Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Záleží na tom, kolik bylo v průběhu roku sraženo na zálohách. Víc prostě vrátit nejde. Pokud je hrubá mzda 10000,– není na zálohách sražena ani koruna, tak se ani nic nevrátí. Pokud je mzda 20000 hrubého, pak je sraženo cca 2000 na zálohách a vrátí se 24000 v ročním zúčtování. Je jedno jestli provádí zaměstnavatel nebo si podáte přiznání, výpočet bude vždy stejný.
Ahoj, čtu tady diskuze a příspěvky a každý píše něco jiného, prosím o odpověď přímo na náš konkrétní případ a nejlépe od někoho, kdo se vyzná - kolik dostaneme příští měsíc peněz na účet?
Manžel má:
23 162 Kč - Čistá mzda
34 840 Kč - Superhrubá mzda:
34 900 Kč - Základ pro výpočet zálohy na daň
-5 235 Kč - Daň před slevami
4 140 Kč - Slevy na dani
-1 095 Kč - Daň
1 117 Kč - Daňové zvýhodnění na děti
-2 860 Kč - Sociální a zdravotní pojištění (zaměstnanec)
-8 840 Kč - Sociální a zdravotní pojištění (zaměstnavatel)
To jsi opsala kde? Z výplatní pásky? Má tam slevy na dani celkem 4140.- Sleva na poplaníka je 2070 + sleva na dítě je 1117,– což je 3187,– takže rozdíl 953,– to je co? Neměl tam nějaké roční zúčtování? Jinak čistá mzda by měla dělat 21092,–, ale taky mi tam nesedí ta čistá mzda 23162,– ![]()
@Hanula1212
S tou čistou mzdou je to jak píšeš (21 092Kč) - nevím, kde jsem vzala to číslo ![]()
Jinak je to opsané z výplatní pásky za prosinec (výplatu má každý měsíc na korunu stejnou).
A ten rozdíl 953 Kč je měsíčně takže ve výsledku x12?
Když se na to tak dívám znovu, tak to vypadá jakoby měl odečtenou slevu na poplatníka 2× (2070×2 = 4140) a pak teprve odečítá dítě. To bude nějaká blbost. Ale to Ti musí objasnit mzdovka. A nechápu, proč se ptáš, kolik dostanete na účet příští měsíc, když dostává každý měsíc stejně?
@Hanula1212 Já myslím, že chtěla spočítat vratku daně, počítala jsem to v nějaké jiné diskuzi, ale taky mi nevycházela ta čistá mzda, jak kdyby účetní uplatňovala manželku měsíčně, což je blbost.
Nám uplatňuje mesíčně jen jedno dítě. A právě chci zjistit tu vratku na dani za vyživovanou manželku (uplatňujeme poprvé). Uplatňovat měsíčně mě nemůže, protože jejich mzdovka ani nevěděla, že jsem doma.
Ale pro mě je to všechno španělská vesnice a vůbec nevím, co vlastně ty čísla znamenají a jaký je v tom systém.
Tak si asi budu muset na to překvápko počkat.
@Dablinka píše:
Nám uplatňuje mesíčně jen jedno dítě. A právě chci zjistit tu vratku na dani za vyživovanou manželku (uplatňujeme poprvé). Uplatňovat měsíčně mě nemůže, protože jejich mzdovka ani nevěděla, že jsem doma.
Ale pro mě je to všechno španělská vesnice a vůbec nevím, co vlastně ty čísla znamenají a jaký je v tom systém.
Tak si asi budu muset na to překvápko počkat.
Ajo? Tak to jsi měla napsat hned! Že jde o roční zúčtování. Já myslela, že opisuješ výplatní lístek, že se Ti nezdá výpočet, tak chceš vědět, jestli nemá účetní chybu ![]()
Manželku jde uplatnit pouze ročně, měsíčně nelze! Má manžel ještě nějaké slevy na dani? Úroky z úvěru ze stav. spoření, hypotéky, životní poj., penzijní připoj. Ptacoval celý rok? Nemarodil? Pokud ne, pouze sleva na manželku + 1 dítě, pak je potřeba ještě zjistit, kolik byla sražená záloha na daň. Z hrubé mzdy 26000,– by měla při jednomm dítěti být 2048/měsíc. Takže by se mělo vracet cca 24500,–. Ale podle toho, co píšeš, tak měsíčně je daň 5235,– mínus slevy - 4140 (to nevím co je) a - 1117,– na dítě, takže defacto nulová sražená záloha. Takže by se ani nic nevrátilo. Takže někde je chyba. Pokud je ta sleva na dani 4140,– ve výplatnici každý měsíc, tak to má blbě mzdovka. Pokud měla daň sraženu správně, pak se vám vrátí 24500,–.
A ještě takhle. POkud to má všechno správně (odprostíme se od té výplatnice). Má hrubou mzdu 26tis. každý měsíc dostává cca 1100Kč odpočet na dítě, nic jiného si neuplatňujeme, tak nám příjde ještě těch 24tis.?
Ano, pokud je výplata zpracována tak, jak má být, požádal o provedení zúčtování a uvedl tam tebe jako manželku bez příjmu, pak dostanete zpět těch cca 24tis.
Mám dotaz poradí někdo? Manžel má na daňovém přiznání zpracovaném učetní uvedenou částku 350.000Kč (příjem od zaměstnavatele a funkční požitky)..ale tato částka odpovídá jeho superhrubé mzdě za celý rok! já měla za to, že se do daňového přiznání píše čistý příjem. Jak je to? děkuji za odpověd.
Píše se tam hrubá, pak odvody zaměstnavatele na pojistné a pak ta superhrubá… čistá se tam dá těžko psát, když tu defacto v tom DP počítáš.
Pardon..já se upsala..píše se tam hrubá mzda..ne superhrubá, tak jsem to myslela, jsem z toho už zblblá:( Má tam uvedeno příjem 350 000Kč, 85 000 odvody na pojistném.