Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Z.jev @Regina Hero
Dobrý den, jak tady čtu, vidím, že jste znalá k tomuto tématu, můžete mi poradit? Do příjmu se tedy započítává PPM a příjem ze zaměstnání, zaměstnavatel mi proplácel několik dní dovolené, to se počítá, to je mi jasné, ale na začátku roku mi byla vrácena daň z předchozího roku tedy (2011), někdy v dubnu mi ji vraceli, počítá se tedy i vrácení daně jako příjem??? Předem díky za odpověď. Jana
Holky mam otazku k dani:) manzel podaval DP priznani pred tt maji nam vracet preplatky jak z financaku tak ze soc a zdrav. Vime ze financak ma na to 30 dnu ale az od 1.4 a jak je to se soc a zdrav u VZP to jsem se nikdenedocetla? Dekuji za odpoved:)
Zkušenost z FÚ, manžel podával přiznání s tím, že nesl mé čestné prohlášení, že jsem neměla vyšší příjem, 5 měsíců jsem byla na mateřské, což dělalo zhruba do 50 tis. no a oni chtějí potvrzení
mě zas tak nasra..,
Nezlob se na mě, ale pokud mají pochybnosti, pak je musí ze zákona prověřit! I pracovnice FÚ má nad sebou nadřízené a chodí jí pravidelně kontroly. A myslím si, že za ty prachy to jedno potvrzení stojí.
No, příště tam asi půjdem v teplákách, to pochybnosti asi nebudou mít, já prostě nechápu to, jak to posuzují, některým stačí prohlášení a někteří se musí ještě shánět po potvrzení, jasně, pro ty peníze to udělám, ale prostě by mě zajímalo, jaké mají měřítka…
Tak pokud někdo napíše prohlášení, že celý rok pobíral rodičák, ten se do příjmů nepočítá, není důvod nic zpochybňovat. Ale pokud napíšeš že byla půl roku mateřská, pak většinou následuje proplacení dovolené, chtějí prověřit, že celkově byl příjem pod 68tis. Taky jsem už párkrát zažila, že pán si uplatnil manželku, protože slyšel, že nějaká sleva na manželku je a paní přitom měla plný inv. důchod. Vem to z opačné strany - pokud by někdo uplatnil manželku, která by byla půl roku na mateřské, ta by přesáhla 68tis. a přesto by si ji manžel uplatnil, za půl roku se na to přišlo, pán by musel slevu „vrátit“ + úroky a penále, to by bylo křiku, že si to paní z FÚ měla prověřit!
Pořád je lepší, když to chce teď, než kdyžby na konci března přišla výzva, následoval protokol, pl. výměr a pak teprve 30dnů na vrácení. Peníze byste dostali na konci května.
Btw tu poznámku o teplácích jsem teda vůbec nepochopila.
Jako já to chápu, ale všude se člověk dočte, že stačí prohlášení i účetní to tvrdí a najednou chce někdo potvrzení, no a mateřskou jsem měla 5 měsíců a k tomu necelých 9tis/měs, což jsem mu řekla. Podle mě to jsou jednoduché počty. Mě nejvíc štve, že člověk jednou chce něco od státu a musí se ohánět jak blázen a najdou se takoví, co mají od státu vše a pomalu k tomu nic nepotřebují. Stačilo, když jsem byla včera ještě pro potvrzení o rodičáku na sociálce a jen jsem se divila, teď to bude znít blbě, ale bledé tváře jsem tam neviděla, a to se snažím nedělat rozdíly.. ![]()