Nenažrané batole
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Birds píše:
Viz výše. Říkáš 50% výdeje mají být sacharidy. To ale není ovoce. Sacharidy jsou pšeničné a žitné pečivo, ovesné vločky, rýže, brambory, těstoviny. To znamená složené sacharidy, jejichž štěpení trvá déle než jen pár minut a nezvyšují glykemický index. Energie se uvolňuje dlouho a pomalu.Za to ovoce je čistá fruktóza, tedy na způsob glukózy. Rychlý cukr, který se na energii rozkládá do pár jednotek minut. Když se okamžitě nespotřebuje, tak se přebytek v břišním tuku. I u malých dětí. Proto se ZDRAVÁ strava dítěte nemá zakládat na ovoci, ale na zelenině. Sacharidech, tucích a bílkovinách.
No a já mám zase informaci, že dětské trávení není tak výkonné, takže potřebuje jednodušší věci než dospělý, takže to nejde úplně srovnávat. Nevím jak je to teda u snídaně, to jsem nikdy neslyšela. Glykemicky index je jasný, ale ten vyletí u těch sladkostí, když si dáš tvaroh se lzickou medu, tak ta glykemie nevyleti tak, jako by vyletela jen s medem. Vyletí podobně jako s bílým rohlíkem se sýrem.
- Citovat
- Upravit
@Birds píše:
Nečetla jsem příspěvky.V první řadě, nastolila bych úplně jiný přístup a to: Sníš, co ti předložím. Nechceš to? Tak jdi od stolu, nazdar.
Bude vyvádět, že chce něco jiného na co si ukázal, bude ječet, brečet, hystericky řvát, válet se po zemi, slzy jako hrachy… ale nesmíš ustoupit. Stačí jen hlídat, aby se v tom ajfru třeba nefláknul o nábytek. Jinak bych ho nechala, ať si řve svým životem. Dřív nebo později ho to přestane bavit. A až dostane opravdový hlad, tak konečně začne jíst to, co se podává k jídlu a začne si zvykat na normální chutě bez cukru. A tím pádem pak sní cokoliv, co bude na stole.
Prostě neexistuje, aby si dítě diktovalo jakýmkoli způsobem, že bude jíst jen jogurty, přesnídávky a sladké věci, a ne ostatní zdravé pestré jídlo. Kde jsou polévky? Libové maso? Syrová a vařená zelenina, přílohy? Z čeho má to dítě růst? Nechala jsi to zajít daleko. Není to vina dítěte, je to vina tvoje. Ty zodpovídáš za jeho výživu, ty určuješ pravidla, co se má jíst a co ne. Že jsi se od něj nechávala ukecat a ustupovala jsi mu, tak je výsledkem to, že nechce jíst nic, co není sladké. V takhle malém věku je to normální závislák na cukru. Jediné, co to vyžaduje, je tvoje rozhodnost a ocelové nervy a přehodnotit obsah lednice.
Přestala bych podávat sladké snídaně. Zásadně. Ráno se nemá jíst tolik cukru, tělo se z toho nenají, získá jen kvanta zbytečné energie a úplně chybí zdravé tuky, bílkoviny a zelenina.
Vůbec bych nekupovala přesnídávky, maximálně jednou týdně treba na ven, nebo na výlet. A už vůbec ne přesnídávky Hello, protože v nich je právě přidávaný cukr navíc.
Místo přesnídávek bych zařadila více zeleniny a čistý bílý neslazený jogurt nebo tvaroh. Nakrájet okurku, papriku na talířek a nechat ho, ať si bere, kdy chce. Může s ním chodit po bytě, žužlat a ukusovat. Když mu to spadne, nic se neděje.
Z ovoce bych mu dávala jeden kus denně (myšleno jedno jablko/banán/hrušku…). Ovoce je sladké dost a jeden kus na celý den bohatě stačí. Zelenina obsahuje cukr taky, stejně tak pečivo, stejně tak tvoje mateřské mléko, stejně tak obyčejný bílý jogurt. Cukru je kolem nás mraky, takže není nikdy od věci ho eliminovat. I u malých dětí.
Takhle striktně se stravuje možná po nějaké operaci, ne? Jako jsem pro zdravou stravu, celý život nemám ani 50 kg, ale proč by dítě muselo mít striktně 1 kus ovoce nebo nemohlo sladké snídaně, to mi přijde na hlavu postavené. Samozřejmě myslím sladké typu domácí buchta (zdravá - méně slazená atd) nebo právě jogurt/tvaroh s ovocem, ne nějaké donuty a nutelly. Dále - syrovou zeleninu na jídlo nejí žádné takhle malé dítě v mém okolí. Takže dát mu za celé odpoledne na svačinu pár koleček okurku mi taky nepřipadá úplně ok. Popravdě já se taky pouze zeleniny nenajim, musí k tomu být nějaké jídlo. Takže jestli do teď žili z Hello přesnídávek a Lipánků, tohle stejně nedaj. To radši at omezí ty průmyslové hrůzy, ale omezovat počty ovoce a jídla už je přes čáru. (Samozřejmě nenechám batole sníst kilo banánů nebo pytel rohlíků na posezení, to snad je jasné.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pet p píše:
A to jde o normální státní školku? Jestli ano, takpro paní ředitelku.
Normální státní, ale v zahraničí.
Jinak syn snídá sladké jogurty s vločkama prakticky denně a jo, zjednodušuji si tím život, protože to sní vždy a relativně rychle
. Jenomže on hezky sní i zeleninu, obědy… dokonce někdy dostává datle než uvařím, nebo klidně něco jiného sladkého a oběd pak. Je to lepší, než by úplně vyhladověl. Ale obed pak jí normálně. Když je vyhladovělý, přestane chtít jíst úplně a je na zabití. V takových momentech ho klidně cpu sladkým, ať se „odblokuje“.
On by nejradši jedl jenom ovoce a jogurty, ale váhu má dobrou, je spíše žížalka, tak to neřeším, ale asi úplně správný to není. Co do školky sebou budu muset teprve vymyslet
.
- Citovat
- Upravit
@Denny.5 píše:
Já si to myslela taky ale nedávno jsem viděla dokument, kde to vysvětlovali tak, že třtinový cukr tělo zpracuje jinak než bílý, protože v sobě má i prospěšné látky. Ale musí se s nim zacházet podobně jako s medem - používat minimální množství.
kdepak
nezpracuje ho jinak
a ty „prospěšné látky“…kdyby to tělo mělo jakkoliv poznat, tak by bylo nutno toho cukru jíst na kila denně, takže ne, třtinový cukr reálně absolutně není nějaká "zdravší " varianta cukru, fakt ne
tělo to nijak nepozná, zda ten nebo onen, jed není ani jeden, ale přebytek obojího škodí
zcela bez rozdílu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Birds píše:
Viz výše. Říkáš 50% výdeje mají být sacharidy. To ale není ovoce. Sacharidy jsou pšeničné a žitné pečivo, ovesné vločky, rýže, brambory, těstoviny. To znamená složené sacharidy, jejichž štěpení trvá déle než jen pár minut a nezvyšují glykemický index. Energie se uvolňuje dlouho a pomalu.Za to ovoce je čistá fruktóza, tedy na způsob glukózy. Rychlý cukr, který se na energii rozkládá do pár jednotek minut. Když se okamžitě nespotřebuje, tak se přebytek v břišním tuku. I u malých dětí. Proto se ZDRAVÁ strava dítěte nemá zakládat na ovoci, ale na zelenině. Sacharidech, tucích a bílkovinách.
S tím ovocem je to hrozná blbost. Bereš fruktózu jako ty bonbóny, které se daji koupit a jsou vhodné třeba při nadměrné fyzické námaze. Ovoce je úplně něco jiného, obsahuje další věci, třeba vlákninu, takže to tělo zpracovává jinak, a pro děti je naprosto bezpečné i ve větším množství než 1 banán denně.
- Citovat
- Upravit
@Havlova píše:
A proč by dítě nemohlo olivy?
Jooo ale na roce?
jsou dost slaný… ted uz par dostane, ale je schopna jich snist dost
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Borrealis píše:
kdepaknezpracuje ho jinak
a ty „prospěšné látky“…kdyby to tělo mělo jakkoliv poznat, tak by bylo nutno toho cukru jíst na kila denně, takže ne, třtinový cukr reálně absolutně není nějaká "zdravší " varianta cukru, fakt ne
tělo to nijak nepozná, zda ten nebo onen, jed není ani jeden, ale přebytek obojího škodí
zcela bez rozdílu
No a z jakého důvodu je cukrová třtina jed?
- Citovat
- Upravit
@Capelucia píše:
Normální státní, ale v zahraničí.Jinak syn snídá sladké jogurty s vločkama prakticky denně a jo, zjednodušuji si tím život, protože to sní vždy a relativně rychle. Jenomže on hezky sní i zeleninu, obědy… dokonce někdy dostává datle než uvařím, nebo klidně něco jiného sladkého a oběd pak. Je to lepší, než by úplně vyhladověl. Ale obed pak jí normálně. Když je vyhladovělý, přestane chtít jíst úplně a je na zabití. V takových momentech ho klidně cpu sladkým, ať se „odblokuje“.
On by nejradši jedl jenom ovoce a jogurty, ale váhu má dobrou, je spíše žížalka, tak to neřeším, ale asi úplně správný to není. Co do školky sebou budu muset teprve vymyslet
.
Nojooo, zahraničí
Tak sem to zatím nedorazilo ![]()
Ano, to s tím zablokování při vyhladovění znám taky, to jsme mívali s mladší občas před snídaní. Snažím se na to už dávat pozor. Na „odblokování“ u nás pomohlo, že chvíli krmím, pak zjistí, že má hlad a že chce jíst a už je to ok.
- Citovat
- Upravit
Třeba u mého syna, ten pak ze vzteku, že má hlad (odmítl krásnou šťavnatou Bio hrušku), lehl na zem a začal olizovat chodník a byl z toho dost otravný průjem, který od něj chytila celá rodina ![]()
Obecně na něj nefunguje, že buď to sní, nebo má smůlu. On to stejně nesní a pak je akorát z hladu protivný a smůlu mám já. Ale naštěstí není moc vybíravý, je to jen o tom, že zrovna na danou věc nemá chuť. Což chápu, takže když to jde, tak ho nechávám si vybrat z více vhodných variant a funguje nám to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denny.5 píše:
No a z jakého důvodu je cukrová třtina jed?
a proč by byla jed?? není to žádný jed
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Callista píše:
Třeba u mého syna, ten pak ze vzteku, že má hlad (odmítl krásnou šťavnatou Bio hrušku), lehl na zem a začal olizovat chodník a byl z toho dost otravný průjem, který od něj chytila celá rodina
jestli jste průjem od něj chytli všichni, byl to průjem infekční, tzn virový
a z chodníku ho neměl, někde jej od někoho / např jiného dítěte / chytil
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak on i ten virus chvilku v prostředí přežije, ne? A po chodníku může být v nepatrném množství rozešlapaný kdejaký exkrementy, i třeba blbý ptačinec s rotavirem?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pet p píše:
Prosím o odkaz na zdroj. O výživě mám něco načteno a s tvrzením o pokrytí žaludku a jícnu vrstvou tuku a o tom, že to má vliv na pomalejší vstřebávání glukózy jsem nikdy nečetla.
Jessie Inchauspé, Glucose Revolution (kniha). Francouzská vědkyně, biochemička, která roky zkoumala výkyvy glukózy během dne v závislosti na tom, kdy ji přijmeme. Dlouhodobě studovala fungování metabolismu u lidí s diabetem prvního typu, druhého typu, i u zdravých lidí, s použitím podkožního monitoru.
Tady je jeden z tisíců článků, který uvádí některé zásady ohledně příjmu sladkého jídla: https://www.google.com/…-swings/amp/
- Citovat
- Upravit
Je pravda, že co přijde do žaludku první (nejen ráno, ale obecně i v rámci jídla přes den do prázdného žaludku), to ovlivní inzulínovou špičku. Ale rozhodně bych netvrdila, že např. ovesná kaše na sladko je absolutně a kategoricky nevhodná snídaně.