Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Regina Hero to cos napsala obecně platí, ale vzhledem k tomu, že @Miška-Nelka napsala, že má potvrzení z práce, pak byla sražená zálohová daň, při srážkovce by potvrzení od mzdovky nedostala.
Takže @Miška-Nelka jsou 2 možnosti: 1) buď vemeš všechna potvrzení a zajdeš za posledním zaměstnavatelem, do růžového formuláře Prohlášení k dani, podepíšeš, že chceš provést roční zúčtování a přeplatek vrátí zaměstnavatel
Vrátit lze ale pouze to, co bylo v průběhu roku sraženo na zálohách, tedy za 5,6,7 - 330 Kč a za 8,9,10 - 780 Kč. Tchýně určitě s vyplněním formuláře poradí.
Pokud měla tchýně na mysli odečet na manželku ve výši 24840,– kterou by si mohl uplatnit manžel, pak je tady podmínka, že příjem nesmí být vyšší než 68tis. Rodičák se do limitu nepočítá, ale u výdělku se bere hrubá mzda. Pokud to jen tak z hlavy spočítám, pak jestliže byla sražena záloha ve výši 330,– to odpovídá hrubé mzdě 12000 a 780,– odpovídá tak 14000,–, pak 312000+314000 bude vyšší než 68tis., takže na slevu na manželku nebude nárok. Takže se ti vrátí pouze ta záloha sražená z tvých výplat.
Bavila jsem se s paní učetní a ta mi řekla, že mam doložit vše kde jsem pracovala a za ty směšné dane by mi měli vrace
Kde najdu na páskách daň. Je to vypočtená záloha na daň nebo sražená záloha na daň, nebo ještě základ tab, daně. Z čeho bych si to jen tak mohla vypočítat. Děkuju
Takže když sečtu všechny přijmy a dosáhne to vic jak 68tis nemam nárok.
Mělo by to být v kolonce sražená záloha na daň. Pokud sečteš hrubou mzdu ze zaměstnání a součet bude vyšší než 68tis., pak nemá manžel nárok odečíst si Tě jako vyživovanou osobu. Ty samozřejmě máš nárok na vrácení toho, co Ti srazili jako zálohy ve tvých výplatách.
Ahoj, možná se tady budu opakovat, ale chtěla jsem se zeptat, od ledna 2012 do června byla mateřská (celkem to bylo pod 50 tis.) a pak RD, spíš mě zajímá, jaké papíry musím dát manžovi
, ať může uplatnit slevu na dani…jestli stačí jen nějaké čestné prohlášení nebo i nějaké potvrzení o té mateřské..dík za rady ![]()
Ahoj holky, mam otázečku. Moje mamka pracuje v mateřské školce, ta´tka je v invalidním důchodu již 3. rokem. Je ve III. skupině. Myslíte si, že by mamka mohla požadovat slevu na manžela? Ona o žádném vrácení daní nikdy neslyšela. Děkuji za odpovědi.
@follynda Záleží, jak velký má táta důchod… ten se totiž počítá do příjmů, takže by za rok nesměl mít víc jak 68 tisíc… pokud ano, tam maminka nemá nárok na slevu na něho…
@kalinkab píše:
Ahoj, možná se tady budu opakovat, ale chtěla jsem se zeptat, od ledna 2012 do června byla mateřská (celkem to bylo pod 50 tis.) a pak RD, spíš mě zajímá, jaké papíry musím dát manžovi, ať může uplatnit slevu na dani…jestli stačí jen nějaké čestné prohlášení nebo i nějaké potvrzení o té mateřské..dík za rady
kolik jsi tu materskou brala, vzdyt materska je vyssi nez rodicak
@jizvíková píše:
kolik jsi tu materskou brala, vzdyt materska je vyssi nez rodicak
Nemusí být, když má člověk málo placenou práci nebo dělá na částečný úvazek… ale i kdyby měla mateřskou ve výši rodičáku (7600), tak to za ten půlrok bude pod padesát tisíc…
@Regina Hero píše:
Nemusí být, když má člověk málo placenou práci nebo dělá na částečný úvazek… ale i kdyby měla mateřskou ve výši rodičáku (7600), tak to za ten půlrok bude pod padesát tisíc…
ja fakt neznam nikoho, kdo by mel nizsi materskou
ale chapu, ze nekdo takovy byt muze