Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
ahoj, mám dotaz ohledně zplatnění odpočtu na manželku. V roce 2010 jsem pobírala mateřskou 4,5 měsíce a dělalo mi to cca 60 tis. Kč i s tím co nám pak v řjnu doplatili (od ledna 2010 snížili mateskou). Zajímalo by mne, zda se do příjmů počítá i proplacená dovolená od zaměstnavatele? Kdyby ne, tak by mi to vyšlo a mohli by jsme o to zařádat, děkuji moc.
papopy píše:
ahoj, mám dotaz ohledně zplatnění odpočtu na manželku. V roce 2010 jsem pobírala mateřskou 4,5 měsíce a dělalo mi to cca 60 tis. Kč i s tím co nám pak v řjnu doplatili (od ledna 2010 snížili mateskou). Zajímalo by mne, zda se do příjmů počítá i proplacená dovolená od zaměstnavatele? Kdyby ne, tak by mi to vyšlo a mohli by jsme o to zařádat, děkuji moc.
Proplacená dovolená je normální příjem ze zaměstnání, takže se normálně počítá. V hrubém.
ahoj díky myslela jsem si to
. Tak snad příští rok, jestli to zase nezmění, letos žádný příjemm krom rodičáku nemám
Já se na tu slevu informovala přímo na finančáku. Podle toho, co píšeš, nárok nemáš, více v tomto zákonu…§ 35ba odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
poppy ja si nejsem jista, ale myslim, ze se do prijmu nepocita materska a rodicak (manzel dostal od zamestnavatele mejl na dane a tohle v nem stalo) takze to zkus. Potrebovala jsem jen potvrzeni od zamestnavatele, ze nepracuju ![]()
Ahoj ,včera jsem něco hledala na netu a tam jsem vyčetla ,že mateřská se počítá a rodičák ne .Ale je tam nějaká hranice,mám dojem že 68000.
Holky tady to máte podrobně:
Sleva na dani na manželku/a
Kolik činí sleva za rok 2010:
V daňovém přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2010 můžeme snížit vypočítanou daň o 24 840 Kč za rok.
Na koho můžeme slevu uplatnit:
- manželku nebo manžela, která/ý s námi žije ve společné domácnosti („osoby spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby“) a
její/jeho vlastní příjem za rok 2010 nepřesáhl 68 000 Kč
Co se počítá do příjmu manželky - manžela:
- veškeré výdělky (včetně příjmů, které se nezdaňují nebo neuvádějí v daňovém přiznání např.DOPP)
- podpora v nezaměstnanosti
- nemocenská
- mateřská
- invalidní i starobní důchod
- výživné manželky po rozvodu (nikoli však výživné na dítě)
Nepočítají se tam přídavky na dítě, sociální příplatky, příspěvek na bydlení a školní pomůcky, rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, porodné, pohřebné ani příspěvek na péči o blízkou nebo jinou osobu.
Ahoj holky.
Zkoušela jsem hledat, jestli si mě manžel může odepsat z daní, když jsem PID a měla jsem v minulém roce výhodu ZTP. Může se odepisovat asi jen ZTP/P. Že ano?.
A jak to funguje z tím zpětným vyrovnáním daní? To se počítá za každý rok zvlášť a nebo se to zpočítá všechno dohromady.
Jde mi totiž o to, že manžel byl na mateřské a rodičáku do dvou let dítěte. Na mateřskou nastupoval 2007 listopad. Do dělal vyrovnání daní. Za rok 2008 nedělal. A nastoupil do práce říjen 2009. To už se dělalo za ten rok vyrovnání. Takže pokud by se sečetli všechny příjmy dohromady, tak by mu vraceli víc.
Vůbec nevím, jestli jste mě pochopili
. Ale jestli ne, tak děkuji aspoň za to, že jste si to blábol přečetli
![]()
Ano dvojnásobná sleva platí jen na ZTP/P.
Teď se dělá vyúčtování daní pouze za rok 2010. Roky se nesčítají.
Děkuji moc za odpověď.
To je ale hloupý, že když pobírám PID, že si mě manžel nemůže odečíst i když jsem doma s malým a rodičák nepobírám
.
Ahoj, platí odpočet na mě, když jsem nic nevydělala a měla rodičák, nebo se to už zrušilo?
@jizvíková Ano, platí. Nehledě na to, že i kdyby se to zrušilo (zrušilo se to pro OSVČ uplatňujícího náklady paušálem), tak to platí až od roku 2013 a teď děláš daně za rok 2012.