Nemoc v posledním stádiu, vědět či nevědět?

1498
5.4.14 13:07

nemoc v poslednim stadiu. vedet ci nevedet?

V praci jsme narazili na odlisne nazory a tolik me to zaujalo, ze by me zajimal nazor i ostatnich lidi.
delam v nemocnici, zjisti se pokrocili stav rakoviny, bez moznosti uzdraveni.
pribuzny mohou rozhodnout zda informovat ci ne.
rekli byste svym blizkym pravdu? chteli byste to vy vedet?

my, nase rodina jsme slabe povahy, v rodine bysme takovou pravdu vedet nechteli a rict nenechali.
rict ze treba ano, nalez tam je, ale ne ze neni uz nadeje..

co vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24292
5.4.14 13:10

Mně by nepřišlo fér, že nemocný má vědět víc než rodina, pokud to sám neřekne, že to tak chce. Takže bych se ptala, co chce vědět. A zásada je - nebrat naději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836

Chtěla bych znát vše do posledního písmenka, jak o mně, tak o rodině.

Příspěvek upraven 05.04.14 v 13:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267

Já bych to rozhodně vědět chtěla a kdyby se to týkalo někoho blízkého, tak i jemu bych to sdělila. Každý si zaslouží vědět, že už mu třeba moc času nezbývá a měl by mít šanci, vypořádat si včas svoje záležitosti. Navíc se většinou v těch lidech pak objeví více odvahy na to, aby si splnili něco, po čem toužili celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.4.14 13:11

@blueberryx jak u koho - nejde tohle paušalizovat. Já osobně bych chtěla vědět, co se mnou je. Ono je to i lepší pro okolí - když vědi, na čem jsou - dělat si marné naděje je kolikrát mnohem bolestivější, než si užít ten poslední čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7216
5.4.14 13:13

Ano chtěla bych, abych mohla vyřešit vše co potřebuju, navštívit vzdálené přátelé a rodinu. A né že budu pořád sedět doma a doufat. A pak „najednou“ zemřít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
5.4.14 13:14

Tady treba konkretne, i kdyz to neni podstata dotazu, se na prani rodiny pacient neinformoval o terminalnim stadiu a nalezu..

ja bych teda asi vedet nechtela, ze mi zbyva par dni zivota..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142

@blueberryx
Nechapu. O tom, jestli to bude nemocny vedet, prece nerozhoduje rodina :nevim:

A nevim, jestli bych chtela znat pravdu. Myslim ze jo, ale to je takove co by, kdyby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767

Asi jsou VÝJIMEČNÉ situace, kdy je lepší to neříct. Ale já bych asi těžko odpouštěla svým blízkým (pokud bych to teda před svou smrtí zjistila :mrgreen: ), že mi to neřekli, protože jsem si tím pádem poslední kousek svého života neužila tak, jak jsem mohla, možná nezařídila věci, které jsem chtěla do smrti stihnout…urovnat vztahy, vyřešit majetek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
@Annie87 píše:
Já bych to rozhodně vědět chtěla a kdyby se to týkalo někoho blízkého, tak i jemu bych to sdělila. Každý si zaslouží vědět, že už mu třeba moc času nezbývá a měl by mít šanci, vypořádat si včas svoje záležitosti. Navíc se většinou v těch lidech pak objeví více odvahy na to, aby si splnili něco, po čem toužili celý život.

Z toho důvodu bych to taky chtěla vědět. Ono záleží hlavně na povaze toho člověka, jestli i přes takovou diagnózu bude bojovat. V konečném stádiu bych to sdělila.
Váhala bych jen u těch případů, kdy prognózy nejsou dobré, ale šance na vyléčení nebo významnější prodloužení života tam je. Někoho by to mohlo srazit, což by byla škoda, takže trocha mlžení by u někoho mohla být pro jeho dobro.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
5.4.14 13:15

Teta měla rakovinu žaludku. Nevěděla to. Teda aspoň to tak sestřenka říkala. Babička měla rakovinu v posledním stádiu. Šla na operaci. A hned jí zase zašil. Nedávno zemřela. Ale neměla nejmenší tušení že jí má. Myslím že dost záleží na daném člověku. Zda to může unést či né. Starému člověku bych tohle neříkala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
5.4.14 13:15

Souhlasím s @CokeLady

Jinak během hospitalizace se podepisuje papír, jestli a co lze poskytovat za informace příbuzným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5453
5.4.14 13:16

Nevim, tezko rict :nevim:.Asi bych tu nadeji nebrala.Ja jsem tip cliveka, kteremu kdyby to rekli na plnou hubu, zhroutim se a uz nechci zit ani tech par tydnu,mesicu.Ale kdyby mi dali nadeji, bojovala bych a ty tydny bych prozila jinak, nez znat pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119

Jsem za to, aby to člověk věděl… ale aby se to nedozvěděl tak…pane Omáčka, ta vaše rakovina, s ní už bohužel nejde nic udělat, máte 2 týdny a my si vás necháme v nemocnici, budeme vám dávat léky proti bolesti…
a) člověk má právo vědět, že život končí, aby si dal vše dopořádku
b) člověk má právo vědět, ale zároveň mu nesmí doktoři vzít poslední naději - vždyť kolik smrtelně nemocných, co už dávno měli být po smrti tu stále je a doktoři to neumí vysvětlit
c) člověk má právo být a umřít doma. Doktoři by měli zároveň podávat informace o tom, že může být v nemocnici, nebo jít domů s informacemi o tom, kdo mu případně pomůže s bolestmi, s odkazem na hospice…
d)lékaři by měli pomáhat i příbuzným - aby věděli, jak nemocnému pomoci a ne jen říct, tady máte tatínka, jen leží, ale zbytek si musíte zjistit sami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat