Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@chs.jasmin píše:Proč o prázdninách máš školkové děti doma? Vždyt školky fungují alespon část prázdnin.Městské se dokonce střídají a mnohdy fungují nonstop, vesnické alespon část (naše školka tedy mívala 5týdnů dovolené, to je pravda, ale byla to maličká vesnická školka a počítalo se, že většina rodin má hlídací babičky)…
Hele, u nas ani omylem, pokud nepracuji oba rodice. Nutna podminka. A pouze prvni ctyri tydny v cervenci, dite navic kocuje z jedne skolky do druhe. Praha. Ja teda u nejmladsi dcery castecne vyuzivam, protoze bychom prazdniny nepokryli dovolenou, starsi deti byvaji na tabore.
Ad nechat nudit - pokud ma clovek deti jako ja a nema nervy ze zeleza (nebo mu pripadne uz odumrely - muj pripad), tak proste po 10 minutach zacne animovat, aby pribytek nevyletel do povetri. Ony moje deti se zabavi, ale vzdy presne trefi tu nejmene vhodnou cinnost
, popripade pri tom znici dost veci (pisu ve chvili, kdy ma 6r striha na drobne kousky pytel na odpadky
). Takze ve finale si sice deti „krasne“ hraji, ale ty bud po nich kricis, at si najdou neco bezpecneho nebo at po sobe uklizi. Takze ja jsem s tou nudou taky opatrnejsi. Ale ja uz mam pohodu, pred chvili dobehly deti z venku, kde byly samy.
@Tosidelassrandu píše: Úplně normálně mě zajímá, jaká metoda (metody) nefungují.
Já chci jen jedno dítě. Beru HA. Kdybych i tak otěhotněla, jdu bez váhání na potrat. Kdybych potrat odmítala a druhý dítě opravdu nechtěla, tak se chránim nějak kombinovaně, aby se nestalo, že otěhotním.
Hlídala jsem si ovulaci a používali jsme kondom. Otěhotněla jsem v den očekávané menstruace s kondomem! Mé mladé naivní já odmítalo brát HA, protože do sebe přece nebudu cpát hormony. Teď už HA normálně beru. Ale když vidím, co se může stát, tak ani té příliš nevěřím. S potraty srovnaná nejsem a opravdu velmi nerada bych na něj šla. Tvoje tvrzení, jak bys bez váhání běžela na potrat je divné. Ale do diskuze o etice potratů se nemá cenu pouštět.
@Bytsamsebou píše:
Máš barák a zahradu ne? To tam nemáš žádné prolézačky, domeček, pískoviště, bazén, atd.?
Mám, nikoho to nebaví. Všude se akorát mlátí, ječí a otravují s tím, jaká je to nuda.
Že by si šli aspoň po mém pokynu kopat nebo hrát nějakou venkovní hru, se v životě nestalo. Chtěla jsem takový ten velký skládací bazén, ten zas nechce manžel, že je to zbytečné. Ale to je jedno, stejně by akorát zas hledali důvody, co je špatně. ![]()
@Anonymní píše:
Mám, nikoho to nebaví. Všude se akorát mlátí, ječí a otravují s tím, jaká je to nuda.Že by si šli aspoň po mém pokynu kopat nebo hrát nějakou venkovní hru, se v životě nestalo. Chtěla jsem takový ten velký skládací bazén, ten zas nechce manžel, že je to zbytečné. Ale to je jedno, stejně by akorát zas hledali důvody, co je špatně.
Je tam nech a ignoruje je, oni se naučí zabavit se sami.
@Anonymní píše:
Mám, nikoho to nebaví. Všude se akorát mlátí, ječí a otravují s tím, jaká je to nuda.Že by si šli aspoň po mém pokynu kopat nebo hrát nějakou venkovní hru, se v životě nestalo. Chtěla jsem takový ten velký skládací bazén, ten zas nechce manžel, že je to zbytečné. Ale to je jedno, stejně by akorát zas hledali důvody, co je špatně.
A co tak uklidit pokojíček, pomoc na zahradě, nebo jinou potřebnou činnost… Pak by děticky ještě byly vděčné za prolézačky
@Anonymní píše:
Hlídala jsem si ovulaci a používali jsme kondom. Otěhotněla jsem v den očekávané menstruace s kondomem! Mé mladé naivní já odmítalo brát HA, protože do sebe přece nebudu cpát hormony. Teď už HA normálně beru. Ale když vidím, co se může stát, tak ani té příliš nevěřím. S potraty srovnaná nejsem a opravdu velmi nerada bych na něj šla. Tvoje tvrzení, jak bys bez váhání běžela na potrat je divné. Ale do diskuze o etice potratů se nemá cenu pouštět.
Co je na tom divné? Druhé dítě absolutně nechceme, takže logicky kdybych otěhotněla, jdu na potrat. Naštěstí manžel není buran zaseklej ve středověku a neměl by námitek.
@Dadda8 píše:
Naprosto Ti rozumím. Máme 3 děti, barák se zahradou, manžela v práci + rekonstuuje byt po tchýni. Hlídání nula, naopak nutná péče o rodiče. Je to na palici, taky mi došla energie a nevím, kde brát. Prázdnin se děsím, nejstarší už jezdí na tábor, má i příměstský, ale dvě mladší mám celé prázdniny. Školky v okolí se střídají, ale je nával, berou jen děti pracujících rodičů. Ale každý rok je znát, jsou více samostatné, ale stejně je to nekonečný kolotoč. Nejmladší jsou 3, už je vypustím samotné na zahradu, jen dozoruji. Naprosto chápu, že výprava na koupaliště se třemi dětmi je očistec. Já se odvážila ve dvou letech nejmladší. Klidně napiš sz a z většiny místních komentářů si nic nedělej
@Ariadne píše:
O tohle nejde, spíš o ten styl psaní. Jedno z povinnosti? A další nechtěné hned na potrat? A dítě jako jedináček je podle mě chudák, ptz je sám. Netvrdím, že je potřeba mít 5 dětí, ale kvůli tomu jednomu do budoucnosti
Ty ses asi názorově zasekla ve středověku stejně jako zakladatelčin manžel. A já jsem někde psala, že mám jedno dítě z povinnosti? Jedno dítě mám, protože přesně jedno dítě chci. Proč by mělo být moje dítě chudák? Snad má rodinu a snad si svoji rodinu samo najde v patřičném věku, tak v čem konkrétně bude samo?
Díky tomu, že je jen jedna, mám prostor se jí věnovat a rozvíjet jí. Je díky tomu velmi napřed, samostatná, všemi velmi chválená. Chci jí dopřát kvalitní zázemí, možnost věnovat se tomu, co si vybere a ne tomu, na co budou peníze. Chceme jako rodina jezdit v zimě na zimní dovolenou a v létě na letní. I my rodiče si ten oddych zasloužíme! Proč bychom měli nám všem snižovat kvalitu života jen kvůli dalšímu dítěti? Já se raději zaměřim na kvalitu než kvantitu a zároveň se vyhnu tomu, že budu taky v klubu totálně zdeptaných matek.
@chs.jasmin Tak si predstav, ze s temi skolkami to vsude neni, mam dite v male vesnicke skolce a nefunguji o prazdninach ani den, a jina mi dite na prazdniny neveme.
Ale jako mam deti jen 2 a i kdyz manzel je take pracovne hodne vytizeny a navic byva i dloihodobe pryc, kdyz je doma tak fungovat aspon castecne musi, jinak by to neslo. Stejne tak pomaha babicka (mame jen jednu a daleko, ale co to jde). Take obcas vyuzivam placene hlidani, kamaradku, sousedku, obcas si pohlidame deti navzajem s rodici spoluzaku apod.
Co radit zakladatelce - 6leta muze minimalne na primestske tabory a mladsi musi prevzit nekdy tatinek
Neexistuje, aby mi chlap rekl, ze nesmim na potrat a pak nechal peci 100% na me, to jako sorry…bude si muset dupnout ![]()
Jinak ja se klidne priznam, ze jsem byla vyhorena uz pri druhem diteti, prvni bylo (a dodnes je) narocnejsi a malem jsem do druheho ani nesla a povedlo se neocekavane rychle navic…zili jsme v zahranici, bez pomoci rodiny, muz furt v praci…takze jsem si zasla pro pomoc, nejdriv k me vyborne GP a ta mi doporucila terapii a rovnou napsala povinne 2×2 hodiny tydne pro sebe bez deti
(uplne vazne to mam v lekarske zprave). Parkrat jsem si sedla s terapeutkou, aby mi pomohla prekonat spasitelsky komplex a aspon nejaky cas pro sebe si vybojovat a velice to pomohlo, muzu doporucit ![]()
@beruska9 naše školka je taky celé prázdniny zavřená, i kdyby, do jiné mi mladší nevezmou, protože je to dítě s PO. Starší dítě mi z normálních příměstských táborů taky odmítli, protože potřebuje asistenta a platit a vozit ho na speciální, na to nejsou peníze ani čas. Manžel funguje, odlehčí mi od jednoho dítěte, ale to jedno mi pořád na krku visí, babičky taky téměř žádná pomoc. Placené hlídání kvůli speciálním potřebám dětí taky není úplně reálné… No musí se to vydržet, jiná možnost není…
Rodičovství je pěkná makačka ![]()
Každopádně tady nejsou problém děti, ale manžel. Musíš pochopit, že v rodině jsi ty na prvním místě a on ti na to místo vlezl. Děti chce, ale starat se nestará a ještě ti bude kibicovat, aby sis to ani neulehčila? Holt se na to první místo v rodině musíš vecpat na sílu, když to jinak nejde. Nebo tě brzo klepne.
Bazén si pořiď, jaký zbytečné? A manžela prostě zapoj. Jasně, někdy není možné, aby se rodiče vyměnili na RD, kvůli penězům. Ale je potřeba, aby se taky sám věnoval bez tebe.
Můj manžel má 3 děti (naštěstí nejsem všech matka, to by mě vezli
), čekáme jeho čtvrté neplánovaně. Aby to všechno utahnul, má 4 práce. A myslíš, že ho to omlouvá z aktivit s dětmi? Jasně, že je unavený a nebaví ho to a radši by si dělal něco svého nebo si šel lehnout. ALE NEJDE TO!
Například o víkendu mi bylo zle, řekla jsem že jdu ležet a on vzal 3 děti a šel s nima do lesa, na hřiště a na zmrzku. Všechno levné a bezpečné místní aktivity. Hrozně mi to pomohlo. Vždyť je venku tak krásně
na koupák bych si s nima sama netroufla a jeho bych neposlala, ani do davu. I ve dvou máme co delat. Ale jestli máte zahradu, tak tam si s nima manžel může sednout s kafem a okřikovat je stejně, jako to děláš ty.
A další co: jesle, školka, kroužky. Prostě si ulev, nemusíš to všechno přece strhnout sama.
Tvoje příspěvky jsou samé „manžel chce, manžel nechce…“ Ale ty jsi máma, na tobě to všechno stojí a padá, to si uvědom.
Můj bude stavět vlastníma rukama barák a opět, myslíš, že nemůže vzít děti kvůli tomu pohoupat na hřiště? Prostě nemůže vše ležet na mě, to bychom brzo byli ve zprávách na nově. Jasně, šalovky mu nepomůžu tahat, ale jet koupit šrouby, kolínka a chemickou kotvu do bauhasu klidně můžu. I z toho se skládají dny na stavbě, kam se chlapi rádi zašijou (nedivím se), ale ne pokaždé se šíleně fyzicky maká.
Mimochodem můj muž si s oblibou bere miminka na úřad, prý je pak vše brzy a kladně vyřízené ![]()
A ještě k té sterilizaci. Kdyby mi někdo řekl, že buď bude třetí těhotenství nebo rozchod, tak volím ten rozchod (a střídavou péči k tomu). To je tak fyzicky náročné a šílené období, že naprosto nikdo nemá právo tě do něj nutit. Reálně já bych prostě 3. nedala fyzicky.
Je to trochu zvláštní příklad asi. Ale představ si, že si pořídíte po vzájemné domluvě štěňátko. Jenže manžel se nestará, jen ty vždy venčíš, i když je ti blbě nebo nemáš čas, ale někdo musí a on nechce, i když psa chtěl. Ani zábavné činnosti jako cvičák s ním nedělá. A pak přinese domů další štěně. Jsi naštvaná, ale je to roztomilý pejsek. A stejně jsi chtěla parťáka pro psa. Ale zase je vše na tobě, zase všude loužičky a rozkousané boty. A jednoho dne (a ani to tak dlouho netrva) donese manžel další štěně a ještě řekne, že vždy chtěl chovnou stanici. Když si dovolíš nesouhlasit, vyhrožuje rozchodem. Ale kdy tohle skončí? Přece nemůžeš mít všechno na hrbu ty, a on si jet svoje. Přece on taky chtěl ty zvířata. No, se psy je to snadné. Najde se jim jiný pán a je to. Ale s dětmi to nejde. Budeš to muset chtě nechtě přenastavit doma. Nebo to zůstane jak to je, ale evidentně ti to nevyhovuje a není se co divit. Naopak já se divím, kolik toho zvládáš a že jsi to doteď přežila.
@Hobitka píše:
Hele, u nas ani omylem, pokud nepracuji oba rodice. Nutna podminka. A pouze prvni ctyri tydny v cervenci, dite navic kocuje z jedne skolky do druhe. Praha. Ja teda u nejmladsi dcery castecne vyuzivam, protoze bychom prazdniny nepokryli dovolenou, starsi deti byvaji na tabore.Ad nechat nudit - pokud ma clovek deti jako ja a nema nervy ze zeleza (nebo mu pripadne uz odumrely - muj pripad), tak proste po 10 minutach zacne animovat, aby pribytek nevyletel do povetri. Ony moje deti se zabavi, ale vzdy presne trefi tu nejmene vhodnou cinnost, popripade pri tom znici dost veci (pisu ve chvili, kdy ma 6r striha na drobne kousky pytel na odpadky
![]()
). Takze ve finale si sice deti „krasne“ hraji, ale ty bud po nich kricis, at si najdou neco bezpecneho nebo at po sobe uklizi. Takze ja jsem s tou nudou taky opatrnejsi. Ale ja uz mam pohodu, pred chvili dobehly deti z venku, kde byly samy.
Náhodou, takové vystřihování z letáků je super věc - natrenuje si stříhání, zabaví se… jasný, je pak trošku bordel, ale zase další lekce, uklidit si po sobě…
@chs.jasmin Kdybych nad tim uklizenim nemusela 30 minut stat a kibicovat, tak by mi to tolik nevadilo
. Ale takhle je to dost kontraproduktivni
.
@Liška32 píše:Mimochodem můj muž si s oblibou bere miminka na úřad, prý je pak vše brzy a kladně vyřízené
Tohle mě hodně pobavilo.
![]()