Nemoc v posledním stádiu, vědět či nevědět?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
49159
5.4.14 15:05
@bobr123 píše:
@blumen
Ale ono to tak opravdu je, jsou pripady, kdy neni nadeje a lekari to reknou rodine, ktera rozhodne, jestli to nemocnemu rict nebo ne.Fakt se to tak dela, pracuju v nemocnici.

v které nemocnici? 8o
to je podle mě na hranici zákona o informování..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
740
5.4.14 15:06

Za mě - chtěla bych to vědět - ale opravdu záleží na podání. To že mi zbývá jen chvíle života se dá říct opravdu šetrně.
Mně primář řekl, že neví, jestli naší mamince zbývají dny, týdny nebo 3 měsíce života, že to v jejím případě nejde odhadnout (umřela do 14.dnů). Ptala jsem se zároveň na to, jestli by jí šlo pomoct i jinak (transplantace atd…) - profesionálně a s citem mi sebral veškeré naděje :|
Kdyby chtěla a dovolila to, beru jí domů všema 10 a starám se o ní, jenže ona doma umřít nechtěla a mně chybí zdravotnické vzdělání na injekce, morfium…
Ještě dnes, po 13. letech si vyčítám, že jsem v době, kdy umírala nebyla s ní, nedržela jí za ruku, nevykládala jí, nechápu do teď proč si myslela, že by nám to ublížilo…jen když volali ráno z nemocnice, že zemřela, musela jsem to říct našemu tátovi - naštěstí to už nikdy nezažiju, bylo to šílený.
Když jsme se s ní nad rakví loučili, musela jsem utéct, až na to, že byla studená, vypadala, jako že spí a ta bolest chlapů…nešlo to…
O rok a půl později jsme pohřbívali našeho tátu - zemřel doma na infarkt a našli ho chlapi z práce. Do teď tvrdím, že si ho k sobě maminka zavolala. Než si pro něj přijeli pohřebáci, byl doma. Sice mrtvej, studenej, ale jakoby spící táta. Byl čas si k němu sednout, zanadávat si, mluvit s ním, rozloučit se - to je to, co mi u mámy chybí a to je to, co bych chtěla já, když bych věděla, že už není dlouhá doba na život - rozloučit se

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
5.4.14 15:06
@alexxa píše:
My jsme meli tatu doma. V zivote by jsme ho nedaly na LDN.Mel dobre pecovatelky ktere mu jezdily aplikovat injekce a jedna nam jednoho dne rekla, ze uz to prichazi, ze tatka umira, ze jedne co pro nej muzeme udelat je byt s nim a vypravet mu, o necem hezkem, co jsme spolecne zazily. Mela pravdu.Tata jeste ten den zemrel. Byly jsme radi, ze nam to rekla.Ale je fakt, ze tatovi by takova informace byla k nicemu. Skoro uz nevnimal…

To ti upřímně závidím! Nám taťku vzali na „banální“ operaci a už nám ho domů dát zpátky nemohli… Napřed ho otevřeli, hned zavřeli, udělali CT, kde se zjistilo, že páteř už je celá prorostlá. Dvakrát ho ozářili, pak zjistili ještě leukemii, začal vnitřně krvácet, přišlo nepočítaně tansfuzí a byl konec… Mně to nikdo moc říkat nemusel, viděla jsem, jak šedne a zapadají mu ty nádherně modrý oči. Od tý doby, když vidím starého člověka s takhle zapadlýma očima, řeknu si, kdy to asi u něj přijde :( My jsme si strašně přáli, aby mohl odejít doma, ale nezvládl by ani těch 17 km z nemocnice domů… dneska si říkám, že kdyby býval na tu operaci nešel, umřel by doma a v klidu. Aspoň, že v té nemocnici jsme mu mohli stát u postele. Pak ještě bylo super navštěvovat několikrát Masarykův onkologický ústav v Brně, aby zjistili, na kolik procent je možnost, že to budeme mít taky. Běhal mi mráz po zádech, když jsem procházela dětským oddělením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
5.4.14 15:07
@CokeLady píše:
Neuvěřitelně kruté by bylo ho nechat umírat bez důvodu a v posledním stádiu nemocí, morfia a umírání mu tvrdit „ale to nic není, to bude dobrý“, to je přístup na pozvracení.

Ja teda nevim, kolik umirajich jsi videla, ale v terminalnim stadiu se davaji takove davky opiatu, ze nemocny vetsinou jen spi a moc toho nevnima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3Lu
14272
5.4.14 15:08

@blueberryx je to tezko, umrela nam babicka na rakovinu plic. Nevedela, jak mlc je to vazne a ani kolik ma casu. Doktori se spletl se dnem smrti jen o tyden…rekli max 4 roky. Veddl to jeji manzel, pozdeji i my. Ale ja bych to byt ni vedet nechtela a i jsme radi, ze ona to nevedela. Zila v tom, ze bude dobre, bojovala, nevzdavala se. A my ze jsme tl vedsli bylo super, mohli jsme se dle toho zachovat. Naposledy ji vzit k mori, my se s mojim vzali, at zazije nasi svatbu, narozeni nasi dcerky take zazila, vsichni jsme k ni casto chodili…kdybychom to nevedeli, treba bysme se vsichni kolem tak moc nesnazili. Byla posledni roky moc stastna, do posledni chvilky to vypadalo, ze to zvladne. Je to moc smutne, nakonec zemrela v ukrutnych bolestech po vytahnuti zlucniku. A reknu vam, personal na septicke jipce by mel projit skolenim slusneho chovani…aby vedeli, jak s rodinama yumirajicich komunikovat. Kdyz jsme prosili o teplou deku, rekli u jeji postele, ze to ji uz prece nezachrani :zed:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
5.4.14 15:10

@jezek1

Mluvíš mi z duše! To rozloučení je na odchodu nejdůležitější - podle mě i pro toho mrtvého. Takhle jsem pak proseděla hodiny na hřbitově a nadávala urně, proč na sebe nedával větší pozor… Teď ho zas chodím prosit, aby mi dával pozor na malou. Ne nadarmo dřív lidi mívali mrtvého nějaký čas doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
5.4.14 15:10

@jdukolem Co tě na tom udivuje? Je to obvyklá praxe a nevidím na ní nic na hranici - naopak. Někdy by srdce a cit měly mít před zákony fakt přednost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
5.4.14 15:13
@Sluka píše:
Problém je, že za současné tristní situace v nemocnici s posledním stadiem rakoviny skončíš tak jako tak, protože je prakticky nemožné starat se příbuzného doma. Nejen, že to stát, potažmo doktoři nepodporují, oni to vyloženě zablokují tím, že nemáš šanci dostat se k bolest tišícím prostředkům a ani sestru ti nikdo na pravidelné návštěvy nepošle.. Prostě doma ano - ale chcípni si bez pomoci (pardon, je to tak - opět necelé tři roky čerstvá zkušenost, kdy babiččino jediné přání ve stáří bylo, aby neskočnila na LDN.. nebyla možnost, jak jí to splnit) :zed:

Neni pravdou, teda aspon u nas ne. Opiatove naplasti ti predepise kazdy onkolog a pecovatelska sluzba je placena pojistovnou. A jestli si nekdo chce vzit nem.domu,tak to asi proto, aby se o nej z vetsi casti staral sam, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3Lu
14272
5.4.14 15:14
@jdukolem píše:
v které nemocnici? 8o
to je podle mě na hranici zákona o informování..

Treba u nas ve zline…babicce to nerekli, dedovi ano. A dle meho je to dobre. Viz me psani vyse. Nebojovala by, sesypala by se. A dle meho…nadeje je vzdy, at si lekari rikaji co chteji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
@hanka.br. píše:
@jdukolem Co tě na tom udivuje? Je to obvyklá praxe a nevidím na ní nic na hranici - naopak. Někdy by srdce a cit měly mít před zákony fakt přednost.

srdce a cit jistě a co úcta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
@Danitschka píše:
To ti upřímně závidím! Nám taťku vzali na „banální“ operaci a už nám ho domů dát zpátky nemohli… Napřed ho otevřeli, hned zavřeli, udělali CT, kde se zjistilo, že páteř už je celá prorostlá. Dvakrát ho ozářili, pak zjistili ještě leukemii, začal vnitřně krvácet, přišlo nepočítaně tansfuzí a byl konec… Mně to nikdo moc říkat nemusel, viděla jsem, jak šedne a zapadají mu ty nádherně modrý oči. Od tý doby, když vidím starého člověka s takhle zapadlýma očima, řeknu si, kdy to asi u něj přijde :( My jsme si strašně přáli, aby mohl odejít doma, ale nezvládl by ani těch 17 km z nemocnice domů… dneska si říkám, že kdyby býval na tu operaci nešel, umřel by doma a v klidu. Aspoň, že v té nemocnici jsme mu mohli stát u postele. Pak ještě bylo super navštěvovat několikrát Masarykův onkologický ústav v Brně, aby zjistili, na kolik procent je možnost, že to budeme mít taky. Běhal mi mráz po zádech, když jsem procházela dětským oddělením.

Přesně - zapadlý, jakoby zastřený či vyhaslý pohled a ten člověk je celý jakoby šedý.. A nemusí to být stařeček, nemusí být nemocný - takto jsem viděla fyzicky zdravého mladého člověka tři týdny před jeho smrtí a věděla jsem přesně, že on už stojí na břehu k jinému světu. Mrazí mě z toho, ale kdykoli toto uvidím u mých příbuzných, okamžitě podepisuji reverz a jdeme domů, zemřít do rodiny.. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
5.4.14 15:15
@kaspluc píše:
Treba u nas ve zline…babicce to nerekli, dedovi ano. A dle meho je to dobre. Viz me psani vyse. Nebojovala by, sesypala by se. A dle meho…nadeje je vzdy, at si lekari rikaji co chteji.

já rozhodně nemluvím o braní naděje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
@jdukolem píše:
srdce a cit jistě a co úcta?

Ano, a úcta taky, samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3Lu
14272
@bobr123 píše:
Neni pravdou, teda aspon u nas ne. Opiatove naplasti ti predepise kazdy onkolog a pecovatelska sluzba je placena pojistovnou. A jestli si nekdo chce vzit nem.domu,tak to asi proto, aby se o nej z vetsi casti staral sam, ne?

Take jsme ji chteli domu na posledni den, dva…ale nemohli jsme skrz dychaci pristroje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
5.4.14 15:16
@Baba píše:
to neni pravda.

ale je to pravda, viz jak pise Litta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek