Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já jsem taky z kojení byla zoufalá. Prvních 14 dní mi dcera doslova visela na prsu skoro od rána do večera. Proste pila treba půl hodiny a za půl hodiny chtěla zase. Pořád plakala a já nevěděla co s ní. Byla jsem totálně zoufalá, chodila jsem po bytě a jenom brečela.
Nakonec se zjistilo, že vůbec nepřibírá. Přibrala 20 g za týden, takže jsem začala přikrmovat. Mléko jsem definitivně ztratila asi v jejím měsíci, takže od té doby jsme plně na UM.
Nech ho pít tak dlouho, jak se mu zachce a pokud by ani potom neprospíval, tak se nedá nic dělat. Rozhodně nemá cenu se zbytečně trápit. Já taky kojit chtěla, ale nebylo z čeho a od té doby, co jsme na UM, jsem spokojená já i dcera. Už nepláče hlady a já jsem vyrovnanější. Teď jí budou dva měsíce.
To šestinedělí se prostě nějak přežít musí, potom už je to fajn ![]()
Na časy se vykašli, moje mimčo má skoro tři měsíce a doteď někdy kojím i hodinu. A svoje mlíko s UM nesrovnávej, logicky je přece ideálně stvořené přímo pro miminko, pro jeho trávicí soustavu. UM je těžší na trávení, akorát ho to víc zaplácne, a proto působí spokojeněji.
Me teda taky tloukly do hlavy vsichni dr. i sestry zese kojit mamax. 15min z jednoho prsa pze pak uz dite proste jen dudla a akorat se tim odrovnaji bradavky a to je uplne konecna…
Zakl. Na tvym miste pokud kojit chces tak koj a potom dokrm at je malej spokojenej a najezen a budete oba klidnejsi a treba se rozkojis tak ze um pak nebude potreba.
Ja nejsem zastancem to ze dite na prsu ma byt porad protoze mliko se pak proste nema kdy vytvorit s ten hlad je psk non stop. Tak to proste nekdo ma ![]()
Btw. nekdo tu jednou chytre napsal, ze jsme jedini savci, kteri pri kojeni pouzivaji hodinky. Svata pravda. Ja byla u prvniho ditete taky vystrasena, takze chapu, ze jsi zmatena, ted mi to prijde vtipne. Je to tvoje dite, ty mas pravo rozhodovat, zacni poslouchat hlavne sebe a sve instinkty. Materske mleko je to nejdulezitejsi, co dite ma, pokud se kojeni nebranis, tak koj, priroda vi, co dela a mleko je naprosto prizpusobene diteti. Prvni dite jem mela nedonosene a kojila jsem syte zlutou smetanu, druhe je v terminu a mleko bylo jak voda.
@Rajcatko84 80 ml v tomhle věku je naprosto ok
nebolí ho spíš bříško?
Příspěvek upraven 20.07.14 v 19:34
@werunkaw123 taky kojíš smetanou?
tak tomu říká naše sestra, když vidí, že malá udělá 750g za 14 dní.
@Rajcatko84 U první jsem si dělala zápisky a kojila jsem i 20× za den a to počítám i jen cucnutí na žízeň, narodila se do veder.
Se současnou přísavkou je to velmi podobné, kdykoli a kdekoli chce dostane.
Zalezte si spolu do postele a nech ho ať si řekne.
Když pláče nechce se pomazlit nebo odříhnout nebo ho tlačí bříško?
Ahoj, mě v porodnici, taktéž řekli max 10 min kojení, pediatr mi to potvrdil. Delší kojení není dle nich efektivní, já jsem to tak dělala, pak jsem dokrmovala UM..měla jsem málo MM. Já zase nechápu kojení hodinu?!!? to budeš za chvíli úplně vyřízená s ragádama a to je pak zážitek:-(
@Rajcatko84 myslím že v tomto počasí nemá hlad, ale žízeň, bude vyžadovat častěji, sestry na šestinedělí jsou dětské sestry a mají zažité postupy a vše co vybočuje z tabulek není dobré(alespoň dost těch se kterými jsem se já setkala, doma taky nevážíš mimino před a po kojení, mám dojem že i ty mimina to posléze stresuje.
Pozvi si laktační pordkyni, ona tě s miminem zkoukne a řiď se svým selským rozumem. Taky je dost dobře možný že má třeba prdíky, třeba naše když jí trápily, tak taky jedla
@Rajcatko84 Pozvi si LP domů. Koj tak často a tak dlouho jak si myslíš že to miminko potřebuje. Dobré je spát s miminkem v noci a kojit v noci co možná nejvíc. Pro tvou podporu, já se plně rozkojila až když dceři byly 3 měsíce! Je pravda že když budeš kojit víc jak půl hodiny z jednoho prsa spíš naučíš na dudání. Pokud mimčo u prsa usíná koj z druhého, pomůže když prs mírně zmáčkneš.
http://www.kojeni.net/…ni/sani.html
@Rajcatko84 Vař si masové vývary, hovězí kuřecí, prostě podle své chuti. Jen tam nedávej nadýmavou zeleninu a vajíčko. Kuli prdíkům. Dodržuj pitný režim 2-2,5l vody, čaje. Po UM mimi vytuhne, protože je to hodně těžké na strávení. Ty taky máš chuť si lehnout když sníž dejme tomu kachnu se zelím a knedlíkem ![]()
U UM musíš dodržet 3 hodiny, jinak mimčo může blinkat. U MM si pauzy hlídat nemusíš!
@Sofierules píše:
Ahoj, mě v porodnici, taktéž řekli max 10 min kojení, pediatr mi to potvrdil. Delší kojení není dle nich efektivní, já jsem to tak dělala, pak jsem dokrmovala UM..měla jsem málo MM. Já zase nechápu kojení hodinu?!!? to budeš za chvíli úplně vyřízená s ragádama a to je pak zážitek:-(
Zvláštní, že tedy ty i zakladatelka jste kojily 10 minut a pak jste musely dokrmovat UM a my ostatní, co jsme kojily jak si dítě řeklo klidně i tu hodinu, tak jsme žádnou UM dokrmovat nemusely a kojily jsme plně. Nevim, proč bych měla kojit jen 10 minut a co je na tom tak efektního, když bych pak do dítěte musela cpát ještě UM. To mi vážně efektivní nepřijde…
@barca93 neefektivní to je v tom, že jaksi to dítě už po 10 minutách nemá sílu sát natož po hodině..Já jsem psala že jsem dokrmovala, protože jsem neměla mm, takže klid.
@Sofierules Já v klidu jsem, napsala jsem to úplně normálně
. Reagovala jsem jenom na to, jak si to napsala, protože si to jaksi protiřečí. Kdyby sílu nemělo, tak se pustí a nesaje
. Kdyby si viděla jak ta moje přísavka byla přicuclá po půl hodině u prsa, tak rozhodně nevypadal na to, že neměl sílu sát, ba naopak.
Mimochodem, žiju v Anglii a tak jsme v nemocnici po porodu měly i školení kojení. Neustále nám bylo připomínáno, že miminko má žaludek velikosti vlastní pěsti. Při krmení UM se tak dítěti dá často mnohem více, než je jeho potřeba a dítě tak není spokojené, jak se zdá, ale přejezené. Takže spí hodiny vyčerpáním a únavou… Neříkám, že je to případ všech dokrmovaných detí, ale vážně je třeba za každou cenu jim nutit UM?
@Rajcatko84 a hlavně kojit v noci, spěte spolu a kdykoli chce vraž prso do pusy