Neobvyklá jména

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
16.8.11 14:45
Samamama píše:
Ahoj všichni. Proti neobvyklým jménům nic nemám, pokud se to nepřežene (např. Jarní bouře…) a pokud se to rýmuje s příjmením (např. Esmeralda Vokurková..). Naopak se mi nelíbí, když se ve skupince 10 dětí jich 5 jmenuje stejně (nyní Jan, Tereza, Eliška, Anna apod.- přestože jsou to všechno jména moc pěkná). Navíc co je dnes jméno neobvyklé, nemusí být za pár let. Já mám (už rok) Samuela, to jméno se mi líbilo asi od 15 let (je mi 33), žádné jsem neznala a teď si hrajou každou chvíli na písku 2 Samíci a vrchol byl, když jsme přišli na jednu z prvních prohlídek k pediatričce, a sestra nám řekla, že od příště se máme hlásit jako č.1, protože mají ještě přesně o měsíc mladšího jmenovce, a to máme poměrně neobvyklé německy se píšící příjmení. Jo, a já sama jsem Vanda, jako malá jsem to jméno nenáviděla, protože nikdo pořád nechápal, že je to jméno, ptali se mě, jestli nejsem správně Venuše, Vendula apod., nepomohlo ani to, že za komančů vyráběli oplatku Vandu… A teď- jsem na své jméno hrdá, líbí se mi, akorát že už není zdaleka tak vzácné, ale pořád není tuctové a hodně lidí si mě tahle (někdy bohužel) hned napoprvé zapamatuje. Ještě dodám, že pokud se nám ještě časem povede holčička, tak Vanda určitě nebude, ale to je zas proto, že nemám ráda, když se dávají dětem jména po rodičích, mám pocit, že je to potlačování samostatné identity, dítě přece není kopie rodiče, ale samostatná bytost (myslím, že bych ustoupila pouze v případě, že bych se přivdala do rodu, kde se nějaké jméno dědí už v mnoha generacích, to bych asi nekazila tradici). A co se týče otázky na reakce okolí- to bych až tak neřešila, vybírejte jména, co se líbí vám. Navíc i to nejzvláštnější jméno, pokud ho často opakujete, vám nakonec přijde úplně normální (takže snad časem přestanu litovat i Hanychové Kryšpína :roll:

Tak to se nám nestalo ještě, vím že maminky píšou že mají taky Melisu, ale ještě jsem žádnou nepotkala v ČR osobně :think: . Samíků už znám víc, dokomce známé bratr má 11 let a je Samuel Petřík. Jsem zvědavá kolik jich bude ve školce, spíš si myslím, že tam bude hodně Matyášů a Matýsků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Luccie82
19.8.11 20:37

Laura

Taky přemýšlíme o Lauře. A jak jí říkáte? Nenapadá mě, jak to nějak hezky zdrobnit, nebo zkrátit.

• Citovat
  • Upravit
19
20.8.11 20:46

Ahoj, my máme 5denního Čeňka, říkáme mu Čendo, prý je to dost neobvyklý, ale nám e to zdá prostě moc hezký :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
25.8.11 22:21

tak my byli pevně rozhodnutí pro Lilly Victorii, bohužel včera Victoriáni vyhráli a Viktorka bude na plzeňsku velmi oblíbené jméno!!! a koukala jsem tady v diskusi, že ji také hodně dávají, no vybrat jméno je boj! a bohužel se nejvíce dohaduji se svojí kamarádkou, která si nárokuje Lilly pro sebe, ačkoliv není těhotná :nevim:

Příspěvek upraven 25.08.11 v 22:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.8.11 22:32
tinkal píše:
tak mi byli pevně rozhodnutí pro Lilly Victorii, bohužel včera Victoriáni vyhráli a Viktorka bude na plzeňsku velmi oblíbené jméno!!! a koukala jsem tady v diskusi, že ji také hodně dávají, no vybrat jméno je boj! a bohužel se nejvíce dohaduji se svojí kamarádkou, která si nárokuje Lilly pro sebe, ačkoliv není těhotná :nevim:

To jsem zažila taky hádky ze sestrou, on chce Patrika, ačkoli dítě mají v plánu až za 3 roky nejdřív, mě bylo jasné že bude holka, takže Patrik nebude, ale manžel ho hrozně chtěl a moje sestra se s náma i přestala nějakou dobu bavit k vůli blbému jménu :zed:
Mě se začla ve spojení s Lilien líbit -) Beata Lilien a příjmení, klidně bych dala oboje, moc hezké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
25.8.11 22:42

sestra má Beatu. nádherné jméno a má spoustu hezkých přezdívek a zdrobnělin. já zůstanu u Lilly Victorie Müller. kamarádka je rozmazlená a musí být vždy vše po jejím, ale v tomhle neustoupím. a popravdě, mně ty dohady a věčné šermování prstíkem před obličejem, že Lilly je její a já ho v žádném případě nedám, a že jsem zloděj jmen atd, přijde mi to vše směšné!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
25.8.11 22:45

no právě, ani není těhotná a pak stejně to nemusí být holka!!! a nebavit se spolu kvůli jménu …??? vždyť je to malicherné! ale už je sestra v klidu, máte holky tak pohoda :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.8.11 22:58
tinkal píše:
no právě, ani není těhotná a pak stejně to nemusí být holka!!! a nebavit se spolu kvůli jménu …??? vždyť je to malicherné! ale už je sestra v klidu, máte holky tak pohoda :lol:

Ona taky bude mít holky, u nás je jasná loterie, poslední chlap byl můj otec a pak za 51 let se narodil sestřenici kluk, jinak samé holky, takže když by se jim podařil kluk to by byl spíš zázrak. My už taky čekáme druhou holčičku :kytka: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
EmaErika
25.8.11 23:04

Ahoj. Má známá má děti Vincence a Hermínu a teď čekají Adinu…strašně se mi ty jména líbí protože jsou nezvyklá :) Já se zamilovala do Zoe tak snad mi to doma projde :)

• Citovat
  • Upravit
12959
25.8.11 23:21
IvkaH píše:
tinkal píše:
no právě, ani není těhotná a pak stejně to nemusí být holka!!! a nebavit se spolu kvůli jménu …??? vždyť je to malicherné! ale už je sestra v klidu, máte holky tak pohoda :lol:
Ona taky bude mít holky, u nás je jasná loterie, poslední chlap byl můj otec a pak za 51 let se narodil sestřenici kluk, jinak samé holky, takže když by se jim podařil kluk to by byl spíš zázrak. My už taky čekáme druhou holčičku :kytka: .

Tak toto já měla s Tobiášem…taky se na mě jedna „kamarádka“ osočila,že jsem jí to ukradla a že už mi to říkala v lednu apod. voloviny…ještě to začala rozhlašovat všude možně ..no komedie,fakt :roll:
(Krom toho Tobiáše vybral přítel :mrgreen: )
A ještě dodám,že má už jedno dítě a neustále prohlašovala,že jiné už nechce,takže tuplem nechápu o co jí jako šlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.8.11 23:25

Ale já o sestře vím, že má vybrané Kristýna a Patrik už asi 5 let. Jenže mojemu manželovi se to tak začlo líbit, takže to dopadlo tak, že byli všichni dohádaní se všema, naši říkali proč se hádáme k vůli takové volovině :zed: tak ale taťka bude mít aspoň Patricii, ale to už mojí sestře nevadilo, že to se jí nelíbí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
3.9.11 17:45

Ahoj, my taky bojujeme s okolím, a to máme vybraná celkem normální jména - Richard a Alexandr. Už chápu páry, co jména před porodem tají. Kdo to má pořád poslouchat - „Jéžiš, chudák kluk!“ atd.A tchýně je samozřejmě taky na vývrat,prý mu bude říkat „chlapečku“.Jenom se zaboha nemůžeme rozhodnout pro jedno z těch jmen. Poradíte? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
3.9.11 18:03

Mě se hrozně moc líbí jen Alex, ale s těch co píšete bych teda vybrala Richadr spíš jak Alexandr, protože by každý klukovi říkala Sašo a to se mi nelíbí :think: .
Jinak je to jen Váše rozhodnutí, nenechte se ovlivnit okolím a ty kecy známých, že dítě bude chudák a pod… to znám ať si trhnou. Taky nám to říkali a jak se malá narodila, tak jim to už ani nepřišlo, zjistili, že to k malé pasuje a hotovo. Teď taky velice furt brali kalendář a začli nám vybírat jména, tak ať si vybírají nás to nijak netrápí, do jmen si kecat okolím nenecháme :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
5.9.11 11:31

m

Příspěvek upraven 05.09.11 v 12:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1378
5.9.11 11:51

ahoj já sice těhotná nejsem ale o jménech jsme už taky bavili. a pro kluka se nám líbí jméno Mikuláš, může se mu říkat Miky a tak. co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze