Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky
,ted jsme si uvedomil,a ze mamka mi ty penize poslala jeste pred svatbou, takze kdyz se pocita jen za trvani manzelstvi, mame asi jasno a penize od mamky se tam nepocitaji, je to tak?
KaackaM píše:
Holky,ted jsme si uvedomil,a ze mamka mi ty penize poslala jeste pred svatbou, takze kdyz se pocita jen za trvani manzelstvi, mame asi jasno a penize od mamky se tam nepocitaji, je to tak?
Ahoj, tak já se dnes na to mojí mamky ptala, je účetní. Je to tak, že podle toho zákona, co tu citovala Les a Vetinari se dar a dědictví do příjmu manželky počítá. Ale taky říkala, že pokud nemáš žádnou darovací smlouvu, nebo doklad o dědictví, že nikdo (ani finančák) nemá šanci nic takového dohledat, ani prokázat, takže já osobně bych to tam opravdu nepočítala, ale dávám ostatním za pravdu, že to tam skutečně patří.
Ale pochybuju, že to tam někdo počítá, byl by sám proti sobě. Kdybys chtěla být až taková „poctivka“, tak bys tam musela počítat asi všechny peněžité dary, které jsi za rok dostala (k narozeninám, na Vánoce), to doufám ostatní uznají, že je dost padlé na hlavu.
Ať je to tedy jak chce, myslím, že peníze od tvé maminky tam opravdu počítat nemusíš.
Ahoj ![]()
presne to mi dnes rikala tchyne,ze pokud neni smlouva,maji smulu:-)),pokkud mi ovsem nebudou kontrolovat ucet
. Davam ti za pravdu, taky to tam pocitat nebudu, co je komu do toho, kolik jsme dostala k Vanocum ci svatebni dar
.dekuji moc za radu:-)
KaackaM píše:
presne to mi dnes rikala tchyne,ze pokud neni smlouva,maji smulu:-)),pokkud mi ovsem nebudou kontrolovat ucet. Davam ti za pravdu, taky to tam pocitat nebudu, co je komu do toho, kolik jsme dostala k Vanocum ci svatebni dar
Jenom poznámku - máš samozřejmě pravdu, že nikomu není nic do toho, kolik jsi dostala jako svatební dar. Tedy - měla bys pravdu, kdybys ovšem zároveň nechtěla po státu výhody, v tomto případě slevu na dani coby vyživovaná manželka. V tu chvíli už tomu státu asi do toho něco je.
Ještě k EKL - dědictví bych opravdu doporučoval do limitu zahrnout, každé dědictví je dohledatelné přes notářský zápis.
U daru souhlasím s tím, že na to finanční úřad těžko přijde. U hotovostních darů je to prakticky vyloučeno, u daru na účet už to ovšem dohledatelné je. Banky samozřejmě mají oznamovací povinnost vůči správci daně, pokud jsou požádány, musí zpřístupnit údaje. Správce by nicméně musel dostat nějaký impuls, aby se tím vůbec zabýval a to asi není pravděpodobné.
KaackaM píše:
Holky,ted jsme si uvedomil,a ze mamka mi ty penize poslala jeste pred svatbou, takze kdyz se pocita jen za trvani manzelstvi, mame asi jasno a penize od mamky se tam nepocitaji, je to tak?
Nene, sleva je za dobu trvání manželství, ale příjem se testuje za celý rok.
aha, to jsme nevedela, ze se to pocita za cely rok, no uvdime, kolik nam prijde, jinak souhlasim,ze dedictvi bych zahrnula, ale ty dary, nevim no…skoda jen ,ze penize prisli na ucet,kazdopadne dekuji za vase prispevky a rady:-)
Vetinari píše:KaackaM píše:Jenom poznámku - máš samozřejmě pravdu, že nikomu není nic do toho, kolik jsi dostala jako svatební dar. Tedy - měla bys pravdu, kdybys ovšem zároveň nechtěla po státu výhody, v tomto případě slevu na dani coby vyživovaná manželka. V tu chvíli už tomu státu asi do toho něco je.
presne to mi dnes rikala tchyne,ze pokud neni smlouva,maji smulu:-)),pokkud mi ovsem nebudou kontrolovat ucet. Davam ti za pravdu, taky to tam pocitat nebudu, co je komu do toho, kolik jsme dostala k Vanocum ci svatebni dar
Ještě k EKL - dědictví bych opravdu doporučoval do limitu zahrnout, každé dědictví je dohledatelné přes notářský zápis.
U daru souhlasím s tím, že na to finanční úřad těžko přijde. U hotovostních darů je to prakticky vyloučeno, u daru na účet už to ovšem dohledatelné je. Banky samozřejmě mají oznamovací povinnost vůči správci daně, pokud jsou požádány, musí zpřístupnit údaje. Správce by nicméně musel dostat nějaký impuls, aby se tím vůbec zabýval a to asi není pravděpodobné.
Ano, souhlasím s tím, co zde píšeš. Dědictví bych tam přiznala, je mi celkem jasné, že je to dohledatelné. Měla jsem od začátku psát, že já bych dar od maminky nepočítala, než to že tam nepatří, když tomu nerozumím, nejsem účetní.
Teď už to vím, příště se polepším.
Tak se mějte fajn. ![]()
E.K.L. píše:
Ano, souhlasím s tím, co zde píšeš. Dědictví bych tam přiznala, je mi celkem jasné, že je to dohledatelné. Měla jsem od začátku psát, že já bych dar od maminky nepočítala, než to že tam nepatří, když tomu nerozumím, nejsem účetní.Teď už to vím, příště se polepším.
Tak se mějte fajn.
Vetinari píše:E.K.L. píše:
Ano, souhlasím s tím, co zde píšeš. Dědictví bych tam přiznala, je mi celkem jasné, že je to dohledatelné. Měla jsem od začátku psát, že já bych dar od maminky nepočítala, než to že tam nepatří, když tomu nerozumím, nejsem účetní.Teď už to vím, příště se polepším.
Tak se mějte fajn.
Já taky nejsem účetní(jsem daňový poradce
)
dobrý ![]()
Já jsem jen učitelka na základce, no naštěstí neučím nic o daních a příjmech ![]()
![]()
To přijde, teď jsem se někde dočetl, že snad bude předmět finanční gramotnost už od základky…
Mmch máš můj obdiv, já bych ty děti učit nemohl, myslím, že musíš mít svatou trpělivost ![]()
Učil jsem nějakou dobu na VŠ a chvílemi to vypadalo nějak takhle - ![]()
Vetinari píše:
To přijde, teď jsem se někde dočetl, že snad bude předmět finanční gramotnost už od základky…Mmch máš můj obdiv, já bych ty děti učit nemohl, myslím, že musíš mít svatou trpělivost
Učil jsem nějakou dobu na VŠ a chvílemi to vypadalo nějak takhle -
Já jsem teď docela ráda, že jsem doma na MD, a mám chvíli od cizích dětí klid.
Práci jsem měla a mám samozřejmě ráda, ale je to pro mě náročné. Učila jsem po škole rok na druhém stupni (7. 8. a 9.), děti o hlavu větší než já, já bez praxe, bylo to
. Pak jsem odešla na malotřídku učit prvňáky a druháky, a to se mi zamlouvalo mnohem víc.
Uvidíme, kde skončím po mateřské. ![]()
E.K.L. píše:Vetinari píše:Já jsem teď docela ráda, že jsem doma na MD, a mám chvíli od cizích dětí klid.
To přijde, teď jsem se někde dočetl, že snad bude předmět finanční gramotnost už od základky…Mmch máš můj obdiv, já bych ty děti učit nemohl, myslím, že musíš mít svatou trpělivost
Učil jsem nějakou dobu na VŠ a chvílemi to vypadalo nějak takhle -Práci jsem měla a mám samozřejmě ráda, ale je to pro mě náročné. Učila jsem po škole rok na druhém stupni (7. 8. a 9.), děti o hlavu větší než já, já bez praxe, bylo to
. Pak jsem odešla na malotřídku učit prvňáky a druháky, a to se mi zamlouvalo mnohem víc.
Uvidíme, kde skončím po mateřské.
Po škole druhý stupeň, to je síla
To museli být skutečně andílci ![]()
Po mateřské bych doporučoval trochu pomalejší rozjezd
Prvňáčci budou fajn, stejně je práce s nimi nejdůležitější ![]()
Vetinari píše:E.K.L. píše:Po škole druhý stupeň, to je sílaVetinari píše:Já jsem teď docela ráda, že jsem doma na MD, a mám chvíli od cizích dětí klid.
Učil jsem nějakou dobu na VŠ a chvílemi to vypadalo nějak takhle -Práci jsem měla a mám samozřejmě ráda, ale je to pro mě náročné. Učila jsem po škole rok na druhém stupni (7. 8. a 9.), děti o hlavu větší než já, já bez praxe, bylo to
Uvidíme, kde skončím po mateřské.
To museli být skutečně andílci
Po mateřské bych doporučoval trochu pomalejší rozjezdPrvňáčci budou fajn, stejně je práce s nimi nejdůležitější
Jo, to opravdu byli
. Chtěla bych se vrátit na první stupeň. ![]()
Mohu se zeptat, zda i letos je mozne zadat slevu na dani za vyzivovanou manzelku? A je to stale stejne - tedy castka a staci jen napsat cestne prohlaseni? A do kdy to musim podat?
Diky moc
V.