Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Rajcatko84 jak psaly holky, zahod UM a odsávačku, nejlepší odsávačka je miminko
a to za 10min, zvlášt takhle malinké, toho fakt moc neodsaje, logicky má pak hlad. Celé šestinedělí jsem prokojila
sedla jsem si pohodlně do křesla, nohy na taburetku, k ruce knížku nebo notebook, čaj a jídlo..a kojila sem a kojila..malá u toho pospávala a průběžně dudala, někdy se prospala k dalšímu kojení…bože, to byla krásná doba
nech to na prckovi a na přírodě
![]()
edit: průměrná doba kojení byla fakt hodina až okolo 3-4.měsíce se to začalo postupně zkracovat, pak už byla napitá klidně i dřív než za 10min. Malé je 17měs a kojím stále
důležité pro tvorbu mléka je hlavně i noční kojení, kdy se tvoří ty správné hormony.
Jak uz holky psaly… Kojit, kdy si dite rekne a klidne i tu hodinu- stavalo se mi to ze zacatku u obou deti. Prsa si po par dnech zvyknou na vyssi poptavku a bude i vyssi vydej
v porodnici mi nikdo kojeni nestopoval
kdykoliv prisla laktacni poradkyne, tak byl maly pricucnuty a ona nestacila chvalit ![]()
Nehlede na to, ze je vedro a mimca maji zizen, tak chteji prso i treba po pul hodine. Mas prvni, casu furu, tak mu prso doprej, kdy je mu libo, zvlast v tom vedru ![]()
Máme doma 20ti denní slečnu a kojím skoro pořád. Přez den i po půl hodině, prostě jak si řekne. Teď jsou velký tepla, tak ji dávám opavdu často. Po obědě spí někdy i čtyři hodiny a v noci se budí tak po 2,2-3hod. Přes den dle potřeby a přibíra nádherně. 240g za 4 dny. Koj, koj a koj a uvidíš, že se to srovná ![]()
Holky, já mám deseti denní miminko a bojujeme taky..chci kojit. Ale malá má u prsa hysteraky. Byla u nás i laktacni..na chvilku se prisala a pak zase hysterak.. mám vpacene velké bradavky, tak je pro ni těžké se Prisat.. používám kloboucky, prisala se mi celkem čtyřikrát od té doby co mám nějaký mlíko.. nemám ho ale moc..snažím se pořád odsavat, bradavky mám krvavý..
v porodnici než se mi prsa nalila tak se krásně prodávala.. jinak krmim že stříkačky a musím bohužel dokrmovat umělým..
@Kajkaa85 píše:
Holky, já mám deseti denní miminko a bojujeme taky..chci kojit. Ale malá má u prsa hysteraky. Byla u nás i laktacni..na chvilku se prisala a pak zase hysterak.. mám vpacene velké bradavky, tak je pro ni těžké se Prisat.. používám kloboucky, prisala se mi celkem čtyřikrát od té doby co mám nějaký mlíko.. nemám ho ale moc..snažím se pořád odsavat, bradavky mám krvavý..v porodnici než se mi prsa nalila tak se krásně prodávala.. jinak krmim že stříkačky a musím bohužel dokrmovat umělým..
Hoja, jestli máš krvavý bradavky, tak si sežeň v lékárně Purelan a bradavky větrej ať z toho nemáš mastitidu. Měla jsem teda jen ragády, zkoušela kojit i přes ně, a nakonec z toho byla ta mastitida. Pomohlo mi to to co jsem popsala víš + odsávat. Dávala jsem malýmu z flašky, překonali jsme to a kojím do teď. Malýmu bylo 18m. Co se týče kojení, tak mi neradila žádná laktační, ale přítel. Je dobrý najít si polohu, ve které je ti nejlépe. V sedě jsem se na to vybodla, nejlepší je to prostě vleže. Taky je dobré kouknout se na správnou techniku přisátí, ale jestli u tebe byla laktační, tak víš co a jak. Teď jen vydržet.
@Barushe Tak nám třeba v porodnici o těch 10 minutách říkali, ale bylo to tak - kojit z každého prsu alespoň 10 minut, i když máme pocit, že tam nic není…
A jinak já tedy se stopkami v ruce kojila, u prvního, z přesně opačného důvodu, pokud pil moc dlouho, tak se přecpal a pak všechno vyhodil. Naopak druhá měla špatnou techniku, trvalo ji to déle a vztekala se u toho a přitom mlíka bylo dost.
@Rajcatko84 Ahoj, přidám moji zkušenost. Problémy s kojením jsem měla hned od začátku. Už v porodnici jsem kojila 40 min. Měl žloutenku a nepřibíral, tak jsme v porodnici byli déle. Kojila jsem i doma 40 min., dokud mi při preventivce, kdy už měl prťousek 4 kg, neřekla pediatrička, že už by mohlo stačit 20 min.
Pak jsme byli v nemocnici kvůli jednomu problému, kdy jsem musela před každým kojením i po něm miminko vážit, a při tom jsem si změřila, že žádoucích cca 80-90 ml nakojím za 20-30 min. Jasně, že jsem to s růstem prťouska zkracovala.
Nechápu, jak by malému miminku mohlo stačit paušálně 10 min. Co v té vaší porodnici blbnou? Nám říkaly sestřičky zkusit 30 min. Problematické děti 40 min. a pak se teprve přikrmovalo, pokud kojení nevedlo k nasycení (minimálnímu přírůstku na váze).
Zkus tedy kojit miminko déle a uvidíš, zda ten čas nebude stěžejní problém.
@Rajcatko84 Ahoj, muj maly pil prvni mesic i 60 minut, pomalicky, tak to potreboval. Pediatr me podporil, at kojim, ze je to v poradku. Ja ale verila, ze moje mleko je to nejlepsi, co muze mit. Nevazila jsem, neprikrmovala jsem. Za mesic zrychlil a kojili jsme asi 30 minut a par mesicu na to uz pil tech 5-10 minut. Kojeni se proste musi naucit obe strany, takze jen prikladat, zkouset a opakovat si, ze to delas dobre.
@Amaranthe
Jj, mazu puralenem..celkem pomáhá. Já měla totiž malé nastavce na odsavacce..nevěděla jsem, že jsou různé velikosti.. až laktacni mi to rekla a teď je to mnohem lepší..pro mě je prý jediná možná poloha v sede a malou mít s nohama za zády..mám ještě k tomu velká prsa..nechci ji nechávat vyrvat u prsu..kor v téhle vedrech..
Ale nevzdáváme to samozřejmě..
@Rajcatko84 taky mám za sebou porodnicový teror ohledně kojení, Nutili mně vážit před a po a furt mi do malého chtěli cpát UM. Díky tomu jsem zjistila, že za 15-20 minut jimi požadovanou dávku nevypije, zatímco za 30 ano. takže jsem pak kojila poctivě 30 minut z jednoho prsa (v klidu si u toho četla knížku) a přibíral krásně. Akorát jsme byla zblblá stracehm z koliky a tak jsem kojila ne dřív jak po 3 hodinách a řešila možnost míchání natráveného a čerstvého mlíka v bříšku.. No mohla jsem si ušetřit nervy i spoustu pláče.. Druhátko jsem již kojila jak si řeklo, nic jsem nestopovala a měla jsem to jednodužší já i mrně. A v tomhle vedru bych nechávala si cucnout třeba co půl hodiny. Musí mít žízeň. A to míko z kraje je vodové. Že si nevezme zadní nevadí, my v tomhle vedru taky víc pijeme než jíme. Na tvůj dotaz, ne na kojení bych se nevykašlala, ale vykašlala bych se na blbé poučky sester apod. a kojila jak často si miminko řekne a jak dlouho bude chtít.
@Rajcatko84 píše:
Ahoj holky… Mám 2 týdenní miminko a nedaří se mi plně kojit. Dávám prso na 10 minut a dokrmím 60 ml Nutrilonu. A když se mi podaří odsát 80 ml (což je zázrak), tak to dám malýmu, ale vydrží mu to tak na půl hodiny, pak zase brečí. Vykašlaly byste se na kojení a najely plně na UM? Vůbec nevím co dělat, jsem z toho zoufalá a nervozní…
Tak malé dítě má velkou potřebu sání a proto se ti zdá, že je neustále hladové, ale ono jen uspokojuje svou potřebu sát. Koj kdy si řekne a nech ho sát tak dlouho jak bude chtít, nekomu stačí tři minuty a pustí se, jiné saje třeba deset minut a další bude sát klidně hodinu když ho necháš. Koj kdy si řekne a snaž se pomalu vypozorovat, jak dlouho saje když se ti zdá, že jen tak cumlá tak podrbej pod bradičkou, časem poznáš jak dlouho pije a vypozoruješ kdy má hlad, chce to hlavně klid a nic neřešit a nestresovat se časem a množstvím a délkou a já nevím čím vším ![]()
@Rajcatko84 A ještě dodám, že v těchto vedrech je časté kojení naprosto normální, mléko se dokáže v horku více zvodnatět a dítě tak dostává dostatek tekutin, v tomhle počasí bych to vůbec u tak malého kojence neřešila…
@Sofierules píše:
Ahoj, mě v porodnici, taktéž řekli max 10 min kojení, pediatr mi to potvrdil. Delší kojení není dle nich efektivní, já jsem to tak dělala, pak jsem dokrmovala UM..měla jsem málo MM. Já zase nechápu kojení hodinu?!!? to budeš za chvíli úplně vyřízená s ragádama a to je pak zážitek:-(
Málo mlíka jsi nejspíš měla, protože jsi nekojila dost často nebo dost dlouho nebo obojí. Já kojila 30 minut a v klidu si u toho četla.. A samozřejmě, že to bylo jen určitou dobu. Jako starší už měl pak vycucnuto raz dva.. Takže zrovna tahle rada mi přijde jako důkaz toho, jaká je blbost kojit 10 minut (a ještě po 3 hodinách, ne?), že to nestačí a ani nemůže. Slavní doktoři a jejich rady. v době u prvního, kdo dal lepek před rokem, byl skoro vrah a už za něco málo roků na to, najednou lepek ve 4 měsících..a vždy mají své studie a vůbec jim to není blblé ty jejich rady jednou čehý jednou hot.
@Rajcatko84 kojila jsem plně, ale s odsávačkou jsem to buď neuměla nebo mám prsa, na které nefungovaly dost efektivně nebo nevím. Mlíka jsem měla u druhého klidně pro dvojčata, ale nikdy se mi nedařilo, že bych odstříkala nebo odsála nějaké množství mlíka..vždy takový trošek. Takže to že neodsaješ ještě nemusí znamenat, že tam není.