Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sonmi píše:
Né, to radí jen terien a je to samozřejmě pitomost.
Ale ono se toho prostě kromě „zapoj manžela“ poradit nedá. Děti do babyboxu nenacpe a jestli je to její nejstarší energetický upír, co se neumí sám zabavit a prudí, tak s tím se toho bohužel taky nedá moc dělat, než zatnout zuby a čekat, až vyroste.
Pitomost je v první řadě to, co oba doma předvádí. Nicméně jsem ji poradila i něco jiného, velmi jednoduchého a účinného. Z její nereakce mám však dojem, ze si chtěla hlavně poplakat, jaká je oběť. Ale ve skutečnosti nic měnit nechce a nebude.
@Ariadne píše:Člověk je sám jen když není schopen si najít přátelé, partnera, vytvořit rodinu. K tomu sourozence nepotřebuje.
O tohle nejde, spíš o ten styl psaní. Jedno z povinnosti? A další nechtěné hned na potrat? A dítě jako jedináček je podle mě chudák, ptz je sám. Netvrdím, že je potřeba mít 5 dětí, ale kvůli tomu jednomu do budoucnosti
@Ariadne píše:
A dítě jako jedináček je podle mě chudák, ptz je sám. Netvrdím, že je potřeba mít 5 dětí, ale kvůli tomu jednomu do budoucnosti
Pro mě jsou teda chudáci děti, jejichž rodiče si pořídili víc dětí než kolik zvládnou (fyzicky, psychicky nebo finančně). To jestli člověk zůstane sám záleží na jeho povaze. Já sourozence mám, neviděli jsme se cca dvanáct let, přátel mám pár a známá je jedináček a má kolem sebe obrovské množství lidí.
Já tady několikrát napsala, že se dětem nevěnuji v době, kdy mám jinou práci. A byla jsem označena za krkavčí macechu, ale popravdě jsem raději spokojená krkavčí macecha, než mít doma to, co popisuje zakladatelka.
Proč jim zakladatelko vymyslíš program neustále dokola? Neumí si hrát a zabavit se samy? Samozřejmě to nejmladší asi ne, ale proč starsi děti nepomůžou s mladším? Pro ho nevezmou ven na procházku c kočáru? Na zahradu na deku? Cokoli.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že dítě cca od tří let je schopno se zabavit většinu dne samo s dohledem a občasnou asistencí. A to nemluvím o televizi, mobilu apod.
Každá máma je někdy unavená, z toho si nic nedělej… Souhlasím s tím že bys měla dětem dát šanci se nudit a najít si zábavu sami… To pak budeš koukat co všechno vymysli
ono každé náročné období jednou skončí… ![]()
@Anonymní píše:
Třetí těhotenství bylo přes ochranu. Ještě než se do mě pustíte, poděkujte osudu, že vám se to nestalo, protože se to evidentně může stát kdykoliv. Potrat by muž neprekousl. Opět předestírám, takové ty řeči, jak měl jít tedy na mateřskou on a podobně, mou situaci nijak nevyřeší. Ano, největší mazec je to až teď. První dvě děti byly krátce od sebe, takže to byl sice fičák, ale dal se zvládnout. Očekávala bych, že šestileté dítě už bude prakticky nenáročné, bude se s ním dát ledacos dělat, ale není tomu tak. Ono je to hlavně asi tím, že se vidíme pořád, že není někde do 5 hodin v institucích i přes prázdniny a pk by asi bylo vděčné jít párkrát za prázdniny na koupák, takhle mu nic není dost dobré a máme se plné zuby všichni.
Tak manžel nepřekousne potrat, ale nechá ti všechny děti na krku??? A nepomůže ti? TO JAKO VÁŽNĚ???
@Big boss píše:
Já tady několikrát napsala, že se dětem nevěnuji v době, kdy mám jinou práci. A byla jsem označena za krkavčí macechu, ale popravdě jsem raději spokojená krkavčí macecha, než mít doma to, co popisuje zakladatelka.Proč jim zakladatelko vymyslíš program neustále dokola? Neumí si hrát a zabavit se samy? Samozřejmě to nejmladší asi ne, ale proč starsi děti nepomůžou s mladším? Pro ho nevezmou ven na procházku c kočáru? Na zahradu na deku? Cokoli.
Z vlastní zkušenosti můžu říct, že dítě cca od tří let je schopno se zabavit většinu dne samo s dohledem a občasnou asistencí. A to nemluvím o televizi, mobilu apod.
Souhlasím s tebou. Starší dcera brala ven mladšího bráchu. Věděli, že zrovna nemůžu, takže si vystačili sami. Nedávno v nějaké diskusi jsem tu psala, že nechápu, proč se starší děti od těch mladších separují a jedou si každý sólo. Prostě vedu děti k tomu, že jsou sourozenci a že spolu musí fungovat.
@ibis píše:
Souhlasím s tebou. Starší dcera brala ven mladšího bráchu. Věděli, že zrovna nemůžu, takže si vystačili sami. Nedávno v nějaké diskusi jsem tu psala, že nechápu, proč se starší děti od těch mladších separují a jedou si každý sólo. Prostě vedu děti k tomu, že jsou sourozenci a že spolu musí fungovat.
Ano to je jedna věc, ale tady je problém i v tom, že rodiče si děti naučí tak, že jim dělají animátory, děcko se potom neumí vůbec zabavit samo a když rodič nechce nebo nemůže, nejednou je z toho hrozně paf, zjistí že jeho potomek je otravný a matka se nemůže v klidu a tichu ani najíst.
@Big boss píše:
Ano to je jedna věc, ale tady je problém i v tom, že rodiče si děti naučí tak, že jim dělají animátory, děcko se potom neumí vůbec zabavit samo a když rodič nechce nebo nemůže, nejednou je z toho hrozně paf, zjistí že jeho potomek je otravný a matka se nemůže v klidu a tichu ani najíst.
Souhlas. Moje děti si odmalička hrají spolu, jsou 2 roky od sebe. Vedla jsem je k samostatnosti a mám klid. Nemusela jsem jim nikdy pr. delkovat za zadkem a jsou trpělivé.
@Anonymní píše:
Asi se mi tu vysmějete, co bych jako chtěla, ale já to mám jako vypovídání se. Jsem na mateřské se 3. dítětem, nyní má rok. Vstávám v 6 a od rána jedu kolečko povinností, starší vypravit a odvést do školky, uklidit, uvařit, zabavit nejmladší, odpoledne kroužky nebo zabavit všechny, do toho vleklá rekonstrukce bydlení a zahrady. Taková klasika. Nejstarší je šílený vysavač energie a já čím dál častěji prostě nemůžu. Vůbec nevím, jak to všechno skloubit, abychom přežili prázdniny, aby oni byli zabavení a já nepadala na pusu. S pomocí manžela a babiček příliš počítat nejde, mají všichni svou práci a jiné aktivity. Nejstarší dítě neustále, ale úplně neustále potřebuje někde s někým být, ale výlety ani aktivity se mnou ho nebaví, jenom prudí kdy pozveme koho na návštěvu a kam půjdeme…já mám uplne osypky z dalších akcí.Nejsem introvert, ale že bych denně obvolávala 8 kamarádek, to opravdu ne. Je mi to i trapné, s kým si rozumím já, s jejich dětmi si nerozumí mé a domlouvat se s někým napůl cizím, aby bylo dítě spokojené, to je mi pořád dokola hloupé. Vždy jsem měla plno energie na výlety a aktivity a teď, jenom si představím, jak nejmladší jenom řve, prostřední do zblbnutí „hlad, žízeň, horko, bolí nohy“ a nejstarší prudí, tak se mi ani nechce s nimi nic dělat.
Tábor na pár dní mě z toho nevytrhne.
Manžel do mě ryje, proč to a proč tamhleto, ale ve výsledku s nimi nikdy nikde nebyl. A pro mě třeba jít s nimi i na blbé koupaliště je prostě na odstřel - jednak neustále všechny hlídat, stejně pořád jen hledají důvody ke kňourání a visí mi na zádech, nebaví to nikoho a druhý den poslouchám, jak nikam nechodime a jaká je nuda. Vůbec nevím, kde mám pořád brát energii, abych se jim s radostí věnovala a měli jsme doma pohodu. Děti jsou všechny strašně živé, hlučné, nic je nebaví dýl než pár minut. Rodina mě nenaplňuje a já nedokážu naplňovat ji, bohužel pro mě je to momentálně spíš hora povinností a hluku, denně mě bolí hlava a mám chuť se rozběhnout proti zdi, abych už neslyšela další maaamiii.
Naprosto Ti rozumím. Máme 3 děti, barák se zahradou, manžela v práci + rekonstuuje byt po tchýni. Hlídání nula, naopak nutná péče o rodiče. Je to na palici, taky mi došla energie a nevím, kde brát. Prázdnin se děsím, nejstarší už jezdí na tábor, má i příměstský, ale dvě mladší mám celé prázdniny. Školky v okolí se střídají, ale je nával, berou jen děti pracujících rodičů. Ale každý rok je znát, jsou více samostatné, ale stejně je to nekonečný kolotoč. Nejmladší jsou 3, už je vypustím samotné na zahradu, jen dozoruji. Naprosto chápu, že výprava na koupaliště se třemi dětmi je očistec. Já se odvážila ve dvou letech nejmladší. Klidně napiš sz a z většiny místních komentářů si nic nedělej ![]()
Zeptala byh se chlapa, co by delal, kdybyste se rozvedli.
To by si jako deti vubec nebral?
Takhle se ho zeptej. A pokud bral, tak nasleduje dalsi otazka: „Tak se mam rozvest jen proto, aby sis zacal brat deti?“
A nech je se nudit, vsak ony neco vymysli.
@Mariambiska píše:
Co je ten tvůj starej zač? Vládce domácnosti?, diktuje si víc dětí a nestará se. Doma tě vychovali, že žena svýho muže poslouchá a neodporuje, nebo co je to tohle kur.va. za rodinej model?
islám v praxi, a paní je docela zpracovaná, protože ho ještě brání
@Jemako píše:
Každá máma je někdy unavená, z toho si nic nedělej… Souhlasím s tím že bys měla dětem dát šanci se nudit a najít si zábavu sami… To pak budeš koukat co všechno vymysliono každé náročné období jednou skončí…
no tady možná hned tak neskončí, protože s jejich přístupem budou mít brzy dětí ještě víc
@stinga tak to je zase druhá stránka věci… Já bych po 3 dítěti šla na sterilizaci… A to mám manžela který se stará
@Big boss píše:
Já tady několikrát napsala, že se dětem nevěnuji v době, kdy mám jinou práci. A byla jsem označena za krkavčí macechu, ale popravdě jsem raději spokojená krkavčí macecha, než mít doma to, co popisuje zakladatelka.Proč jim zakladatelko vymyslíš program neustále dokola? Neumí si hrát a zabavit se samy? Samozřejmě to nejmladší asi ne, ale proč starsi děti nepomůžou s mladším? Pro ho nevezmou ven na procházku c kočáru? Na zahradu na deku? Cokoli.
Ne každé dítě se umí zabavit samo, to mluvím i o starších, než tříletých, dětech. Při stejné výchově je starší dítě ocásek, co se mě i v jedenácti chodí ptát, co má dělat, že se nudí, zatímco mladší je tak samostatné, že naopak musím dohlížet, co dělá, aby potichu nedemolovalo byt (a každou chvilku bez dozoru důsledně využívá)…