Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
TAk já kolikrát taky nemám náladu si hrát, ale myslím, si, že bychom se měly přemoct, a tak se přemůžu. Myslím si, že je důležité hrát si s dětmi, ne nonstop, to určitě ne, ale nějaký ten čas denně ano.My jsme tedy teď už dost času venku, pokud neprší, to jdem jen na procházku. ale jinak jsme dopoledne i odpoledne až do večera na zahradě, na procházce…,venku to děti baví nejvíc a je to tam pro ně lepší než doma a i se tam většinou sami zabaví, tak proč se trápit doma ![]()
Když je hezky, tak jsme venku pořád, jenže kdy bylo hezky aspoň týden v kuse? Venku se holky taky zabaví. Jenže s těmi výkyvy a nemocností v mš trčíme skoro pořád doma. Možná kdyby bylo líp, na člověka by nešly tyto depresivní stavy. Holky by se vyřádily, vyběhaly. Nejhorší jeto noční nevyspání, zatím jsem neodhalila příčinu, ale čítám zuby, separační úzkost nebo vývojový skok. Ale je to děs. O chůvě uvažuji, jenže malá na hlídání snese jen babičku. Je hrozná, ale třeba by si zvykla. Na ségru si nezvykla ani když jsem tam týden v kuse návštěvovali. To mamánkovství mě taky dost ničí. Když už se najde společnost, stejně ta malá visí jen na mně.
@Anonymní píše:
Když je hezky, tak jsme venku pořád, jenže kdy bylo hezky aspoň týden v kuse? Venku se holky taky zabaví. Jenže s těmi výkyvy a nemocností v mš trčíme skoro pořád doma. Možná kdyby bylo líp, na člověka by nešly tyto depresivní stavy. Holky by se vyřádily, vyběhaly. Nejhorší jeto noční nevyspání, zatím jsem neodhalila příčinu, ale čítám zuby, separační úzkost nebo vývojový skok. Ale je to děs. O chůvě uvažuji, jenže malá na hlídání snese jen babičku. Je hrozná, ale třeba by si zvykla. Na ségru si nezvykla ani když jsem tam týden v kuse návštěvovali. To mamánkovství mě taky dost ničí. Když už se najde společnost, stejně ta malá visí jen na mně.
TAk to jsme na tom podobně-doma 1,5 roční mamánek, co nesnese hlídání ani od té babičky a ty noci ještě do víkendu stejné. každou chvíli se budil, měla jsem ho už jen u sebe v posteli jak se poprvé vzbudil, ale to se jen převaloval a pořádně tvrdě už neusnul, ani já ne, bylo to den ode dne horší a já zničenější, dvojitý kruhy pod očima, tak jsme řekli dost.taky jsem pátrala, i tady na emiminu, čím to může být, ale nakonec jsme řekli dost. přestěhovala jsem se k mužovi do obýváku a jak malý v pokoji začal brečet, vždy jsem ho jen utěšila, pohladila, řekla, že každý musí spinkat ve svém pelíšku a odešla. sice řval, ale jen pár minut a pak kupodivu usnul. První noc se to opakovalo asi třikrát, druhou dvakrát a dnes už spí celou noc. akorát ho musím chodit přikrývat. Už to nebylo dobré ani pro mě, ani pro malýho, a je fakt, že teď se budí s úsměvem, před tím s řevem, je zkrátka vyspaný. a pro všechny kritiky této metody-nenechala jsem ho řvát hodiny, po několika minutách usnul.Jen jsem chtěla říct, že nevyspání na tom má velký podíl a teď už je mnohem líp.
Ja jsem asi divna, ale kdyz jsem s dcerou sama tak si spolu hrajeme. Knizky, puzzle, zpivame, malujemw, varime, kostky stavime atd. Venku taky spolu. Ale na druhy strane kdyz potrebuji necham dceru priteli a jedu k nasim. 2 krat tydne mam cviceni. Pokud si nikdo deti z rodiny nechce vzit, zaplatila bych chuvu.
@scentini No, třeba při našem napnutém rodinném rozpočtu je chůva sci-fi. Takže se to snažíme vydržet jak se dá.
@fiona313 píše:
@scentini No, třeba při našem napnutém rodinném rozpočtu je chůva sci-fi. Takže se to snažíme vydržet jak se dá.
a pro samoživitelku taky
@fiona313 @Tamtama chapu, jsem si to neuvedomila.
potom bych poprosila pribuzne. Fakt nevim nastesti jsou u nas vsichni ochotni a hlavne tatinek se stara.
Podle mě si vyčerpala hrací kapacitu.. Já mám 7 letého a teď 2,5 leté batole a zrovna dneska jsem si říkala, jak až s nechutí někdy něco dělám- hraní…
Nikdy to nedám najevo dětem - ale vnitřně mě, to fakt nebaví..
Třeba dneska jsme šli k babičce a 10 min jsme šli 45 min a u všecho jsme se zastavovali, u kaluží u kytiček, u kamínku u toho u toho a pořád něco..
Ale hraji si i se starším- nějaké knížky, pexeso, ale už si myslím, že už většinu času musí sám v tomto věku..
@scentini a kolik má let? jáí takto byla natěšená se hraní u prvního tak do 3-4 let
Když jsem byla na rodičáku, tak největší odreagování byla pro mě kamarádka, kterou jsem si našla tu na emimi. má o 9 měs. mladšího chlapečka než já. Když bylo klukům rok a půl a dva pryč, začali si spolu jakž takž hrát a my se navštěvovat doma.
Jednou týdně přišla ona k nám, jednou týdně my k nim. Spolu jsme vařily oběd, pokecaly, odreagovaly se, kluci se zabavili spolu… My jsme jim pak jenom pomohly uklidit svinčík.. Vyráželi jsme ven, na různé tvořeníčka pro děti, u toho si podrbaly, postěžovaly a bylo nám fajn. Mělo to i tu výhodu, že jsme si vzájemně pohlídaly děcka když bylo potřeba, protože děti byly na nás obě zvyklé. Ale sedly jsme si stravou, názorově a tak, i když to bylo občas ponorkový, ale chvilka pauza a jedete dál ![]()
@Haninac Taky to tak řeším. Snažím se dětem maximálně věnovat a manžel také, ale někdo se musí během postarat o domácnost, uvařit, uklidit atd. Zkrátka hlídací babičky jsou k nezaplacení. Važte si jich, protože je to malý poklad. ![]()
@misalin Ona byla právě zvyklá spát v postýlce, se mnou se převaluje. Samotnou jsem ji naučila usínat samotnou kolem 10 měsíce, protože to právě bylo neúnosné. A spaní se vylepšilo. A dalo se normálně žít. Jenže teď je to pět. Děsím se, aby aspoň večer usínala sama, protože to už bych fakt nezvládla. Taky mně přijde, že spí líp, když tam nejsem. Jenže teď spí, třeba do půlnoci. Pak se vzbudí, do potýlky po nakojení spící, za 20 in s řevem vzhůru. Najednou začala strašně vyžadovat. To vůbec neměla. Jenže nechci končit s kojením násilně. Ale jestli ji to nepřejde, tak nevím. Nikdo mi v tom nepomůže a já prostě nemám nervy na ten její řev, až nedostane prso.
@misalin Jinak já tyto metody neodsuzuji. využila sem jí už 2×, protože to byla jediná cesta, jak se nezbláznit.
Mne jen v dnesni dobe trochu stve ten trend, ze vsechno je podle deti… za nas se deti musely prizpusobit rodicum, dnes je to naopak. Jsme tim tak zblbli, ze kdyz nahodou zustaneme jeden den o vikendu doma, tak se citime provinile, ze mala nemela zadny „program“ ![]()
@Anonymní píše:
@misalin Ona byla právě zvyklá spát v postýlce, se mnou se převaluje. Samotnou jsem ji naučila usínat samotnou kolem 10 měsíce, protože to právě bylo neúnosné. A spaní se vylepšilo. A dalo se normálně žít. Jenže teď je to pět. Děsím se, aby aspoň večer usínala sama, protože to už bych fakt nezvládla. Taky mně přijde, že spí líp, když tam nejsem. Jenže teď spí, třeba do půlnoci. Pak se vzbudí, do potýlky po nakojení spící, za 20 in s řevem vzhůru. Najednou začala strašně vyžadovat. To vůbec neměla. Jenže nechci končit s kojením násilně. Ale jestli ji to nepřejde, tak nevím. Nikdo mi v tom nepomůže a já prostě nemám nervy na ten její řev, až nedostane prso.
a když to prso dáte hned, tak zpátky usne? Já jsem přirazila postýlku bez bočnice k naší posteli… dala jsem prso, ostrčila jsem dítě do jeho lůžka a spali jsme dál.. to přejde…