspon fakt polyká protoze to slyším i vidím, to sem v prvních týdnech ani nevěděla co si pohlidat, jak to vypada kdyz doopravdy pije a kdy jen dudla. Jenže myslím ze kdyz ta polykaci fáze trva jen cca minutu na každým prsu tak je mlika bud malo nebo je zas pak jen línej sosat. To je samej otazník.
V porodnici byl kvůli podchlazeni a nízký hladině cukru v inkubátoru na jiným oddělení, musela jsem docházet za nim, každé 3 hodiny pravidelně takze jasně že sem ho musela budit
nebylo to ze by byl vzhůru sam od sebe protoze měl hlad ![]()
@Sofierules píše:
@lekarnicka28 ok, já ti tvůj názor neberu, nechala jsem si poradit lékaři a pediatrem -jak dlouho kojit -zezačátku jsem kojila dlouho a k ničemu to nebylo- a s jejich názorem jsem se ztotožnila, mě zase nezaujal model ortodoxních sufražetek z laktační ligy, které model kojeni téměř v jednom kuse, kdykoliv se dítě zavrtí…a tady se to předkládá jako jediný a správný přístup ke kojení
To je dobré pojmenování.
Jinak souhlasím, pokud není mléko, tak holt nepomůže ani dvě hodiny kojení vkuse. Já se snažila, jak se dalo a nic. Malá pila i hodinu a za dvacet minut řvala zase. Tak jsem to vzdala a zatím žije. Já nejsem kojená vůbec a taky jsem se dožila dospělosti. A nemocná jsem tak jednou za pět let. Takže než se nervovat…
@Horina
hodinový kojení už je možná i dost, i když já ze začátku taky kojila dlouho…sestřenice takto o mléko přišla, dcerka si z ní udělala akorát tak dudák. Nepřibírala, tak jí kojila i 2 hodiny, jenže malá si jen dudlala a netahala. Než na to přišla, mlíko bylo pryč. Kde není poptávka, není nabídka. Pak se teda ještě rozkojila, ale už z příkrmem. Prý je fajn takto ze začátku střídat prsa - i vícekrát za jedno kojení, mimi neusne. Já to zkoušela, ale malý měl problém se chytnou, tak jsem střídala akorát jednou…Co zkusit dát malému na dokrm méně než 90 ml? Nebo každé kojení dokrm snižovat? Některé maminky mají takový spouštěcí reflex, že si mimi mlíko rozjede a pak jim to mimčům stříká samo, že ani nemusí tahat. On bude časem sílit a vytáhne si víc.
@Rajcatko84 já jsem probrečela šestinedělí…nejen blbosti, ale normálně jsem se „poskládala“ z toho, že jsem byla vyčerpaná, nevyspaná, hladová, neschopná…prostě klasika. Jsem vděčná že to manžel tak skvěle ustál. Přitom dítě máme opravdu pohodové. ![]()
@Horina Přikládala bych častěji, než po 3 hodinách - kde se nezvýčí poptávka, nezvýší se ani nabídka. Navíc je te´d v období růstového spurtu. Když ho po kojení dorazíš ještě UM, tak je jasné, že odpadne a neřekně si o mlíko = naruší se tím ten přirozený koloběh poptávky a nabídky. Navíc dokrm přes flašku dítě nenutí u prsa makat. Kolik Ti přibírá za týden?
A uvědom si, že mimina řvou nejen kvůli hladu. Hned po kojení je může bolet břicho ze spolykaného vzduchu, může se jim nelíbit, že jdou od mámy, mohou být dráždivější…
@Rajcatko84 píše:
@Barushe Děkuju, zkusím to, no. Snažím se dokrmovat co nejmíň, ale bez toho to ještě nejde. Snad bude jednou den, kdy usne i jen po mým aspoň na 2 hodiny.
Ty se strašně upínáš na to, co by to dítě mělo/nemělo - nemělo by sát dlouho, mělo by usnout na 2 hodiny… čím dřív odbouráš tahle svá očekávání, tím dřív se hodíš do pohody, přestaneš o sobě pochybovat, řešit blbosti, začneš se řídit víc tím, co to dítě skutečně potřebuje. Ono pak bude spokojenější a všechno půjde líp. Děti naši nervozitu a nejistotu strašně lehce vycítí.
@lekarnicka28 píše:
@Sofierules proč to házet do extrému, kojit na zavrnění.. Ono je to přirozené i selským rozumem vzato, že novorozeně přecházející z nonstop přísunu kalorií, má prostě častější potřebu než doktorské tabulky. Tady se píše o 2týdenním miminku, tak tam je to snad bez diskuze. Já taky nikdy nepraktikovala na model, nechat dítě přísáté celou noc apod., to už mi taky přijde moc. Ale bez problémů jsem plně odkojila 2 děti, takže asi úplně špatný přístup jsem neměla a sama jsem se přesvědčila, že ani 15-20 minut nestačí, chtělo to u prvního zezačátku 30. A tady se píše 10 minut..do toho se podle mně vejde málokterý novorozenec, to by musel být pořádný tahoun a hltoun..
Můj syn se narodil na 36tt (zdravý),císařským řezem přiložený až druhý den a kojila jsem doma cca 4 až pět minut, hltal jak divej a vždy se sám pustil, pokud někdy dudal déle, nechala jsem ho chvíli a pak konec, vždy byl spokojený a najedený, nechápu prostě jak může někdo kojit hodinu
u každého je to jinak…
@Sofierules píše:
@natyberjá nic nepsala o čekání 2 hodiny…já se jen ohradila proti názoru, že by se mělo pořád kojit hodinu, dvě, kdykoliv dítě chce (nemyslím v šestinedělí) jak to tady popisujou dámy nade mnou. A tohle právě hlásaj laktační poradkyně, které nás pronásledovaly v porodnici.
Tak to bych chtěla vidět laktační poradkyni, která ti bude radit kojit hodinu, dvě a kdykoliv dítě chce ![]()
@natyber To ti závidím, mě to dlouhé kojení strašně nebavilo
A nikdy se nepustila, jenom když natvrdo usnula
Ale bylo to potřeba, tyhle mimča prostě cucají pomalinku, tak je opravdu potřeba kojit tak dlouho, samotnou mě překvapilo že nás je tolik co musely kojit tak dlouho ![]()
@m.amar píše:
To je dobré pojmenování.
Jinak souhlasím, pokud není mléko, tak holt nepomůže ani dvě hodiny kojení vkuse. Já se snažila, jak se dalo a nic. Malá pila i hodinu a za dvacet minut řvala zase. Tak jsem to vzdala a zatím žije. Já nejsem kojená vůbec a taky jsem se dožila dospělosti. A nemocná jsem tak jednou za pět let. Takže než se nervovat…
Hodinu se rozhodně kojit nemá, dítě hodinu saje a přitom už dávno nejí a prsa nemají klid na tvorbu mléka a pak hups, dítě už za hodinu řve, že má zase hlad, no aby né když už jsou to vlastně skoro dvě hodiny a máma najednou šílí, že řve už za hodinu a myslí si, že má málo mléka
snad každá máma vidí, zda její dítě saje intenzivně (čili jí),nebo zda jen tak dudá a skoro u toho chrní ![]()
@natyber píše:
Můj syn se narodil na 36tt (zdravý),císařským řezem přiložený až druhý den a kojila jsem doma cca 4 až pět minut, hltal jak divej a vždy se sám pustil, pokud někdy dudal déle, nechala jsem ho chvíli a pak konec, vždy byl spokojený a najedený, nechápu prostě jak může někdo kojit hodinuu každého je to jinak…
já měla oba typy dětí, první mi na prsu spal, druhý si taky už od malinka vzal tak za cca 7 minut a bylo, já byla tehdy dost nervní, že pije krátce a nebude to stačit, ale přibíral. Je to o dítěti, povahou, temperamentem, fyzickými předpoklady… Já třeba zas nemůžu pochopit, jak tu občas maminky píšou, že jim novorozenec celý den nespí, protože mě děti spali jako maličké krásně, no ale nemůžu jim jít do diskuze vysvětlit, že by tohle novorozenec nevydržel, že… ![]()
@karwen píše:
@natyber To ti závidím, mě to dlouhé kojení strašně nebaviloA nikdy se nepustila, jenom když natvrdo usnula
Ale bylo to potřeba, tyhle mimča prostě cucají pomalinku, tak je opravdu potřeba kojit tak dlouho, samotnou mě překvapilo že nás je tolik co musely kojit tak dlouho
Tak to by mě taky nebavilo
Ale zase když vidíš, že to jde tak proč to vzdávat
A dcerka se taky narodila dřív? Ono asi taky záleží v jakém týdnu se narodí, ten 36tt už je na hranici s normálem, ale já tím jen chtěla říct, že obojí je špatně, jak rady o třech hodinách mezi kojením tak kojení třeba hodinu (chápu to u předčasně narozených dětí) syn si sice nacpal pupík za 4 minuty, ale zase jedl hooodně často, ze začátku každé dvě hodiny i hodina a půl, v létě i častěji, ale nikdy jsem to neřešila, nestresovala se tím a prostě kdykoliv jsem měla pocit, že chce napít tak jsem mu dala, časem se to urovnalo na cca ty dvě hodiny, což byl mazec a pořádně se nedalo nikam jít, kojení jsem na 5. měsících vzdala a to proto, že bylo léto a já kojila třeba i po půl hodině a to už jsem si nebyla jistá, zda je to žízeň či nedostatek mléka. Dala jsem UM a vůbec jsem to neřešila
Hlavně to chce klid, já taky jím oběd půl hodiny a přítel to zhltne za deset minut ![]()
@Bibi239 píše:
já měla oba typy dětí, první mi na prsu spal, druhý si taky už od malinka vzal tak za cca 7 minut a bylo, já byla tehdy dost nervní, že pije krátce a nebude to stačit, ale přibíral. Je to o dítěti, povahou, temperamentem, fyzickými předpoklady… Já třeba zas nemůžu pochopit, jak tu občas maminky píšou, že jim novorozenec celý den nespí, protože mě děti spali jako maličké krásně, no ale nemůžu jim jít do diskuze vysvětlit, že by tohle novorozenec nevydržel, že…
Taky jsem ze začátku byla nervní z toho, že pije krátce. Ale načetla jsem rady opovrhovaných laktačních poradkyň a pochopila jsem, že mu to prostě stačí a jinému by nestačilo. Přesně tak je to o dítěti
S tím spaním jsem taky měla štěstí ![]()
@natyber Malá se narodila normálně v termínu, v porodnici jedna sestřička říkala, že má dobře tvarovaný jazýček, tak když to dobře rozjedeme, budu kojit dlouho, což zatím sedí, ale stejně pila hrozně pomalu
Měla jsem to tak, že jsem kojila 30 až 45 min, na další jídlo se budila až po 4 hodinách (od začátku kojení), zezačátku totiž pořád spala, ale později když už byla víc vzhůru jsem jí dávala častěji, a taky kvůli tomu aby mi vnoci dýl spala, což se nakonec povedlo
Teď v půl roce jí dávám jednou za 2 - 3 hodiny a spí celou noc někdy i 12 hodin vkuse
A prsa se mi pořád nalévají, s množstvím jsem nikdy problém neměla, ale teď mě to spíš štve, začínáme s příkrmy, chci nahrazovat kojení, tak to bude pěkně bolet ![]()
@natyber A mám právě taky kámošku, která od začátku taky kojila jen pár minut, ale taky musela často, někdy i po hodině ![]()