Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
tatínek dítěte vypadne kolem půl osmý a přijde kolem sedmý…To dítě dávám jemu a jdu uklidit a připravit byt na další den
Babičky a dědečkové nejsouResp. jsou - ale nepoužitelní…
Hele - manžel je pryč od sedmi do sedmi. Hlídání nemám. Mame byt 3+1, kluky 2,5 roku a 7 měsíců. Vyrvavat nikdy nenechavam. Proste musíš upravit byt pro děti. Nechápu jak jako připravujes váš mrnavy byt na dalsi den? A hlavně - co jako děláš cele dny? Vařit a uklízet můžeš s malou za zadkem nebo v nositku, líčím se u zrcadla v obýváku, vlasy si foukam, když děti spí. Kafe piju s nimi na zemi při hraní. Žádné dítě si v deseti měsících nehraje samo na dece. Fakt bude hůř a s tímhle přístupem ti bude brzy hrabat.
@Anonymní píše:
Jak „pohodlné“?Dám ji tam, když například připravuju věci na odchod z bytu - pro její bezpečnost, ne protože to je pohodlné. pohodlné by pro mě bylo jí dát na podložku, dát ji hračku a nechat si ji těch pár minut hrát - nejspíš by neřvala jak tůr a já jsem nebyla totálně zpocená abych to vše připravila co nejrychleji a ona nemusela v té ohrádce bát minut 10, ale jen 6 (třeba)
Já jí přece nenechám si tu o něco rozsekat hlavu - pořád za něco visí, nohy jí neunesou, hračky jí nezajímají… zato boty, eletrika, dvířka od skříněk, knopky na dvířkách…
No, evidentně jsi příliš pohodlná na to, upravit byt, aby ho mohlo užívat i to dítě, které jste si pořídili… a nějak nevím, co je nebezpečného na botech, dvířkách od skřínky a na čudlech na nich? A tedy upřímně ani nevím, co bylo tak nebezpečné na „elektrice“ buď jsou dráty v zásuvkách a tu jen tak 10 měsíční dítě nevyndá, ty pojistkové jsou hodně ztuha no a když vyndá, tak co, tak bude mít v ruce kabel od odpojeného přístroje, a do zásuvky díky těm pojistným packám taky nic nenacpe, tak kde je problém?
@Anonymní píše:
Tak já prostě přiznávám, že jsem neschopná. Ano, neumím to. Nevím jak na to. Máme jednu obytnou místnost - tam je stůl, psací stůl, gauč, police, knihovna - máme tu vše. Uprostřed má prostor ona - podložku, hračky. Ano - neumím 45 metrů přizpůsobit dítětiA mé dítě se neumí zabavit hračkou, chce být ve vertikální poloze - at´ to stojí, co to stojí. Přiznávám, že jsem tedy lempl - a nemyslím to ironicky, nybrž zcela vážně. Děkuji všem za postřehy.
Nikdo o tobe nerika, ze jsi lempl.
Vzdyt prece staci prisroubovat knihovnu, draty take pridelat, zabezpecit. V dosahu nechat veci, ktere muze zkoumat a nevadi, kdyz je znici.
Podle mne mas vyhodu maleho bytu, ja jsem zupusobovala 4+1. Ma dcera ma pristup vsude, je to platny clen domacnosti. Pochop, snazime se ti rict, ze do budoucna te uprava stejne ceka.
Na zaver jen dodavam - bud rada, ze mas snazive a zvidave dite. Jedna se o prirozeny vyvoj, ktery netamezis.
@Anonymní píše:
Chodím po celém bytěNedokážu na ní stále koukat a to ted´ fakt musím.
Mas maly byt! Chjpo, to je takovy problem, aby jste byly vzdy ve stejne mistnosti? ![]()
PS: Muj manzel byva pryc od sedmi, do cca osmi a take to slo…
A to není nikdo jiný, kdo ji přes den pochová místo tebe?
Na úklid se vyprdni. Najíst se můžeš, když spí nebo ji posaď do židličky, dej hračky či knížky. Nebo ještě nesedí? Vždyť už si musí hrát trochu na dece, lozit a ty můžeš sedět vedle u stolu a najíst se. Nechápu. ![]()
Otevri ji spodni dil kuchynske linky a nech ji tahat ven hrnce, poklice, sufanky atd. Cim vic to dela hluku, tim lip. Jak tomu prijde na chut, tak budes mit vzdy na chvili klid. cokoliv co se da rozmotavat, bouchat s tim, cinkat, sypat, to milujou. klidne ji nech i dovnitr lozit.sice pak budes chvili uklizet bordel -optimalni je u toho uklidu nadavat, aby vedela, ze je to zakazane, to ji jeste vic namotivuje- ale za chvilku klidu s kafem to stoji. Jinak doporucuju zabezpecit byt. v ohradce rve, protoze ji uz nebavi, chce objevovat. Ja mela pod gaucem vzdy nastlane polstare, na zemi zinenky po celem byte, chranene rohy, zadelane zasuvky, pryc vse co by mohlo padat.az si to vse zkoukne a bude vedet, ze nikde nic zabavneho neni, pak bude super semo tamo ji otevrit skrine s nadobim nebo treba krabici a do ni nahazet pokazde jine neskodne veci.ona bude kramarit a ty budes mit klid. jinak na vareni jak uz bylo psano-do kocaru a nejakou krupku do ruky, at te muze sledovat. u toho si s ni povidatco delas atd. Jinak nazachode vzdy byli se mnou. Ocekavam, ze ted s treti holcickouto nebude jinak-opet se tri roky v klidu nevys*ru
uklid vecer, kdyz spi a zapojit tatinka.
@Ice79 píše:
A to není nikdo jiný, kdo ji přes den pochová místo tebe?
Tak to mi přijde celkem běžné, já taky neměla přes den nikoho, kdo by děti pochoval nebo kdo by je třeba půl hodiny pohlídal nebo vzal ven. ![]()
@Ice79 tak v tomhle ji zas chápu
ja jsem taky jediná, kdo je s dětmi v kontaktu přes den. Manžel pryč a rodina daleko, nikoho tu neznáme. Takže nema kdo pochovat co pomoci. Ale tím spis si to musí upravit v bytě, bo ji jebne
@Anonymní píše:
Máme maličkatý byt - nemůžu sedět (kouknout na net, pít, jíst) a zároveň jí hlídat - fakt to nejde. Má ted´ období, kdy si chce pořád stoupat, ale nohy jí vůbec neudrží (vlastně se na ně ani sama nedostane, vytahuje se za ruce), není tu pro ní bezpečno - nechce si hrát na podložce s hračkama. Leze po knihovně, v kuchyni na polici, na elektrické dráty, opírá se o židli…Když půjdu na záchod, nechám jí na podložce - něco se jí stane. Minimálně si nabije pusu - poleze někam, kde to není bezpečné. Celé dny s ní sedím na zemi a držím jí nebo jí odnáším od knihovny, skříně, elektriky. Máme 2kk - nelze to tu uzpůsobit
Chápu, že musím dítě hlídat - chápu, že to všechny znáte!! Trápí mě, že jí musím nechat řvát a ona fakt řve nepředstavitelně.
Je to asi období… no, snad to tedy přejde…
Celé dny jsi na dosah a divis se, že když náhodou nejsi, tak řve? Jasně že řve, když nemá možnost se učit trávit čas samostatně.
Zabezpečit byt a vypustit do prostoru. Skříně a knihovny provrtat ke zdi, schovat dráty, vratké předměty z dosahu.
Jinak já děti nechytala, a to se mladší naučil stoupat a dolů neuměl… Tak se to pak urychleně ve vlastním zájmu naučil. Ale například jsem zcela zrušila konferencak, instalovala branku, záslepky, žádný ubrus, žádné kytky dole, zkrátka se bydlení přizpůsobilo dlouhodobě dětem.
Přijde mi zvláštní, že ve všech diskuzích píšou maminky, jak nikdy nenechají své dítě ani na chviličku samo, jak ho pořád chovají a nosí…a při tom psaní do diskuze dělá to dítě co?
Tak samozřejmě, že kojence nezavřu někam do ohrádky a nepůjdu se dívat na film (ne, že bych nikdy neměla chuť to udělat
), ale tak přece nebudu chodit 2 roky neumytá a z domácnosti neudělám kůlničku na dříví. Myslím, že 3 minuty kňourání ještě nikomu neublížily.
Tak 2kk se da zabezpecit, bydleli jsme taky tak. Proste pulka jedne mistnosti byla „nedostupna“ a zbytek normalne bezpecny pro mimco. Sice to znamenalo zrusit na nejakou dobu domaci kino apod. ale na tom mi neprislo nic divneho. Nase mala byla drazdive mimco. A plakala porad pokud na me nebyla nalipnuta. Takze na me byla nalipnuta nonstop skoro do tri. Zadne nohy hore jsem neznala. Jinak na wc mizete spolu, cistit zuby urcite taky, cast vareni zvladnete taky spolu, mozna vsechno. Nebudu ti tvrdit, ze kdyz budes mit spokojene mimco, budez diky tomu spokojena i ty. Ale pokud je to u vas jen obdobi, tak by to nemel byt problem vydrzet. Uklid tam vezmi jen to nejnutnejsi a spi s mimcem, i pres den.
Pokud ale musis do koupelny bez prcka vycistit si zuby, nebo bez nej udelat snidani, tak to hold vydrzi no.
@Tichošlápek píše:
Hele - manžel je pryč od sedmi do sedmi. Hlídání nemám. Mame byt 3+1, kluky 2,5 roku a 7 měsíců. Vyrvavat nikdy nenechavam. Proste musíš upravit byt pro děti. Nechápu jak jako připravujes váš mrnavy byt na dalsi den? A hlavně - co jako děláš cele dny? Vařit a uklízet můžeš s malou za zadkem nebo v nositku, líčím se u zrcadla v obýváku, vlasy si foukam, když děti spí. Kafe piju s nimi na zemi při hraní. Žádné dítě si v deseti měsících nehraje samo na dece. Fakt bude hůř a s tímhle přístupem ti bude brzy hrabat.
Jak připrsvuju byt na další den?? Uklízím nádobí po snídani, svačině, obědu, svačině, večeři. Uklízím hračky. Luxuji drobky. Skládám časopisy, co malá rozházela, vyhazuju časopisy, co malá roztrhala… Uklízím bedýnky, co vyházela… Meju lahvičky od mlíka… ![]()
@Anonymní píše:
Já si nemyslím, že má strach být sama - že jí vadí, že tam nejsem… Vadí jí, že je v té postýlce. Kdybych jí nechala v té místnosti na volno - ani by si nevšimla, že tam nejsem. Jenže by si nehrála s hračkama, ale někde by dělal něco, při čem by si (v lepším případě) ublížilaNehraje si na dece s hračkama, prostě leze, šplhá nahoru - jak sjem psala: po policích, do úplnýho rohu místnosti, kde jsou zastrkaný elektrický dráty. Stoupá si, ale vůbec ještě stát neumí - jen visí za ruce. Fakt by si něco udělala.
Jsem nucena jí dát za mříže…
Ke stoupnutí používá nábytek, věci, aby se za ně vytáhla do stoje
Proboha, je to naprosto normální vývoj! Ty se máš starat, aby se jí něco nestalo, byt prvotřídně zabezpečit. Nepřišroubovaný nábytek je katastrofa! ![]()
@prejeta_zaba Ale vždyť to není o tom chodit 2 roky neumytá (i když já se tedy koupala poté, co dítko usnulo, nemám potřebu se sprchovat ještě v průběhu dne - krom šestinedělí, ale to zas to mimino spí i přes den), ani to není o tom ho nenechat ani chvilku samo, ale je to naopak o tom, nechat ho volně objevovat a nebýt mu 100% času za zadkem.
A jinak tedy když se ptáš na to psaní do diskuze, tak já třeba na PC dělala tak (pravda spíše do práce, co se muselo) že mimino bylo v šátku či nosítku a já se pohupovala na balonu - já z toho nezblbla a ono bylo spokojené.
@Anonymní píše:
Jak připrsvuju byt na další den?? Uklízím nádobí po snídani, svačině, obědu, svačině, večeři. Uklízím hračky. Luxuji drobky. Skládám časopisy, co malá rozházela, vyhazuju časopisy, co malá roztrhala… Uklízím bedýnky, co vyházela… Meju lahvičky od mlíka…
Ale to vse můžeš dělat přes den s ni. V tak mrnavem bytě není problém na ni vidět ne? Jak psaly holky - vse pridelat, zvednout nebezpečné mimo dosah a ono to půjde