Nenažrané batole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42304
3.8.23 20:48
@Denny.5 píše:
To mi nepřijde jako dobra rada, protože zakladatelka to dítě na sladký naučila. Není to vina toho dítěte. Takže takhle drasticky to najednou utnout je dost drsný, když je to dítě tak malý a nemůže za to.A nevím proč by nemělo mít sladké snídaně. Na bílém jogurtu nebo tvarohu s bananem nebo marmeladou není nic špatného.

Také na ovoci nevidím nic špatného. Vždyť dítě má pokrýt 50% energetického výdaje sacharidy. Neříkám dávat jen ovoce, ale omezovat na 1 kousek také ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
3.8.23 21:02
@Tosidelassrandu píše:
Jen tak pro zajímavost Hello přesnídávka:
Složení: Ovoce 85% hm. (jablečná dřeň 79% hm., malinová dřeň 6 % hm.), voda, cukr, modifikovaný škrob, barvící ovocné a rostlinné extrakty (koncentrát z karotky a granátového jablka), antioxidant: kyselina askorbová, vitamin C.
Má to skoro 20 g cukru na 100 g přesnídavky. Celkové balení má 190 g.

Hmm…
A přitom doporučená maximální denní dávka přidaného cukru: děti do dvou let - NULA, děti nad dva roky - 25g

• Citovat
  • Upravit
Denny.5
3.8.23 21:03
@Havlova píše:
Také na ovoci nevidím nic špatného. Vždyť dítě má pokrýt 50% energetického výdaje sacharidy. Neříkám dávat jen ovoce, ale omezovat na 1 kousek také ne.

No přesně. Ale i marmeláda se dá koupit třeba s třtinovým cukrem, kde ho nebude zas tak moc jak v klasické marmeládě. Nebo se udělá doma. Jogurt se dá taky osladit medem. A nevidím na tom nic nezdravého, pokud se toho dá trochu. Špatné jsou “prázdné kalorie”, umělý věci, bílý cukr, sladké jako bonbóny.. to bych mu nedávala, stejně si to dá občas ve školce nebo u prarodičů. Nebo na těch výletech. Já měla třeba vždycky takové ty sladké pitíčka jen ve vlaku, a brala jsem to jako danou věc :D

• Citovat
  • Upravit
42304
3.8.23 21:06
@Denny.5 píše:
No přesně. Ale i marmeláda se dá koupit třeba s třtinovým cukrem, kde ho nebude zas tak moc jak v klasické marmeládě. Nebo se udělá doma. Jogurt se dá taky osladit medem. A nevidím na tom nic nezdravého, pokud se toho dá trochu. Špatné jsou “prázdné kalorie”, umělý věci, bílý cukr, sladké jako bonbóny.. to bych mu nedávala, stejně si to dá občas ve školce nebo u prarodičů. Nebo na těch výletech. Já měla třeba vždycky takové ty sladké pitíčka jen ve vlaku, a brala jsem to jako danou věc :D

No, s tím třtinovým cukrem bych taky nejásala. Sacharóza jako sacharóza. Jogurt bych přislazovala tím ovocem nebo občas lžičkou kvalitní marmelády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
3.8.23 21:07
@Birds píše:
Nečetla jsem příspěvky.

V první řadě, nastolila bych úplně jiný přístup a to: Sníš, co ti předložím. Nechceš to? Tak jdi od stolu, nazdar.

Bude vyvádět, že chce něco jiného na co si ukázal, bude ječet, brečet, hystericky řvát, válet se po zemi, slzy jako hrachy… ale nesmíš ustoupit. Stačí jen hlídat, aby se v tom ajfru třeba nefláknul o nábytek. Jinak bych ho nechala, ať si řve svým životem. Dřív nebo později ho to přestane bavit. A až dostane opravdový hlad, tak konečně začne jíst to, co se podává k jídlu a začne si zvykat na normální chutě bez cukru. A tím pádem pak sní cokoliv, co bude na stole.

Prostě neexistuje, aby si dítě diktovalo jakýmkoli způsobem, že bude jíst jen jogurty, přesnídávky a sladké věci, a ne ostatní zdravé pestré jídlo. Kde jsou polévky? Libové maso? Syrová a vařená zelenina, přílohy? Z čeho má to dítě růst? Nechala jsi to zajít daleko. Není to vina dítěte, je to vina tvoje. Ty zodpovídáš za jeho výživu, ty určuješ pravidla, co se má jíst a co ne. Že jsi se od něj nechávala ukecat a ustupovala jsi mu, tak je výsledkem to, že nechce jíst nic, co není sladké. V takhle malém věku je to normální závislák na cukru. Jediné, co to vyžaduje, je tvoje rozhodnost a ocelové nervy a přehodnotit obsah lednice.

Přestala bych podávat sladké snídaně. Zásadně. Ráno se nemá jíst tolik cukru, tělo se z toho nenají, získá jen kvanta zbytečné energie a úplně chybí zdravé tuky, bílkoviny a zelenina.

Vůbec bych nekupovala přesnídávky, maximálně jednou týdně treba na ven, nebo na výlet. A už vůbec ne přesnídávky Hello, protože v nich je právě přidávaný cukr navíc.

Místo přesnídávek bych zařadila více zeleniny a čistý bílý neslazený jogurt nebo tvaroh. Nakrájet okurku, papriku na talířek a nechat ho, ať si bere, kdy chce. Může s ním chodit po bytě, žužlat a ukusovat. Když mu to spadne, nic se neděje.
Z ovoce bych mu dávala jeden kus denně (myšleno jedno jablko/banán/hrušku…). Ovoce je sladké dost a jeden kus na celý den bohatě stačí. Zelenina obsahuje cukr taky, stejně tak pečivo, stejně tak tvoje mateřské mléko, stejně tak obyčejný bílý jogurt. Cukru je kolem nás mraky, takže není nikdy od věci ho eliminovat. I u malých dětí.

Naopak když už si dávat sladké, tak pokud možno v první polovině dne. V dřívějších hodinách je tělo více citlivé na inzulín než večer, takže ráno na stejnou dávku cukru tělo vyloučí méně inzulínu než večer.

• Citovat
  • Upravit
Denny.5
3.8.23 21:13
@Havlova píše:
No, s tím třtinovým cukrem bych taky nejásala. Sacharóza jako sacharóza. Jogurt bych přislazovala tím ovocem nebo občas lžičkou kvalitní marmelády.

Já si to myslela taky ale nedávno jsem viděla dokument, kde to vysvětlovali tak, že třtinový cukr tělo zpracuje jinak než bílý, protože v sobě má i prospěšné látky. Ale musí se s nim zacházet podobně jako s medem - používat minimální množství.

• Citovat
  • Upravit
Birds
3.8.23 21:13
@Denny.5 píše:
To mi nepřijde jako dobra rada, protože zakladatelka to dítě na sladký naučila. Není to vina toho dítěte. Takže takhle drasticky to najednou utnout je dost drsný, když je to dítě tak malý a nemůže za to.A nevím proč by nemělo mít sladké snídaně. Na bílém jogurtu nebo tvarohu s bananem nebo marmeladou není nic špatného.

Právě proto, že je už naučené. A jsou mu jenom dva roky, čili utnout to ze dne na den je podle mě v pořádku. Tady není potřeba nějaké pomalé odvykání, jeho organismus se určitě nezhroutí.
Když mu bude nabízet adekvátní náhrady, zvykne si na to stejně tak rychle jako předtím na množství cukru. A čím dřív, tím líp.

Sladké snídaně nejsou potřeba. Respektive - první jídlo dne, poté, co organismus 8 hodin nepřijímal stravu, nemá být ihned sladké. Protože hladina cukru pak vyletí extrémně nahoru. Zato je dobré sníst nejdřív třeba kousek pečiva s máslem, kousek vajíčka na tvrdo, šunku, sýr, zeleninu, bílý jogurt. Tělo tak nejdříve příjme hodnotnější stravu, chvíli trvá, než vše rozštěpí a vstřebá. Navíc, jakmile se žaludek a jícen pokryje lehkou vrstvou tuku, tak teprve pak je vhodné dát ovoce, marmeládu, med atd. Glukóza se bude vstřebávat pomaleji a pro metabolismus to není takový glykemický/inzulinový šok, než když na prázdný žaludek přijme sladký pokrm. V průběhu dne už je to pak jedno. Ale ráno to platí bezpodmínečně, jak pro dospělé, tak pro děti.

@Havlova píše:
Také na ovoci nevidím nic špatného. Vždyť dítě má pokrýt 50% energetického výdaje sacharidy. Neříkám dávat jen ovoce, ale omezovat na 1 kousek také ne.

Viz výše. Říkáš 50% výdeje mají být sacharidy. To ale není ovoce. Sacharidy jsou pšeničné a žitné pečivo, ovesné vločky, rýže, brambory, těstoviny. To znamená složené sacharidy, jejichž štěpení trvá déle než jen pár minut a nezvyšují glykemický index. Energie se uvolňuje dlouho a pomalu.

Za to ovoce je čistá fruktóza, tedy na způsob glukózy. Rychlý cukr, který se na energii rozkládá do pár jednotek minut. Když se okamžitě nespotřebuje, tak se přebytek v břišním tuku. I u malých dětí. Proto se ZDRAVÁ strava dítěte nemá zakládat na ovoci, ale na zelenině. Sacharidech, tucích a bílkovinách.

• Citovat
  • Upravit
pet p
3.8.23 21:14
@Denny.5 píše:
No přesně. Ale i marmeláda se dá koupit třeba s třtinovým cukrem, kde ho nebude zas tak moc jak v klasické marmeládě. Nebo se udělá doma. Jogurt se dá taky osladit medem. A nevidím na tom nic nezdravého, pokud se toho dá trochu. Špatné jsou “prázdné kalorie”, umělý věci, bílý cukr, sladké jako bonbóny.. to bych mu nedávala, stejně si to dá občas ve školce nebo u prarodičů. Nebo na těch výletech. Já měla třeba vždycky takové ty sladké pitíčka jen ve vlaku, a brala jsem to jako danou věc :D

Občas? Jooo, kdyby jen občas. Sladkosti přinese každé dítě, které slaví narozeniny nebo svátek, a dál se naprosto běžně dávají sladkosti jako odměny. Např. na konci sportovního kroužku v MŠ dostanou děti bonbon - to mě fakt „pobavilo“. Nebo děti hledají poklad - a co asi najdou? V taky mimo MŠ v kroužcích běžně odměna bonbon, gumoví medvídci, lízátko, čokoláda. Někde je to lepší - omalovánka, pastelky, náramek, razítko atd. Ale to není tak často.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
3.8.23 21:20

@pet p unás ve školce je zákaz sladkého. Nesmí být ani na svačinu :think:.

• Citovat
  • Upravit
pet p
3.8.23 21:21
@Birds píše:
Sladké snídaně nejsou potřeba. Respektive - první jídlo dne, poté, co organismus 8 hodin nepřijímal stravu, nemá být ihned sladké. Protože hladina cukru pak vyletí extrémně nahoru. Zato je dobré sníst nejdřív třeba kousek pečiva s máslem, kousek vajíčka na tvrdo, šunku, sýr, zeleninu, bílý jogurt. Tělo tak nejdříve příjme hodnotnější stravu, chvíli trvá, než vše rozštěpí a vstřebá. Navíc, jakmile se žaludek a jícen pokryje lehkou vrstvou tuku, tak teprve pak je vhodné dát ovoce, marmeládu, med atd. Glukóza se bude vstřebávat pomaleji a pro metabolismus to není takový glykemický/inzulinový šok, než když na prázdný žaludek přijme sladký pokrm. V průběhu dne už je to pak jedno. Ale ráno to platí bezpodmínečně, jak pro dospělé, tak pro děti.

Prosím o odkaz na zdroj. O výživě mám něco načteno a s tvrzením o pokrytí žaludku a jícnu vrstvou tuku a o tom, že to má vliv na pomalejší vstřebávání glukózy jsem nikdy nečetla.

• Citovat
  • Upravit
42304
3.8.23 21:21
@Birds píše:
Viz výše. Říkáš 50% výdeje mají být sacharidy. To ale není ovoce. Sacharidy jsou pšeničné a žitné pečivo, ovesné vločky, rýže, brambory, těstoviny. To znamená složené sacharidy, jejichž štěpení trvá déle než jen pár minut a nezvyšují glykemický index. Energie se uvolňuje dlouho a pomalu.Za to ovoce je čistá fruktóza, tedy na způsob glukózy. Rychlý cukr, který se na energii rozkládá do pár jednotek minut. Když se okamžitě nespotřebuje, tak se přebytek v břišním tuku. I u malých dětí. Proto se ZDRAVÁ strava dítěte nemá zakládat na ovoci, ale na zelenině. Sacharidech, tucích a bílkovinách.

Nepsala jsem jen ovoce, ale to, že bych ho neomezovala na 1 kousek denně. To, že sacharidy jsou veškeré cukry (tedy složené i jednoduché) vím. V mnou navrhované snídani (jogurt/tvaroh s ovocem a třeba ovesnými vločkami) jsou i jednoduché i složené cukry, takže nějaký rychlý propad opravdu nehrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
3.8.23 21:22
@Capelucia píše:
@pet p unás ve školce je zákaz sladkého. Nesmí být ani na svačinu :think:.

A to jde o normální státní školku? Jestli ano, tak :palec: pro paní ředitelku.

• Citovat
  • Upravit
33005
3.8.23 21:24

Hello kapsičky kupuju školním harantum místo energetických gelu jako rychlou energii na kolo nebo na vylety (neb jsou často v akci).
Krmit tím batole na pravidelné bázi mi přijde šílené.
Tyhle prumyslive polotovary mají být určené na výlety, dovolenou a podobně. Ne jako součást denodenniho jídelníčku, protože rodič nechce řešit nákup čerstvého ovoce nebo vařit vhodne i pro batole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
3.8.23 21:26
@pet p píše:
Naopak když už si dávat sladké, tak pokud možno v první polovině dne. V dřívějších hodinách je tělo více citlivé na inzulín než večer, takže ráno na stejnou dávku cukru tělo vyloučí méně inzulínu než večer.

Ano, v první polovině dne. Ale ne na prázdný žaludek. V první polovině dne se má na mysli dopoledne, prostě po snídani.

• Citovat
  • Upravit
pet p
3.8.23 21:27
@Svistice píše:
Hello kapsičky kupuju školním harantum místo energetických gelu jako rychlou energii na kolo nebo na vylety (neb jsou často v akci).
Krmit tím batole na pravidelné bázi mi přijde šílené.
Tyhle prumyslive polotovary mají být určené na výlety, dovolenou a podobně. Ne jako součást denodenniho jídelníčku, protože rodič nechce řešit nákup čerstvého ovoce nebo vařit vhodne i pro batole.

No jo, jenomže spousta matek si myslí, že jsou to bezva věci, které jim každý den usnadní starosti se svačinami. Ale na jednu stranu to chápu, protože co pořád vymýšlet na svačiny, taky často nevím.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí

3 batolecí mléko