Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Maminky,potřebovala bych poradit. jsme s manželem sezdaní od 31.7.2010, jelikož muj prijem nebyl za rok vyšši jak cca 68 tis. ma pravo uplatnit si dan na v.manzelku,. Podal priznani a ted cekame. Co me ale zarazilo, jendi kamaradi, manzele, jsou svoji asi 4 roky a take si to podali, prislo jim 18tis,to v tom jeste maji uver a odbery krve. Vzdxyt jen za dan by meli dostat pres 23 tis., kdyz jsou manzele cely rok. Nevite, jetsli nejsou nejake zmeny, ja o zadnych nevim. Cetla jsem, ze za kzad mesic ,cp jsme manzele je to nejakych 2 tis.Je to pravda? Moc dekuji a krasny zbytek dne. ![]()
Myslím že je to tak,že ti vrátí jen tolik,kolik jsi na daních za ten rok odevzdala. takže kdo odevzdá 18tis,vrátí mu 18tis, kdo 23,dostane 23, kdo 50,dostane taky 23,to je myslím maximum co ti můžou vrátit. Manža třeba bere min. plat,takže neplatí skoro žádné daně,takže nám nevraceli prakticky nic.
ta dan se jmenuje sleva na dani na vyzivovanou manzelku a tam to mylsim neni podle vraceni, ale podminka je,ze nesmi bty prijem za rok vyssi jak 68 tis. SDnad nekdo poradi.
Do daňového přiznání se počítají všechny zdanitelné příjmy, a pak se odečítají položky na poplatníka, na manželku, na děti, na pojištění a mnoho dalších. Záleží samozřejmě na tom příjmu, pokud je velký, jsou velké daně, vrácená daň bude větší, pokud je malý, bude malá i vrácená daň.
Jinak moc nechápu, na co se konkrétně ptáš, sleva na manželku je 24840,–, pokud její příjem nepřekročil v daném roce sumu 68 000,–. Ale to se všechno odečítá z toho příjmu.
Jo, Michaela má pravdu
Záleží na kolik tě ty odvody ročně přijdou, nevrátí ti více než jsi státu odevzdala. Jediná daň, která se doplácí i nad odevzdaný rozpočet je sleva na dítě a ta se vyplácí měsíčně a ne ročně.
já to podávala loni kdy jsem byla na RD,taky jsme neměla příjem nad 68tis a účetní mu právě řekla,že když už mu z platu odečetla slevu na dani na dítě a díky tomu že má tak malý plat a tím pádem i malé odvody,že už mu tam odečíst nemá co.takže nevraceli nic.Takže podle mě na tom platu určitě záleží. Snad napíše někdo kdo tomu rozumí ![]()
No prave take tomu nerozumim. Jde mi jen o to, kdyz sleva na dani na manzelku je 24 tis, proc ti znami dostali nejakych 16 tis, jsoun manzele cely rok,napadlo me, v nejake dioskusy jsme nasla, ze se castka snizila na 16 tis,a le moc s emi to nezda. Pproste jsem myslela, ze tato sleva na manzelku neni zavisla od prijmu manzela, ze proste pokud neprekrocim tu hranici 68 tis, dostaneme celou castku.Snad jsme to napsala srozumitelne.:-):)moc dekuji za vase postrehy:-)
KaackaM píše:
No prave take tomu nerozumim. Jde mi jen o to, kdyz sleva na dani na manzelku je 24 tis, proc ti znami dostali nejakych 16 tis, jsoun manzele cely rok,napadlo me, v nejake dioskusy jsme nasla, ze se castka snizila na 16 tis,a le moc s emi to nezda. Pproste jsem myslela, ze tato sleva na manzelku neni zavisla od prijmu manzela, ze proste pokud neprekrocim tu hranici 68 tis, dostaneme celou castku.Snad jsme to napsala srozumitelne.:-):)moc dekuji za vase postrehy:-)
To tak vůbec není. Vždyť jsem psala, jak se to dělá, všechno se to odečítá z příjmů za celý rok.
dobre, dekuji moc, treba to lepe pochopim:-))jeste jsme se chtela zeptat, zapocitvaji se dary,mamka mi poslala v minulem roce na ucet vesti castku penez,ale vsichni mi tvrdi, ze se to tam nepocita, ze to neni brano jako dar, co si o tom myslis? Moc dekuji
Úhr příjmů za loňský rok byl dejme tomu 500 000, k tomu se přičte zaplacené pojistné 100 000 = 600 000. Daň z toho činí 15% = 90 000,– a teď odečítáme na poplatníka 24 840,– na manželku 24 840,– = 40 320. Odečítáme na jedno dítě 11 604,– = 28 716 (když bude více dětí, bude to více). Napíše se úhrn sražených záloh na daň z příjmů. Byl dejme tomu 60 000, od toho se odečte těch 28 716 a máme výsledek 31 284 a to je ona daň, která nám bude vrácena. Není to přesně spočítané, dala jsem jen přibližná čísla, takže to berte jen jako příklad.
Je to docela složité.
KaackaM píše:
Jde mi jen o to, kdyz sleva na dani na manzelku je 24 tis, proc ti znami dostali nejakych 16 tis,
Zjednodušeně - v průběhu roku z příjmu platíš nějaké zálohy na daň. Zaplatíš dejme tomu 16.000 na dani. Na konci roku si necháš udělat zúčtování daně (nebo sama podáš daňové přiznání) a uplatníš v něm i slevu na manželku. Sleva na dani za manželku je 24.840 Kč. Ty jsi ovšem státu zaplatila jenom 16.000, takže on ti taky vrátí „jenom“ těch 16.000 Kč, víc ti vrátit nemůže, protože víc jsi mu nedala. Kdybys zaplatila na zálohách na daň třeba 26.000, tak by ti vrátil celých 24.840 Kč.
KaackaM píše:
dobre, dekuji moc, treba to lepe pochopim:-))jeste jsme se chtela zeptat, zapocitvaji se dary,mamka mi poslala v minulem roce na ucet vesti castku penez,ale vsichni mi tvrdi, ze se to tam nepocita, ze to neni brano jako dar, co si o tom myslis? Moc dekuji
Dary se tam počítají, ale musíš mít potvrzení, že to byl dar, třeba dar na kostel apod. Ale ten dar musíš poskytnout ty, v tvém případě tvůj manžel.
Moc vam dekuji, jsme zase chytrejsi, jeste ze vas mam:-))na dar zadne potvrzeni nemam, proste mi na ucte pristala urcita castka:-)
Michaela23 píše:
já to podávala loni kdy jsem byla na RD,taky jsme neměla příjem nad 68tis a účetní mu právě řekla,že když už mu z platu odečetla slevu na dani na dítě a díky tomu že má tak malý plat a tím pádem i malé odvody,že už mu tam odečíst nemá co.takže nevraceli nic.Takže podle mě na tom platu určitě záleží. Snad napíše někdo kdo tomu rozumí
Já myslím, že tvá účetní loni udělala chybu… Od zaplacený daně odečteš slevy (tzn. na poplatníka,manželku aj.), pokud jsou tyto větší než zaplacená daň, tak se ti započtou pouze do výše daně. Nárok na daňový bonus za dítě jsi ale měla, tak ti ho měli vrátit… Je to jediný případ, kdy FÚ vrátí peníze, bez ohledu na výši zaplacené daně. Nevím jestil je to srozumitelné
stačí si ale stáhnout interaktivní formulář, na internetu jistě najdeš a zkus si to vypočítat ![]()