Neoprávněná daňová úleva na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Fereschte
12.4.12 11:27

Ahoj,
chtěla bych se zeptat jak to je, když nebydlím s žádným rodičem a matka si na mě bere daňovou úlevu na dítě a tudíž o tuto částku mi posílá menší alimenty. Jak to mám udělat aby si na mě úlevu bral jen otec, který mi o tuto částku navýší alimenty ? Nebo je nějaká možnost jak ji na sebe brát sama? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
8518
12.4.12 11:56

Základní podmínkou pro daňové zvýhodnění na dítě je společná domácnost. Pokud ji nesdílíš s žádným z rodičů, pak na ni nemají nárok ani jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fereschte
12.4.12 12:10

A jsou nějaké zvýhodnění, které bych mohla brát osobně? Alimenty mám malé a sotva vyžiji. Slyšela jsem o příspěvcích na bydlení a vím, že někteří vrstevníci mají na sebe nějaké příspěvky, bohužel však nejsou ochotni mi sdělit jak je získat.

• Citovat
  • Upravit
8518
12.4.12 13:08

To budou spíš sociální dávky. Zkus se obrátit na úřad práce, případně na stránkách mpsv.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fereschte
12.4.12 13:28

děkuju =)

• Citovat
  • Upravit
8518
12.4.12 16:29
@Fereschte píše:
děkuju =)

Není zač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
4.8.14 16:59

Dobrý den, chtěla bych poprosit někoho zkušeného o radu. S manželem zatím nejsme rozvedeni, ale od loňského října žijeme odděleně, návrh na výchovu a výživu jsem již podala. Začátkem letošního roku jsem bohužel manželovi podepsala prohlášení, že neuplatňuji daňovou úlevu na děti s tím, že si je na sebe napíše on a peníze mi bude měsíčně dávat. Byla bych na tom lépe jak s přídavkama. Bohužel jsem do dnešního dne neviděla výživné natož natož peníze, které má měsíčně navíc na daních (dělá to dva tisíce). Chtěla bych požádat alespoň o přídavky, ale bez potvrzení, že manžel daňové zvýhodnění neuplatňuje se nechytám a on se se mnou odmítá bavit. Poradíte někdo, jak mám v takové situaci postupovat? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
4.8.14 17:14

@jana.koci Asi bys se obrátila přímo na jeho účetní, že již od toho a toho data s vámi nesdílí společnou domácnost a tedy uplatňuje odečet neoprávněně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
6.8.14 07:58
@JaSe píše:
Ahoj,
myslím, že když ho práskneš, tak by mohl něco vrátit. Podle z. o daních z příjmů, §38i, odst. 5. Nechce se mi to sem opisovat.

Jj. Zaměstnavatel mu neoprávněně vyplacený bonus může razit ze mzdy ve lhůtě do 2 let od uplynutí lhůty pro podání vyúčtování daně ze závislé činnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
6.8.14 08:04
@marketm píše:
děkuju za odpovědi holky…kontaktovala jsem finančák tam mi bylo sděleno,že není samoplátce ,že musím kontaktovat znovu jeho mzdovku ,ale žá já nemůžu mít žádný problém páč jsem všude doložila pravomocný rozsudek,kde je dáno,že děti jsou v mé pěči a v mé domacnosti.Volala jsem i znovu účetní abych se zeptala jak se to vyřešilo a jestli z toho nebude mít problém ona,čehož bych byla nerada…tak mi oznámila že ON souhlasil s tím,že to vrátí i když ne najedno ,ale slíbil jí splátky ,takže se nedočká protože nesplácí nikde nic a má plno exekucí…

Já teda ocituju ten § 38i odst 5 ZDP:

(5) Dlužnou částku na dani nebo neoprávněně vyplacenou částku na daňovém bonusu,
která vznikla zaviněním plátce daně, může srazit plátce daně ze mzdy poplatníka, pokud neuplynuly 2 roky od konce lhůty pro podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti. U poplatníka, kterému nebylo provedeno roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, může plátce daně po podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti v této lhůtě srazit dlužnou částku na záloze nebo přeplacenou částku na měsíčním daňovém bonusu, a to i v případě, že poplatník podal za příslušné zdaňovací období daňové přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.19 14:37

Neoprávněně braná sleva na dítě

Zdravím, potřebovala bych poradit.Jsem momentálně druhým rokem na rodičovské dov. Před rokem jsem svému ex ze kterým nezdílíme už několik let společnou domácnost a naše dítě mám svěřené do péče já podepsala že neuplatnuji úlevu na dítě a že po dobu mé rodičovské si jí může uplatnit on, jelikož já si jí uplatnit nemohou když nepracuji ale netušila jsem že to pobírá neoprávněně jelikož nezdílí z dítětem domácnost. To jsem se dozvěděla až náhodou před pár dny kdy po rozchodu z druhým přítelem jsem si šla zažádát o přídavky na mé dvě děti a tam mi bylo řečeno pokud otec prvního syna pobírá úlevu na daních tak já nemám nárok na přídavek. Potom paní udivilo že to pobírá otec když sním nezdílí domácnost. Nevím co stím a bojím se že to bude muset vracet když půjdu za jeho účetní to zrušit nebo že stoho i já budu mít problém jelikož jsem mu dala potvrzení že daně nepobírám. Nemáte stím někdo zkušenosti?? budu vděčná za každou odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Tazvesnice
14.7.19 14:55
@Anonymní píše:
Zdravím, potřebovala bych poradit.Jsem momentálně druhým rokem na rodičovské dov. Před rokem jsem svému ex ze kterým nezdílíme už několik let společnou domácnost a naše dítě mám svěřené do péče já podepsala že neuplatnuji úlevu na dítě a že po dobu mé rodičovské si jí může uplatnit on, jelikož já si jí uplatnit nemohou když nepracuji ale netušila jsem že to pobírá neoprávněně jelikož nezdílí z dítětem domácnost. To jsem se dozvěděla až náhodou před pár dny kdy po rozchodu z druhým přítelem jsem si šla zažádát o přídavky na mé dvě děti a tam mi bylo řečeno pokud otec prvního syna pobírá úlevu na daních tak já nemám nárok na přídavek. Potom paní udivilo že to pobírá otec když sním nezdílí domácnost. Nevím co stím a bojím se že to bude muset vracet když půjdu za jeho účetní to zrušit nebo že stoho i já budu mít problém jelikož jsem mu dala potvrzení že daně nepobírám. Nemáte stím někdo zkušenosti?? budu vděčná za každou odpověď.

A co takhle z toho nedelat vedu a proste rict byvalemu priteli, ze si slevu uplatnuje neopravnene a at to stopne, aby sis mohla zazadat o pridavky.. pokud by se cukal, tak rict, ze to nahlasis a tim padem bude muset ty penize vratit :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3585
14.7.19 15:28

Anonymní - jenom zpochybním tu větu, že si na rodičáku nemůžeš dítko odečíst. Já jsem sama s dcerou, a když jsem se vrátila do práce, někdy v polovině roku, tak mi pak další rok účetní volala, že jestli si holku nějakej manžel neodečítal, a protože ne, tak jsem pak dostala pěknej peníz zpátky,,,ale bylo to až za ten poslední rok rodičáku, kdy jsem pak v polovině roku nastupovala…tak si to aspoň vysvětluju a je to asi logický, takže bys mu to rozhodně neměla dovolovat automaticky na celej rodičák. Vpodstatě vůbec, když s váma nežije - čili mu to co nejdřív říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
14.7.19 15:50

@Anik Tak logicky, kdyz nema prijem, tak si ona dite odecist nemuze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.19 18:45

Neoprávněně braná sleva na dítě

Já mu to samozřejmě hned řekla že to bere a nemá na to nárok a on není proti to stopnout také o tom nevěděl že to nesmí brát když ze synem nežije, teď se jen bojím že stoho budou problémy když budu na sociálce vysvětlovat proč to otec bral když na to neměl nárok bo to potvrzeni po mě chtějí k žádosti o přídavky. Tak nevím co dělat a hlavně abych nebyla i já popotahovaná když mi navíc stoho nedával ani korunu jen stanovené výživné.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák